Totul despre diafragma contraceptiva

Totul despre diafragma contraceptiva

Louise Tanase - Contributor

Diafragma este o metoda contraceptiva de bariera care te poate proteja impotriva unei sarcini nedorite. In cazul in care doresti sa afli mai multe informatii despre diafragma, Qbebe iti ofera detalii importante.

Diafragma este o membrana de cauciuc in forma de cupola (calota) cu marginea constituita dintr-un resort flexibil de metal (spiralat, arcuit sau plat) care se plaseaza pe fundul vaginului astfel incat sa acopere colul uterin. Atunci cand masura diafragmei este aleasa corect, aceasta se potriveste perfect si se ajusteaza comod pe colul uterin, situandu-se dupa osul pubian si ajungand pana la partea dorsala a colului. Diafragmele se produc de mai multe marimi, masurate in milimetri, de la 50 la 90 de milimetri, in functie de marimea partii superioare a vaginului. Este important de stiut ca diafragma nu poate fi achizitionata pur si simplu din supermarket sau farmacie, ci trebuie prescrisa de catre un medic. Medicul ginecolog va face anumite masuratori pentru a stabili diametrul diafragmei care se potriveste anatomiei tale si va proba diferite marimi de inele pentru a stabili masura care se potriveste perfect colului tau uterin.

Trebuie sa stii ca, spre deosebire de alte metode contraceptive de bariera (prezervativul) sau locale (ovule, creme, geluri), diafragma poate fi introdusa in vagin cu aproximativ 2 ore inainte de actul sexual (durata maxima este stabilita de durata de actiune a spermicidului folosit). Atunci cand diafragma vaginala este fixata, continand crema sau gelul spermicid indreptate spre colul uterin, sperma nu poate patrunde in canalul uterin. Avantajele folosirii acestui dispozitiv contraceptiv sunt: eficienta imediata, lipsa efectelor secundare, faptul ca nu intervine in desfasurarea actului sexual, iar utilizarea acesteia poate fi intrerupta in orice moment, nefiind asociata cu vreo problema ulterioara de fertilitate. Nu trebuie sa iti fie teama ca nu vei putea inlatura diafragma dupa folosire: aceasta nu se poate „pierde" in interiorul corpului tau, deoarece vaginul se termina la cativa milimetri de la colul uterin.

Mod de utilizare

 

La inceput, folosirea diafragmei ti se poate parea putin cam complicata, mai ales in ceea ce priveste introducerea acesteia. Trebuie sa stii, insa, ca, la fel ca in cazul oricarei altei actiuni, repetitia va face ca totul sa para mai usor in timp.

Ce trebuie sa faci inainte de a insera diafragma

In primul rand, trebuie sa pui aproximativ o lingurita de spermicid in interiorul diafragmei, avand grija sa pui spermicid si pe inelul exterior. Fii atenta sa nu pui totusi foarte mult spermicid pe marginea diafragmei pentru ca nu va mai ramane fixata pe pozitie. Trebuie sa stii ca poate fi folosit orice fel de spermicid sub forma de gel sau crema, insa nu pot fi folosite spermicide sub forma de ovule sau foite contraceptive. Unele femei prefera sa aplice spermicid si pe exteriorul diafragmei, pentru mai multa siguranta.

Cum se aseaza diafragma

La inceput, asezarea diafragmei poate parea dificila, insa trebuie sa stii ca putina practica va face lucrurile sa decurga mult mai usor. Iata pasii care trebuie urmati pentru a insera diafragma intr-un mod corect si sigur:
1. Spala-te bine pe maini cu apa si sapun, avand grija sa clatesti bine sapunul.
2. Verifica diafragma sa fie intacta, fara zone slabite sau gaurele. O buna metoda de a verifica diafragma este sa o umpli cu apa: daca picura sau curge pe undeva, este compromisa si folosirea ei nu mai indeplineste scopul contraceptiv.
3. Pune spermicid in interiorul diafragmei (partea convexa care va acoperi colul uterin) si ai grija sa acoperi si inelul exterior.
4. Aseaza-te intr-o pozitie comoda, astfel incat muschii din zona sa fie relaxati. Poti folosi aceeasi pozitie in care stai atunci cand vrei sa introduci un tampon intern.
5. Separa labiile cu o mana si foloseste cealalta mana pentru a strange inelul exterior al diafragmei pana cand aceasta pare pliata in doua.
6. Pune degetul aratator in mijlocul pliului si tine bine diafragma.
7. Trebuie sa introduci diafragma in vagin si sa o impingi cu grija cat mai adanc posibil, asigurandu-te ca iti acopera cervixul (colul uterin).
In mod normal, daca a fost fixata corect, diafragma nu va fi simtita in interiorul vaginului. In cazul in care o simti, cel mai bine este sa o scoti si sa incerci sa o introduci din nou.

Mai multe acte sexuale

 

Dupa ce actul sexual se incheie, diafragma trebuie sa ramana in vaginul tau pentru inca 6 ore. In cazul in care nu au trecut inca 6 ore de la incheierea primului act sexual si vrei sa mai ai un act sexual, nu trebuie sa scoti diafragma. Pur si simplu este nevoie de o cantitate suplimentara de spermicid.

Cum sa scoti diafragma

Evident ca, la un moment dat, va trebui sa scoti diafragma din vagin. Iata cum poti face acest lucru:
1. Spala-te bine pe maini cu apa si sapun.
2. Trebuie sa introduci degetul aratator in vagin si sa ajungi cu varful degetului deasupra inelului exterior al diafragmei pentru a putea sa il tragi in jos.
3. Trage diafragma in jos si scoate-o din vagin.

Intretinerea diafragmei

Trebuie sa stii ca diafragma este refolosibila si, daca esti atenta, aceasta poate fi utilizata 3 ani inainte sa fie nevoie sa o schimbi.
1. Dupa fiecare folosire, imediat dupa ce o scoti din vagin, spala diafragma cu apa calduta si sapun.
2. Lasa diafragma la uscat la aer; nu o sterge si nu incerca sa o usuci prin alte metode.
3. Nu folosi pudre (de talc sau de corp) si nici lubrifianti pe baza de ulei pe diafragma.

Contraindicatii

Diafragma nu trebuie folosita daca te incadrezi in urmatoarele contraindicatii:
• Ai suferit de Sindromul Socului Toxic (SST);
• 6 saptamani dupa nastere sau avort spontan sau chirurgical;
• Istoric de infectii urinare recurente (repetate);
• Interventii chirurgicale recente pe colul uterin (cervix);
• Obstructii vaginale;
• Uter septat;
• Prolaps uterin;
• Tonus muscular vaginal scazut.

Sfaturi suplimentare

 

• Diafragma trebuie sa fie unsa cu o crema spermicida inaintea fiecarui raport sexual si apoi lasata pe loc timp de 6 pana la 8 ore, dar niciodata mai mult de 24 ore.
• In cazul in care apar senzatii de mancarime, de arsura, usturime sau iritatii locale, secretie vaginala abundenta, secretie vaginala urat mirositoare sau cistite recurente, trebuie sa mergi la medicul ginecolog pentru un consult.
• In unele cazuri, pot aparea reactii alergice la cauciucul din care este confectionata diafragma sau la spermicidul folosit impreuna cu diafragma. Cele mai frecvente alergii sunt la spermicid: in cazul in care spermicidul folosit contine Nonoxinol-9 (o substanta responsabila de multe alergii la spermicide, inclusiv la cele cu care sunt impregnate prezervativele de catre anumiti producatori), incearca sa achizitionezi spermicide care nu contin aceasta substanta.

Eficacitatea diafragmei

Asociata cu un spermicid, diafragma este un bun contraceptiv: daca instructiunile de utilizare sunt respectate, eficienta diafragmei este de 86-97%. Marja de eroare se datoreaza faptului ca, in timpul actului sexual, vaginul se poate largi, iar diafragma vaginala isi poate schimba pozitia. Diafragma se misca din pozitia sa initiala si in timpul actului sexual in pozitiile in care femeia este deasupra. In realitate, marja reala de eroare este mai mare, de circa 20%, de aceea specialistii recomanda asocierea acesteia si cu alte metode contraceptive, precum prezervativul. In afara de efectul contraceptiv, diafragma ofera si o oarecare protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS), in special in cazul gonoreei si chlamidiei.

Voi ati folosit vreodata diafragma? Va tenteaza sa incercati aceasta metoda contraceptiva?

Articolul urmator
O femeie a aflat că este însărcinată în 28 de săptămâni deși folosea o metodă contraceptivă. Mărturia ei a devenit virală pe internet
O femeie a aflat că este însărcinată în 28 de săptămâni deși folosea o metodă contraceptivă. Mărturia ei a devenit virală pe internet

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Apare pilula contraceptivă pentru bărbați, care are o eficacitate de 99%!
    Apare pilula contraceptivă pentru bărbați, care are o eficacitate de 99%!

    De câțiva ani buni, cercetătorii încearcă să descopere diverse metode de contracepție pentru bărbați și se pare că au și reușit! O pilula contraceptivă pentru...

    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

    La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens
    Viața cu un copil cu autism: noțiunea de joacă a căpătat un cu totul alt sens

    Diagnosticarea cu autism pune dezvoltarea copilului în cu totul altă perspectivă. Asta include și noțiunea de joacă. Uite ce a învățat această mămică de când a...

    Totul despre laminarea genelor
    Totul despre laminarea genelor

    Laminarea genelor este o procedură cosmetică cu efect semi-permanent de volumizare și curbare a genelor. Această metodă nu este același lucru cu extensia de gene și nu presupune...

    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul
    Copiii cumnatei mele distrug totul în casă, așa că le-am interzis să îmi mai calce pragul

    Tu cât de mult iubești copiii? Suficient încât să treci cu vederea faptul că atunci când trec pragul casei tale, lasă în urmă numai dezastru? O femeie de...

    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...
    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...

    Știi cum este să îți dorești ceva din toată inima și să nu poți avea acel ceva niciodată?

    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum
    Am fost diagnosticată cu autism la aproape 40 de ani. Totul are sens acum

    Potrivit „Scientific American”, diagnosticarea fetelor cu tulburări de spectru autist se realizează mai dificil decât în cazul băieților, în condițiile...

    Totul despre operația de micșcorare a stomacului
    Totul despre operația de micșcorare a stomacului

    Operația de micșorare a stomacului este una dintre cele mai căutate intervenții pentru obținerea unei scăderi semnificative în greutate, într-un interval de timp relativ...

    © 2024 Qbebe