Embrioscopul
Ce este - embrioscopul poate fi considerat drept prima fotografie a bebelusului. Un incubator capabil sa filmeze, ofera o inregistrare constand in poze si imagini chiar de la inceputul vietii bebelusului. Aceasta tehnica de varf revolutionara permite diviziunii celulare sa fie privita pe un monitor in timp real, captand momente chiar de la debutul vietii. Embrioscopul este in prezent cel mai utilizat sistem time-lapse la nivel mondial pentru monitorizarea dezvoltarii embrionare, in timp ce sunt mentinute stabile conditiile culturii embrionului. Functioneaza pe baza unui incubator care asigura conditii optime (similare cu cele din organismul femeii) in timp ce preia imagini ale embrionilor in dezvoltare la intervale definite; informatiile sunt transferate catre un server pentru a fi accesate de la computer in mod convenabil de specialist. Softul care ii permite sa monitorizeze dezvoltarea embrionului, sa analizeze datele si sa ofere o estimare a potentialului de dezvoltare a fost dezvoltat de specialisti de top, iar modul special de manipulare a vasului de fertilizare permite obtinerea de imagini optime si microscopice in siguranta.
Cum functioneaza - Aceasta metoda non-invaziva permite monitorizarea embrionilor fara ca acestia sa fie scosi din incubator. O mai mica manevrare a embrionilor inseamna un risc mai scazut de a-i deteriora. O camera este amplasata in incubator si inregistreaza embrionii la fiecare 30 de minute. Embriologul primeste informatii in mod constant despre starea tuturor embrionilor, dar, mai presus de toate, acesta primeste date concrete despre conditia embrionilor, putand verifica in acelasi timp si dezvoltarea lor. Camera nu este daunatoare embrionilor deoarece foloseste o frecventa diferita a luminii. Inauntrul embrioscopului, dioxidul de carbon (CO2) este reglat cu precizie, iar temperatura este controlata. De asemenea, oxigenul din atmosfera este redus. Embrioscopul permite ca dinamica dezvoltarii sa fie in permanenta monitorizata, iar mai apoi se realizeaza selectarea celor mai potriviti embrioni din punct de vedere genetic. In plus fata de cresterea ratei de succes, aceasta metoda are avantajul ca permite medicului sa transfere in uter un numar mai mic de embrioni.
Rezultate - embrioscopul poate fi utilizat pentru orice pacient care intreprinde un tratament de reproducere asistata, desi sansele de imbunatatire a rezultatelor sunt cele mai crescute in randul pacientilor care genereaza cei mai mult embrioni deoarece exista o posibilitate mai mare pentru selectie. Un studiu randomizat de control a comparat cultura si selectia folosind sistemul acesta fata de modul traditional de cultura embrionara si evaluarea documentata; s-a constatat un procent de crestere in rata sarcinilor in evolutie de 23%, in timp ce rata de avort spontan a fost redusa cu 36% (Rubio et al. 2014 - Fertilitate si Sterilitate).
EmbryoGlue
Ce este - EmbryoGlue consta in implantarea unui mediu de transfer favorabil ce contine o combinatie unica de acid hialuronic si albumina recombinata (cea mai sigura sursa de proteine disponibila). EmbryoGlue contine toate sursele de nutrimente si energie necesare pentru o dezvoltare optima a embrionului; mai exact, este vorba de un mediu propice pentru implantare bogat in hialuronan (principalul glicozaminoglican prezent in lichidele folicular, oviductal si uterin - se gaseste in mod natural in toate tesuturile din corp); este singurul produs disponibil imbogatit cu aceasta componenta. Concentratiile fiziologice din aceste lichide ofera medii de vascozitate ridicata in oviduct si uter. S-a observat stiintifica faptul ca sinteza hialuronanului creste semnificativ in ziua implantarii si descreste la nivele bazale pana in ziua urmatoare, indicand ca este important pentru implantare. Poate fi folosit pentru toate stadiile de dezvoltare embrionara, inclusiv pentru embrioni prelevati dupa incubatie, biopsie si crioconservare asistata.
Cum functioneaza - folosirea EmbryoGlue in locul mediului de cultura standard (in cadrul inseminarii in vitro sau injectare intracitoplasmatica cu spermatozoizi) va creste sansele pacientei de a ramane insarcinata, in comparatie cu folosirea unui mediu fara acid hialuronic. Aceasta metoda este una suplimentara, iar embriologii trebuie sa o pregateasca din timp. Este dezvoltat sa fie similar mediului din uter in timpul implantarii si actioneaza eficient, crescand sansele de implantare in mucoasa uterina. Dupa cum am mentionat anterior, nivelele de hialuronan cresc in timpul implantarii uterine, iar peretele uterin si embrionul dispun de receptori pentru aceasta molecula; hialuronanul din EmbryoGlue actioneaza ca un pod intre embrion si uter, avand un efect similar lipiciului. Procedura de transfer ramane neschimbata.
Rezultate - Adaugarea unei concentratii ridicate de acid hialuronic intr-un mediu de transfer, cum este EmbryoGlue, creste nasterile vii dupa fertilizare in vitro conform unei meta-analize parte din reteaua de cercetare independenda Colaborarea Cochrane. Cand s-a folosit EmbryoGlue a existat o crestere in ansamblu de 8% din rata de nasteri vii, in comparatie cu un mediu cu putin/lispa acid hialuronic. Efectul pozitiv a fost observat indiferent de ziua de transfer a embrionului, iar tratamentul poate fi utilizat de toate pacientele care urmeza un tratament de fertilizare in vitro care presupune un transfer.
Perfuziile cu Intralipid
Ce sunt - terapia ce consta in perfuzie cu Intralipd reprezinta o emulsie sterila lipidica care contine ulei de soia, galbenus din ou de gaina, glicerina si apa care se injecteaza in corp. Infuzia este sub forma lichida si este administrata intravenos, reprezentand o procedura non-invazinva intreprinsa in cadrul tratamentului de fertilizare. Cercetarile au descoperit ca activitatea celulara naturala de a combate infectiile (a celulelor NK-natural killer) poate functiona impotriva unui embrion si impiedica implantarea sa in endometru (esec de implantare). In plus, unele boli autoimune pot avea un impact negativ asupra sanatatii implantarii si a progresului timpuriu al unui embrion care poate de asemenea conduce la un esec de implantare si la pierderea sarcinii. Aceasta terapie este menita sa combata acest factori.
Cum functioneaza - perfuziile cu Intralipid pot ajuta femeile care au suferit un esec de implantare sau un avort spontan, ca parte din ciclul de tratament. Pacientele vor primi pana la doua perfuzii inainte de testul de sarcina si pana la trei dupa un test de sarcina pozitiv, de obicei la interval de 14 zile (se administreaza si in timpul stimularii hormonale). Lichidul este injectat intr-o vena din brat/mana cu o canula (un tub fin de plastic) si dureaza aproximativ 1 ora, timp in care pacienta poate consuma alimente/lichide in mod normal si este monitorizata de personal specializat. Intralipid ajuta sistemul imunitar al mamei si ofera corpului acizii grasi esentiali care nu pot fi fabricati in mod natural de organism, insa sunt necesari pentru multe functii biologice (inclusiv pentru cea reproductiva), diminuand activitatea celulelor NK. Nu este indicata persoanelor alergice la ulei de soia, oua, alune/produse cu alune sau la restul de ingrediente.
Rezultate - Embrionul se implanteaza si se dezvolta normal in urma utilizarii perfuziilor cu Intralipid. In baza cercetarilor efectuate, s-a dovedit eficacitatea acestei terapii in cadrul procedurilor de fertilizare in vitro, crescand considerabil rata de succes a acestora. Mai precis, in anul 2011 cercetarii britanici au realizat un studiu asupra femeilor care au folosit Intralipid (experimentasera cel putin 6 esecuri in fertilizarea in vitro) si au constatat ca 50% din acestea au obtinut sarcini reusita, in comparatie cu 9% in cazul celor care nu au primit niciun tratament. In ceea ce priveste pirderea sarcinii, doar 8% au experimentat-o din grupul care a primit Intralipid in comparatie cu 64% in cazul celor care nu au beneficiat de acest tratament.
Surse:
www.lfc.org.uk; www.midlandfertility.com; http://haveababy.com; www.fertilitech.com; www.vitrolife.com; www.carefertility.com