- NU spune: "Oau, cat de mare esti!"
- NU spune: "O sa aveti un baiat? Asta va doreati?"
- NU spune: "Ce nume ii puneti?"
- NU spune: "Mananci maioneza / friptura in sange / produse nepasteurizate ?!?!
- NU spune: "Cum vrei sa nasti? Eu am nascut / am o prietena care a nascut ..."
- NU spune: "Linisteste-te! Este din cauza hormonilor."
- NU spune: "Acum iti este greu? Stai sa vezi cand vine bebelusul!"
De cele mai multe ori nu ... nu suntem atenti la conversatia pe care o purtam cu o femeie insarcinata. Daca am trecut si noi printr-o sarcina, poate da, oarecum, insa "novicii" reusesc destul de des sa ii ofere gravidutei un disconfort psihic adresandu-i cuvinte care, desi par inofensive, sunt usturatoare pentru viitoarea mamica. Dar sa nu ne mai intindem cu vorba, si sa trecem in revista cateva dintre replicile pe care ar fi bine sa NU le adresam unui gravidute:
NU spune: "Oau, cat de mare esti!"
Spune mai degraba: "Arati foarte bine. Bebelusul se face mare, cred ca abia astepti sa il cunosti."
Nicio femeie insarcinata nu va recunoaste ca kilogramele in plus, ca burta uriasa, ca picioarele umflate si mersul leganat sunt foarte, foarte frustrante. Sarcina este cu adevarat o minune, insa chiar si aceasta minune aduce schimbari nedorite. Orice femeie de pe lumea aceasta este sensibila cand vine vorba de silueta ei, cu atat mai mult o gravida, care nu poate face nimic in privinta aceasta, si care isi sacrifica silueta pentru cel mai nobil scop din lume: un copil. Iar daca tu exclami cu uimire ca are o burtica mare, ca si cum ai vazut un casalot inotand pe langa tine, vei aduce multa suparare viitoarei mamici. Asa ca, mai bine complimenteaza-o, spune-i ca straluceste, ca are un par foarte frumos, piele luminoasa si ca nu a aratat niciodata asa de bine.
NU spune: "O sa aveti un baiat? Asta va doreati?"
Spune mai degraba: "Felicitari! O sa aveti un baiat!"
"Nu, nu este ceea ce ne doream, am fi vrut un iepuras blanos, dar na! ca a iesit un baiat." Important pentru viitori parinti nu este sexul copilului, ci sanatatea lui si a mamicii. Cand afla in urma unei ecografii sexul copilului, chiar daca inainte isi doreau fata sau baiat, dorinta lor nu mai are nicio importanta. De acum scopul este alegerea unui nume si aducerea pe lume a celui mai iubit, mai frumos si mai sanatos copil.
NU spune: "Ce nume ii puneti?"
Spune mai degraba: "Este greu sa alegeti un nume?"
Exista doua grupe de parinti: cei care stiu ce nume ii vor pune copilului, chiar inainte de a fi conceput, si cei care se lupta cu alegerea numelui pana in ultimul moment. Indiferent de grupa din care fac parte, trebuie stiut ca bebelusul care se va naste nu apartine comunitatii, el este copilul lor, si intreband numele lui inainte de nastere, este o incalcare a intimitatii. Lasa-i pe viitori parinti sa spuna ei numele ales, atunci cand isi doresc asta. Si atunci cand afli numele, stapaneste-te in a il comenta. Este frumos, si atat. Fiecare nume este perceput diferit de fiecare dintre noi. Poate pentru tine Narcisa este numele unui bar, insa pentru ei este numele bunicii pe care au iubit-o foarte mult.
NU spune: "Mananci maioneza / friptura in sange / produse nepasteurizate ?!?!
Spune mai degraba: "Reusesti sa respecti regulile alimentatiei in sarcina?"
In momentul in care o femeie anunta ca este insarcinata, va avea bucuria de a fi inconjurata de multe cuvinte frumoase, insa, tot atunci, vor incepe si sfaturile dorite sau nedorite, cu privire la cum sa se comporte in sarcina. Si, culmea este, ca aceste sfaturi, nu vin numai de la apropiati, ci si de la strainii de pe strada. Daca nu esti medic, daca nu esti intrebat de ea, mai bine taci. Sfaturile trebuie sa vina atunci cand sunt dorite. Daca mananca maioneza, nu va iesi copilul cu piele de crocodil, daca gusta o bucata de branza de tara, nu va avea si aripi. Daca nu se drogheaza, nu fumeaza si nu bea votca la ore regulate, atunci copilul va fi foarte bine. Discuta cu ea despre alimentatia in sarcina, fara sa ii impui tu reguli sau sa o judeci pentru ca alege ca uneori sa nu le respecte.
NU spune: "Cum vrei sa nasti? Eu am nascut / am o prietena care a nascut ..."
Spune mai degraba: "Iti este teama de nastere?"
Tu poate consideri ca iti ajuti prietena daca ii povestesti cum ai nascut tu sau cum a nascut prietena ta. Insa, daca aceasta informatie nu iti este solicitata, este mai bine sa nu o oferi. Sau, daca iti este solicitata, sa oferi informatii practice, si nu povesti de groaza, cum te-ai certat tu cu asistenta, cum ai facut atac de panica sau cat de tare te-a durut. Este ca si cum ai spune unei persoane care sare cu parasuta ca sunt mai multe sanse sa castige la loterie decat sa ajunga intreaga pe pamant. Lasa legendele, vorbele, povestile, las-o pe ea sa te intrebe, si nu ii judeca decizia.
NU spune: "Linisteste-te! Este din cauza hormonilor."
Spune mai degraba: Nimic
O femeie insarcinata se enerveaza des, plange si mai des, trece de la ras la plans in cateva secunde, se agita, si este foarte sensibila la orice se intampla in jurul ei. Asa ca lasa-o sa se enerveze, sa se descarce, nu o judeca si in niciun caz nu incerca tu sa ii explici ca exagereaza din cauza hormonilor de sarcina. Starile ei trec la fel de repede cum au venit, sunt inofensive, si ea nu are nevoie de tine sa o enervezi si mai tare. Ea este constienta ca s-a enervat, este, de asemenea si in cunostinta de cauza ca tu nu porti cele 15 kg in plus, ca tu nu ai picioare umflate, migrene, incheieturi sensibile si un uter hipersensibil. Ea are dreptul sa se enerveze fara ca tu sa ii oferi o explicatie pentru nervii ei.
NU spune: "Acum iti este greu? Stai sa vezi cand vine bebelusul!"
Spune mai degraba: "Stai linistita, lucrurile revin la normal si aparitia bebelusului te va face fericita."
Ambele replici au adevar in ele, insa un adevar partial. Este greu in sarcina, este si mai greu cand apare bebelusul, insa esti mult mai fericita cand devii mama. Totusi, unei femei insarcinate nu trebuie sa ii evidentiezi niciodata schimbarile mai putin placute care vin o data cu aparitia copilului. Te va intreba ea, daca va fi cazul. Spune-i, mai degraba, cat de frumos este cand il tii pe bebe prima oara in brate, cand iti spune "mama" sau cand te ia in brate. Lasa-o sa se vaite, pentru ca are de ce, sarcina nu este deloc usoara, si nu o speria de ceea ce urmeaza. Daca pentru tine, deja mama, zilele dificile au devenit normale si usor de suportat, pentru ea povestile tale pot sa ii provoace insomnii si ganduri negre.
O viitoare mamica are nevoie de atentia si sustinerea oamenilor din jurul sau, nu are nevoie, in schimb, sa fie judecata pentru alegerile ei, nu are nevoie sa i se incalce intimitatea sau sa i se raspunda unor intrebari pe care ea nu le-a pus. Asa ca sa avem grija la cuvintele pe care i le adresam unei femei insarcinate, pentru ca, fara sa vrem, o putem rani. Dragi viitoare mamici, ati mai adauga ceva in lista noastra?
Cu drag,
Gabriela Paladi
Redactor Sef Qbebe