Schimbarile temperamentale in timpul sarcinii

Schimbarile temperamentale in timpul sarcinii

Roxana Cristea

Schimbarile temperamentale in timpul sarcinii apar la peste 90% dintre gravide. Pentru orice femeie viata se schimba in momentul in care afla ca va avea un copil. Schimbarile apar mai ales la nivel emotional si psihologic, manifestandu-se in plan temperamental.

In primul rand actioneaza teama fireasca de necunoscut si intrebarile specifice: cum va fi sa am un copil in burtica? Voi fi o mama buna? Si alte ganduri si intrebari care desi nu sunt deloc sanatoase, sunt perfect normale. Familia este cea care te va ajuta sa treci mai usor peste schimbarile temperamentale din timpul sarcinii. Dar ca sa fii pregatita de orice, trebuie sa stii ce schimbari temperamentale apar in timpul sarcinii si din ce cauza, dar si cum sa le faci fata.

Accepta ajutorul celor din jur

In sarcina este posibil sa simti extaz, anxietate, bucurie, epuizare (uneori toate in acelasi timp). Sentimentelegravida ingandurata pot fi contradictorii si este posibil sa treci foarte repede de la o stare la alta. Chiar daca esti incantata ca esti insarcinata, iti faci griji cu privire la sanatatea copilului tau. Te gandesti la aspectele financiare, la ce schimbari va aduce copilul in relatia de cuplu, in cariera. Pentru a face fata acestor emotii si griji ai grija de tine, accepta ajutorul si suportul moral al celor din jur. Toate acestea sunt sentimente normale iar tu vei fi cu siguranta o mama minunata. Daca schimbarile de dispozitie devin prea dese spune-i medicului tot ce simti.

Schimbari majore pot sa para si in relatia cu partenerul. Comunicarea este foarte importanta, asculta-ti partenerul si el trece prin anumite transformari si are anumite temeri legate de sarcina ta si de copilasul care va veni pe lume. Spune-i ce simti tu si arata-i cum ar putea sa te ajute. Fii sincera cu el si implica-l in toate procesele legate de sarcina, de nastere si de copil. Fii rabdatoare... partenerul nu stie cu ce te confrunti tu si de multe ori se simte neputincios si depasit de situatie.

Relatia cu medicul obstretician este foarte importanta. Mergi la medic ori de cate ori crezi ca ceva este in neregula, respecta vizitele impuse de specialist si medicamentatia impusa de acesta. Discuta deschis si sincer cu medicul tau. Orice doctor iti va spune ca primele luni de sarcina sunt foarte sensibile, marcate de multe transformari. Medicul te va ajuta sa treci mai usor de fiecare etapa. Controalele regulate iti vor risipi toate temerile legate de sarcina.

Femeile perfectioniste

Femeile perfectioniste, pot exagera orice problema legata de sarcina sau de viitorul copilului. Patutul este prea mic sau prea mare, salteaua prea tare, spatiul copilului mult prea ingust, parca si casa este prea mica si cu siguranta mobila trebuie schimbata ca se va lovi copilul de ea. Aceste femei isi vor dori ca si de aceasta data sa iasa totul perfect si nu-i rau deloc numai ca trebuie sa le iei pe rand si vei vedea ca pe parcurs vei adapta orice lucru la nevoile copilului tau. El singur „iti va spune" ce-i place si cum ii place si impreuna veti contrui o copilarie frumoasa si sigura.

Interiorizarea nu este buna. Poate ti se va parea ca nimeni nu te intelege si cu siguranta ca nimeni nu este atat de implicat ca tine in aceasta poveste. Dar da-le o sansa, prietenilor, partenerului, parintilor, sa inteleaga si sa te ajute. Totul va fi asa cum ti-ai dorit daca renunti la anticiparea unor probleme care poate nu vor aparea niciodata.

Bebelusul va imprumuta din emotiile si trairile mamei

Frica de esec ar putea sa-ti umbreasca fericirea de a fi mama: "Daca nu voi face totul ca la carte? Daca voi da gres?" De asemenea, anumiti hormoni pot da femeilor insarcinate o stare de anxietate permanenta. Toate aceste stari pot afecta incredibl de mult psihicul copilasului si ii pot crea probleme emotionale in viitor.

Poate nu crezi dar cu siguranta ai auzit foarte des aceasta fraza: „Bebelusul va imprumuta din emotiile si trairile mamei." Vei vedea curand ca daca tu esti nervoasa si irascibila, bebelusul tau va plange si va fi mofturos. Legatura intre mama si bebelusi este extrem de stransa, nici macar nu-ti imaginezi ce efect fantastic are starea de spirit a mamei asupra copilului ei. Rasul tau il va face si pe el sa zambeasca, lacrimile tale ii vor provoca si lui lacrimi, pentru ca, cel putin la inceput, tu esti modelul si sprijinul lui. Doar in tine are incredere si daca tu esti trista, toata lumea lui este trista.

Conflicte

Din cauza schimbarilor temperamentale in sarcina vei fi mai irascibila si conflictele cu sotul sau cu apropiatii tai vor fi mult mai dese. Sprijinul lor neconditionat este foarte important in perioada sarcinii, dar nu lasa toata dispozitia ta pe umeriilor. O graviduta fericita si vesela inseamna un copilas asemenea. O familie bine-dispusa inseamna un copil prietenos. Fa un efort, fa ce-ti place si tot ce-ti sta in putinta sa te relaxezi si sa te inveselesti. Venirea unui copil pe lume este un motiv de bucurie, asa ca fa din orice moment special o bucurie. A miscat bebelusul, este motiv sa sarbatoresti, razi pe seama micutului si inventeaza tot felul de porecle pentru el. Citeste-i din cartea ta preferata, ascultati muzica impreuna si vorbeste-i tot timpul. Te va face si pe tine sa te simti mai bine.gravida in fata frigiderului

Greutatea si depresia

Este foarte posibil sa intri in depresie in momentul in care vezi ca ti se mareste burtica si acumulezi kilograme in plus, mai ales daca ai tinut la silueta inainte de sarcina. Nu-ti face griji, iti vei recapata silueta si cu putin efort vei intra din nou in jeansii tai de pustoaica. Cand va incepe sa mearga, copilasul te va „ajuta" si el sa dai jos din kilogramele acumulate, pentru ca trebuie sa te tii dupa el si nu subestima viteza cu care se poate misca un copilas micut.

Oboseala

Modificarile hormonale, care apar in sarcina si disconfortul fizic, cauzat de burtica din ce in ce mai mare, dar si de kilogramele in plus, sunt factori care influenteaza foarte mult calitatea somnului gravidei. Asadar, nu este anormal ca femeile insarcinate sa acuze probleme legate de somn.

Pentru un somn mai bun in sarcina evita cafeina dupa-amiaza, fa sport, exercitii specifice femei insarcinate, dimineata sau seara devreme, nu inainte de culcare (exercitiile fizice pot energizante).

Pentru ca foamea sa nu te trezeasca in timpul noptii mananca o gustare usoara inainte de culcare, dar stai departe de zahar pentru ca este energizant.

Ca sa fii mai odihnita incearca sa tragi un pui de somn in timpul zilei, dar ai grija ca acesta sa nu fie prea tarziu (iti poate afecta somnul de noapte).

O baie calda (nu fripta) inainte de culcare are un efect calmant si relaxant.
Un masaj relaxant facut de partenerul de viata sau o persoana apropiata ajuta intotdeauna.
Inca un sfat: foloseste cate perne vrei. Nu sunt niciodata prea multe cand esti insarcinata. Foloseste-le pentru a sprijini anumite parti ale corpului. In acest sens poti sa pui o perna sub abdomen, una intre picioare, una la spatele tau si una in plus sub cap. In ceea ce priveste pozitia de somn, cel mai bine este sa stai intr-o parte cu genunchii stransi. Dormi pe partea stanga mai mult, deoarece ajuta sangele si nutrimentele sa circule mai bine in corp si in placenta, dar ajuta si rinichii sa elimine mai bine toxinele.

Daca nu poti dormi, fa ceva ce-ti place si ce te relaxeaza. De exemplu poti sa asculti muzica, te poti uita la televizor, poti naviga pe internet, citi o carte, poti croseta sau poti face orice altceva ce te relaxeaza.
Atentie! Fara somnifere sau alte medicamente in sarcina (decat daca medicul dispune altfel).

Schimbarile temperamentale POZITIVE in sarcina

Schimbarile temperamentale in timpul sarcinii nu sunt doar negative. O viitoare mamica este mai dragastoasa, mai organizata, mai mamoasa. O femeie insarcinata poate deveni mai responsabila si mult mai buna. Aceste schimbari temperamentale te pot transforma in cea mai buna varianta a ta. De fapt, ca mama vei fi mai frumoasa, mai apreciata, mai iubita si in aceasta calitate vei scoate la lumina tot ce ai tu mai bun.

In timpul sarcinii, dar si dupa nastere este esential sa ceri ajutorul si suportul celor din jur si sa iti iei toata portia de dragoste si incredere de care poti beneficia de la partener si de la prieteni. Fiecare persoana din jurul femeii insarcinate trebuie sa cunoasca aceste schimbari temperamentale prin care trece si sa faca acest exercitiu de intelegere. De asemenea este foarte important ca stresul in perioada sarcinii sa fie foarte redus. In general stresul duce la cele mai mari dezechilibre pe perioada sarcinii.

Daca simti ca apropiatii, medicul sau partenerul nu te pot ajuta sa treci peste schimbarile temperamentale din timpul sarcinii, poti cere ajutor de la un psiholog.

Articolul urmator
12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici
12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    Cum vorbim cu copiii despre schimbările climatice fără să-i îngrijorăm
    Cum vorbim cu copiii despre schimbările climatice fără să-i îngrijorăm

    „Schimbările climatice mă sperie pentru că mă tem că lumea se va sfârși”, spune Maya, 14 ani, elevă în clasa a 9-a în Toronto, Canada. În cealaltă...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit
    Am pierdut lichidul amniotic în timpul sarcinii. Copilul meu s-a zbătut ca peștele pe uscat în pântecul meu până a murit

    În urmă cu cinci ani mi am pierdut copilul care putea acum să meargă la grădiniță, să fie un băiețel la fel ca toți ceilalți, să facă năzbâtii, să mai spargă...

    9,82 la gimnaziu și 4,7 la Evaluarea Națională. Admiterea la liceu, schimbările dorite de Ministrul Educației
    9,82 la gimnaziu și 4,7 la Evaluarea Națională. Admiterea la liceu, schimbările dorite de Ministrul Educației

    Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a se apropie cu pași repezi, iar Ministrul Educației vorbește despre viitoare schimbări care țin de admiterea la liceu. Care este...

    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor
    Am urât perioada sarcinii, dar când văd o altă femeie însărcinată mi se face dor

    Stând la coadă la cafea, observ adidașii femeii din fața mea. Sunt mișto - alb-negru, Adidas poate, cu șireturi desfăcute. Are poate în jur de 30 de ani, poartă jambiere...

    Pierderea sarcinii de la vârsta de 20 de ani mi-a confirmat ce am crezut mereu: că nu-mi doresc să fiu mamă
    Pierderea sarcinii de la vârsta de 20 de ani mi-a confirmat ce am crezut mereu: că nu-mi doresc să fiu mamă

    Menirea fiecărui om pe acest Pământ este diferită. Dacă unele persoane aleg să nu aducă pe lume copii, este o decizie care le aparține și trebuie respectată. Te invit să...

    Am trecut de perioada de bebelușie cu copiii mei și acum nu vreau să mai petrec timpul cu alte mame tinere
    Am trecut de perioada de bebelușie cu copiii mei și acum nu vreau să mai petrec timpul cu alte mame tinere

    O mămică cu 4 copii de peste hotare ne povestește care sunt motivele pentru care nu mai vrea să petreacă timpul cu mămici mai tinere decât ea. Citește articolul pentru a le...

    © 2024 Qbebe