Atât în perioada premergătoare, cât și în timpul sarcinii, femeile trebuie să acorde o atenție deosebită produselor pe care le „aşază" în farfurie. Este recomandat consumul zilnic a cel puțin 400 g de legume și fructe, împărţite, de exemplu, în 5 porții. O porție poate fi reprezentată de un fruct sau o legumă de mărime medie (de exemplu: un măr, un morcov) sau câteva mai mici (de exemplu: căpșuni, cireșe etc.) sau un bol de salată, dar și un suc (200 ml) sau un mousse (100 g).
De ce este bine să bem sucuri?
Conform estimărilor WHO, nici mai mult nici mai puțin decât 41,8% din femeile însărcinate din toată lumea suferă de anemie. Acesta reprezintă efectul unei alimentații incomplete, dar și al lipsei de fier și acid folic. Lipsa acestor compuși duce, între altele, la o greutate mică a copilului la naștere și la malformații congenitale.
Fierul heminic este ușor asimilat și îl găsim în produsele de origine animală precum ficatul, în timp ce fierul non-heminic este greu de asimilat și se găsește, între altele, în legumele verzi. Acesta se asimilează mai bine în prezența vitaminei C, care poate fi obținută din sucul de portocale sau de grapefruit.
Pe de altă parte, o sursă de acid folic poate fi sucul de sfeclă roșie. Viitoarele mame trebuie să consume sucuri, care le asigură vitaminele de care au nevoie atât ele, cât și copilul, care ajută la asimilarea altor compuși minerali și, în același timp, astâmpără setea. Pe lângă dieta echilibrată, este importantă și suplimentarea ei.
Mănâncă regulat
Regimurile alimentare, curele de slăbire și mesele neregulate reprezintă cauza lipsei multor substanțe nutritive din organismul femeilor. În timpul sarcinii, nu putem permite să se întâmple asta! De aceea trebuie introdus în alimentație consumul regulat de legume, fructe, sucuri și mousse-uri. Un pahar de suc băut la micul-dejun reprezintă un mod excelent de a începe ziua, iar un mousse de legume și fructe poate fi o gustare rapidă și hrănitoare înainte de prânz.
Imunitatea
În timpul sarcinii, este important să ne asigurăm imunitatea organismului. Ne va ajuta în acest sens o alimentație echilibrată și diversificată, activitatea fizică (adaptată la posibilitățile viitoarei mămici), limitarea stresului și somnul odihnitor. Sucurile 100% şi mousse-urile sunt o sursă foarte bună de vitamine, inclusiv vitamina C, care sporește imunitatea organismului.
Programarea alimentară
Programarea alimentară înseamnă că ceea ce consumă femeia în timpul sarcinii va influența viitoarele alegeri alimentare ale copilului. De aceea este atât de important ca mesele viitoarei mame să fie bogate în legume și fructe proaspete și suplimentate cu sucuri și mousse-uri fără adaos de zahăr.
Viitoarele mame trebuie să fie și mai atente cu ceea ce mănâncă, fiindcă alegerile lor alimentare vor influența nu doar felul în care se simt ele, ci și dezvoltarea armonioasă a bebelușului.