Bolile cu transmitere sexuala in timpul sarcinii

Bolile cu transmitere sexuala in timpul sarcinii

Delia Raluca Moisa

Bolile cu transmitere sexuala sunt infectii transmise prin contact sexual (normal, oral sau anal), dar care pot fi transmise si pe alte cai. Sa aflam impreuna care sunt aceste boli cu transmitere sexuala, care sunt simptomele acestora, cum se transmit si mai ales, cum se trateaza in timpul sarcinii.

Ce sunt bolile cu transmitere sexuala?

Bolile cu Transmitere Sexuala (ITS) sunt  infectiile care se transmit prin activitate sexuala. Infectiile cu transmitere sexuala afecteaza, in primul rand, zona genitala. Cele mai cunoscute infectii cu transmitere sexuala sunt HIV - virusul imunodeficientei  umane, sifilis, gonoree, herpes genital, hepatita virala, negi genitali (condiloame genitale), chlamydia, trichomoniaza (Tricomonas), candidoza genitala.

Infectiile cu transmitere sexuala pot fi provocate de virusuri (virusul imunodeficientei umane - HIV, virusul Herpex Simplex - HSV), bacterii (Treponema Pallidum, Neisseria Gonorrhea), micoplasme si chlamidii (Mycoplasma Hominis, Chlamidia Trachomatis), fungi (ciuperci: Candida Albicans), protozoare (Trichomonas Vaginalis), metazoare (paraziti: Sarcoptes Scabiei Hominis).

Agentii patogeni se gasesc in sange, sperma, secretii vaginale si uretrale, lapte matern sau saliva. Agentii patogeni se afla si in leziunile provocate de infectie pe piele (herpes, sifilis) sau se afla direct pe piele (paduchii lati).

Care sunt modurile de transmitere ale infectiilor sexuale?

Principala cale de transmitere a bolilor sexuale este contactul dintre fluidele infectate si mucoasele organismului, prin sexul vaginal, oral sau anal neprotejat. O alta modalitate de transmitere in timpul activitatii sexuale este contactul fizic (intim) direct cu zona infectata.

In functie de specificul infectiei, alte modalitati de infectare pot fi de la mama infectata la fat in timpul sarcinii, nasterii sau alaptarii, folosirea in comun cu o persoana infectata de ace si seringi, transfuzii cu sange sau produse de sange netestate, folosirea in comun cu o persoana infectata de lenjerie intima, lenjerie de pat, obiecte taiose sau intepatoare infectate (trusa de barbierit, trusa de manichiura etc), obiecte de igiena personala (prosop, periuta de dinti, etc.), folosirea in comun cu o persoana infectata a obiectelor destinate activitatii sexuale (penis artificial), fara protectie, accidental.

Probabilitatea transmiterii unei infectii sexuale creste daca exista rani sau ulceratii ale pielii sau ale mucoaselor, care sa usureze intrarea agentului patogen in organism.

De aceea, numai un test specific poate sa dea un rezultat sigur si concludent in legatura cu existenta unei boli cu transmitere sexuala si cu agentul patogen.

Unele infectii cu transmitere sexuala pot fi vindecate (tricomoniaza, sifilisul), timp in care altele sunt incurabile (infectia HIV), persoana infectata fiind purtatoare a agentului patogen si putand infecta tot restul vietii.

Tratamentul infectiilor cu transmitere sexuala se aplica fie direct pentru distrugerea agentului patogen (sifilis sau tricomonas), fie efectelor pentru eliminarea leziunilor atunci cand ele apar (herpesul sau negii genitali). In cazul hepatitei B exista si vaccin.

Cu cat o infectie cu transmitere sexuala este mai devreme depistata, cu atat mai rapida si mai sigura poate fi vindecarea (in cazul in care este vindecabila). In cazul in care unul dintre parteneri este depistat pozitiv, este obligatoriu ca si celalalt partener sa mearga la medic. In acelasi timp, este obligatoriu ca toti partenerii de pana atunci sa fie instiintati de situatie, pentru a stopa transmiterea infectiei.

Simptomele infectiilor cu transmitere sexuala

In cazul infectiilor cu transmitere sexuala, simptomele se localizeaza in zona genitala - vulva, vagin, col uterin, uretra, gland (capul penisului), corpul penisului, epididim, testicul. Alte zone in care pot aparea simptomele infectiilor cu transmitere sexuala  sunt zona anusului sau zona bucala.

Simptomele infectiilor cu transmitere sexuale sunt foarte numeroase si diferite.

Cele mai multe dintre infectiile cu transmitere sexuala nu prezinta simptome,  dar chiar fara simptome, pot fi transmise. Atunci cand apar, simptomele pot fi secretii (scurgeri) neobisnuite din vagin. La femei exista o secretie fiziologica (normala). Ar trebui sa te ingrijorezi daca secretia isi schimba culoarea, devine verzuie sau gri, mirosul devine neplacut, consistenta devine apoasa sau branzoasa, cantitatea devine abundenta, ai dureri sau usturime in timpul urinarii, dureri si mancarimi in jurul vaginului sau in zona perianala (perineu, anus), durere in timpul actului sexual, aparitia de excrescente (negi) in zona labiilor, vagin sau in zona perianala, iritatii, rani in jurul vaginului sau in zona perianala

Cum pot fi tratata de o infectie cu transmitere sexuala daca sunt insarcinata?

Virusul HIV : Desi virusul HIV nu poate fi tratat, exista in prezent o multitudine de medicamente care pot fi administrata pentru a preveni transmiterea infectiei la fat in timpul sarcinii.

Virusul herpes simplex II: Pentru a combate eficient virusul herpes simplex II (HBV), medicul specialist va prescrie un tratament pe baza de medicatie antivirala. In cazul femeilor la care herpesul genital se manifesta activ, medicii specialisti vor recurge la nasterea prin cezariana.

Gonoreea: Femeile insarcinate care au contactat gonoreea sunt tratate in mod normal cu antibiotice. Din cauza faptului ca de cele mai multe ori gonoreea este asimptomatica, specialistii administreaza la nasterea fiecarui copil medicamente speciale pentru prevenirea infectarii ochilor cu gonoree.

Virusul HPV: In cazul expunerii la virusul HPV, tratamentul mamei va fi amanat pana dupa nasterea copilului. Tratamentul pentru aceasta conditie medicala se face pe baza de antibiotice.

Sifilis: Daca sifilisul a fost contactat in timpul sarcinii, medicii specialisti vor prescrie administrarea unui tratament pe baza de antibiotice pentru a preveni evolutia acestei conditii medicale la nivelul organismului mamei, precum si pentru a impiedica transmiterea acesteia fatului.

Hepatita B: Daca in timpul sarcinii mama este diagnosticata cu hepatita B, la nastere fatul va primi o injectie pe baza de antibiotice pentru a preveni infectarea copilului.

Trichomoniaza: In ceea ce priveste tratarea eficienta a trichomoniazei, medicii specialisti vor administra mamei un tratament medicamentos.

Care sunt urmarile unei infectii cu transmitere sexuala daca sunt insarcinata?

Virusul HIV: Multumita progreselor facute de cercetarile legate de virusul HIV, in prezent transmiterea acestei infectii poate fi prevenita. Cu toate acestea, in cazurile in care acest lucru nu este posibil, fatul va fi inevitabil infectat cu virusul imunodeficientei umane (HIV).

Herpesul genital: Efectele herpesului genital sunt o problema in momentul nasterii. Virusul herpes simplex II activ este extrem de contagios si poate fi cu usurinta transmis fatului in timpul trecerii sale prin canalul de nastere. Asadar, femeile diagnosticate cu herpes genital vor fi sfatuite sa opteze pentru nasterea prin cezariana.

Gonoreea: Gonoreea este una dintre bolile cu transmitere sexuala cu un grad de incidenta extrem de ridicat. Contactata in timpul sarcinii, gonoreea duce la senzatie de arsura in timpul urinarii, scurgeri vaginale anormale sau durere la nivel abdominal. Gonoreea poate duce la orbirea copilului, infectii la nivelul articulatiilor, infectii ale sangelui, avort spontan sau nastere prematura.

Virusul HPV: Daca virusul HPV este contactat in timpul sarcinii, tratamentul va fi amanat pana dupa nasterea fatului. Cu toate acestea nivelul ridicat de hormoni din perioada sarcinii poate face ca volumul negilor genitali sa fie mai mare decat in mod normal, iar daca dimensiunea lor va fi destul de mare incat sa acopere canalul de nastere se va opta pentru nasterea prin cezariana.

Sifilis: Sifilisul este una dintre bolile cu transmitere sexuala care poate fi transmisa cu usurinta de la mama la fat, cauzand chiar moartea fatului. Nou-nascutii care supravietuiesc dezvolta multiple afectiuni la nivelul creierului, ochilor, urechilor, inimii, pielii, dintilor si sistemului osos.

Hepatita B: Hepatita B reprezinta o boala infectioasa manifestata la nivelul ficatului, cauzata de virusul hepatitei B (HBV). Diagnosticata in prima parte a sarcinii, aceasta afectiune poate fi tratata cu succes.

Trichomoniaza: Trichomoniaza este o boala manifestata printr-o scurgere vaginala galben-verzuie si durere in timpul actului sexual sau al urinarii. Daca este contactata in timpul sarcinii, trichomoniaza va duce la o nastere prematura, insa sansele ca fatul sa fie infestat in timpul trecerii prin canalul de nastere este minim.

Articolul urmator
Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Soțul meu s-a căsătorit cu altă femeie și „mi-a făcut cadou” o boală cu transmitere sexuală. Cum fac să trec peste asta?
    Soțul meu s-a căsătorit cu altă femeie și „mi-a făcut cadou” o boală cu transmitere sexuală. Cum fac să trec peste asta?

    O femeie mărturisește pe internet cum a trăit ani de zile într-o minciună alături de soțul ei, care a devenit între timp și soțul altei femei, cu acte false....

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    Educația sexuală în școli a fost aprobată. Iată care vor fi condițiile
    Educația sexuală în școli a fost aprobată. Iată care vor fi condițiile

    Proiectul privind orele de educație sexuală în școlile din România a trecut de Camera Deputaților, urmând să fie promulgat de președinte.

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    8 din 10 părinți din România sunt de acord cu educația sexuală în școli!
    8 din 10 părinți din România sunt de acord cu educația sexuală în școli!

    Educația sexuală începe să fie acceptată de părinții care știu că este spre binele copiilor să afle riscurile și pericolele la care se expun atunci când își...

    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit
    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit

    În urmă cu cinci ani mi am pierdut copilul care putea acum să meargă la grădiniță, să fie un băiețel la fel ca toți ceilalți, să facă năzbâtii, să mai spargă...

    După ora de educație sexuală de la școală fiica mea de 9 ani nu se mai oprește din a folosi un cuvânt
    După ora de educație sexuală de la școală fiica mea de 9 ani nu se mai oprește din a folosi un cuvânt

    O mămică de peste granițe povestește, pe TikTok, că nu știe ce să mai facă în legătură cu fiica ei de 9 ani, care repetă obsesiv un cuvânt pe care l-a auzit la ora de...

    Bolile autoimune la copii: care sunt cele mai frecvente?
    Bolile autoimune la copii: care sunt cele mai frecvente?

    Bolile autoimune reprezintă un grup de afecțiuni în care sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat celulele și țesuturile proprii, confundându-le cu...

    © 2024 Qbebe