Principiul dupa care functioneaza toate testele de sarcina este acela al depistarii unui hormon secretat de organismul femeii numai in perioada sarcinii, prezent in urina si sange. Acesta poarta numele de HCG, in traducere gonadotropina corionica sau hormonul sarcinii.
Testele de urina pot detecta sarcina dupa doua saptamani de la ultima ovulatie. Cele de ultima generatie pot sesiza prezenta sarcinii la 6 zile dupa conceptie sau dupa o zi sau doua dupa intarizierea menstruatiei.
In functie de data contactului sexual, testele de sarcina se recomanda a se efectua dupa 10-12 zile. Acest lucru este desigur orientativ, iar daca rezultatul este negativ, nu inseamna ca sarcina nu poate exista.
Spermatozoizii traiesc in medie intre 3 si 5 zile in interiorul femeii, fecundatia fiind posibila si dupa 5 zile de la ultimul contact sexual. Urmeaza apoi implantarea spermatozoidului, care poate dura intre 12 si 14 zile, apoi urmeaza alte doua zile pana cand hormonul HCG sa poata fi prezent in urina, deci depistat de testele de sarcina.
In concluzie, testele facute foarte repede dupa un contact sexual sunt de cele mai multe ori eronate. De aceea se recomanda efectuarea testului de sarcina dupa 21 de zile de la contactul sexual, precizia fiind astfel foarte mare. De asemenea, in cazul in care menstruatia intarzie, testul de sarcina este preferabil sa se faca dupa minimum o saptamana de la intarziere.