Toxoplasmoza si sarcina - cauze, simptome si tratament

Toxoplasmoza si sarcina - cauze, simptome si tratament

Delia Raluca Moisa

Pisicile sunt frecvent purtatoare de agentul patogen care transmite toxoplasmoza. Pisica poarta parazitul, nu boala. Parazitul se poate transmite de pe maini in gura, prin contactul cu pisicile sau golirea cutiilor de nisip. In cazul in care mamica este diagnosticata cu toxoplasmoza in timpul sarcinii, tratamentul cu antibiotice poate reduce severitatea complicatiilor pentru bebelusul nenascut. Sa aflam impreuna mai multe despre toxoplasmoza in sarcina.

Ce este toxoplasmoza?

Toxoplasmoza nu este nimic altceva decat o infectie comuna a pasarilor si mamiferelor, care poate fi transmisa si oamenilor. Ea este produsa de un parazit ce poarta denumirea de Toxoplasma Gondii. Partea buna a lucrurilor este ca nu reprezinta o infectie serioasa si, cel mai adesea, se vindeca de la sine. De asemenea o persoana care a suferit de toxoplasmoza si s-a vindecat nu va mai fi afectata in viitor, devenind imuna la virus.

Partea proasta esta ca toxoplasmoza poate avea efecte de-a dreptul crunte asupra fatului, daca femeia insarcinata se infecteaza. Cum am mentionat si mai sus, toxoplasmoza poate provoca fatului leziuni cerebrale si chiar orbire. O alta veste buna este ca doar o foarte mica parte din femeile care se infecteaza cu toxoplasmoza transmit virusul mai departe fatului. Este important ca inainte de a ramane insarcinata sau in cazul in care te afli deja in primele luni ale sarcinii sa fii testata pentru a afla daca ai suferit de toxoplasmoza. Daca raspunsul este negativ, este important sa afli cum te poti proteja de virus.

Simptomele toxoplasmozei

Simptomele toxoplasmozei sunt atat de usor de confundat cu cele ale unei simple raceli sau chiar gripe, incat persoana infectata de multe ori nu isi va da seama de existenta infectiei. Aceste simptome sunt: crampele musculare, eruptii la nivelul epidermei, senzatie de gat uscat, oboseala si febra.

Ceea ce este de-a dreptul ingrijorator este ca un anumit numar de copii infectati pe parcursul sarcinii nu au deloc simptome la nastere. Fara tratamentul adecvat acesti copii pot dezvolta diverse forme ale bolii. Ceea ce este de-a dreptul surprinzator este ca orbirea poate interveni si la 20 de ani de la nastere. Alti nou-nascuti au simptome severe inca de la nastere. Fie sufera de dureri la nivelul ochilor, fie de probleme cu vederea, fie se nasc direct orbi sau prezinta un anumit retard mintal.

Tratamentul in cazul toxoplasmozei

In cazul toxoplasmozei se administreaza un tratament doar in cazul unei femei insarcinate sau al unei persoane cu sistemul imunitar slabit, cum sunt persoanele infectate cu HIV, spre exemplu. Tratamentul se face pe baza de antibiotice.

Femeile insarcinate depistate cu toxoplasmoza vor primi, prin urmare, tratament cu antibiotice pentru a evita infectia fatului. Daca, totusi, aceasta se produce, se adauga un alt antibiotic mai puternic la tratamentul initial. Daca bebelusul se naste deja infectat cu toxoplasmoza, tratamentul cu antibiotice va fi continuat sub stricta supraveghere a medicului tocmai pentru a evita simptomele bolii descries mai sus.

10 precautii de luat in timpul sarcinii pentru evitarea infectiei

Daca iti doresti sa ramai insarcinata in viitorul apropiat sau esti deja si nu stii daca ai fost sau nu afectata de parazitul Toxoplasma Gondii, cel mai bine ar fi sa iti iei anumite precautii:

  1. Contactul cu excrementele de pisica este complet interzis. Daca ai o pisica cel mai bine ar fi ca in acesta perioada sa se ocupe altcineva de ea.
  2. Daca ai o pisica pe langa casa, cel mai bine ar fi sa curete altcineva in urma ei chiar si cu doua luni inainte de momentul conceptiei.
  3. Daca totusi nu are cine sa te ajute cu pisica si nu vrei sa renunti la animalutul tau de casa, atunci este indicat sa schimbi nisipul pisicutei in fiecare zi, deoarece oule de Toxoplasma Gondii devin infectioase dupa una pana la cinci zile. Cand faci acest lucru este indicat sa ai o masca faciala si manusi de unica folosinta.
  4. Cel mai bine este ca orice suprafata cu care pisica a intrat in contact sa fie dezinfectata.
  5. Pisica trebuie tinuta cat mai mult in casa. Pisicile care stau mult afara au un risc mai mare de infectare din cauza faptului ca pot intra in contact cu soareci sau diverse pasari.
  6. Gradinaritul trebuie realizat neaparat cu manusi, iar mainile sa fie cat mai bine spalate dupa.
  7. Fructele si legumele din comert trebuie spalate cu atentie.
  8. Carnea trebuie gatita foarte bine.
  9. Mainile si ustensilele de bucatarie necesita o curatare atenta, dupa ce acestea au intrat in contact cu ingrediente precum carnea cruda.
  10. Consumul de apa nepurificata trebuie evitat, mai ales in cazul plimbarilor in natura.

Daca aceste precautii sunt luate, femeia insarcinata ar trebui sa se afle la adapost. Unele dintre femeile care au animalute de casa prefera sa renunte la ele fie si pentru o perioada. Important este de retinut ca boala o data avuta, persoana devine imuna in fata virusului. Indicat este ca orice femeie, inainte de a concepe sa isi faca un test care sa depisteze daca a mai avut toxoplasmoza sau nu.

Articolul urmator
Palpitații în sarcină: cauze și motive de îngrijorare
Palpitații în sarcină: cauze și motive de îngrijorare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament
    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament

    Sindromul antifosfolipidic este o afecțiune autoimună caracterizată prin producția de anticorpi împotriva fosfolipidelor, cu potențialul de a provoca cheaguri de sânge și...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    © 2025 Qbebe