Ca viitoare mamica, esti pe ultima suta de metri, asadar iata ce analize trebuie sa faci intre saptamanile 28 si 42.
Analizele de sange din al treilea trimestru de sarcina
Chiar daca acestea au fost facute ulterior, ele trebuie repetate si in aceasta etapa a evolutiei sarcinii. Hemoleucograma, transaminazele, creatinina, ureea, colesterolul, trigliceridele si calcemia reprezinta baza in ceea ce priveste monitorizarea starii de sanatate a mamei.
Hemoleucograma
Hemoleucograma masoara numarul de globule rosii si albe din sange (eritrocite si leucocite), cantitatea de hemoglobin din sange, procentrul de globule rosii, marimea acestora, numarul de trombocite. Toate aceste informatii sunt necesare pentru a depista numeroase disfunctii ale organismului cum ar fi anemiile de diferite tipuri, infectii, leucemie, inflamatii, oxigenarea defectuoasa.
Transaminazele
Transaminazele ajuta la evaluarea starii ficatului. Acest tip de analiza ajuta atat la depistarea unor boli ca hepatita, ciroza hepatica, precum si la identificarea unor boli extrahepatice, cum ar fi cele ale musculaturii scheletice, hemoliza, afectiuni tiroidiene, intoxicatii, anorexia, bulimia.
Creatinina si ureea
Creatinina este sintetizata in ficat si rinichi. Ca si ureea, creatinina este eliminate prin urina. Este necesar sa iti faci aceasta analiza, deoarece ajuta la identificarea unor eventuale boli ca diabetul, hipotiroidism, insuficienta renala.
Ureea sanguine masoara cantitatea de azot din uree si sange. Acest tip de analiza medicala este utilizata pentru aprecierea functiilor renale.
Colesterolul si trigliceridele
Specialistii solicita acest tip de investigatie medicala femeilor insarcinate deoarece depistarea unui nivel ridicat de colesterol este un indicator al inflamarii corpului, acest lucru ducand la un risc marit de nastere prematura. De asemenea, nivelul marit al trigliceridelor contribuie la cresterea acestui risc. Inflamatia si cresterea colesterolului si a trigliceridelor perturba dezvoltarea placentei in partametri normali.
Calcemia
Nivelul de calciu in sange este extrem de important, deoarece acesta asigura echilibrul intre absorbtia intestinala a calciului, fixarea sa in oase sau dimpotriva, eliberarea sa prin urina.
Toleranta la glucoza
Testul de toleranta la glucoza este recomandat gravidelor ce inregistreaza glicemii peste limita superioada a normalului, precum si celor care prezinta risc crescut de a dezvolta diabet gestational (diabetul de sarcina) si preeclampsia.
Analizele de urina si secretii vaginale
Analizele de urina si analizele secretiilor vaginale din trimestrul 3 sunt de preferat sa se faca in ultima luna de sarcina, cat mai aproape de momentul nasterii.
Secretii vaginale
In ceea ce priveste infectiile vaginale, posibila prezenta a Streptococului Beta hemolitic cunoscut si sub numele de streptococul de grupa B este foarte important de depistat, deoarece aceasta poate afecta si trasmisa bebelusului provocandu-i grave probleme, precum: septicemie, pneumonie sau meningita. Acest tip de analiza a secretiei vaginale se efectueaza intre saptamanile 35-38 de sarcina, pentru a fi depistata timpuriu si tratata corespunzator, astfel incat sa fie inalturata aparitia eventualelor complicatii. Se recurge, de asemenea, si la testele pentru sifilis, chlamidia, gonoree si HIV.
Analize de urina
Urocultura se repeta in al treilea trimestru de sarcina pentru depistarea si tratarea eventualelor infectii urinare foarte frecvente in timpul sarcinii.
Tensiunea arteriala
Tensiunea arteriala se va masura, de asemenea, foarte des, tocmai pentru a depista posibila prezenta a hipertensiunii arteriale. Medicul ginecolog va tine o evidenta a valorilor tensiunii arteriale pentru a sesiza posibile modificare ale acesteia.
Ecografia 4D
|
Este foarte important ca viitoarea mamica sa constientizeze importanta acestor analize medicale de rutina. Daca urmeaza sa aduci pe lume un bebe, informeaza-te si tine o legatura permanenta cu medicul tau ginecolog pentru a te asigura ca sarcina evolueaza in parametri normali.