Pana la finalul saptamanii 32 de sarcina, organismul bebelusului este suficient dezvoltat pentru ca cel mic sa aiba sanse optime de supravietuire, in caz ca nasterea are loc mai devreme. De retinut, insa, ca plamanii isi termina procesul de maturizare abia in luna a noua.
Citeste si:
Saptamana 29 de sarcina
Saptamana 30 de sarcina
Saptamana 31 de sarcina
Saptamana 32 de sarcina
Ce se intampla cu bebelusul tau in luna 8 de sarcina
Bebelusul tau este cat o varza si cantareste aproximativ 1300 de grame! |
In luna a opta, bebelusul nu doar arata ca un nou-nascut, ci se si comporta ca atare. A acumulat tot mai multa grasime sub piele, lucru ce-i confera un aspect plinut, dar ea are un rol mai important decat cel estetic. Astfel, dupa nastere, aceasta ii va permite sa-si regleze temperatura intr-un mediu mai putin calduros decat uterul.
In acest stadiu al sarcinii, bebelusul are toate simturile complet dezvoltate si functionale, face diferenta intre lumina si intuneric, prin pielea ta, aude tot ce se intampla in jur, gusta din lichidul amniotic si poate simti peretii uterului. Inca se mai poate misca in voie, desi in curand marimea sa nu-i va mai permite.
In luna a opta de sarcina, bebelusul incepe sa experimenteze somnul REM, un somn adanc in care apar visele. Totodata, el incepe sa se acomodeze cu ritmul noapte-zi. Vernixul, substanta albicioasa care-i protejeaza pielea, este ingrosata, in timp ce parul lanugo este aproape eliminat. Unghiile de la maini i-au crescut complet, urmand ca si cele de la picioare sa se formeze. Este timpul sa incepi sa te informezi cu privire la ingrijirea bebelusului si sa cumperi cele necesare, de la cosmetice laobiecte de ingrijire.
La finalul lunii a opta se remarca diferente destul de mari intre marimea bebelusilor, insa media este de 2.550 g si 45 cm.
Citeste si:
100 de intrebari si raspunsuri despre prima luna de viata a bebelusului
Accesorii utile VS. Accesorii inutile in ingrijirea bebelusului
Schimbari importante in prima saptamana a bebelusului
Ce se intampla cu corpul tau in luna a opta de sarcina
Te gandesti: “Poftim? Ceva de marimea a ce va iesi prin ceva de marimea a ce??? Nu, nu, cred ca e o gluma!”
Daca pana acum simteai zi de zi loviturile bebelusului, acum ele devin vizibile, spre amuzamentul sau mirarea celor din jur. De asemenea, sanii capata tot mai mult volum, iar unele gravide au si secretii mamare. Este posibil sa observi si vergeturi, in special in zonele unde pielea a fost intinsa. Poti purta sutiene de sustinere, limitand pe cat posibil aparitia lor.
Somnul devine si el o problema tot mai frecventa, ceea ce inseamna ca nu vei reusi sa dormi decat pe o parte si schimband foarte greu pozitia pe parcursul noptii. Nu scapi nici de constipatie, balonare, arsuri sau dureri de spate, ba chiar se intensifica.
Bebelusul a coborat acum in pelvis, pregatindu-se astfel pentru nastere. Acest lucru face ca zona sa se extinda, ducand astfel la presiuni in zona pelviana si la comprimarea unor nervi. In urma acestor actiuni, poti avea senzatii de amorteala si furnicaturi. Nivelul de estrogen creste, facand uterul mai sensibil la oxitocina (hormonul care determina contractii). In plus, bazinul sufera modificari, oasele se indeparteaza unele de alte, ligamentele devin mai elastice, totul pentru a permite trecerea copilului.
In acest stadiu al sarcinii, ar trebui sa simti contractii Braxton Hicks destul de regulat. Ele nu reprezinta o cauza de ingrijorare, ci pur si simplu uterul exerseaza miscarile musculare cu scopul de a deveni mai puternic. De asemenea, poti trece usor de la o stare la alta, lucru datorat tot schimbarilor hormonale.
|
Bebelusul la 35 de saptamani de sarcina |
Analize si informatii medicale in a opta luna de sarcina
Acum are loc penultima consultatie de specialitate la medicul ginecolog. Ea include cea de-a treia ecografie obligatorie, cea de trimestrul al treilea, care verifica morfologia si cresterea bebelusului. De asemenea, sunt monitorizate atent greutatea si tensiunea arteriala.
Citeste si:
Durerile de spate din timpul sarcinii
Picioare umflate in sarcina
Analize in al treilea trimestru de sarcina
Sfaturi si trucuri pentru luna a opta de sarcina
• Exercitiile Kegel sunt foarte importante, daca ai ales sa nasti natural, asa ca este bine sa le practici cu regularitate. Ele previn problemele de incontinenta si ajuta bebelusul sa se alinieze corect pentru nastere.
• Pentru ca retentia de apa este o problema cu care te poti confrunta in acest stadiu al sacinii, ar fi bine sa eviti hainele stramte, pantofii care te strang. Poti sa scoti chiar si inelele.
• Rezolva problemele digestive consumand apa suficienta, la fel si fibre.
• Este indicat sa alegi alimente bogate in calciu, intrucat in aceasta perioada bebelusul are nevoie din plin de el pentru alungirea oaselor.
• Daca inca nu ai facut-o, acum este momentul sa aranjezi camera unde bebelusul va dormi si sa amenajezi locul unde va fi schimbat si hranit.
• Inca nu este prea tarziu sa urmezi cateva cursuri de parenting sau unele care-ti ofera mai multe informatii despre alaptare.
• Afla mai multe despre cum poti alina durerea in timpul travaliului, invata cateva exercitii de relaxare, unele tehnici de respiratie, etc. Chiar daca ai ales o anestezie epidurala, este posibil sa treaca chiar si o ora intre momentul in care ai solicitat-o si cel in care isi va face efectul.
• Tot acum este indicat sa iei o decizie finala asupra numelui copilului.
Citeste si:
Exercitii pentru o nastere usoara
Lista cu nume de copii
Test: Esti pregatita sa devii mama?
Surse:
www.plannedparenthood.org; www.birthingnaturally.net
www.parents.com; www.sfatulmedicului.ro;
Sursa foto:
Med ART Studios via Parents.com;