Ce este anemia?
Anemia in sarcina este o afectiune determinata in principal de alimentatia saraca in fier, acid folic si vitamina B12, care se manifesta prin scaderea numarului si a calitatii celulelor rosii, care contin hemoglobina, molecula ce face posibil transportul oxigenului de la plamani la tesuturi. In cazul femeilor, pe langa alimentatia necorespunzatoare, anemia este cauzata si de pierderile lunare de sange, in timpul menstruatiei.
Citeste si: 15 lucruri despre sarcina pe care nu ti le spune nimeni
Simptomele anemiei in sarcina
Primele simptome ale anemiei sunt reprezentate de:
- senzatie permanenta de oboseala,
- ameteli,
- aspect palid al chipului,
- probleme de respiratie,
- dureri de cap
- batai neregulate ale inimii.
De ce anemia se poate agrava in timpul sarcinii?
In timpul sarcinii, nevoile nutritionale ale organismului cresc semnificativ, deoarece fatul care se dezvolta pe parcursul celor noua luni are nevoie de aceleasi elemente nutritive pe care si corpul tau le necesita pentru a-si mentine starea de bine. In plus, odata cu sarcina creste si cantitatea de sange, fapt ce presupune un aport suplimentar de fier, care sa permita in continuare oxigenarea tesuturilor.
De asemenea, este bine sa stii ca desi in primele saptamani de sarcina organismul tau poate fi intr-o forma excelenta, este foarte probabil ca anemia sa apara daca nu maresti doza zilnica de nutrienti. Luand in considerare si faptul ca mai ales in primul trimestru de sarcina greturile iti vor afecta regimul alimentar, este recomandat sa apelezi la suplimentele prenatale de vitamine si minerale, care iti vor asigura constant procentul de nutrienti cerut de organism.
Cum afecteaza anemia sarcina?
In primul rand, prin simptomele pe care le implica, anemia iti va ingreuna si mai mult cele noua luni de sarcina, care deja sunt o perioada delicata, iar tu vei fi mult mai vulnerabila in fata infectiilor si a bolilor. De asemenea, pe langa faptul ca riscul aparitiei hemoragiilor atat in timpul sarcinii, cat si la nastere este mult mai ridicat, tu esti mult mai expusa probabilitatii de a te confrunta cu o depresie postnatala. In ceea ce priveste copilul, anemia materna influenteaza rezervele de fier ale nou-nascutului, fapt resimtit indeosebi in anii copilariei. De asemenea, deficitul de fier, acid folic si B12 creste riscul unei nasteri premature si greutatii scazute a fatului la nastere.
Citeste si: Vitaminele prenatale: tot ce trebuie sa stii pentru o sarcina sanatoasa
Cum previn anemia in sarcina?
In general, anemia in timpul sarcini poate fi prevenita foarte usor printr-o alimentatie echilibrata si sanatoasa, care sa includa zilnic surse bogate in fier, acid folic si vitamina B12. De asemenea, este bine sa stii ca pentru o mai buna asimilare a fierului in organism este indicat sa consumi in paralel si alimente bogate in vitamina C, pentru ca aceasta creste de pana la sase ori rata de absorbtie a fierului in organism. In acest sens, un pahar de suc de portocale baut cu jumatate de ora inainte de masa este mereu binevenit. Iata care sunt proprietatile celor trei elemente nutritive si in ce alimente se gasesc:
- Fierul. Parte integranta a celulelor rosii, fierul are un rol esential in mentinerea calitatii sangelui. De asemenea, un procent corect de fier reduce semnificativ riscul nasterii premature. Este recomandat ca organismul sa preia doza necesara de fier din alimente, deoarece absorbtia si asimilarea acestuia se produce mai repede. Surse bogate in fier sunt: carnea rosie, ficatul de pui, carnea de pasare, ton, somon, scoici, galbenusul, orezul, spanacul, fasolea alba, broccoli, prune uscate, caisele.
- Acidul folic. Numit si vitamina B, acesta previne avortul spontan si aparitia unor probleme de dezvoltare a creierului si a maduvei spinarii la fat. Alimentele cu cel mai ridicat continut de acid folic sunt: cartofii dulci, varza, spanacul, soia, fasolea uscata, cerealele integrale, carnea de pui, ficatul de pui, galbenusul, portocalele si bananele.
- Vitamina B12 are, de asemenea, un rol important atat in mentinerea sanatatii organismului si favorizeaza metabolizarea grasimilor si a carbohidratilor. Deficienta de vitamina B12 poate cauza probleme precum: tulburari mentale, amorteala a mainilor si picioarelor, nervozitate. Vitamina B12 se gaseste in alimente precum: carne de pui, carne de vita, lactate, somon, pastrav, ton, pomelo.
Cum tratez anemia in sarcina?
Daca analizele ti-au confirmat ca esti anemica, pe langa alimentatia sanatoasa care trebuie sa contina alimente bogate in fier, acid folic si vitamina B12, suplimentele de fier vor fi absolut necesare. Chiar daca nu vei putea trata anemia intr-un timp foarte scurt, exista, totusi, un motiv sa fii optimista: organismul tau va absorbi mai mult fier din alimente decat un organism care nu este afectat de anemie. Este bine sa stii ca pentru a corecta anemia ai nevoie zilnic de: 27 mg de fier, 600 micrograme de acid folic si 2.6 micrograme de vitamina B12. In plus, pentru a-ti ajuta organismul sa asimileze dozele de nutrienti pe care le primeste, este bine sa renunti la cafeina si ceai verde, daca obisnuiesti sa consumi. De asemenea, in timpul perioadei de tratament evita suplimentele de calciu, deoarece acestea contin substante care inhiba absorbtia corecta a fierului.
Exista efecte secundare ale suplimentelor de fier?
Supradozele de suplimente de fier pot provoca greturi, varsaturi, arsuri stomacale, constipatie si de aceea, inainte de a achizitiona din farmacii un astfel de produs, este recomandat sa consulti medicul de familie.
Acum, ca ai aflat tot ce trebuie sa stii despre preventia si tratarea anemiei, nu iti ramane decat sa stabilesti un regim alimentar conform cu aceste recomandari si sa eviti produsele de patiserie, fast food-ul, mezelurile si alte tipuri de produse aflate pe piata, deoarece contin o multitudine de agenti sintetici, care pot face zadarnic tratamentul impotriva anemiei.