Donna (30 de ani) și Jasmine Francis-Smith (28 de ani, de profesie asistentă la un cabinet stomatologic) s-au cunoscut online în anul 2014, dar s-au căsătorit în luna aprilie a anului trecut. Ele au ajuns să se cunoască după ce Donna s-a întors dintr-o misiune militară în Afganistan (a petrecut acolo 11 ani).
Donna și Jasmine au apelat la un donator de spermă pentru a avea un copil (nu se știe dacă îl cunoșteau pe donator) și s-au adresat Clinicii pentru Femei din Londra, care lansase încă din 2011 procedura numită „sarcină comună” (în urma acesteia s-au născut până în prezent 100 de bebeluși). Iată în ce constă aceasta:
• Ovulele uneia dintre femei sunt fertilizate cu ajutorul spermei donate
• Embrionul rezultat este plasat în uterul celeia căreia i-au aparținut ovulele, dar nu înainte de a fi introdus într-un dispozitiv medical ce constă într-o mini capsulă (se numește AneVivo, fiind un fel de cateter special, care le permite gameților- ovulelor- să fertilizeze normal)
• Embrionul stă în uterul femeii respective pentru 18 ore și are posibilitatea să primească nutrienții din corpul ei, interacționând cu mediul natural, intrauterin
• După 18 ore, embrionul din capsulă este transferat în uterul celeilalte femei pentru restul perioadei de sarcină
Cea care a purtat prima dată în pântec embrionul a fost Donna, după care acesta a fost mutat în uterul lui Jasmine. Aceasta a născut la maternitatea din Colchester, Essex, la finele lunii septembrie a acestui an, un băiețel (căruia i-au dat numele Otis).
Despre această nouă tehnică, datorită căreia ambele femei au putut să se bucure de experiența unei sarcini, acestea au afirmat că le-a întărit nu numai relația dintre ele, ci și pe aceea cu fiul lor. Ele au adăugat că noua procedură medicală le va permite cuplurilor formate din parteneri de același sex să se implice fiecare în parte în venirea pe lume a copiilor, fără să mai existe sentimentul că una dintre părți a contribuit mai mult, iar cealaltă mai puțin.
Bucurându-se de băiețelul lor, cele două partenere au venit cu următoarea precizare: „Acum, după ce Otis s-a născut și e bine, ne simțim ca o adevărată familie. Dacă ar fi să repetăm procedura, n-am schimba nimic”.
Surse: dailymail.co.uk, metro.co.uk, telegraph.co.uk
Surse foto: istockphoto.com, facebook.com