PRIMAVARA
Dupa o perioada de frig si stat in casa, burtica ta este pregatita sa fie mangaiata de primele raze de soare. Pregateste-te de plimari in aer liber, dar si de astenie. Invata cum sa mentii sanatatea ta si a sarcinii tale in perioada primaverii.
Alimentatie
Profita de legumele vedeta ale primaverii. Si despre ce ar putea fi vorba daca nu despre ridichi, salata verde si ceapa verde. Poti prepara salate delicioase din ele, asezonate cu ulei de masline si dupa gust, poti adauga branza, carne de pui sau curcan. Ridichile au avantajul de a fi o sursa bogata de vitamina C, precum si vitamina A, acid folic si fier, atat de necesare in perioada sarcinii. In pluc, ridichile pot fi si minunate gustari intre mese.
O portie de salata verde este sanatate curata, deoarece continutul de minerale si vitamine este unul extrem de ridicat. In perioada sarcinii trebuie sa incerci pe cat posibil sa iti extragi aceste substante din fructe, legume si mai putin din pastile. Salata are si avantajul de a aduce un aport scazut de calorii. Asadar pe langa faptul ca vei consuma ceva sanatos, vei avea grija in acelasi timp si de silueta ta.
Ceapa verde lupta la intarirea imunitatii tale si te va feri de eventualele boli. Un antibacterian perfect, consumul de ceapa verde este indicat mai ales in perioada sarcinii cand corpul tau necesita o protectie suplimentara.
La categoria fructe, luna mai este cea a cireselor de mai. Te poti rasfata cu un desert natural pe baza de cirese, cu o salata de fructe sau poti consuma fructele ca atare. Pe langa „noutatile" sezonului, consuma fructe care se gasesc pe tot parcusul anului: mango, avocado, kiwi, banane, portocale. Fa diverse combinatii si vei vedea cum dulciurile cu mult zahar vor fi uitate in favoare fructelor.
Sucurile din fructe preparate in casa trebuie sa fie nelipsite din meniul unei viitoare mamici. Renunta cu desavarsire la bauturile carbogazoase si inlocuieste-le cu sucurile din fructe si legume. Poti face diverse combinatii dintr-o leguma si doua fructe. Ca exemple iti oferim morcovii cu mere si banane, sau morcovii cu portocale. Poti de asemenea sa-ti prepari o bautura proaspata din rosii. Lasa-ti imaginatia libera si fa diverse combinatii.
Imbracaminte
Tine cont de faptul ca burtica ta a trecut prin firgul iernii. Primavara trebuie sa faci in asa fel incat garderoba ta sa nu sufere transformari bruste: nu purta tricou chiar daca vremea de afara este calduroasa. Acesta este doar un exemplu. Primavara nu renunta la bluzele care sa iti acopere spatele si burtica.
Nu renunta la jachetele subtiri din fas sau la cele crosetate. Ai nevoie de protectie, deoarece organismul tau este sensibil si te poti alege foarte usor cu viroze sau raceli. In ceea ce priveste incaltamintea, nu purta balerini. Daca iti va fi frig la picioare, este posibil ca mai apoi sa apara durerile de spate. Asadar, poarta incaltaminte acoperita: pantofi, adidasi insa ai grija sa fie chic. Nu vrei sa fii o viitoare mamica demodata.
Alege pentru garderoba ta de primavara imprimeuri florarele, culori vesele, care sa te scoata in evidenta
Sport
Ce poate fi mai frumos decat plimbarile in aer liber printre florile copacilor care acopera aleile parcurilor? Mirosul lor este o adevarata terapie pentru tine. Iti vei dori probabil sa stai numai afara. Alege vestimentatia potrivita, stfel incat sa nu iti fie frig, insa nici extrem de cald incat sa transpiri si esti gata de iesit la soare.
Sfaturi
Lupta impotriva asteniei de primavara cu ajutorul vitaminelor - vitamina C si vitamina B sunt armele perfecte.
Odihneste-te suficient. Vei vedea cum te vei simti bine atat fizic, cat si psihic.
Fa activitati in aer liber care sa iti solicite fizicul in parametri normali. Sarcina ta are nevoie de aerul proaspat de afara.
VARA
Daca iarna frigul este cel care iti da batai de cap, vara trebuie sa stii cum sa te feresti de soare si caldura in exces.
Alimentatia
|
Vei gasi fructe si legume din belsug, insa incearca sa pui accent pe cele de sezon. Ciresele, capsunile, visinele, pepenii sunt fructele vedeta ale sezonului. Procura-le pe cele de la noi din tara, nu pe cele de import. Da o fuga la piata si vei vedea ce minunatii te asteapta. Sarcina ta are nevoie sa fie pazita de substante chimice si dupa cum stii, fructele din import sunt deseori tratate cu astfel de componente.
Un criteriu clasic dupa care iti poti da seama daca legumele sau fructele alese sunt naturale, este urmatorul: cele care nu sunt perfecte poti fi sigura ca sunt naturale. Un mar care arata precum unul decupat din revista prezinta o posibilitate mult mai ridicata de a fi injecatat cu substante chimice decat unul care nu aratat atat de bine. Este important pentru sarcina ta ca alimentele consumate indiferent de natura lor, sa fie cat mai naturale.
Corpul tau este predispus deshidratarii pe timp de iarna. Educa-te in asa fel incat sa bei zilnic cel putin 2 litri de apa. Prepara-ti, de asemenea, ceaiuri din fructe si plante pe care le poti consuma reci. Dat fiind faptul ca vara este sezonul pepenilor, poti consuma fara probleme aceasta „minune" a naturii. Daca optezi pentru pepenele rosu, te vei hidrata si te vei bucura in acelasi timp de gustul sau minunat. Sarcina in perioada verii te face sa resimti mult mai intens caldura. De aceea este nevoie sa te hidratezi corespunzator si sa te feresti de soare.
Imbracaminte
Poarta haine lejere si racoroase din materiale naturale, precum bumbac, matase, in. Evita piesele vestimentare mulate, mai ales cele care iti strang burtica. Pielea ta are nevoie sa respire. Purtand haine stanse pe corp, esti predispusa la iritatii ale pielii si eruptii. De aceea, corpul tau are nevoie de libertate. In ceea ce priveste incaltamintea, spune un NU hotarat tocurilor.
Pe langa riscul de a suferi luxatii, tocurile provoaca dureri de spate. In perioada sarcinii poarta sandale, sau orice tip de incaltaminte usoara, de vara, cu talpa joasa sau ortopedica. In cazul unui eveniment special, daca tii neapatat sa porti tocuri opteaza pentru cele medii, groase, care sa iti ofere stabilitate, insa ai grija sa ai la indemana si o pereche de sandale sau balerini.
Sport
O regula de baza consta in alegerea potrivita a momentului in care faci miscare. Evita cu desavarsire perioada de mijloc a zilei, cand expunerea la razele solare este extrem de nociva, mai ales daca esti insarcinata. Asadar, daca vrei sa faci sport in aer liber opteaza pentru orele diminetii sau pentru seara. Intervalul 11-17 este cel ce trebuie evitat. De asemenea, foloseste si o crema cu protectie solara pentru a evita eventualele pete maronii la care femeile insarcinate sunt predispuse vara. In perioada sarcinii pielea femeilor este mult mai sensibilia iar pericolul de arsuri solare este mai mare. O crema cu SPF minim 35 este imperios necesara. De asemenea, acopera-ti capul cu o palarie daca iesi pe timp de zi din casa. Vei fi ferita astfel de posibile insolatii.
Sfaturi
Ai grija sa ai mereu la indemana un spray cu apa termala care te va ajuta sa te racoresti ori de cate ori ai nevoie. Dat fiind faptul ca esti insarcinata, corpul tau percepe temperatura diferit de aceea este posibil sa simt nevoia de a te racori foarte des. Alatura spray-ului cu apa termala o sticla de apa, insa nu de la frigider. Evita consumul de lichide reci. Te poti alege foarte usor cu raceli iar in perioada sarcinii acestea sunt de evitat. Bauturile la temperatura camerei sunt cele mai indicate.
Practica inotul in perioada sarcinii. Este una dintre recomadarile medicilor. Consuma numai alimente proaspete, evita-le pe cele care au fost recongelate sau tinute la rece mai mult de 48 de ore. Desi esti tentata sa mananci fructele sau legumele „direct de la sursa", nu uita ca acestea trebuie spalate foarte bine in prealabil.
TOAMNA
Te bucuri de faptul ca esti insarcinata in orice anotimp, insa o data cu bucuria vin si grijile specifice acestei perioade. In fiecare anotimp trebuie sa consumi alimente specifice, sa te feresti de bolile de sezon si sa te imbraci adecvat. Intr-un cuvant sa gandesti pentru doi.
Alimentatia
Sezonul recoltelor, sezonul tuturor fructelor si legumelor, toamna ai o gama variata de alimente din care poti alege ce iti place si ce este sanatos. Strugurii, prunele, perele se inscriu in categoria fructelor pe care trebuie sa le consumi neaparat.
Adevarate sursa de vitamine, ele iti vor intari sistemul imunitar si in acelasi timp iti vor desfata papilele gustative. Prunele contin vitaminele A,B1, B2, C si minerale precum sodiul, potasiul, calciul si fierul. De asemenea, acestea sunt indicate si in curele de detoxifiere, deoarece ajuta la purificarea organismului, la mentinerea tranzitului intestinal si la o mai buna functionare a ficatului. Medicul recomanda consumul de prune in timpul sarcinii deoarece sunt o sursa importanta de calciu si acest lucru te ajuta la prevenirea afectiunilor stomatologice, a hipertensiunii. De asemenea iti vor fi utile si dupa sarcinia deoarece te feresc de osteoporoza.
Virozele de toamna sunt cele mai frecvente afectiuni de care este posibil sa ai parte in aceasta perioada a anului. Dat fiind faptul ca in timpul sarcinii consumul de medicamente trebuie pe deplin evitat. Doar in cazuri speciale si doar la recomndarea medicului ai voie sa iei chiar si un banal algocalmin. Profita, asadar, de toamna si imunizeaza-te corespunzator. Este mai bine sa previi decat sa tratezi orice tip de afectiuni in aceasta perioada delicata. Asadar mizeaza pe usturoi, ceapa si praz. Usturoiul este veteran in ceea ce priveste calitatile lui de fortifiere a organismului si lupta cu microbii. Iese mereu invingator. Consuma-l atat in stare naturala, cat si in supe, mancaruri de legume, salate.
Tot in categoria legumelor de sezon de care orice viitoare mamica trebuie sa profite, se inscriu si vinetele, conopida, spanacul. Daca alegi sa gatesti ceva pe baza de vinete, ai grija sa nu folosesti foarte mult ulei. Opteaza pentru uleiul de masline si nu pentru cel de floarea soarelui. Pastarnacul si dovleceii sunt, de asemenea, aliatii de succes ai toamnei. Gateste cat mai natural si dietetic pentru ca sanatatea burticii tale sa fie asigurata.
Imbracaminte
Dat fiind faptul ca pe piata exista o gama diversificata de magazine destinate special viitoarelor mamici, nu trebuie sa iti faci probleme in ceea ce priveste vestimentatia. Trebuie sa ai grija insa sa fii imbracata atat adecvat, cat si in pas cu moda. De ce sa nu fii o viioare mamica la moda cand acest lucru este atat de usor de obtinut.
Poarta haine care sa urmeze linia corpului. Acestea au avantajul de a nu te arata mai mare decat esti in realitate. Niste haine largi intotdeauna vor aduce siluetei tale un surplus de kilograme, iar niste haine extrem de mulate nu te avantajeaza deloc. Poarta cardigane tricotate care sa iti acopere dosul. Acestea sunt potrivite anotimpului si au avantajul de a putea fi purtate si dupa sarcina. Mizeaza pe tricot si pe materialele naturale.
De fapt, fibrele naturale trebuie sa fie prezente indiferent de anotimp. Ai grija si la lenjeria pe care o porti. Primul criteriu este sa fie din bumbac, al doilea este acela de a fi adaptata noilor tale forme. Pentru a nu intampina dificultati in gasirea desuurilor potrivite, calca pragul unui magazin specializat in asa ceva si vei vedea cum alegerea va fi una mult mai usoara.
Sport
Fa plimbari in natura si unde poti mai bine decat in parc? Ai nevoie de aer proaspat si totdata aceste iesiri te vor feri de eventualele depresii de toamna. Fa activitati care sa iti solicite fizicul moderat si care sa nu puna sarcina in pericol. O perceptie gresita a femeilor insarcinate este aceea ca in aceasta perioada nu au voie sa faca miscare. Apare tendinta de a sta cat mai mult in casa, la televizor si totodata, de a manca multe alimente nesanatoase. Medicul va fi acela cu care vei tine legatura in mod regulat si care te va anunta daca se iveste o situatie neobisnuita si nu ai voie sa faci miscare. Insa daca sarcina ta se desfasoara in parametri normali, profita de acest lucru si fa miscare.
Sfaturi
Toamna este posibil sa iti dea dureri de cap la paropriu. Nu administra nici un fel de analgezic. Previne aceste neplaceri prin consumul bogat de vitamine insa dupa un consult medical in prealabil. Cantitatile mari de vitamina A si E pot fi nocive pentru tine si sarcina.
Consuma cantitati mici de patrunjel. Acesta poate fi periculos pentru fat. Nu face bai fierbinti, deoarece pot afecta sistemul nervos al fatului. Opteaza pentru cele scurte, cu apa calda (36 grade Celsius), nu fierbinte.
Nu iesi afara imbracata necorespunzator. Bufeurile de caldura sunt ceva specific sarcinii, insa mai ales toamna nu te lasa inselata de ele. Imbraca-te potrivit, chiar daca simti ca iti este foarte cald.
Iarna
Sezonul rece te pune in situatia de a te proteja suplimentar de frig si boli. Ai nevoie de o bariera solida de protectie, deoarece pe perioada iernii sarcina ta este expusa mult mai mult problemelor decat in restul anotimpurilor. Asadar ai grija la ce mananci, cum te imbraci, ce activitati desfasori.
Alimentatie
Pentru o sarcina sanatoasa ai nevoie si de o alimentatie corecta. Daca in mod normal femeile au tendinta de a se ingrasa in perioada iernii, in situatia in care esti insarcinata, tendinta de a acumula mai multe kilograme in plus este si mai accentuata. De aceea trebuie sa ai foarte mare atentie la ce mananci atat pentru a-ti mentine greutatea in limite normale, cat si pentru a-ti creste imunitatea.
Iarna ai tendinta de a consuma mancaruri grele, bogate in grasimi. Renunta la acest gand si introdu in meniul tau zilnic cel putin o salata si un sortiment de fructe. In supermarket vei gasi indiferent de anotimp legume si fructe proaspete gata de a fi consumate. Ai grija, de asemenea, ca in fiecare zi sa iei o masa calda.
Ce poti alege? Supele de pui, ciorbele de zarzavat, orezul cu legume sunt alternative sanatoase care fac bine atat sarcinii, cat si siluetei tale. Evita consumul carnii de porc si alege vita sau puiul. De regula vei fi tentata sa mananci carne de porc in aceasta perioada a anului, desigur si influentata de faptul ca sarbatorile de iarna impun acest lucru. Carnea de porc nu este tocmai un aliment ideal de consumat in cazul in care esti insarcinata. Nu este un aliment interzis, insa medicii iti recomanda sa il eviti cat mai mult posibil. Daca iti este pofta, opteaza pentru muschi sau cotlet slab, preparat pe gratar.
Si iarna organismul tau are nevoie de hidratare. Consuma apa sau daca preferi o alternativa calda, apeleaza la ceaiurile din plante indulcite cu miere. Vei vedea cum pielea ta nu va mai fi atat de uscata. Ai nevoie de lichide pentru ca frigul iti agreseaza destul de mult sanatatea. Cum iarna este anotimpul in care mare parte din vreme este petrecuta in casa, tendinta de a consuma snack-uri nesanatoase este mai mare. Renunta in perioada sarcinii la gustari de tipul chips-uri, grisine, covrigei si apeleaza la morcovi, paine prajita, mere.
Imbracaminte
Desi afara este frig, asta nu inseamna ca trebuie sa iti petreci tot timpul acasa, la caldura. Atat tu, cat si sarcina aveti nevoie de aer proaspat. Problema intervine atunci cand te hotarasti sa iesi afara insa nu stii exact cu ce sa te imbraci. Ai grija in primul rand ca burtica si spatele sa fie bine acoperite.
De asemenea, ai nevoie de incaltaminte care sa nu lase apa sa patrunda si totodata sa fie calduroasa. Evita sa te imbraci foarte gros pentru ca vei traspira, iar in momentul in care vei intra la caldura riscul producerii unei raceli este foarte mare. Poarta salopete, pulovere tricotate sau hanorace de munte. Opteaza pentru bocanci sau cizme imblanite care nu aluneca pe gheata. Aceasta este un alt aspect de care tu trebuie sa tii seama: grija de a nu aluneca. Grave accidente se pot intampla din aceasta cauza.
Daca temperaturile sunt foarte scazute afara, scoate din dulapul tau o caciula pentru a-ti proteja capul de frig. In caz contrar, se pot instala migrene sau dureri obisnuite care de cele mai multe ori necesita medicamentatie, lucru de evitat in perioada sarcinii.
Sport
Trebuie sa tii cont atat de vreme, cat si de trimestrul sarcinii. Gradul de efort depus trebuie sa fie diferit in functie de evolutia sarcinii, de saptamana in care aceasta se afla. Iarna opteaza pentru plimbarile scurte afara. Aerul proaspat iti va asigura o oxigenare corespunzatoare a creierului. In interiorul casei poti face usoare exercitii fizice care sa nu necesite un efort exagerat insa care sa te mentina in forma. Un tonus ridicat este mereu intretinut exercitiile fizice corespunzatoare.
Sfaturi
Consuma multa lamai, portocale, kiwi, grapefruit si ia suplimente de vitamina C. Te ajuta sa previi racelile de sezon si iti aduc un plus de vitamine.
Nu folosi excesiv de multe produse de make-up, deoarece in perioada sarcinii acestea nu sunt indicate. Mizeaza pe creme si mixuri naturale, care iti vor hidrata corespunzator pielea.
Adauga ceaiul de macese pe lista lichidelor pe care trebuie sa le consumi, pe langa nelipsita apa, desigur.