Tehnici de fertilizare: transfer intrafalopian de gameti (GIFT)

Tehnici de fertilizare: transfer intrafalopian de gameti (GIFT)

Irina Olteanu - Redactor Senior

Transferul intrafalopian de gameti constituie o procedura nu foarte des folosita, dar luata in considerare de unele cupluri. Cum se desfasoara in mod concret, cui este recomandata si cum se diferentiaza de alte tehnici de reproducere asistata, precum si riscurile pe care le poate prezenta le puteti descoperi in randurile urmatoare.

Ce este si cum se diferentiaza?

Transferul intrafalopian de gameti este o procedura semiinvaziva reproducatoare identificata de endocrinologul Ricardo Asch care implica indepartarea ovulelor femeii si amestecarea lor cu sperma (se creeaza gameti), urmand introducerea imediata a lor (printr-un tub flexibil si subtire-cateter) intr-o trompa uterina printr-o interventie chirurgicala denumita laparoscopie (sub anestezie generala), permitand ca fertilizarea sa aiba loc natural, chiar in uter (ca si in conceptia normala). Una dintre principalele diferente dintre aceasta procedura si fertilizarea in vitro giftsau transferul intrafalopian de zigoti consta in faptul ca procesul de fertilizare are loc in interiorul trompei uterine si nu in laborator; oricum sunt necesare trompe uterine sanatoase pentru eficacitatea sa. Procedura nu necesita spitalizare, timpul de recuperare fiind de aproximativ 8 ore, insa poate fi mai dificila in comparatie cu o prelevare obisnuita de ovule.

GIFT este mai favorabila femeilor care au incercat sa ramana insarcinate prin alte modalitati si nu au reusit, in timp ce fertilizarea in vitro este favorabila femeilor cu probleme de fertilitate mai grave. Din moment ce nu implica cultura embrionara, pacientii pot apela si la tratamente suplimentare de fertilitate fara probleme in cazul transferului intrafalopian de gameti. Fertilizarea in vitro ofera specialistului oportunitatea de a selecta embrionii de cea mai buna calitate in ziua 3 sau 5 pentru transfer, in schimb GIFT introduce ovule nefertilizate si sperma in trompe si necesita in plus si interventie chirurgicala. Un ultim aspect in ce priveste diferentierea celor doua consta in faptul ca fertilizarea in vitro tinde sa fie tot mai des folosita datorita ratelor de succes crescute.

Indicata/contraindicata

Transferul intrafalopian de gameti poate fi recomandat cand un cuplu dispune de convingeri religioase in ce priveste fertilizarea care are loc in afara corpului (unii teologi catolici considera imorala conceptia prin fertilizare in vitro), cand un cuplu cu infertilitate inexplicabila prezinta beneficii sigure in urma sau cand problema consta intr-o disfunctie a spermei (cantitate scazuta sau alte probleme asociate; in cazul in care nivelul este extrem de scazut tratamentul de preferat consta in injectie cu sperma intracitoplasmatica), respectiv probleme cervicale (anormalitati, endometrioza-daca trompele nu sunt blocate sau exista mucus)/ovulatorii (menopauza prematura sau ovulatie neregulata); in unele cazuri poate fi vorba de dificultati fizice in contact sexual.

Dupa cum am mentionat si anterior, este esential ca femeia sa dispuna cel putin de o trompa uterina sanatoasa (aspect verificat in urma unei analize specifice-histerosalpingografie), dar si absenta de tesut cicatricial in afara trompei (aspect verificat prin laparoscopie), iar in ce priveste barbatul, trebuie sa aiba mai mult de 2 milioane de spermatozoizi in ejaculare. Nu este in schimb indicata in cazul blocarii trompelor, lezarii semnificative a trompelor, o problema anatomica cu uterul (adeziuni intrauterine grave). In general, in fertilizarea in vitro este preferabila pentru cuplurile cu factor de infertilitate masculina. GIFT este deseori luata in considerare de cei care nu reusesc sa conceapa dupa ce au incercat cel putin 1 an si 5-6 cicluri de stimulari ovariene insotite de inseminare intrauterina (sau chiar fertilizare in vitro) au esuat. In orice caz, indrumarile clinice asupra fertilitatii din partea Institutului National de Excelenta pentru Sanatate Clinica prevad ca nu exista dovezi suficiente pentru a recomanda GIFT fata de fertilizarea in vitro in cazul cuplurilor cu infertilitate inexplicabila sau cu probleme de fertilitate masculina.

Mod de efectuare

In primul rand, este esentiala verificarea sanatatii si deschiderii trompelor uterine, apelandu-se in acest sens la test de permeabilitate a trompelor uterine (face parte din evaluarea generala a clinicii/spitalului alaturi de o serie de teste de sange specifice). Este important sa oferiti medicului toate informatiile cu privire la tratamente sau medicatii anterioare, mentionand de asemenea istoricul de infertilitate (si al vostru, dar si al partenerilor). In unele cazuri poate fi necesara consilierea cu privire la implicatiile unui nou membru al familiei asupra voastra
puregon

si/sau al celorlalti copii, daca exista, mai ales daca sperma este donata.

Procedura dureaza in medie 4-6 saptamani (cea de prelevare si inserare necesita jumatate de zi) implica urmatoarele etape:

- ovarele femeii sunt stimulate cu medicamente pentru a creste probabilitatea de a produce ovule multiple (medicul va monitoriza dezvoltarea foliculilor ovarieni si odata maturizati, femeii i se va injecta gonadotropina corionica umana-hCG); acest lucru se intampla la inceputul ciclului menstrual, dorindu-se obtinerea mai multor foliculi maturi (in mod normal apare doar unul), fiind in plus necesara si administrarea unui hormon sintetic pentru a impiedica eliberarea prematura a ovulelor. Sunt necesare vizite dese la clinica/spital pentru a fi monitorizate nivelele hormonale prin teste sanguine si ovarele prin ecografii
- ovulele sunt colectate printr-o procedura de aspiratie (dupa aproximtaiv 36 ore de la maturizare prin laparoscopie, fiind necesare uneori doua incizii mici in portiunea inferioara a abdomenului) insotita de anestezie. Consta in inserarea unui ac prin peretele vaginal apeland la ultrasunete pentru ghidare; are loc in general la 10-14 zile de la inceperea tratamentului si dureaza in jur de 20 minute
- ovulele de cea mai buna calitate sunt imediat combinate cu sperma mobila si amplasate intr-un cateter special (pana la 3 ovule daca aveti sub 40 ani sau pana la 4 ovule daca aveti peste 40 ani)
- amestecul de ovule si sperma este transferat in corpul femeii prin procedeu laparoscopic (se pozitioneaza cateterul in trompa uterina si se injecteaza amestecul printr-o incizie de 5 mm la nivelul ombilicului) la un interval de cateva minute dupa prelevare
- ultima etapa consta in urmarirea simptomelor de sarcina, cel mai adesea apelandu-se la un test de sange pentru certitudine. Dupa procedura trebuie sa beneficiati de odihna adecvata, dar veti urma si o medicatie speciala pentru a consolida mucoasa uterina si a oferi un mediu bun pentru ovulele fertilizate. In cazul in care exista un surplus de ovule in urma tratamentului, pot fi utilizate ulterior pentru fertilizare in vitro sau stocate.
In ziua in care ovulele sunt colectate, barbatul trebuie sa ofere o mostra de sperma (cu 3 ore inainte de colectarea ovulelor; este spalata in prealabil). In cazul in care se apeleaza la sperma donata, trebuie decongelata cu atentie inainte de a fi amestecata cu ovulele. Daca procedura are succes, se va forma un embrion la un interval de 5-7 zile si puteti efectua un test de sarcina in aproximativ 2 saptamani (mai devreme pot fi rezultate eronate din cauza persistentei hormonilor stimulatori ovarieni).

Rata de succes si riscuri

Aceasta depinde de mai multi factori, in special de varsta cuplului (are succes mult mai mare la femeile mai tinere) si de calitatea ovulelor, dar si a spermei (mai ales de starea lor inainte de implantare), in medie fiecare femeie beneficiaza de sanse in procent de 21% de a ramane gravida. Se estimeaza ca aproximativ 25-30% din procedurile GIFT conduc la sarcina, in cazul unei treimi din ele fiind vorba de sarcini multiple. Primul copil nascut in acest mod a fost in anult 1986 (in America Latina). In ultima perioada s-a constatat o scadere in gradul de utilizare a giftprocedurii, ajungand la mai putin de 1% din totalul de proceduri de tehnologie reproductiva asistata.

Ca si fertilizarea in vitro, dispune de unele riscuri, inclusiv posibilitatea de reactie alergica la medicamente si, mai ales, de sarcini multiple (un studiu a demonstrat ca rata de gemeni era de 17% la GIFT in comparatie cu 50% in cazul FIV; in cadrul populatiei generale este de 3%; mai mult de un fetus cresc riscul de pierdere a sarcinii si alte complicatii, iar in unele cazuri medicul recomanda renuntarea la unul din ei daca sunteti expuse riscului de a-i pierde pe ambii). In plus fata de prima, GIFT prezinta riscuri aditionale din cauza anesteziei generale si interventiei chirurgicale asociate (exista risc de infectie). Desi sunt rar intalnite, pot aparea in urma operatiei traume ale structurilor din abdomen in timpul procesului de insertie a laparoscopului.

Femeile care intampina dificultate in a ramane insarcinate prezinta si risc crescut de sarcina ectopica, indiferent de modul in care concep (ca si in cazul celorlalte tehnologii de reproducere asistata); apare cand un embrion coboara pe trompele uterine sau cavitatea abdominala din cauza functionarii anormale a trompelor si se implanteaza in ele si nu in uter. Medicul poate prescrie un medicament (metotrexat) sau poate indeparta chirurgical embrionul pentru a impiedica ruperea trompelor uterine (potential fatal; fatul nu poate supravietui in cazul in care se devolta). De asemenea, in urma administrarii medicamentelor pentru fertilitate poate aparea sindromul de hiperstimulare ovariana (crestere in greutate si senzatie de plin/balonare sau chiar scurtarea respiratiei, durere pelvina, greata si varsaturi); apare cand organismul raspunde prea bine la medicatia de fertilitate si produce prea multe ovule, rezultand inflamarea ovarelor (se maresc de cateva ori fata de marimea normala si se acumuleaza lichid in cavitatea abdominala). In mod normal, acest sindrom dispare de la sine cu ajutorul monitorizatrii si odihnei la pat, insa in cazuri severe impune spitalizare si tratament intensiv. Nu in ultimul rand, mai multe studii au demonstrat faptul ca bebelusii conceputi cu GIFT au sanse mai mari de a se naste cu greutate mica si de a prezenta defecte de nastere; alte studii considera ca poate fi de vina varsta, cauza problemelor de fertilitate sau alte tratamente.

De retinut

Trebuie sa stiti ca daca GIFT esueaza, medicul nu va afla niciun indiciu cu privire la abilitatea spermei de a fertiliza ovulele; prin comparatie la fertilizarea in vitro sperma fertilizeaza ovulul in laborator unde un specialist poate observa daca apare fertilizarea si poate urmari dezvoltarea embrionului. Un aspect pozitiv al procedurii este reprezentat de faptul ca fertilizarea/conceptia apare in trompa uterina si nu in laborator, ceea ce poate fi incurajator pentru cuplurile care vor sa aiba parte de un copil intr-un mod cat mai natural. Din punct de vedere medical, nu exista vreun beneficiu concret oferit de aceasta metoda in comparatie cu altele.

www.catena.ro
catena


Surse:
www.webmd.com; www.hfea.gov.uk; http://en.wikipedia.org; http://americanpregnancy.org; www.hopkinsmedicine.org; www.babycenter.com; http://fertility.treatmentabroad.com

Articolul urmator
Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență
Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Primul copil din lume conceput prin fertilizare in vitro a împlinit 46 de ani
    Primul copil din lume conceput prin fertilizare in vitro a împlinit 46 de ani

    În urmă cu peste 4 decenii, doi medici din Statele Unite ale Americii făceau o descoperire revoluționară în domeniul medicinei reproductive. Primul copil conceput în...

    „Mi-am cheltuit toți banii pe fertilizare in vitro și acum trebuie să stau cu sora mea”. Povestea unei femei care și-a dorit cu orice preț să fie mamă
    „Mi-am cheltuit toți banii pe fertilizare in vitro și acum trebuie să stau cu sora mea”. Povestea unei femei care și-a dorit cu orice preț să fie mamă

    O femeie din Melbourne, Australia a rămas fără bani de chirie, după ce a cheltuit mai mult de 50.000 de dolari pe fertilizarea in vitro. A reușit să rămână însărcinată,...

    Soacra mea i-a spus soțului meu să divorțeze de mine În timpul tratamentelor de fertilizare in vitro
    Soacra mea i-a spus soțului meu să divorțeze de mine În timpul tratamentelor de fertilizare in vitro

    Relația dintre soacră și noră este adesea complicată. De multe ori, există un clinci între femeia care a crescut un bărbat și femeia cu care acesta alege să-și petreacă...

    Un cuplu de lesbiene dă în judecată clinica de fertilizare pentru că au primit un embrion băiat
    Un cuplu de lesbiene dă în judecată clinica de fertilizare pentru că au primit un embrion băiat

    Un cuplu de lesbiene din New York a dat în judecată o clinică de fertilizare după ce a primit un embrion masculin în locul unui embrion feminin. Cele două compară incidentul...

    6 tehnici de autoapărare pe care copilul tău ar trebui să le știe
    6 tehnici de autoapărare pe care copilul tău ar trebui să le știe

    Copiii, alături de femei si de bătrâni, fac parte din categoria cea mai vulnerabilă în fața atacatorilor. Dacă cel mic a început să meargă singur la școală sau...

    Cu ce probleme se confruntă în sarcină Claudia Puican. Vedeta a rămas însărcinată prin fertilizare in vitro
    Cu ce probleme se confruntă în sarcină Claudia Puican. Vedeta a rămas însărcinată prin fertilizare in vitro

    Cântăreața Claudia Puican și saxofonistul Armin Nicoară s-au căsătorit în 2022. Cei doi și-au dorit mult să devină părinți, iar recent au dat vestea cea mare în...

    O mamă a primit, din greșeală, pastile pentru întreruperea sarcinii după ce a trecut prin procedura de fertilizare in vitro. A pierdut copilul
    O mamă a primit, din greșeală, pastile pentru întreruperea sarcinii după ce a trecut prin procedura de fertilizare in vitro. A pierdut copilul

    În încercarea de a-și mări familia, o mamă a primit medicamente pentru întrerupere de sarcină, după un transfer reușit cu doi embrioni. Patru ani mai târziu,...

    Am descoperit că am 93 de frați și surori după ce medicul mamei și-a folost propriul lichid seminal pentru fertilizare
    Am descoperit că am 93 de frați și surori după ce medicul mamei și-a folost propriul lichid seminal pentru fertilizare

    Jacoba Ballard a fost concepută în urmă cu 41 de ani, prin inseminare artificială cu spermă de la donator. Fiind singură la părinți, a visat dintotdeauna să aibă frați și...

    © 2025 Qbebe