Top 10 mituri despre contraceptive daramate

Top 10 mituri despre contraceptive daramate

Louise Tanase - Contributor

Intr-o zi auzi ca pilulele contraceptive iti scad libidoul, ingrasa si cresc riscul aparitiei infertilitatii, iar in ziua urmatoare afli ca pilulele contraceptive constituie un mijloc infailibil de a diminua riscul aparitiei cancerului ovarian si cea mai simpla metoda de a scapa de menstruatie in vacante. Nu este de mirare ca nu mai stii ce sa crezi despre pilulele contraceptive. Qbebe iti dezvaluie 10 mituri despre contraceptive.

Informatiile contradictorii pe care le afli si numarul mare de variante contraceptive te vor face, pana la urma, sa renunti la anticonceptionale si sa devii fanul numarul unu al prezervativelor sau abstinentei. Adevarul este ca nu ar trebui sa crezi tot ceea ce afli din surse nedocumentate si nespecializate si, mai ales atunci cand este vorba despre ceva ce ti-ar putea afecta sanatatea, sa ceri sfatul unei persoane avizate: medicul ginecolog. Intre timp, Qbebe iti dezvaluie 10 mituri despre pilulele contraceptive si motivele pentru care acestea nu sunt decat niste mituri.

Mit: Este riscant sa iti amani menstruatia

 

Fiecare femeie care ia pilule contraceptive si-a amanat menstruatia macar odata pentru cateva zile. Studiile arata ca nu este periculos sa amani menstruatia pentru cateva zile. In plus, exista anumite metode mai drastice de amanare a menstruatiei: Seasonale (o pastila care iti limiteaza menstruatiile la 4 pe an), Seasonique (o pilula care ajuta la combaterea sindromului premenstrual), sau Depo-Provera (un medicament injectabil care opreste menstruatia). Specialistii spun ca acest tip de contraceptive nu fac altceva decat sa impiedice ingrosarea membranei care captuseste uterul in interior, astfel incat nu se mai formeaza acel strat care asteapta fecundarea ovulului si care, in absenta fecundarii, se rupe si se elimina in timpul menstruatiei. Singurele efecte secundare care apar uneori in cazul administrarii acestor contraceptive care aman sau opresc menstruatia, sunt sangerarile ocazionale (cate o picatura de sange din cand in cand). Aceste mijloace contraceptive sunt indicate si in cazul femeilor care au dureri mari in timpul menstruatiei, sangerare abundenta si migrene in timpul menstruatiei.

Mit: Pilulele contraceptive cresc riscul aparitiei cancerului

In realitate, riscul aparitiei cancerului endometrial (uterin) sau ovarian scade proportional cu durata de timp in care iei pilule contraceptive. Dupa un an in care ai luat pilule contraceptive, riscul aparitiei cancerului endometrial este mai scazut cu aproximativ 50%; dupa 3-6 luni de la inceperea folosirii contraceptivelor riscul aparitiei cancerului ovarian scade cu aproximativ 40%. Dupa aproximativ 10 ani de folosire a pilulelor contraceptive, riscul aparitiei cancerului endometrial sau ovarian este mai mic cu aproximativ 80% fata de femeile care nu folosesc pilule contraceptive. Explicatia specialistilor este destul de simpla: "Cu cat mai mult timp mentii endometrul subtire si ovarele inactive, cu atat reduci sansele diviziunii celulare anormale care caracterizeaza cancerul", spune Katharine O'Connell, medic ginecolog, asistent universitar la Universitatea Columbia. Pilulele contraceptive ar putea scadea chiar si riscul aparitiei cancerului de colon. In ceea ce priveste cancerul de san, cercetarile care s-au facut pana in acest moment sunt neconcludente. O reevaluare a studiilor facute pana de curand publicata in revista de profil a Clinicii Mayo sugereaza ca exista o foarte mica crestere a riscului aparitiei cancerului de san printre consumatoarele de pilule contraceptive, insa riscul ssuplimentar aparut in timpul utilizarii contraceptivelor dispare odata cu incetarea folosirii acestora. Aceste rezultate ale cercetarilor nu se aplica insa si in cazul femeilor care au sau au avut cancer de san, deoarece acestea ar trebui sa nu foloseasca pilule contraceptive deoarece hormonii prezenti in aceste pilule ar putea stimula anumite celule canceroase.

Mit: Contraceptivele ingrasa

Desi majoritatea femeilor care folosesc pilule contraceptive sustin ca s-au ingrasat din cauza acestora, cercetarile arata ca, fara indoiala, cresterea in greutate nu este un efect secundar al pilulelor contraceptive. Trebuie sa stii totusi ca, anumite pilule contraceptive pot favoriza retentia de apa in primele trei luni de utilizare, insa acesta este un efect secundar care dispare dupa aceasta perioada. In cazul in care observi ca retentia de apa atinge o cota alarmanta in cazul tau, trebuie sa ii semnalezi acest lucru medicului care ti-a prescris contraceptivele pentru a lua masuri in acest caz: ori iti va schimba pilulele contraceptive, ori iti va prescrie un medicament care favorizeaza eliminarea lichidului in exces in perioada de adaptare a organismului tau la pilulele contraceptive.

Mit: Pilulele contraceptive ucid libidoul

Desi unele femei au raportat o scadere a libidoului dupa inceperea folosirii pilulelor contraceptive, trebuie sa stii ca si acesta poate fi un efect secundar care dispare dupa primele luni de folosire a pilulelor. Scaderea libidoului este un efect secundar care apare foarte rar si a carui durata este foarte scurta. In plus, marea majoritate a femeilor care folosesc pilulele contraceptive sustin ca libidoul lor a crescut; probabil ca lipsa riscului aparitiei unei sarcini nedorite constituie un adevarat afrodisiac.

Mit: Este interzisa folosirea pilulelor contraceptive pe termen lung

Nu exista niciun motiv de natura medicala care sa confirme faptul ca folosirea pe termen lung a pilulelor contraceptive este daunatoare sanatatii. Intreruperea administrarii pilulelor contraceptive nu aduce beneficii sanatatii tale, in schimb te poate supune riscului aparitiei unei sarcini nedorite.

Citeste si:

Totul despre diafragma contraceptiva

Metoda calendarului: detalii de contraceptie importante 

Totul despre ovulatie

Contraceptia definitiva la femei

Mit: Efectele secundare ale contraceptivelor nu dispar

Este adevarat ca pilulele contraceptive pot avea efecte secundare sau reactii adverse, insa majoritatea acestora dispar dupa primele trei luni de folosire a contraceptivelor. In cazul in care dupa aceasta perioada de timp efectele secundare nu au disparut sau nu s-au estompat, este recomandat sa mergi la medicul care ti-a prescrisc contraceptivele si sa discuti cu el acest lucru. Fie iti va recomanda sa mai astepti putin, fie iti va recomanda alt tip de pilule contraceptive mai adecvate nevoilor organismului tau.

Mit: Este riscant sa iei contraceptive dupa 40 de ani

Trebuie sa stii ca poti lua pastile contraceptive pana la menopauza. Insa, daca ai peste 35 de ani si esti fumatoare, ai probleme cu hipertensiunea sau ai diabet de mult timp sau nu il poti tine sub control, daca ai boli ale inimii si riscul de a face un accident vascular, atunci este posibil ca pilulele contraceptive sa prezinte un risc crescut pentru tine si bolile tale cronice. Trebuie sa stii insa ca, chiar si in cazul prezentei unor afectiuni cronice de tipul celor prezentate mai sus, exista variante contraceptive adecvate care sa elimine aceste riscuri suplimentare. Nu trebuie decat sa ii prezinti medicului ginecolog istoricul tau medical pentru a-ti recomanda varianta cea mai potrivita.

Mit: Poti sa iei orice tip de medicamente cand iei pilule contraceptive

Din pacate, acesta este un mit despre care este bine sa te informezi in detaliu. In timpul folosirii pilulelor contraceptive, foarte multe medicamente sunt interzise: unele pot anula efectul contraceptiv al pilulelor, alte medicamente pot avea un efect amplificat atunci cand sunt luate de femeile care iau contraceptive. In afara de faptul ca trebuie sa citesti cu mare atentie prospectul fiecarui medicament pe care il iei, noi te sfatuim ca atunci cand un medic iti prescrie un medicament sa ii mentionezi faptul ca iei contraceptive.

Mit: Pilulele contraceptive agraveaza migrenele

Pilulele contraceptive nu pot fi responsabile de agravarea migrenelor, insa trebuie sa stii ca pilulele contraceptive pot creste riscul aparitiei unui accident vascular in cazul femeilor care sufera de migrene cu aura (simptome suplimentare precum ameteala, amorteli, slabiciune, halucinatii, vedere incetosata, vedere cu puncte luminoase, etc). In cazul in care acesta este si cazul tau, trebuie sa stii ca exista o solutie pentru ca si tu sa te poti bucura de beneficiile utilizarii pilulelor contraceptive: mini-pilulele si alte tipuri de metode contraceptive hormonale care nu contin estrogen. La fel ca si in alte cazuri, recomandam sa consulti medicul cu incredere.

Mit: Folosirea pe termen lung a pilulelor contraceptive ingreuneaza conceptia dupa oprirea acestora

Poate parea greu de crezut, insa specialistii afirma ca poti ramane insarcinata imediat dupa ce incetezi sa iei pilule contraceptive. Aceasta afirmatie este valabila in cazul tuturor metodelor hormonale de contraceptie cu exceptia injectiilor cu Depo-Provera, in cazul carora poate dura intre 6 si 9 luni pana cand hormonii prezenti in medicament sunt eliminati de organismul tau in totalitate, permitand restabilirea fertilitatii. Totusi, chiar si in cazul injectiilor cu Depo-Provera, in aceasta perioada de 6-9 luni nu este 100% sigur ca nu vei ramane insarcinata, prin urmare daca nu iti doresti o sarcina trebuie sa folosesti alte metode contraceptive (de bariera, non-hormonale) pentru a impiedica aparitia une sarcini.

 

Articolul urmator
5 metode contraceptive utilizate în Antichitate. Unele dintre ele sunt folosite și acum!
5 metode contraceptive utilizate în Antichitate. Unele dintre ele sunt folosite și acum!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O femeie a devenit mamă de 17 ori pentru că nu a crezut nicio secundă în metodele contraceptive
    O femeie a devenit mamă de 17 ori pentru că nu a crezut nicio secundă în metodele contraceptive

    Patty și Carlos, în vârstă de 40, respectiv 39 de ani, au nici mai mult, nici mai puțin decât 17 copii. Marea familie trăiește în North Carolina, SUA și iese...

    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi
    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi

    Nu este musai să-ți placă de bebelușul tău din primele momente de după naștere, și nu ești un părinte rău dacă ai nevoie de câteva minute numai pentru tine. Ce alte mituri...

    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

    Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

    7 mituri despre oliță care chiar sunt adevărate
    7 mituri despre oliță care chiar sunt adevărate

    Să îți vezi copilul folosind olița este o mare bucurie, în condițiile în care îți dai seama că a mai făcut un pas important pentru evoluția sa și pentru...

    Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban
    Înghețata, curentul și roșu în gât. Cele mai frecvente mituri despre sănătatea copiilor, demontate de medicul pediatru Oana Vîrban

    Copilul răcește dacă îl trage curentul. Cu cât este mai înfofolit, cu atât este mai protejat de răceli. Consumul de înghețată provocă roșu în...

    Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️
    Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️

    Dragostea este cea mai puternică și mai populară emoție a sufletului universal. Ea a construit și a destrămat, a scris istorie, a iscat războaie și a adus pace. În conștientul...

    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă
    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă

    Le admiri pentru forță, pentru tenacitate, pentru creativitate și nu în ultimul rând pentru pasiunea de care dau dovadă în tot ceea ce fac. S-au remarcat în cele...

    Top 5 meserii de evitat când îți alegi soțul, realizat de o avocată specializată în divorțuri
    Top 5 meserii de evitat când îți alegi soțul, realizat de o avocată specializată în divorțuri

    Plecând de la o statistică generală și de la experiențele avute de-a lungul timpului în profesia ei, o avocată a adus în discuție faptul că și meseria pe care o are...

    © 2024 Qbebe