S-a demonstrat in decursul timpului ca o alimentatie echilibrata creste sansa obtinerii unei sarcini si aici ma refer la ambii parteneri. S-a constatat de asemeni ca excesele alimentare si dezechilibrele nutritionale pot impiedica aparitia sarcinii sau pot duce la avort si nastere prematura.
Trebuie de mentionat de la inceput ca alimentatia corecta in perioada preconceptionala nu reprezinta un tratament specific al infertilitatii. Rolul alimentatiei este de a imbunatati sansele obtinerii unei sarcini, atat pe cale naturala cat si cu ajutorul unor tehnici de repreducere umana asistata.
Domnul doctor George Vasilescu - medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare in reproducere umana asistata si tratamentul infertilitatii, ne-a prezentat in continuare care sunt cele mai comune cauze nutritionale care pot impiedica aparitia unei sarcini, alaturi evident de cauzele specific medicale ale infertilitatii.
1. Saltul peste micul dejun - poate duce la dezechilibre nutritionale cantitative dar si calitative. Micul dejun trebuie sa fie cea mai importanta masa a zilei, care pregateste corpul pentru activitatea intregii zile.
2. Cafeaua - nu este indicata in pregatirea pentru sarcina sau in timpul sarcinii. Deoarece dependenta poate crea probleme, reducerea consumului ar trebui efectuata gradat.
3. Bauturile carbogazoase dulci, alcoolul (chiar si berea)- pot crea dezechilibre serioase ale metabolismului glucidic, cu impact asupra ultilizarii insulinei si implicit asupra ovulatiei.
4. Utilizarea laptelui condensat - acest preparat nu este atat de sanatos pe cat pare. Conditionarea lui in aceasta forma implica utilizarea unor conservanti deseori toxici pentru organism.
5. Utilizarea indulcitorilor - mai bine folositi o lingurita mica de zahar sau miere decat aceste produse sintetice
6. Dulciurile de patiserie bogate in acizi grasi si carbohidrati rafinati - pot provoca dezechilibre glicemice si perturbarea metabolismelor lipidic si glucidic cu influente marcate asupra fiziologiei ovulatiei si a spermatogenezei
7. Mancatul a unei singure mese pe zi, seara - risc glicemic mare, risc de supraponderabilitate, care pot afecta productia de gameti si pot perturba ovulatia.
8. Consumul in exces al preparatelor de soia, mai ales cea modificata genetic - un consum moderat poate fi benefic, dar consumul repetat si cantitati mari poate influenta negativ balanta hormonala cu impact asupra fertilitatii.
9. Consumul alimentelor sarace in grasimi (light) - contrar efectului posibil benefic dat de denumirea atragatoare, aceste produse alimentare sunt obtinute de regula prin inlocuirea grasimilor cu zaharuri. Folositi asadar un iaurt natural, nedegresat. Grasimile sunt necesare pentru a produce hormoni.
10. Alimente care contin uleiuri hidrogenate (biscuiti, clatite, preparate congelate, cartofi prajiti, margarina, piure de cartofi instant, popcorn, chipsuri, pizza congelata, supe instant, sosuri, rantasuri) - pot influenta negativ metabolismele, pot duce la crestere in greutate si pot afecta procesul de conceptie.
Perioada preconceptionala este foarte importanta pentru obtinerea unei sarcini. Ea trebuie inceputa cu minim 3 luni inainte de incercarea de conceptie si cuprinde masuri de ordin alimentar, stil de viata, suplimentarea carentelor. In aceasta perioada corpul trebuie detoxifiat si regenerat corespunzator si aici ma refer la ambii parteneri.
Un embrion sanatos provine intotdeauna dintr-un ovocit sanatos si dintr-un spermatozoid sanatos. Acestia la randul lor provin din organisme sanatoase si echilibrate. Un embrion sanatos se va dezvolta armonios si se va transforma intr-un copil sanatos iar mai apoi intr-un adult sanatos. Acestea trebuie sa fie dezideratele principale ale viitorilor parinti cand se hotarasc sa aduca pe lume un copil.
Acest articol v-a fost oferit de specialistii Academiei de FIV, un proiect Columna Medical Center, care atrage atentia asupra problemelor de infertilitate, precum si a solutiilor existente care pot veni in ajutorul cuplurilor care isi doresc un copil.