Probleme in sarcina gemelara

Probleme in sarcina gemelara

Roxana Cristea

Problemele in sarcina gemelara sunt din acelasi registru cu cele pe care le poti intampina daca astepti un singur copil, numai ca riscul de aparitie a acestora este mai mare la sarcina multipla. Asta nu inseamna ca trebuie sa intri in panica atunci cand medicul iti spune ca vei avea gemeni. Cele mai multe gravidute care poarta doi copii in burtica, aduc pe lume bebelusi perfect sanatosi. Insa, daca esti insarcinata cu gemeni, trebuie sa stii care sunt problemele in sarcina gemelara si cum pot fi ele prevenite sau tratate.

Probleme in sarcina gemelara- sangerarea vaginala

Hemoragiile in timpul sarcinii pot avea mai multe cauze, desi de multe ori nu se poate stabili o cauza anume. vor fi gemeniUnele femei sangereaza putin, in momentul in care ovulul fecundat se implanteaza in uter. La jumatate dintre femeile care au sangerari vaginale la inceputul sarcinii, acestea se opresc fara alte complicatii ulterioare. De multe ori, insa, hemoragiile vaginale de la inceputul sarcinii pot fi grave. Ele pot indica o sarcina ectopica sau posibilitatea unui avort spontan.

La sfarsitul sarcinii, o hemoragie vaginala destul de abundenta poate fi provocata de separarea placentei de peretele uterin (placenta praevia sau dezlipirea placentei).

Sangerarea vaginala este o problema care poate sa para in orice sarcina cu aceeasi frecventa (fie ca vorbim de un singur copil sau de mai multi).

Probleme in sarcina gemelara - avortul spontan

Avortul spontan inseamna moartea si eliminarea neasteptata a embrionului sau fatului inainte de cea de-a 20-a saptamana de sarcina.

In majoritatea cazurilor de avort spontan, cauza nu poate fi determinata, insa unele apar din cauza unor anomalii cromozomiale ce impiedica dezvoltarea normala, altele sunt provocate de infectii acute, anomalii uterine, probleme de circulatie placentara sau traumatism fizic sever.

Semnele unui posibil avort spontan sunt sangerarile vaginale si durerile abdominale intermitente. In majoritatea cazurilor, durerile apar in zona lombara si apoi sunt resimtite sub forma de crampe abdominale.

Specialistii spun ca o femeie insarcinata cu gemeni prezinta un risc mai mare de avort spontan in primul trimestru de sarcina, dar este imposibil de spus cat de mare este acest risc, avand in vedere faptul ca mai toate avorturile sunt timpurii si nu sunt identificate.

Cele mai multe avorturi spontane, in cazul sarcinii gemelare, se intampa in primele 12 saptamani de sarcina. Se poate intampla ca doar un copil sa fie pierdut si celalalt sa-si continue dezvoltarea si sa se nasca fara complicatii. In acest caz, fatul care a murit este de multe ori complet resorbit (sindromul geamanului disparut) si este posibil ca mama sa nu aiba niciun simptom.

Sindromul geamanului disparut este mai des decat credem (20-30% din sarcinile multiple).

Probleme in sarcina gemelara - nasterea prematura

Nasterea prematura inseamna debutul travaliului inainte de 37 de saptamani de sarcina. Cervixul se va subtia si se va dilata inainte de vreme, debutul contractiilor va fi, de asemenea, timpuriu. Orice copil nascut inainte de 37 de saptamani de sarcina este un copil prematur.

Pentru o sarcina gemelara, "nasterea la termen" inseamna la 37 de saptamani (nu la 40, ca in cazul unui singur copil). Travaliul prematur si nasterea prematura se intampla atunci cand bebelusii se nasc mai devreme decat anticipase medicul.

Nasterea prematura este una dintre principalele complicatii asociate cu o sarcina gemelara. Mai mult de 50% dintre gemeni se nasc inainte de 37 de saptamani si 10 % sunt nascuti inainte de 32 de saptamani. Cel mai riscant este ca femeia insarcinata cu gemeni sa nasca inainte de 30 de saptamani.

Pentru ca gemenii au tendinta sa se nasca mai devreme, acestia au nevoie de asistenta medicala deosebita dupa nastere.

Probleme in sarcina gemelara - deficit de lichid amniotic

In mod normal, sacul embrionar trebuie sa contina o cantitate suficienta de lichid amniotic care sa protejeze bebelusul si sa-i sprijine dezvoltarea intrauterina. In cazul in care existat  prea putin lichid amniotic (oligohidramnioza), fatul poate fi pus in pericol. Medicul care supravegheaza sarcina va urmari cu o frecventa crescuta aceasta sarcina si dezvoltarea bebelusului. Daca situatia devine grava si sarcina se apropie de 37 de saptamani, medicul poate decide inducerea travaliului pentru nastere naturala sau operatia de cezariana, pentru a nu pune in pericol viata fatului.

Probleme in sarcina gemelara - preeclampsia sau pre-eclampsia

Preeclampsia sau toxemia de sarcina este o afectiune caracterizata prin hipertensiune arteriala si cantitati semnificative de proteine in urina gravidei. Daca nu este tratata, aceasta afectiune poate evolua in eclampsie, stadiu in care apar convulsiile si viata gravidei este pusa in pericol.

Preeclampsia are mai multe cauze  posibile: fluxul sanguin de la nivelul uterului este insuficient, nutritie deficitara, nivel ridicat al colesterolemiei. Este posibil ca gravida care are o astfel de complicatie in sarcina prezinta in placenta substante care pot duce la anumite disfunctii endoteliale.

Preeclampsia poate sa apara, in special, la prima sarcina, la adolescente sau la femeile trecute de 40 de ani.

Aceasta afectiune se poate dezvolta in orice moment, dupa 20 de saptamani de sarcina, se poate dezvolta in timpul nasterii si chiar la 6 saptamani dupa nastere.

In afara de cezariana si inducerea travaliului si, prin urmare, eliminarea placentei, nu se cunoaste alt tratament care sa vindece aceasta afectiune. Exista solutii de ingrijire a mamei pana cand va putea naste. Astfel, injectarea intravenoasa de magneziu pentru a preveni eclampsia; hidralazina, reprezinta (medicament antihipertensiv), monitorizarea aportului de fluide, internarea mamei si restrictionarea activitatii acesteia pot salva atat mama, cat si fatul (preeclampsia ii afecteaza pe amandoi).

Preeclampsia este de trei ori mai frecventa in cazul sarcinii gemelare sau multiple. Si asta din cauza ca doi sau mai multi copii pun mai multa presiune pe placenta decat unul singur. Studiile internationale arata ca 13% dintre femeile insarcinate cu gemeni sau tripleti au experimentat aceasta complicatie.

Testele de urina si verificarea tensiunii arteriale se vor face mult mai des decat la o femeie insarcinata cu un singur copil si este posibil ca medicul sa recomande gravidei cu gemeni un tratament (o doza mica de aspirina) pentru a reduce riscul de hipertensiune gestationala si preeclampsie (mai ales daca este vorba de prima sarcina, sau gravida are peste 40 de ani, ori exista un istoric familial de preeclampsie, sau au trecut mai mult de 10 ani de la ultima sarcina).

Probleme in sarcina gemelara - Diabet gestational

Diabetul gestational sau diabetul de sarcina apare doar la gravide, din cauza ca organismul acesteia nu poate sa secrete suficienta insulina pentru a sustine glicemia (zaharul din sange) la un nivel normal. Diabetul gestational dispare dupa nastere.

Gravidele diagnosticate cu diabet gestational vor fi atent monitorizate de medici si li se va prescrie un tratament si un regim alimentar care sa tina sub control nivelul de zahar din sange.

Diabetul gestational este de doua pana la trei ori mai frecvent la femeile insarcinate cu gemeni. De aceea, urina acestora va fi testata mult mai des decat in cazul unei femei insarcinata cu un singur copil, pentru a verifica daca exista zahar in urina.

Probleme in sarcina gemelara – anemia

Anemia se poate dezvolta din cauza cresterii fluxului de sange care face ca nivelul de fier sa scada. Este posibil ca medicul sa recomande gravidei un suplimente cu fier. Anemia usoara nu dauneaza bebelusului, insa se poate accentua oboseala la mama.

Anemia este mai frecventa la femeile insarcinate cu gemeni.

Probleme in sarcina gemelara - colestaza obstetrica

Colestaza obstetrica se mai numeste si colestaza de sarcina sau colestaza intrahepatica si este o afectiune rara care afecteaza ficatul. Afectiunea cauzeaza mancarimi, in special la nivelul mainilor si picioarelor, fara a exista o eruptie pe pielea gravidei. Se considera ca este cauzata de hormonii de sarcina, estrogen si progesteron.

Colestaza de sarcina este mai frecventa la sarcini gemelare pentru ca este asociata cu niveluri ridicate de hormoni (in cazul sarcinilor gemelare, nivelurile de hormoni sunt mai mari decat in cazul in care exista doar un copil in burta mamei).

Aceasta fectiune apare in trimestrul trei de sarcina. De obicei, nu exista complicatii ale acestei afectiuni, insa, daca simptomele sunt severe, trebuie anuntat medicul.

Probleme in sarcina gemelara - restrictia de crestere intrauterina

Restrictia de crestere intrauterina reprezinta o patologie ce se exprima printr-o insuficienta de dezvoltare a bebelusilor aflati in burtica mamei. Copiii care sunt diagnosticati cu aceasta afectiune se dovedesc a fi mai putin maturizati decat ar fi normal in perioada respectiva a sarcinii. Pentru a pune acest diagnostic, este important ca viitoarea mama sa fie monitorizata ecografic de la inceputul sarcinii.

Cele mai frecvente cauze ale aparitiei restrictiei de crestere intrauterina sunt hipertensiunea arteriala indusa de sarcina, hipertensiunea preexistenta sarcinii, anomaliile cardiace materne, diabetul zaharat (poate fi si cauza de macrosomie fetala),  bolile autoimune, fumatul in timpul sarcinii, consumul de droguri si de alcool in cantitati exagerate, trombofiliile, malnutritia, anomaliile placentare, dezlipirea prematura de placenta, anomalii ale cordonului ombilical.

In cazul gemenilor, exista riscul ca unul sau chiar ambii copii sa fie afectati de aceasta restrictie de crestere intrauterina si pot fi probleme la nastere. Asta nu inseamna ca, daca gemenii se nasc cu greutate mica (se intampla in majoritatea cazurilor de sarcini multiple), au si probleme de sanatate. De cele mai multe ori, sunt mici, dar perfect dezvoltati.

Monitorizarea ecografica poate detecta din timp restrictia de crestere intrauterina.

Probleme in sarcina gemelara – sindromul “twin to twin transfusion” (TTTS)

Sindromul “twin to twin transfusion” sau TTTS apare ca rezultat al unei transfuzii intrauterine de sange de la un geaman la celalalt.  TTTS este o afectiune rara - apare la 15% dintre gemenii care impart aceeasi placenta si se caracterizeaza prin insuficienta dezvoltare a unui fat si supradezvoltarea celuilalt. Ambii copii prezinta risc ridicat de insuficienta cardiaca, nastere prematura si moarte perinatala.

Probleme in sarcina gemelara – risc de deces

Rata copiilor nascuti morti este mai mare in cazul sarcinilor gemelare sau multiple- 12 la 1000 in cazul gemenilor; 31 la 1000 in cazul tripletilor si 5 la 1000 in cazul unui singur copil. Pierderea unui copil din sarcini gemelare in prima luna de sarcina este mult mai probabila.

Riscul ca un copil sa se nasca mort creste dupa 38 de saptamani de sarcina. Acesta este si motivul pentru care se recomanda cezariana in cazul in care nasterea nu a avut loc inainte de 38 de saptamani (la gemeni).

La gemenii identici care impart aceeasi placenta este mai probabil sa para complicatii, creste riscul ca unul dintre copii sa se nasca mort. De aceea, este recomandat ca acestia sa se nasca inainte de 37 de saptamani.

Probleme in sarcina gemelara – prevenire

Multe probleme care apar in cazul sarcinilor gemelare nu sunt legate de comportamentul sau stilul de viata al gravidei, insa este bine ca femeia sa stie din timp ca este insarcinata cu gemeni si daca acestia impart aceeasi placenta sau nu. Medicul va monitoriza cu atentie sarcina si, astfel, poate detecta si trata eventualele complicatii.  

De asemenea, o femeie sanatoasa poate face fata cu succes unei sarcini gemelare. Asta inseamna ca alimentatia adecvata si hidratarea in sarcina sunt esentiale. Fumatul si alcoolul in sarcina sunt total interzise. In plus, gravida trebuie sa mearga ori de cate ori este nevoie la medicul care-i urmareste sarcina.

Cand trebuie sa mergi urgent la medic?

In caz de: sangerare vaginala (chiar in cantitate mica) si dureri abdominale. Problemele pot fi legate de sarcina ectopica, avort spontan, decolare placentare, placenta praevia, travaliu prematur.

Daca simti ca ti se umfla brusc picioarele, mainile si fata, daca ai dureri de cap severe si persistente, tulburari de vedere (puncte, flash-uri luminoase, incetosare sau pete intunecate), ameteli severe si persistente, senzatie de lesin – pot fi semne de hipertensiune indusa de sarcina sau preeclampsie.

Daca ai dureri sau senzatie de arsura la urinare, secretie vaginala iritanta, ulceratii sau macarimi genitale, acestea reprezinta simptome pentru o infectie a cailor urinare, boala transmisibila pe cale sexuala, infectie vaginala.

Fie ca esti insarcinata cu un copil sau mai multi, complicatiile in sarcina sunt cam aceleasi. Este drept ca problemele in sarcina gemelara sau in sarcina multipla sunt mai frecvente dar, la fel de adevarat este si faptul ca poti naste doi copii minunati fara prea multe complicatii.

 

Surse: babycentre.co.uk; multiples.about.com; babymed.com.

Articolul urmator
Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă
Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am simțit mai profund depresia postpartum când am născut un copil decât la sarcina gemelară
    Am simțit mai profund depresia postpartum când am născut un copil decât la sarcina gemelară

    Una dintre cele mai mari provocări cu care se poate confrunta o proaspătă mămică este depresia postpartum. Modul în care mamele reușesc să o gestioneze depinde mult și de...

    Cu ce probleme se confruntă în sarcină Claudia Puican. Vedeta a rămas însărcinată prin fertilizare in vitro
    Cu ce probleme se confruntă în sarcină Claudia Puican. Vedeta a rămas însărcinată prin fertilizare in vitro

    Cântăreața Claudia Puican și saxofonistul Armin Nicoară s-au căsătorit în 2022. Cei doi și-au dorit mult să devină părinți, iar recent au dat vestea cea mare în...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    Zodiile care fug întotdeauna de propriile probleme
    Zodiile care fug întotdeauna de propriile probleme

    În timp ce anumite persoane nu stau deloc pe gânduri când în viața lor intervine o problemă și fac tot ce pot să o rezolve, altele preferă să o ignore, să-și...

    Studiile confirmă: bebelușii alăptați au șanse mai mici să dezvolte probleme de comportament
    Studiile confirmă: bebelușii alăptați au șanse mai mici să dezvolte probleme de comportament

    Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor mamelor să-și alăpteze copiii cel puțin 6 luni, însă un studiu recent de peste hotare arată că alăptarea face o...

    Niciodată nu spune aceste 5 lucruri unui părinte care are un copil cu probleme
    Niciodată nu spune aceste 5 lucruri unui părinte care are un copil cu probleme

    Părinții copiilor cu probleme trec prin diferite provocări zi de zi. De aceea, abordarea lor nu este tocmai ușoară, îndeosebi în ceea ce privește dizabilitatea cu care se...

    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere
    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere

    În urmă cu aproape o săptămâna, Emily Burghelea a devenit din nou mămică. Fosta concurentă „Bravo, ai stil” a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, care...

    © 2025 Qbebe