Cum alegi sexul copilului: ce spun oamenii de stiinta

Cum alegi sexul copilului: ce spun oamenii de stiinta

Eva Pirosca

Cercetarile care sondeaza in ce masura poti alege sexul copilului sunt in stadiu experimental si se bazeaza mai mult pe statistici si pe observatii. Dar hai sa vedem ce spun, totusi, oamenii de stiinta.

 

Cele cu adevarat stiintifice - adica cele care nu se fac pe cale naturala si care au pretentia de a controla la maximum derularea procesului - sunt tratamentele pentru infertilitate: inseminarea intrauterina si fertilizarea in vitro. Efectul secundar - sau extra-optiunea - consta tocmai in faptul ca poti alege sexul bebelusului tau.

Cele care suprapun stiinta (35 de ani de cercetare) cu imprevizibilul organismului uman sunt popularizate de catre Dr. Shettles, in best-seller-ul "Choosing the Sex of Your Baby". Pe ce se bazeaza?

Cum alegi sexul copilului: metodele Dr. Shettles

Au ca numitor comun momentul ovulatiei . Conditia de baza pentru a putea face predictii este ca tu sa monitorizezi luni la rand ziua exacta a ovulatiei si temperatura bazala. Dr. Shettles a studiat functionarea organismului uman si compozitia celulelor responsabile cu fecundatia:
- ovululul contine doar un cromozom sexual X
- spermatozoidul contine acelasi cromozom sexual X, plus inca unul, care poate fi X (responsabil de conceptia unei fetite) sau Y (care determina sexul baiatului)
- spermiile Y sunt mai mici decat cele X, se deplaseaza mai rapid, traiesc mai putin timp si sunt mai sensibile in mediul acid

Metodele Dr. Shettles: momentul conceptiei

Pentru ca mor repede, spermiile Y au sanse sa fecundeze ovulul (si implicit sa determine sexul masclin al bebelusului), atunci cand actul sexual are loc cat mai aproape de ovulatie. Concret, intr-un interval de 12 ore inainte si 12 ore dupa. In plus, cu cateva ore inainte si dupa ovulatie, membrana uterina este indeajuns de neutralizata incat sa permita spermatozoizilor Y - altfel sensibili in mediul acid - sa patrunda cu usurinta.

Daca actul se consuma in afara acestui interval, creste probabilitea ca spermiile Y sa nu gaseasca ovulul - pentru ca ajung repede in trompele uterine - si sa moara. In plus, din spate vin spermiile X, care se deplaseaza indeajuns de lent si traiesc suficient de mult incat sa se sincronizeze cu ovulul si sa il fecundeze. In acest caz (consumarea actului sexual cu 16-24 de ore inaintea ovulatiei) sexul bebelusui va fi, evident, feminin.

Metodele Dr. Shettles: pozitia sexuala

Ne amintim ca spermiile Y nu fac fata mediului vaginal acid. Asa ca le prinde bine un traseu care sa le "expulzeze" direct in colul uterin, unde mediul este mai neutru si unde au sanse mari sa supravietuiasca si sa fecundeze ovulul. Un astfel de traseu il asiguri prin pozitii sexuale potrivite , daca stai in genunchi si te sprijini pe palme. In schimb, sperma o sa aiba contact din plin cu secretiile vaginale, atunci cand adopti pozitia clasica a "misionarului": spermatozoizii X vor ajunge victoriosi la destinatie si cei Y vor muri pe drum.


Metodele Dr. Shettles: controlul orgasmului

In timpul orgasmului, femeia elimina anumite secretii care neutralizeaza aciditatea vaginala, "imblanzind" astfel mediul pentru spermatozoizii de tip Y. De aceea, femeile care au orgasm cresc sansele de a concepe un bebelus de sex masculin. O tehnica recomandata in acest sens de Dr. Shettles este ca femeia sa experimenteze orgasmul inaintea barbatului ("pregatind" astfel calea pentru nerabdatoarele spermii Y), concomitant cu el sau chiar sa ajunga la orgasm si inainte si dupa orgamul partenerului sau.

Metodele Dr. Shettles: abstinenta

Sporeste sansele de a avea un bebelus baiat, pentru ca s-a descoperit ca in 7 zile de abstinenta a barbatului, cromozomii masculini se inmultesc considerabil. Daca la acest "truc" il alaturi si pe cel al intervalului care cuprinde momentul ovulatiei, cresti si mai mult probabilitatea de a avea un baietel.

Metodele Dr. Shettles: controlul temperaturii

Spermiile sunt foarte sensibile la caldura: la 37 de grade mor. Bineineles ca primele care mor sunt cele masculine, asadar conceptia in conditiile unor temperature foarte ridicate va elimina poibilitatea de a face un bebeus baiat. Iar statisticile indica, intr-adevar, ca in tarile cu temperaturi in general ridicate se nasc semnificativ mai multe fetite decat baieti.

Cum alegi sexul copilului: alimentatia

Prima daca cand s-a adus alimentatia in aceasta discutie, s-a intamplat datorita zoologului german Kurt Ferbst, cu 50 de ani in urma. El a descoperit ca daca hranea pestii dintr-un acvariu cu hrana bogata in potasiu, se imulteau pestii masculi. Daca hrana continea mult magneziu, se inmulteau pestii-femela. Ulterior, se pare ca s-a verificat fenomenul si pe mamifere.


Apoi, influenta alimentatiei asupra sexului bebelusului a fost confirmata si de catre medici: alimentatia influenteaza nu numai pH-ul corporal, ci si pH-ul secretiilor de la nivelul uterului si ail trompelor uterine. Daca acesta este acid, spermatozoizii masculini supravietuiesc cu greu, in favoarea celor feminini. Daca este alcalin, sansele lor de supravietuire si de fecundare sporesc.

Prin urmare, medicii recomanda mamei sa adopte cu aproximativ 2 luni jumatate inainte de conceptie o alimentatie care sa incurajeze sau care sa inhibe spermiile de tip Y, in functie de sexul pe care doreste sa il aiba bebelusul. Aparitia unui baiat va fi favorizata de o alimentatie bogata in potasiu (care este alcalin), in sodiu si in vitaminele C, D, B12: sunca, paine integrala, banana, avocado, miere. Sansele de a veni pe lume o fetita cresc si mai mult daca mama consuma alimente ce favorizeaza un pH acid - fructe acre, citrice - dar si alimente saace in sare si saturate in calciu si magneziu: cartofi, linte, branza de vaca.

Articolul urmator
Știința demonstrează că fiecare viață umană începe în momentul fertilizării, nu la naștere
Știința demonstrează că fiecare viață umană începe în momentul fertilizării, nu la naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Pericolul uriaș adorat de milioane de copii: sclipiciul! De ce consideră oamenii de știință că ar trebui interzis
    Pericolul uriaș adorat de milioane de copii: sclipiciul! De ce consideră oamenii de știință că ar trebui interzis

    Fie că este vorba despre activitățile de la grădiniță, fie că este vorba despre joaca de acasă, despre petrecerile de copii sau pur și simplu despre machiajul pentru micuțele...

    Am 21 de ani și sunt însărcinată cu al patrulea copil. Oamenii spun că ar trebui să îmi fie rușine
    Am 21 de ani și sunt însărcinată cu al patrulea copil. Oamenii spun că ar trebui să îmi fie rușine

    Are 21 de ani, trei copii și încă unul pe drum. Christa, o tânără de peste hotare, povestește, pe TikTok, despre cât de greu îi este ca mamă. Și nu pentru că...

    Mi-am arătat burta pe net după ce am născut gemeni și oamenii spun că nu vor să mai facă vreodată copii
    Mi-am arătat burta pe net după ce am născut gemeni și oamenii spun că nu vor să mai facă vreodată copii

    Să aduci pe lume un copil este o realizare extraordinară. Să aduci pe lume gemeni, frumoși și sănătoși este cu atât mai grozav. O mamă din SUA, mândră de realizarea ei,...

    I-am vopsit părul băiețelului meu și oamenii din online mă amenință că anunță Protecția Copilului
    I-am vopsit părul băiețelului meu și oamenii din online mă amenință că anunță Protecția Copilului

    O mămică a primit critici dure din partea internauților după ce a publicat, pe TikTok, un filmuleț în care dezvăluie că i-a vopsit părul băiețelului său de 9 ani. Femeia a...

    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni
    Andreea Antonescu a făcut public sexul bebelușului. Vedeta este însărcinată în șase luni

    Andreea Antonescu se pregătește să devină din nou mămică! Artista în vârstă de 40 de ani este în culmea fericirii și abia așteaptă să își țină pentru...

    Cum încerc să evit să le spun copiilor mei "NU", fără să spun mereu "DA"
    Cum încerc să evit să le spun copiilor mei "NU", fără să spun mereu "DA"

    O mamă de peste Ocean dezvăluie arta îmbinării conceptelor „da” și „nu” în creșterea celor doi copii ai săi. Poate te-aia gândit și tu din...

    Un tată și-a schimbat sexul pentru a putea câștiga custodia copiilor săi
    Un tată și-a schimbat sexul pentru a putea câștiga custodia copiilor săi

    Până unde poate merge un părinte pentru a câștiga custodia copiilor săi? Acest tată a recurs la un gest extrem, făcând astfel tot posibilul pentru a câștiga...

    Sfatul terapeutului: Cum ajut oamenii să decidă dacă își doresc copii
    Sfatul terapeutului: Cum ajut oamenii să decidă dacă își doresc copii

    „A fi sau a nu fi părinte?” aceasta este întrebarea care stă pe buzele multor cupluri în ziua de astăzi. Tot mai mulți tineri iau decizia de a aduce pe lume un...

    © 2025 Qbebe