- Informeaza-te despre consulturile si analizele medicale
- Monitorizeaza miscarile fetale
- Asamblati patutul bebelusului si scaunul pentru masina
- Pregateste bagajul pentru maternitate
- Suveniruri cu burtica
- Documenteaza-te si fa un plan al nasterii
- Spala hainutele bebelusului si lenjeria de pat
- Alege un pediatru
- Hotaraste numele bebelusului
- Citeste despre ingrijirea nou-nascutului
- Fa curatenie in casa
Qbebe te-a insotit pas cu pas de la prima luna de sarcina, intocmai ca cel mai bun prieten. Acum, cand zilele "cu burtica" sunt numarate, cand rupi nerabdatoare filele din calendar in asteptarea zilei nasterii micutului tau, noi iti oferim inca o lista. Lista cu lucruri de facut in cel de-al treilea trimestru de sarcina. Nu te ingrijora daca nu vei bifa toate elementele din lista (desi sunt importante). Ideea este sa privesti aceasta lista ca pe un ajutor pentru a te mentine organizata.
Informeaza-te despre consulturile si analizele medicale
Cel mai probabil medicul care iti urmareste sarcina te va programa la consult o data la fiecare doua saptamani intre saptamanile 28-36 de sarcina, iar apoi, consulturile vor fi mai dese, aproximativ o data pe saptamana, pana vei naste. In functie de cat de bine iti cunoaste sarcina medicul la care mergi (este acelasi medic de la inceputul sarcinii sau nu), te poti astepta la examene fizice, teste medicale specifice sarcinii, analize ale sangelui, ecografii si discutii in ceea ce priveste nasterea.
Monitorizeaza miscarile fetale
Fi atenta la toate "suturile", intoarcerile, rasucirile, inghiontelile pe care le face bebelusul tau. Anunta medicul imediat ce percepi o scadere a frecventei sau intensitatii miscarilor. Mai putina miscare poate fi unul dintre semnele unei probleme si va trebui ca medicul sa verifice starea fatului. Este posibil ca medicul tau sa te puna sa petreci un anumit timp pe zi numarand ghionturile pe care ti le da bebelusul - nu il lua in ras. Tine un jurnal si arata-l medicului la fiecare vizita.
Asamblati patutul bebelusului si scaunul pentru masina
Aceasta este sarcina perfecta pentru partenerul tau sau chiar pentru o prietena care doreste sa te ajute. Patutul, leaganul, scaunul pentru masina si caruciorul sunt foarte greu de asamblat cand esti foarte emotionat sau foarte obosit, asa ca roaga-ti partenerul sa nu mai amane momentul pentru cand o sa fii tu internata la maternitate. Caruselul cu jucarii pentru patut, leaganele mobile si monitoarele au nevoie, de obicei, de baterii. Spune-i tu sa nu uite sa faca un stoc de baterii, sa insereze deja baterii si sa probeze daca toate gadget-urile pentru bebelus functioneaza. Pentru a economisi bani si pentru a polua mai putin planeta poate nu ar fi rau sa luati acumulatori si incarcator in loc de baterii.
Pregateste bagajul pentru maternitate
Probabil ca acesta ar trebui sa fie primul lucru pe lista cu lucruri de facut in cel de-al treilea trimestru de sarcina. Bagajul pentru maternitate trebuie pregatit din timp, deoarece nu stii niciodata cu exactitate cand anume vei naste, chiar daca esti programata pentru cezariana. Nasterile premature sau chiar calculele gresite ale datei probabile a nasterii, nu constituie raritati, asa ca cel mai bine este sa fii pregatita. Discuta cu medicul care te va asista la nastere si cu moasa despre lucrurile pe care trebuie sa le ai la tine in momentul internarii si despre cele pe care partenerul tau ti le poate aduce mai tarziu.
Suveniruri cu burtica
Profita de ultimele saptamani cu burtica si fa cateva fotografii pe care sa le admiri cu mandrie toata viata. Poti chiar sa mergi la un studio sau sa angajezi un fotograf profesionist pentru cateva fotografii artistice. Nu te gandi ca burtica e mare, ti-au aparut vergeturi sau ai picioarele si mainile umflate. Esti insarcinata si frumoasa si cateva fotografii cu burtica si/sau cu partenerul, pot fi suvenirurile perfecte. Daca esti mai glumeata, fa-ti un desen haios pe burtica si fotografiaza-te asa.
Documenteaza-te si fa un plan al nasterii
Pentru femeile insarcinate pentru prima oara, al treilea trimestru de sarcina este poate, cel mai emotionant, dar si cel mai stresant. Pe masura ce data nasterii se apropie, este recomandat sa te documentezi in legatura cu stadiile travaliului, durata medie a acestuia, tehnicile de respiratie, ce ai voie si ce nu ai voie sa faci in timpul travaliului. Desi la primipare (femeile care nasc pentru prima data) travaliul poate dura si 15 ore, nu te baza pe faptul ca in tot acest timp iti va spune cineva ce vrei sa stii.
Nasterea este imprevizibila prin natura ei si oricat te-ai pregati pentru acest moment, este posibil sa nu respecti planul pas cu pas. Totusi, poate fi de mare ajutor sa stii inca de pe acum cine vrei sa te insoteasca la maternitate, daca vrei sau nu ca partenerul tau sa asiste la nastere, daca vrei sau nu anestezie epidurala sau chiar daca vrei ca bebelusul tau sa stea cu tine (sistem rooming-in) dupa nastere sau nu. De asemenea, ar trebui sa te documentezi in legatura cu modalitatile de reducere a durerilor nasterii. Daca nasti natural este recomandat sa afli care sunt alternativele in ceea ce priveste controlul durerii si sa faci o alegere. Atunci cand vei intra in travaliu nu vei mai gandi foarte limpede si nu vei fi in stare sa analizezi optiunile.
Spala hainutele bebelusului si lenjeria de pat
Stii toate costumasele, caciulitele, bavetelele, lenjeria pentru patut si botoseii pe care i-ai cumparat sau primit cadou? Este momentul sa le speli si eventual sa le calci. Trebuie spalat si clatit absolut orice articol de imbracaminte pentru bebelus si, de asemenea, toate elementele care vor intra in contact cu pielea bebelusului (lenjerie de pat, prosoape, etc.) Foloseste detergenti creati pentru hainele bebelusilor sau cei etichetati ca fiind hipoalergenici sau potriviti pentru pielea sensibila.
Alege un pediatru
Vorbeste cu rudele, prietenii, colegii care au copii, cere o recomandare medicului tau de familie si chiar celui care iti urmareste sarcina si gaseste inca de pe acum un medic pediatru bun care sa aiba grija de micutul tau inca din primele zile de viata. Daca poti, fa o programare la cativa dintre medicii pediatri recomandati si intalneste-te cu ei. Nu poti face o alegere fara sa il cunosti. In cazul in care ti se pare prea devreme sa alegi un medic pediatru, ia in considerare urmatorul lucru: medicul pediatru va consulta bebelusul imediat ce ajungi acasa, dupa nastere.
Hotaraste numele bebelusului
Indiferent ca stii sau nu sexul bebelusului, acum este momentul sa luati o decizie. Probabil ca aveti o lista cu optiuni, dar, in orele imediat urmatoare nasterii, vei fi prea obosita sa mai iei o decizie. Decideti acum si nu veti regreta.
Citeste despre ingrijirea nou-nascutului
In cazul in care nu ai facut deja acest lucru, cumpara sau imprumuta de la prietene cateva carti despre ingrijirea bebelusului si incepe sa citesti. Dupa nastere, nu vei mai avea mult timp pentru lectura, ci doar, cel mult, pentru a te verifica recitind cateva pasaje. Poti incepe si cu unele site-uri despre mamici si bebelusi, dar cel mai bine este sa ai "manualul" la indemana.
Fa curatenie in casa
Intr-un sondaj de opinie, majoritatea mamicilor spuneau ca si-ar fi dorit sa fi facut o curatenie generala in casa inainte de nastere. Daca esti prevazatoare, fa curatenia generala inca de la inceputul celui de-al treilea trimestru de sarcina si apoi fa tot posibilul sa o intretii. Cere ajutorul partenerului, prietenelor si familiei chiar daca te simti in stare sa o faci singura. Nu este bine nici pentru tine si nici pentru bebelus sa faci mult efort fizic, sa te apleci sau sa inhalezi praf. Apropo: ati amenajat deja camera bebelusului, nu-i asa?