Ce este pofta pentru un aliment?
O pofta alimentara reprezinta o dorinta intensa de a consuma un anumit aliment, fiind diferita de foame (i se poate asocia sau nu). In cadrul studiilor stiintifice, ciocolata si produsele ce o contin sunt cel mai des poftite. Mai exact, un studiu realizat de Revista Americana de Nutritie Clinica incadreaza pe primele locuri dulciurile (cum sunt fructe, bomboane sau ciocolata) si lactatele (inghetata si lapte), dar si pestele, carnea de vita sau pui. La femeile gravide poftele se incadreaza in cateva categorii principale: dulce, picant, sarat si ocazional acru. Statisticile indica faptul ca numai 10% din gravide sunt interesate de fructe si legume, fiind vorba cu precadere de piersici, afine sau broccoli. Exista teorii care sustin ca multe din poftele experimentate din gravide pot fi atribuite necesitatii unor nutrimente importante pentru aceasta perioada; de fapt, adesea este vorba de o acomodare intre aversiuni si pofte alimentare. Sunt cunoscute si o serie de traditii cu privire la sarcina in functie de cultura si perioada istorica:
- Femeile hmong cedeaza poftelor sarcinii pentru a se asigura ca bebelusul nu se va naste cu o diformitate
- In Malta gravidele sunt incurajate sa-si satisfaca poftele de teama ca bebelusul va purta un semn de nastere reprezentativ
- In Talmudul Babilonian sunt mentionate pofte pentru alimente non-kosher ca exemplu al unei situatii potential fatale cand i se permite unei persoane sa consume astfel de produse
- In Thailanda o femeie care pofteste alimente acre dupa disparitia menstruatiei se considera a fi insarcinata
Citeste si: Cele mai ciudate pofte din timpul sarcinii
De ce apar poftele in sarcina?
Exista o multitudine de ipoteze legate de cauza aparitiei poftelor. Multe dintre ele se bazeaza pe modificarile hormonale care apar in timpul graviditatii. Astfel este vorba de leptina, un hormon secretat de celulele adipoase care reduce apetitul si stimuleaza metabolismul; de asemenea exista o substanta denumita neuropeptida Y, cel mai puternic stimulent al apetitului, care este secretata in hipotalamus si transmisa in diferite zone ale creierului pentru a incuraja pofta de mancare. Cercetarile recente sugereaza ca sinteza acestei neuropeptide este crescuta in timpul sarcinii si poate fi responsabila pentru cresterea apetitului observata in aceasta perioada; s-au luat in considerare si alti hormoni cum este grelina. Nu exista insa dovezi clare deoarece s-au realizat doar studii animale.
Un caz special este cel al diabetului in sarcina, denumit diabet gestational, care asociaza un tip de intoleranta la glucoza. Cercetarile indica faptul ca aceste femei vor pofi dulciuri in mod excesiv, in special in timpul celui de-al doilea trimestru; de obicei poftele dispar pana la nastere.
De asemenea, sarcina este asociata cu o perceptie alterata a mirosului si a gustului, precum si aversiuni specifice. Este posibil ca poftele sarcinii sa fie legate de o dorinta de a anula aceste aversiuni nedorite (de exemplu un simt de amar poate fi neutralizat cu inghetata), conform unor studii care sugereaza ca sensibilitatea la sare este redusa in timpul acestei perioade, iar cea la amar este crescuta.
O alta ipoteza interesanta pentru poftele ciudata din sarcina a fost expusa de cercetatorul in neurostiinta Michael Persinger; acesta a sugerat in 2001 ca motivul s-ar gasi intr-o regiune a creierului denumita cortex insular. Regiunea se afla intr-o plicatura denumita sulcus lateral care separa lobii frontal, parietal si temporal si nu este foarte vizibila, fiind denumita al cincilea lob. Desi prezinta inca necunoscute, se considera ca anumite gusturi sunt reprezentate in insula; cercetatorul sustine ca si uterul este reprezentat in acest loc, iar modificarile sale din sarcina se asociaza cu modificarile insulei (la fel cum la canteretii la vioara se maresc reprezentarile degetelor de la nivelul creierului).
Citeste si:
Poftele sarcinii: efecte si curiozitati
Poftele alimentare nesanatoase in sarcina
Parerile specialistilor
Majoritatea sustin ca nu exista un motiv clar pentru aparitia poftelor in sarcina. Medicul Andrei Rebarber din cadrul departamentului materno-fetal la un spital din New York considera ca unele nutrimente pot lipsi din organismul mamei si poftele sunt modul corpului de a cere ce doreste. De exemplu, daca doriti muraturi sau branzeturi procesate, corpul poate avea nevoie de mai mult sodiu. Daca doriti hamburgeri si cartofi prajiti, se poate ca organismul sa necesite mai multe proteine, sodiu sau potasiu, iar o pofta pentru inghetata cu ciocolata poate semnaliza nevoia de calciu sau grasimi. Nu este neaparat vorba ca aveti nevoie de acel produs, ci de ceva care se gaseste in acel produs, iar papilele gustative doar interpreteaza acest lucru ca o pofta. Moasa si expertul in plante Cynthia Belew considera de asemenea ca o pofta pentru ciocolata poate desemna o carenta de magneziu; in plus gaseste de ajutor un aport suplimentar de acizi grasi esentiali (vor anula poftele). O pofta pentru carne rosie poate indica o nevoie de proteine, iar pentru piersici o nevoie de beta-caroten. Medicul Brian Wansick sustine de asemenea teoria deficientelor nutritionale asociate poftelor; astfel pofta de cartofi dulci prajiti poate denota o lipsa de potasiu sau vitamina A. Oamenii tind sa pofteasca ceva care contine cea mai mare cantitate din respectivul aliment; daca au o dieta echilibrata probabil nu vor pofti prea mult.
In schimb, medicul Julia Hormes a studiat legatura dintre poftele premenstruale si cele din sarcina si a concluzionat ca cele din urma reprezinta doar o scuza acceptata cultural ca gravidele sa se rasfete.
Unii experti insa considera ca nu exista o legatura realista intre pofte si deficiente nutritionale, logica fiind ca gravidele ar pofta mai mult broccoli si mai putina ciocolata daca asa ar sta lucrurile. Aceiasi experti sustin ca poftele sarcinii nu sunt defel daunatoare si ca, din punct de vedere statistic, aproximativ jumatate din femei se confrunta cu ele (medicul ginecolog-obstetrician Haim Abenhaim din Montreal). Sunt si femei care nu experimenteaza insa niciun fel de pofte, dar nici aversiuni; in plus, preferintele sau dimpotriva aversiunile difera de la o sarcina la alta.
Doamna doctor Corina-Aurelia Zugravu, medic primar in Nutritie si Igiena Alimentatiei, lector in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Dr. Carol Davila" Bucuresti, membru al echipei de cercetatori a Institutului de Sanatate Publica Bucuresti, in cadrul Centrului National de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar:
"Cauza acestor pofte nu este cunoscuta. Se presupune ca sunt cauze hormonale si psiho-afective. Ele nu ascund nimic care sa poata fi dovedit stiintific. De regula, poftele acestea nu inseamna o modificare radicala o preferintelor anterioare...deci nu e vorba ca inainte urati din rasputeri castravetii, acum vreti sa ii mancati non stop. Am efectuat mai de mult o cercetare cu o studenta si a reiesit ca femeile vor sa manance la ore ciudate si in cantitati mai mari alimente care le placeau si inainte (de exemplu lactate, iaurt, inghetata). Neavand nicio consecinta asupra starii de sanatate, nu vad de ce ar trebui combatute. Macar din acest punct de vedere sa se simta si femeile insarcinate rasfatate..."
Sfaturi
In primul rand, retineti ca exista si pofte neobisnuite ce trebuie mentionate, de exemplu pentru gheata si substante neobisnuite cum sunt amidon si smocuri de tigara denumite pica care sunt asociate unei deficiente de fier (desi niciunul din produse nu contine fier).
Medicul Haim Abenhaim considera ca sarcina nu presupune ca femeia sa manance oricat doreste bazandu-se pe faptul ca mananca pentru doi. Ingrasarea excesiva in timpul sarcinii poate conduce la multe probleme cum sunt diabet, hipertensiune si chiar nastere prin cezariana.
Indulgentele ocazionale generate de pofte sunt permise, desigur, insa de subliniat cu moderatie si tinand cont de regulile unei alimentatii sanatoase si echilibrate (de exemplu daca poftiti ciocolata, puteti presara putina peste fructe sau combina cu lapte in loc sa consumati o cutie de batoane de ciocolata). Poftele de dulciuri reprezinta urmarea uneori a unei scaderi in nivelul glicemiei, prin urmare consumul unui aliment dulce poate ajuta. O dieta echilibrata este singura care intruneste necesitatile emotionale si nutritionale, dar si preferintele voastre. Consumati in fiecare zi micul dejun (saritul peste el poate agrava poftele), faceti multa miscare si asigurati-va ca sunteti sprijinite emotional (un aspect important ce directioneaza gravidele catre mancare). Vitaminele prenatale sunt si ele indicate, pentru ca ofera organismului tot complexul de vitamine si minerale de care are nevoie pentur a dezvolta sarcina sanatos. Un exces de alimente nepotrivite consumate doar din cauza poftelor poate cauza deficiente atat la mama cat si la copil, deoarece produsele pot fi pline de calorii, conducand la supraponderabilitate.
Trebuie sa stiti ca dependentele alimentare adeseori agraveaza poftele din timpul sarcinii; mai exact, este vorba de tulburarile de tip alimentar deoarece modificarile rapide din organism pot declansa tot felul de ganduri negative si emotii care definesc imaginea si respectul de sine. In acest sens, se pot agrava comportamentele de tip bulimic sau mancat compulsiv (dar si altele din acelasi spectru). Daca poftiti produse nealimentare cum sunt pamant, carbuni, lut sau soda, nu le mancati si apelati de urgenta la medic.
Multumim doamnei doctor Corina-Aurelia Zugravu pentru informatiile oferite.
Surse:
www.babycenter.com; www.thebump.com; http://en.wikipedia.org; www.todaysparent.com; www.psychologytoday.com; www.webmd.com