Cand copilul se naste, acesta poate sa respire, sa manance si sa-si elimine singur toxinele si de aceea cordonul ombilical nu mai este folositor si trebuie indepartat. Acest proces se realizeaza in decursul a mai multor saptamani. Pentru inceput doctorul care a asistat la nasterea micutului prinde cordonul cu o clema de plastic si apoi il taie, ramanand un asa-numit rest al cordonului si nu cordonul in sine.
In prima ora dupa nastere, cand are loc prima baita a bebelusului, doctorul curata cordonul ombilical cu ajutorul unui pansament cu antiinflamator, pe care il pozitioneaza pe cordon. Dupa douazeci de ore de la nastere clema poate fi indepartata. Daca te-ai hotarat sa nasti acasa, indepartarea clemei trebuie neaparat facuta de catre un doctor sau cel putin in preajma unui doctor pentru a prevenii o eventuala infectie (clema se poate murdari in urma schimbarii scutecelor si poate afecta cordonul).
Dupa douazeci si patru de ore de la nasterea micutului, cand acesta si mama sunt externati din spital, doctorii recomanda curatarea cordonului cu un servet sau cu un pansament imbibat in alcool de fiecare data cand schimbi scutecul (cel putin de doua-trei ori pe zi) pentru a se mentine curat pana cand cade.Insa unele cercetari arata ca restul de cordon se vindeca si se usuca mai repede daca este lasat liber. In acest sens un studiu realizat de Corporatia de stiinta si sanatate de la Universitatea Hamilton din Ontario, Canada, arata ca un cordon ombilical se vindeva mai repede, mai exact in 8 zile daca nu este tratat si curatat zilnic cu alcool.
De asemenea, acesta nu trebuie neglijat. Daca nu-l dezinfectezi cu alcool, mentine-l curat si uscat pana cand acesta va cadea, spalandu-l cu apa si sapun si uscandu-l bine cu ajutorul unui prosop curat (poti folosi chiar si uscatorul de pat, dar ai grija sa-l tii la o anumita distanta astfel incat sa nu-l deranjeze pe bebelus).Pasi pentru a prevenii infectia cordonului ombilical:
Dupa cum am mai spus trebuie sa-l cureti zilnic atat cordonul, cat si zona inconjuratoare lui ori cu apa si sapun ori respectand sfatul doctorului, avand grija sa-l mentii in acelasi timp uscat. Acesta este sensibil dar asta nu inseamna ca nu poti sa-l apuci si sa-l muti. Ai grija, insa, sa nu fi prea brutala cu el pentru ca se poate irita. Nu-ti face griji ca ar putea sa-l doara pe bebelus, pentru ca nu este adevarat intrucat cordonul in alcatuirea lui nu contine terminatii nervoase.Expune cordonul la aer pentru a se usca mai repede si complet. Incearca sa nu-l acoperi cu scutecul atat pentru a lasa aerul sa circule mai bine, cat si pentru a nu-l lasa pe acesta sa stea in urina. Astfel ca, daca in camera este destul de cald, poti sa lasi copilul doar in scutec, inlaturand bluzita de pe el. Poti deasemenea sa cumperi scutec special pentru cordon, care-i permite acestuia sa stea afara din scutec si sa se usuce mai usor.
Fa baita copilului doar cu buretele, atat pana cand cade cordonul, cat si in zilele urmatoare dupa ce acesta a cazut, adica pana se vindeca tesutul unde cordonul a cazut si este acoperit cu piele. In acest fel speli copilul cu buretele pe manute, picioruse, pe cap si pe trunchi, usor astfel incat sa nu atingi cordonul cu apa, dar mai ales sa nu-l lasi sa stea in apa. Daca se uda un pic sau se stropeste nu-ti face probleme, e normal. Sterge-l usor cu un prosop curat, asigurandu-te ca este bine uscat dupa ce termini. Trebuie sa eviti sa-i faci baita micutului in albie pana ce nu i-a cazut cordonul ombilical, dar si in timp ce buricul se vindeca pentru ca in mod contrar incetinesti procesul de uscarea a codonului sau poti sa provoci o infectie. Si abia dupa ce acesta s-a vindecat poti sa-i faci baita, neuitand ca trebuie sa stergi totusi buricul si sa nu-l lasi asa.Semne ale infectiei cordonului ombilical si ale buricului:
• Aparitia unei zone iritate de culoare rosie, mai calda decat restul pielii si care poate fi insotita de un miros urat;
• O sangerare continua a tesutului ramas dupa caderea cordonului;
• Tegumente calde in jurul cordonului ombilical;
• Supurari;
• Buricul se mentine jilav si devine zgrunturos.
Dupa ce cordonul ombilical cade...
Ceea ce ramane dupa ce cordonul ombilcal cade este o pata rosiatic-rozalie care cu timpul se cicatrizeaza si se acopera cu piele, formandu-se astfel buricul. Pana atunci trebuie sa ai grija de ea pentru ca bubita formata poate sa se desprinda si poate sa sangereze. Lucru care nu trebuie sa te ingrijoreze, decat daca sangerarea persista. De altfel, ca in primul caz, aceasta zona trebuie mentinuta curata si uscata, evitand sa o acoperi cu scutecul sau cu hainutele bebelusului care pot provoca sangerari mai dese smulgand cojita bubitei.