Informatii despre HPV
Virusul papiloma uman (HPV) constituie cea mai frecventa forma de infectie transmisa pe cale sexuala din SUA, pana la trei sferturi din femeile active sexual se vor confrunta la un moment dat din viata cu aceasta, fara a constientiza (nu apar simptome evidente si de obicei se remediaza de la sine).
Trebuie subliniat faptul ca infectia cu HPV, care se manifesta sub forma unor negi genitali, nu va afecta dezvoltarea bebelusului, ci eventual doar modalitatea de ingrijire a femeii respective pe durata sarcinii. Majoritatea femeilor care s-au confruntat la un moment dat cu negi genitali, dar nu ii mai au in momentul prezent, nu prezinta probleme pe durata sarcinii sau a nasterii.
Citeste si:
Vaccinuri permise si vaccinuri interzise in sarcina
Viitoarele mame nu sunt testate in mod uzual pentru HPV (nu este inclus in testele standard specifice sarcinii), multe femei descoperind faptul ca au virusul doar in momentul aparitiei negilor sau al obtinerii unui rezultat anormal la tuseul vaginal/testul de secretie vaginala; exista si un test de screening care depisteaza cele mai frecvent intalnite forme de HPV cu risc ridicat (HPV 6 si 11) efectuat alaturi de testul Babes-Papanicolau la femeile cu varsta de cel putin 30 ani. Acest test poate fi insa recomandat in orice moment al vietii. Medicul va va examina cervixul si vaginul cu un microscop special in cadrul unei proceduri denumite colposcopie (nu este inconfortabila, dar dureaza mai mult decat un consult ginecologic obisnuit) care poate fi necesara de mai multe ori pe parcursul sarcinii, dupa caz. In cazul in care medicul observa modificari suspecte la nivel celular, poate preleva o biopsie a tesutului, procedura de obicei asociata cu disconfort temporar si sangerare.
Sarcina si infectia cu HPV
Nu a fost identificata niciun fel de legatura intre HPV si pierderea sarcinii, nastere prematura sau alte complicatii specifice sarcinii; pot aparea insa unele modificari la nivel de tesut (negii genitali se maresc sau multiplica - chiar sangereaza - uneori ca urmare a modificarilor hormonale din sarcina, a scurgerilor vaginale care ofera virusului un mediu umed propice sau a modificarilor din sistemul imunitar), iar daca medicul amana tratamentul, poate aparea un travaliu prematur. Daca negii se maresc exagerat de mult incat sa obstructioneze vaginul, vor trebui indepartati inainte de nastere (pe cale chirurgicala, cu tratament chimic sau prin folosirea curentului electric). De asemenea, riscul de transmitere al virusului la bebelus este considerat extrem de redus.
De retinut faptul ca, in cazul in care gravidele au un rezultat pozitiv pentru tipurile de HPV de risc ridicat asociate cu cancerul cervical, medicul le va monitoriza sarcina pentru modificari la nivelul tesutului cervical.
Citeste si:
Virusul papiloma in timpul sarcinii
Nasterea si infectia cu HPV
In cazuri rare o femeie gravide poate transmite infectia HPV catre bebelus in timpul unei nasteri vaginale. Bebelusul expus la infectie rareori ajunge sa prezinte negi in gat sau in laringe/corzi vocale in perioada de dupa nastere sau in copilarie (nasterea prin cezariana nu garanteaza o prevenire a acestei probleme). Pentru situatiile in care negii blocheaza colul uterin prezentata anterior, se poate impune necesitatea unei cezariene (insa nu trebuie sa constituie singurul motiv-poate fi vorba si de o sangerare excesiva ca urmare a unei nasteri pe cale vaginala).
Centrul de Control al Bolilor sustine urmatoarele: tipurile 6 si 11 de HPV pot cauza papilomatoza respiratorie recurenta la bebelusi si la copii, calea de transmitere nefiind pe deplin inteleasa (transplacentara, perinatala sau postnatala); este de obicei o problema recurenta ce necesita interventie cu laser frecventa pentru a impiedica negii sa blocheze caile respiratorii ale copilului.
Nu exista niciun medicament care sa inlature complet virusul, eventualele tratamente disponibile fiind destinate eliminarii negilor. Acestea pot presupune o solutie acida speciala, inghetarea cu o solutie pe baza de azot lichid, indepartarea cu laser, prin electrocauterizare sau pe cale chirurgicala. Exista doua produse cu aplicare locala, insa contraindicate total pe perioada sarcinii. Nu incercati sa ii tratati singure cu medicamente pentru negi obisnuiti.
Trebuie subliniat ca riscul de transmitere al HPV in timpul nasterii este extrem de redus si de cele mai multe ori organismul bebelusului reuseste sa elimine singur virusul. Chiar si daca mama se confrunta cu un tip de virus HPV care poate cauza cancer cervical, bebelusul se poate naste in siguranta.
Dupa nastere, daca testul Babes-Papanicolau a prezentat anormalitati pe perioada sarcinii, se poate recomanda repetarea sa in decurs de cateva saptamani. Uneori, modificarile celulelor cervicale precum si negii dispar dupa nastere si tratamentul nu mai este deloc necesar. Medicul apeleaza de obicei la o alta colposcopie la un interval de 6-8 saptamani pentru a verifica persistenta problemei.
Surse:
www.babycenter.com; www.webmd.com; www.fitpregnancy.com