Atunci cand te afli la prima ta sarcina, emotia ineditului, bucuria aducerii pe lume a primului tau copil si teama de necunoscut se intrepatrund astfel incat uneori nu vei mai fi sigura de ceea ce simti. Este firesc sa fie asa. Toate senzatiile, sentimentele, temerile si nelamuririle tale fac parte din miracolul care creste in pantecul tau: bebelusul. Noi iti dezvaluim cele 10 lucruri care te vor surprinde cel mai mult in perioada sarcinii.
1. Instinctul de cuib
Multe femei insarcinate experimenteaza instinctul de cuib, o nevoie imperioasa de a-si pregati caminul pentru sosirea bebelusului. Unele vor dori sa finalizeze mici proiecte casnice pe care nu au avut timp sa le incheie pana acum, cum ar fi reorganizarea unui dulap sau chiar a garajului. Pe masura ce data nasterii se apropie, te poti observa curatand cu indarjire dulapurile sau chiar spaland peretii - lucruri pe care nu te-ai fi imaginat facandu-le in luna a noua de sarcina. Dorinta de a-ti pregati casa poate fi foarte folositoare, avand in vedere ca dupa nastere vei avea nevoie de timp pentru a te reface si pentru a ingriji bebelusul. Fii atenta sa nu exagerezi. Cand simti nevoia sa muti mobila, cere ajutorul cuiva.
2. Inabilitatea de a te concentra
In primul trimestru de sarcina oboseala si greturile te pot face sa te simti extenuata si confuza. Chiar si femeile insarcinate care au grija sa se odihneasca resimt inabilitatea de concentrare si momentele de neatentie. Preocuparea pentru sarcina si bebelus este partial vinovata de aceste scapari, dar o parte este cauzata si de schimbarile hormonale. Totul - munca, facturile de platit, programarile la medic - pot parea mai putin importante pe langa bebelusul din burtica si apropierea nasterii. Poti sa combati aceste momente de confuzie prin liste detaliate - o agenda - in care sa notezi tot ce ai de facut, de la indatoriri de serviciu, la cele domestice si mai ales, programarile vizitelor medicale.
3. Labilitatea emotionala
Sindromul premenstrual si sarcina se aseamana in multe aspecte. Sanii se umfla si dor, nivelul hormonal este fluctuant, iar tu ai toane. Daca suferi din cauza sindromului premenstrual este probabil sa ai schimbari de atitudine, comportament si stare emotionala si in timpul sarcinii. Te poti simti fericita intr-o clipa, iar in secunda urmatoare sa izbucnesti in lacrimi din cauza tristetii. Schimbarile starii emotionale sunt banale in timpul celor noua luni de sarcina, desi ele tind sa fie mai frecvente in primul trimestru si catre finalul celui de-al treilea trimestru. Aproximativ 10% dintre femeile insarcinate experimenteaza si depresia. Daca ai simptome precum tulburari de alimentatie si somn, labilitate emotionala accentuata, este recomandat sa consulti medicul.
4. Marimea sutienului
Marirea sanilor si, implicit, a marimii sutienului constituie unul dintre primele semne ale sarcinii. De obicei, sanii se maresc in primul trimestru din cauza nivelului crescut al hormonilor estrogen si progesteron. Asta nu inseamna ca marirea sanilor se opreste in primul trimestru - sanii tai pot continua sa creasca pe tot parcursul sarcinii. In plus fata de marirea sanilor, un alt lucru care va influenta cresterea marimii sutienului tau este modificarea cutiei toracice. Atunci cand esti insarcinata, capacitatea plamanilor tai creste, astfel incat sa poata asigura suficient oxigen atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau. Acest lucru poate fi vizibil prin marirea usoara a cutiei toracice. In timpul sarcinii poate fi necesar sa schimbi de cateva ori marimea sutienului.
5. Pielea ta
Ti s-a spus ca pielea ta straluceste? Este posibil sa fie una dintre modificarile pe care le sufera pielea in timpul sarcinii, datorita schimbarilor hormonale si a faptului ca pielea se intinde pentru a cuprinde un corp mai mare. Aceasta stralucire aduce insa si o mica neplacere: mancarimile. O buna hidratare a pielii va diminua acest efect neplacut. Volumul crescut de sange din timpul sarcinii este responsabil si de cresterea secretiei glandelor sebacee, acneea fiind una dintre problemele tenului care apar in timpul sarcinii. Pe tenul unora dintre femeile insarcinate pot sa apara pete maronii sau galbui (cloasma sau masca de sarcina), altele pot observa o linie de culoare inchisa intre buric si zona pubiana (linea negra), hiperpigmentarea areolelor, a zonei genitale externe si interne. Toate acestea sunt rezultatele modificarii nivelului hormonal care poate stimula producerea pigmentilor in cantitate mai mare. Pot sa apara, de asemenea, pistrui sau alunite noi, iar cele vechi isi vor intensifica nuanta. Exceptand intunecarea culorii areolelor, care de obicei este permanenta, celelalte modificari ale pielii vor disparea dupa nastere.
6. Parul si unghiile
Multe femei spun ca textura si ritmul de crestere a parului s-au schimbat in timpul sarcinii. Tot hormonii sunt de vina - ei stimuleaza parul sa creasca mai repede si sa cada mai putin. Din pacate, aceste schimbari nu sunt permanente, majoritatea femeilor, dupa nastere sau chiar dupa incheierea alaptarii, trecand printr-o perioada in care parul cade in cantitati mari. Unele femei descopera ca le creste mai mult par in zone nedorite, cum ar fi abdomenul, zona areolelor sau chiar fata. Altele descopera ca in timpul sarcinii li s-a schimbat tipul parului, trecand de la un par uscat la un par gras sau invers. Unghiile, ca si parul, se pot schimba in timpul sarcinii. Hormonii le pot face sa creasca mai repede, mai lungi si mai tari. Unele femei spun insa ca unghiile au devenit casante in timpul sarcinii. Indiferent daca sarcina are un efect pozitiv sau negativ asupra parului si unghiilor tale, trebuie sa stii ca totul va reveni la normal dupa nastere.
7. Marimea la pantofi
Chiar daca nu te mai incap hainele pe care le ai in garderoba dinainte de a ramane insarcinata, inca mai ai si iti vin bine pantofii, nu? Poate ca da, poate ca nu. Din cauza faptului ca in timpul sarcinii creste cantitatea fluidelor din corpul femeii, multor femei insarcinate li se umfla picioarele si uneori chiar au nevoie de o marime mai mare la incaltaminte. In aceasta perioada, mai ales daca este vara, va fi mai confortabil pentru tine, daca poti, sa porti incaltaminte din panza sau chiar slapi. Oricum, indiferent de anotimp, achizitioneaza macar o pereche de incaltaminte comoda, un model mai larg si, desigur, cu un numar mai mare.
8. Mobilitatea articulatiilor
In timpul sarcinii, corpul tau produce un hormon numit relaxina, despre care se crede ca ajuta la relaxarea ligamentelor pelvine spre sfarsitul sarcinii, ceea ce va facilita nasterea. Relaxina slabeste ligamentele, te face sa devii mai putin stabila atunci cand stai in picioare sau te misti, prin urmare esti mult mai expusa riscului ranirilor usoare. Este foarte usor in aceasta perioada sa suferi intinderi musculare sau ale ligamentelor, mai ales in zona articulatiilor soldurilor, a mijlocului sau a genunchilor. Atunci cand faci sport sau ridici obiecte, incearca sa faci miscari lente si evita miscarile bruste.
9. Varicele, hemoroizii si constipatia
Venele varicoase care de obicei apar pe picioare si zona genitala, sunt cauzate de fluxul mare de sange din venele dilatate de hormoni. Varicele care apar in timpul sarcinii de obicei dispar dupa nastere, dar le poti atenua evitand sa stai mult pe scaun sau in picioare, purtand haine largi si comode, iar cand stai pe scaun sa folosesti o perna pentru a-ti mentine picioarele ridicate.
Hemoroizii sunt o neplacere comuna in timpul sarcinii. Din cauza cresterii volumului de sange si a uterului care exercita presiune in zona pelvina, venele din rect pot creste intr-o forma asemanatoare cu a unui ciorchine de struguri. Hemoroizii pot fi durerosi si pot sangera, pot provoca mancarimi sau senzatia de intepaturi, mai ales in timpul sau dupa defecare. In combinatie cu constipatia, hemoroizii pot face mersul la toaleta mai mult decat neplacut.
Constipatia este si ea una dintre cele mai banale probleme ale sarcinii, deoarece hormonii specifici sarcinii incetinesc tranzitul intestinal. In timpul ultimelor luni ale sarcinii uterul tau exercita presiune asupra intestinului gros, facand dificila eliminarea materiilor fecale. Constipatia contribuie la formarea hemoroizilor, deoarece incordarea favorizeaza marirea venelor rectului. Cel mai bun mod de a combate constipatia si hemoroizii este sa le previi aparitia. O dieta bogata in fibre, o cantitate suficienta de lichide si exercitiile fizice regulate ajuta la mentinerea tranzitului intestinal normal.
10. Lucruri care vor iesi din corpul tau
Ai supravietuit schimbarilor de temperament si hemoroizilor, iar acum crezi ca surprizele s-au terminat. Mai ghiceste o data! Ziua in care vei naste iti va oferi, probabil, cele mai mari surprize. Numai la una din zece nasteri sacul amniotic se rupe inaintea declansarii durerilor nasterii. In general, medicul este cel care rupe sacul amniotic, dupa dilatarea colului uterin.
La cat de multa "apa" trebuie sa te astepti? In cazul unei nasteri la termen, cantitatea de lichid amniotic este de, aproximativ, un litru. Unele femei pot simti nevoia imperioasa de a merge la toaleta, care conduce la scurgerea unui suvoi de lichid, atunci cand se rup membranele. Alte femei ar putea experimenta o scurgere usoara, deoarece capul bebelusului actioneaza ca un dop si previne eliminarea brusca a lichidului amniotic.
Lichidul amniotic are un miros dulceag si o culoare foarte pala, uneori, incolor si este produs si inlocuit de organismul tau la fiecare trei ore, asa ca nu fi surprinsa daca scurgerea lichidului va continua pana la nastere, intr-o cantitate aproximativ egala cu a unei cesti pe ora. Si alte lucruri ar putea fi eliminate de organismul tau in timpul nasterii, pe langa bebelus, sange si lichid amniotic. Unele femei au greturi si vomita, altele au flatulenta si diaree inainte sau in timpul nasterii. In timpul fazei active a travaliului este posibil sa nu iti poti controla vezica urinara sau miscarile intestinale. Nu trebuie sa te rusinezi prea tare in cazul in care se intampla vreun incident. Personalul medical se asteapta la aceste lucruri.
Tu de ce fel de surprize ai avut parte in timpul sarcinii? Care au fost lucrurile, starile sau neplacerile despre care nu ai stiut?