Una dintre grijile frecvente ale mamelor tinere o constituie sanii si ingrijirea lor. Ca sa te simti bine in pielea ta trebuie sa respecti anumite reguli, insa uneori nu te poti da la o parte din fata factorilor genetici sau efectelor anumitor alimente. Chiar si asa, exista o multime de practici sanatoase prin care poti mentine fermitatea si frumusetea sanilor, inainte si dupa nastere.
Care sunt cauzele sanilor lasati?
Aspectul de sani cazuti, fara volum, are multiple cauze:
- factor genetic (aspect mostenit);
- sarcina si alaptarea;
- o dieta agresiva pentru a slabi rapid;
- varsta.
|
Afla care sunt masurile ce trebuie luate pentru a avea sani frumosi!
1. Sutienul este indispensabil
Foarte importanta, atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere, este alegerea unui sutien potrivit. In timpul sarcinii, cumpara cateva sutiene din bumbac 100%, nici mai stramte dar nici mai largi si poarta-le toata ziua. Dupa nastere, cumpara-ti sutiene speciale, care te feresc de patarea hainelor sau care iti sustin bine sanii in timpul exercitiilor fizice.
Tine seama de urmatorul criteriu: cupa sutienului trebuie sa acopere sanul in intregime, fara a-l strange, amortizand in acelasi timp eventualele atingeri bruste. Pentru un plus de confort, alege sutiene cu bretele in forma de X sau Y la spate. Nu uita ca miscarile bruste contribuie si ele la aspectul de sani lasati!
2. Renunta la pompa de muls
Daca ai putin lapte (nu obtii prin golirea sanilor mai mult de 100 de grame pe zi), ar fi bine sa renunti la pompa de muls. Este adevarat, laptele matern este mult mai bun decat orice amestec pe care i l-ai putea da bebelusului drept hrana, dar o cantitate atat de mica oricum nu ii va putea asigura necesarul de substante nutritive. |
|
3. Ai grija de postura corpului!
Evita sa te apleci de umeri si spate atunci cand stai in fata calculatorului, cand faci treaba prin casa sau cand cureti cartofi, de exemplu. Orice ocupatie ai avea, nu uita de tinuta corpului tau! Este importanta la orice varsta, cu atat mai mult cu cat tu nu vrei sa iti arati varsta.
In aceasta situatie, trebuie sa ai mereu grija si asta nu doar pentru ca se spune despre spatele drept ca ofera o postura artistocratica, ci mai mult pentru ca, garbovindu-te, apesi sanii cu greutatea corpului, obligandu-i sa isi modifice forma.
4. Pozitia in timpul alaptarii
Este foarte important in ce pozitie iti alaptezi puiul. Pentru bebe este vital, deoarece pozitia alaptarii il ajuta sa inghita corect laptele si sa nu se inece cu goluri de aer datorate alipirii incorecte la san. Pentru tine, pozitia in alaptare este esentiala in mentinerea frumusetii sanilor. In acest sens, in timp ce il alaptezi, nu il tine in poala si nici intins langa tine. Sustine-i intotdeauna capul, astfel incat sa il ridici si sa il determini sa nu se miste.
Imediat dupa alaptare, apasa sfarcurile si indeparteaza laptele ramas. Daca ai probleme cu sfarcurile (ti se crapa, sunt uscate), laptele in exces il poti intinde pe areola mamara. Ai grija ca bebelusul sa suga in mod egal de la ambii sani, altfel poti observa o diferenta clara de marime intre cei doi sani, departe de mica diferenta cu care fiecare femeie se naste.
|
5. Fa exercitii fizice!
Nu uita ca particularitatea sanilor consta in aceea ca nu sunt alcatuiti din muschi, ci din tesut adipos si glande lactifere. Muschii pectorali, pozitionati sub sani, sunt cei care sustin greutatea lor. De aceea, mai ales daca ai sanii mai mari, este bine sa faci zilnic exercitii pentru intarirea muschilor pectorali.
Iata cateva exemple de exercitii pentru intarirea muschilor pectorali:
- asezata in fata biroului/mesei, cu spatele drept, incruciseaza-ti bratele in fata pieptului si impinge in ele cat poti de tare pana cand numeri la 20;
- stand in picioare, uneste palmele la nivelul nasului, departeaza coatele in lateral si apasa puternic palmele una de cealalta, insistand pe podul palmei;
- lungita pe spate, cu picioarele departate si mainile pe langa corp, cu cate o greutate de 1-1.5 kg in fiecare, ridica bratele de 10 ori in lateral pana la nivelul umerilor. Repeta de 6 ori. Din aceeasi pozitie, intinde bratele in lateral, indoaie coatele si adu-le cu greutatile inspre piept.
6. Dusuri alternante si creme hidratante
Atunci cand faci dus, alterneaza jeturile de apa calda cu cele de apa calaie spre rece, tinand dusul indreptat spre zona pieptului si gatului. Daca procedeul ti se pare prea dur, poti folosi un burete imbibat cu apa rece, pe care sa il storci pe sani. Dupa dus, aplica neaparat pe sani si piept crema hidratanta, fara alcool sau parabeni. Nu uita niciodata de lotiunea de corp si de crema hidratanta. |
|
7. O cantitate suficienta de lichide
Este vital, atat pentru tine cat si pentru bebe, sa te hidratezi. In fond, 72% din corpul uman si 85% din laptele matern inseamna apa. Asadar, indiferent de anotimp, dar mai ales atunci cand temperaturile sunt ridicate, ofera-i organismului necesarul de lichide si consuma o cantitate echilibrata de proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine, calciu si minerale.