Puteti preveni aparitia cariilor la copii inca inainte de nasterea lor!
Este extrem de important sa va ingrijiti de sanatatea orala in timpul sarcinii deoarece starea de sanatate orala a gravidei poate influenta sanatatea copilului aflat in plina dezvoltare. De asemenea, trebuie sa stiti ca sarcina determina modificari hormonale care cresc riscul de imbolnavire gingivala a mamei.
Iata cateva sugestii pentru mentinerea sanatatii orale a mamei, precum si pentru siguranta si sanatatea copilului inainte, in timpul si dupa sarcina:
• Inainte de ramane insarcinata, daca este posibil, este bine sa va programati la medicul dentist pentru o examinare orala completa astfel incat orice eventuala problema sa poata fi tratata inainte de sarcina. Este bine sa faceti o igienizare profesionala a dintilor precum si o examinare atenta a gingiilor.
• In timpul sarcinii. Intotdeauna este bine sa finalizati orice tratament dentar important inainte de a ramane insarcinata. Ca masura de precautie, trebuie evitate pe cat de mult posibil tratamentele dentare in timpul primului trimestru de sarcina si in cea de-a doua jumatate a trimestrului al III-lea. Acestea sunt perioade critice pentru cresterea si dezvoltarea fatului si de aceea cel mai intelept este ca mamele sa evite expunerea la proceduri care ar putea influenta in orice fel cresterea si dezvoltarea copilului. In schimb, incepand cu al doilea trimestru de sarcina se poate realiza ingrijirea dentara de rutina. Toate interventiile dentare specifice ar trebui amanate pana dupa nastere.
• Intotdeauna anuntati medicul dentist ca sunteti insarcinata. Anumite medicamente care v-ar putea fi indicate pot influenta negativ dezvoltarea embrionului si apoi a fatului (anumite antiinflamatore, antibiotice. De exemplu tetraciclina poate afecta dezvoltarea dintilor copiilor si nu trebuie administrata in timpul sarcinii.) De asemenea este important sa-i spuneti dentistului numele si dozele medicamentelor pe care le folositi, inclusiv vitamine prenatale sau alte medicamente prescrise de medicul dvs.
• Radiografiile dentare trebuie evitate in timpul sarcinii. Daca radiografia este insa absolut necesara, de exemplu in cazul unei urgente dentare, sunt necesare masuri maxime pentru protectia copilului. Oricum, in ziua de azi, radiografiile sunt mult mai putin periculoase fata de deceniile trecute, doza de radiatii in cazul radiografiilor dentare fiind foarte redusa.
• Anesteziile ar trebui evitate atat in timpul sarcinii cat si in perioada in care alaptati.
• Nu sariti peste programarile la dentist! Acum mai mult ca oricand examinarile regulate ale parodontiului sunt extrem de importante. Sarcina determina modificari hormonale care cresc riscul de imbolnavire a parodontiului si gingiei (de exemplu gingivita de sarcina - gingia este sensibila si sangereaza cu usurinta). Pentru indepartarea factorilor iritativi, controlul placii bacteriene si mentinerea sanatatii orale optime se recomanda chiar cresterea frecventei sedintelor de igienizare profesionala pe parcursul celui de-al II-lea trimestru si la inceputul trimestrului al III-lea.
• Pentru a preveni si/sau a reduce problemele gingivale se indica efectuarea periajului dentar minim de 2 ori pe zi si folosirea atei dentare cel putin o data pe zi. Folositi o periuta de dinti cu peri moi si efectuati periajul cu pasta de dinti macar 2 minute pentru a indeparta placa bacteriana.
• Daca greata matinala va impiedica sa faceti periajul, schimbati pasta de dinti cu alta cu gust si aroma mai putin pronuntate.
• Daca dimineata episoadele de voma sunt frecvente, se recomanda clatiri ale gurii cu apa simpla sau apa de gura.
• Evitati sau reduceti la maxim consumul de dulciuri. Cu cat mancati mai multe dulciuri, cu atat creste riscul de a face carii. Studiile arata ca bacteriile responsabile de aparitia cariilor se transmit de la mama la copil.
• Este foarte important sa aveti o dieta sanatoasa, echiibrata si variata care sa cuprinda alimente din toate grupele alimentare: legume, fructe, cereale, lactate, carne, pentru a asigura cresterea si dezvoltarea corecta a fatului.
• De asemenea este foarte important curatatul dintilor acasa. Spalatul pe dinti in timpul sarcinii este prima metoda din multele necesare pentru a lupta impotriva efectelor hormonilor. Trabuie sa lucrati impreuna cu medicul dentist pentru o ingrijire prenatala a dintilor completa. Actualmente exista produse de igiena orala care va pot usura sarcina considerabil.
Periutele Philips Sonicare utilizeaza tehnologia Sonicare ce directioneaza fluidele in spatiile interdentare si de-a lungul gingiei. Toate periutele au incorporat un cronometru de 2 minute ce te ajuta sa respecti timpul de periere si un semnal sonor la interval de 30 de secunde ce indica momentul in care termini fiecare patrime a gurii si te avertizeaza sa treci mai departe, oferind astfel o curatare uniforma la nivelul intregii guri.
- Philips Sonicare FlexCare+ imbunatateste sanatatea gingiilor in 2 saptamani. Periuta vine cu sterilizator in care se igienizeaza capetele de periuta prin lumina UV. Cele cinci moduri includ un mod Curatare pentru curatare excelenta in doua minute, un mod Sensibil pentru curatarea delicata si in acelasi timp riguroasa a gingiilor, un mod Reimprospatare pentru retusurile rapide de un minut, un mod Masaj pentru stimularea circulatiei la nivelul gingiilor si un mod Ingrijirea gingiilor care ajuta la imbunatatirea sanatatii acestora.
- Philips Sonicare Diamond Clean indeparteaza cu pana la 7x mai multa placa bacteriana decat periuta de dinti manuala. Cele 5 moduri includ un mod de Curatare pentru o curatare zilnica impecabila un mod Albire pentru indepartarea petele de suprafata, un mod Lustruire pentru albirea si lustruirea dintilor, un mod Ingrijirea gingiilor care ajuta la imbunatatirea sanatatii acestora si un mod Sensitiv pentru curatarea delicata a dintilor si a gingiilor. Periuta are un sistem dual de incarcare: prin inductie in pahar si in tocul de calatorie la laptop.
- Philips Sonicare for Kids periuta de dinti pentru copiii cu varsta de peste 4 ani, ofera o curatare delicata si eficienta. Actiunea de curatare dinamica Sonicare determina fluidele sa patrunda intre dinti si indeparteaza mai mai multa placa bacteriana decat o periuta manuala pentru copii. Cu doua moduri de putere pentru copii, aceasta periuta de dinti electrica asigura o curatare adecvata pentru diferite varste; un mod inferior pentru copii mai mici ( +4 ani) si unul superior pentru copii mai mari (+7 ani). Pentru a ajuta copiii sa-si formeze cu usurinta deprinderi corecte, aceasta periuta de dinti electrica creste incet durata de periere la peste 90 de zile pana la atingerea intervalul de 2 minute recomandat, ajutand astfel la dobandirea unor obiceiuri sanatoase in mod natural. Etichetele interschimbabile permit copiilor sa-si personalizeze periuta.
• In perioada postnatala se mentin aceleasi precautii referitoare la administrarea de substante medicamentoase, avand in vedere ca ele pot ajunge in laptele matern.
De asemenea in perioada alaptarii ar trebui evitate anesteziile. Daca sunt absolut necesare, laptele colectat dupa efectuarea anesteziei se extrage artificial si trebuie aruncat, iar prima alaptare a copilului se va face dupa un interval de 6 ore (minim 4 ore) de la anestezie.
Dr. Marinela Banica Ciocotisan este specialist in ortodontie si preventia patologiiilor dentare.
(http://www.orthoexclusive.ro/despre-noi/dr-marinela-banica-ciocotisan/)