Ce ne puteți spune despre vaccinarea antigripală în contextul actual, respectiv reducerea considerabilă a cazurilor de gripă și infecții respiratorii ca urmare a măsurilor de siguranță împotriva răspândirii COVID-19? Credeți că mai este necesară imunizarea împotriva gripei?
Gripa nu trebuie confundată cu o răceală simplă, este o boală grea produsă de un virus care, la rândul lui, a creat cândva cel puțin o pandemie și care poate determina forme foarte grave, mai ales la persoanele care au anumite probleme de sănătate. Față de COVID-19 care este o boală nouă, produsă de un virus nou, despre gripă știm o mulțime de lucruri. Mai mult, avem posibilitatea de a preveni gripa cu ajutorul vaccinului gripal.
Măsurile de protecție impuse pentru a limita răspandirea pandemiei COVID-19, precum si vaccinarea antigripala sezoniera s-au dovedit eficiente in reducerea incidentei si impactului gripei din sezonul trecut. Cu toate acestea, avand in vedere faptul că încă rămân multe necunoscute legate de pandemia COVID-19 si incertitudinea in continuarea aplicarii masurilor de protectie (distantare fizica, purtarea mastii de protectie, etc) este importanta planificarea vaccinarii antigripale si in acest sezon. Vaccinarea antigripala a tuturor persoanelor cu varsta de ≥6 luni ramane cea mai buna metoda de preventie a gripei si este deosebit de importanta si in acest sezon, cand atat SARS-Cov-2 cat si gripa ar putea circula concomitent. (https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6937a6.htm)
Persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 ar trebui să se mai vaccineze și împotriva gripei?
Vaccinul impotriva COVID nu protejează împotriva gripei, la fel cum vaccinul gripal nu ne protejează de COVID-19. Fiecare vaccin are rolul său bine determinat, astfel vaccinul gripal ne scade riscul de a face gripa. Vaccinarea antigripală este foarte importantă, cu sau fără COVID, deoarece povara anuală a gripei este foarte mare. Vaccinul gripal asigură protecție împotriva gripei atât pentru copil, cât și pentru întreaga familie, putând reduce până la jumătate riscul de îmbolnăvire de gripă.
Ce conține un vaccin gripal și cum acționează acesta?
Vaccinul gripal activează sistemul imunitar si induce producţia de anticorpi specifici care oferă protecție împotriva bolii. Pe baza datelor analizate în fiecare sezon, Organizația Mondială a Sănătății stabilește compoziția vaccinului gripal, estimând tulpinile circulante pentru fiecare an, iar pe baza acestor informații sunt apoi produse vaccinurile gripale pentru sezonul respectiv. În prezent, în România sunt disponibile vaccinuri gripale tetravalente (conțin 4 tulpini de virus gripal, două de tip A și două de tip B).
Vaccinul gripal sau vaccinul anti-COVID-19 – care ar trebui făcut primul? Ce se întâmplă în cazul gravidelor, pot face ambele vaccinuri sau doar unul dintre ele?
Se recomandă vaccinarea în funcție de urgență. Astfel, având în vedere că sezonul gripal debutează de obicei in lunile de toamnă, este recomandat ca vaccinul gripal sa fie administrat cu 2 saptamani inainte de sezon. Vaccinul gripal ajută la protecția gravidei, dar și a copilului său, de la naștere până la o vârstă mai mică de 6 luni, prin transmiterea anticorpilor protectori de la mamă la copil în timpul sarcinii prin placentă. Pentru vaccinul impotriva COVID se recomanda consultarea prealabila a medicului, pentru a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale. Datele de până acum ne arată că multe gravide s-au vaccinat deja împotriva COVID-19 cu efecte beneficie asupra copiilor, nou născuții având la naștere anticorpi protectori.
Însă, deoarece fiecare caz are specificul lui, recomand ca gravidele să se adreseze medicului de familie sau obstetricianului, care au istoricul lor medical, pentru a primi toate informațiile necesare și sfaturile avizate ale acestora în ceea ce privește vaccinarea.
Vaccinarea antigripala la gravide scade la jumatate riscul de infectii respiratorii acute asociate gripei, cu atât mai mult cu cât la gravide se observă forme grave de gripă, care pot pune în pericol atât viața mamei cât și pe cea a fătului.
(Vaccinarea antigripala in timpul sarcinii. Comittee opinion no 732. American College of Obstetricians and Gynecologists.Obstret Gynecol 2018;131;e 109-14. Data ultimei accesari: Aprilie 2021)
Care este perioada optimă pentru vaccinarea antigripală?
Vaccinarea împotriva gripei trebuie efectuată în principiu până începe circulația virusului gripal, de aceea se recomandă vaccinarea în lunile de toamnă (în octombrie, noiembrie), dar incurajam vaccinarea chiar și ulterior acestei perioade. Odată ce virusul gripal începe să circule, cazurile se înmulțesc simțitor și pot apărea cazuri severe. Vârful sezonului este de obicei în ianuarie-februarie, dar au existat cazuri în care s-au înregistrat chiar două vârfuri pe sezon (în ianuarie și februarie sau chiar în martie). De aceea, se recomandă vaccinarea chiar și după ce începe sezonul gripal, dacă nu am făcut-o deja! Este bine să ne vaccinăm, dar trebuie să nu uităm că nivelul protector de anticorpi se instaleaza abia în două săptămâni de la inoculare.
Ar trebui copii să fie vaccinați antigripal odată cu începerea școlii, pentru a fi protejați (în contextul desfășurării orelor în format fizic)?
Copiii sunt mai vulnerabili pentru că în rândul lor circulă virusul gripal, și alte virusuri, cu intensitate mai mare, fiind în permanent în colectivitate – merg la grădiniță, la școală, la liceu și este binecunoscut că în colectivitate virusurile cu transmitere aerogenă se transmit mai ușor la mai multe persoane.
Virusul gripal este adesea transmis de la un copil la altul prin stranut sau tuse, dar poate rezista o perioada scurta si pe suprafete precum: clantele usilor, jucarii, pixuri sau creioane, tastaturi, telefoane sau tablete. Un nivel de contagiozitate ridicata este cu 24 h inainte de inceperea simptomelor, ceea ce face ca raspandirea bolii sa fie posibila in acest interval, mai ales in cazul copiilor care ating adesea multe suprafete si apoi gura, nasul sau ochii, fără să fie foarte atenti la igienă.
(https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/influenza/influenza-flu-in-children)
Este sigur pentru gravide să se vaccineze antigripal?
Vaccinul gripal este recomandat tuturor femeilor care sunt însărcinate pe perioada sezonului gripal, frecvent din octombrie până la sfârșitul lunii martie.
Profilul de siguranta excelent si robust al vaccinului gripal inactivat de-a lungul a numeroase decenii si potentialele complicatii ale imbolnavirii de gripa in timpul sarcinii, sustin recomandarile OMS pentru vaccinarea femeilor insarcinate. (Comitetul Mondial pentru consultanta privind siguranta vaccinurilor. Siguranta vaccinurilor in timpul sarcinii,o analiza a dovezilor, 2014
www.who.int/vaccine_safety/publications/safety_nov2014.pdf)
De la ce vârstă pot fi vaccinați antigripal copiii?
Vaccinarea antigripală este recomandată tuturor copiilor cu varsta peste 6 luni, în fiecare an, deoarece virusurile gripale aflate în circulație într-un sezon variază de la an la an. Vaccinul gripal nu poate fi făcut la copiii mai mici de 6 luni, însă, vaccinarea gravidei ajuta la protejarea nou-născuților pe perioada când sunt cei mai vulnerabili la infecții. Cea mai buna metoda de protejare a nou-născuților înainte de începerea schemei primare de vaccinare este prin vaccinarea gravidei, mama vaccinată va sintetiza anticorpi și aceștia vor fi transmiși la făt prin placentă (imunizare pasivă). În cazul familiilor care au copii mai mici de 6 luni, medicii recomandă ca vaccinul să fie administrat tuturor persoanelor care vin în contact sau au grijă de bebeluși.
Gravidele și copiii au de obicei prioritate la vaccinare, credeți că se va menține această măsură? Credeți că vom avea vaccin gripal disponibil în timp util anul acesta, adică din luna septembrie?
Copiii până în vârsta de nouă ani care nu au făcut niciodată vaccin gripal, primesc două doze, de aceea trebuie prioritizați la vaccinare, tocmai pentru a fi imunizați înainte de debutul sezonului gripal. Gravidele se pot vaccina oricând în timpul sarcinii. Atât gravidele, cât și copiii sunt categorii de persoane la risc așa cum sunt ele definitee de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). România a respectat înttdeauna grupele de risc recomandate de OMS la vaccinarea antigripală, prin urmare ele sunt incluse în Programul Național de Imunizare. Gravidele se pot vaccina antigripal gratuit cu prioritate, în cabinetele medicilor de familie imediat ce vaccinul achiziționat de Ministerul Sănătății devine disponibil.
Având în vedere că și vaccinarea anti-COVID se va face și la cabinetul medicului de familie, credeți că va fi afectată vaccinarea antigripală a pacienților?
Atât vaccinarea anti-COVID, cât și vaccinarea antigripală se vor face pe baza unei programări prealabile. Nu există motive ca vreuna dintre activități să fie perturbate. Se va ține cont atât de disponibilitatea vaccinurilor, cât și de prioritatea pacienților la vaccinare, în funcție și de programul cabinetului și al personalului medical, bineînțeles.
Ce se întâmplă cu persoanele care nu pot fi vaccinate antigripal, cum pot fi acestea protejate (contraindicații, copii de vârstă mică)?
În cazul persoanelor care nu pot fi imunizate împotriva gripei (fie copiii de vârstă mică, fie pacienți cu diverse afecțiuni în cazul cărora este contraindicată vaccinarea antigripală) se recomandă ca persoanele din jurul lor să fie vaccinate astfel încât să se obțină imunitatea de comunitate, care să îi poată proteja și pe cei nevaccinați. În plus, se recomandă adoptarea unor măsuri de prevenție, precum igiena corespunzătoare (acoperirea gurii în cazul tusei sau strănutului, dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor).
Persoanelor care nu se află în categoriile de risc ce le recomandați, să își procure vaccinul gripal imediat ce acesta ajunge pe piață, date fiind situațiile trecute, când acesta a fost dificil de găsit?
Câteva categorii de persoane sunt considerate vulnerabile în fața complicațiilor pe care le produce gripa, iar ele primesc gratuit vaccinul, prin programul Ministerului Sanatatii. În România, lista grupelor de persoane la risc a fost creată în baza recomandărilor făcute de Organizația Mondială a Sănătății și de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).
Categoriile de persoane care pot fi vaccinate cu vaccin gripal gratuit de la medicul de familie includ persoanele peste 65 de ani, persoanele care suferă de boli cronice, în special boli respiratorii, cardiovasculare și metabolice, gravidele, copiii cu vârste între 6 luni și 5 ani, bătrânii instituționalizați, personalul medical. Dacă nu ne aflăm printre categoriile care primesc vaccin gripal gratuit de la medicul de familie, singura variantă este să-l cumpărăm din farmacii sau din clinici private.
Pentru a ne asigura că există stocuri suficiente de vaccin gripal, este bine ca în fiecare vară medicii de familie să poată estima corect solicitările de vaccin. Este bine de știut că vaccinurile se prepară vara, într-un număr de doze conforme cu numărul de doze estimate, iar producția se închide la un moment dat, ea nu poate funcționa continuu. Dacă importatorii de vaccin, Ministerul Sănătății și implicit medicii estimează corect numărul de doze necesare, pe baza solicitărilor de la pacienți, atunci poate că nu ne vom mai confrunta cu o criză a vaccinurilor în România. Este practic o muncă de echipă, în care fiecare poate contribui pentru ca lucrurile să meargă mult mai bine.
Rata de vaccinare antigripală în România este destul de scăzută, de ce credeți că nu vor oamenii să se vaccineze? Ce considerați că ar trebui făcut pentru ca imunizarea împotriva gripei să poată fi extinsă?
Principalul motiv identificat pentru această reticență este teama de efecte adverse. Sunt multe posibilități de a crește acoperirea vaccinală dacă se asigură o informare corectă la toate grupele de vârstă ale populației. Încă din școală copiii trebuie să afle despre bolile care pot afecta oamenii încă de la cele mai mici vârste și faptul că deși unele dintre aceste boli sunt foarte grave, medicina a reușit să inventeze o posibilitate de a ne feri de ele. Învățarea prin joc la vârste foarte fragede ajută mult și duce mesajul despre vaccinare în familie, prin intermediul copiilor.
La tineri, adulți și vârstnici deja discutăm de alcătuirea unor campanii de informare dedicate, care să vorbească despre boală, despre felul în care evoluează în lipsa vaccinării, despre felul în care poate fi prevenită și care să combată miturile circulante.
În plus, aceste campanii ar trebui să fie susținute de specialiști în comunicare, să fie constante și creative, să capteze interesul fără să plictisească sau să fie excesive. Desigur, asta înseamnă o investiție în prevenție, dar este mai bine să previi, decât să tratezi, iar în cazul unor boli grave, cum este gripa, unde numărăm în fiecare an decesele, prevenția este esențială.
În ceea ce îi privește pe părinți, cele mai mari reticențe ale acestora sunt legate de efectele secundare și reacțiile adverse pe care copiii le pot avea de la vaccinare. Cred că o discuție de principiu, amănunțită, legată de importanța vaccinării, despre cum se administrează vaccinul, despre ce efecte pot apărea, despre citirea corectă a prospectului vaccinului și despre faptul că reacțiile adverse sunt rare și nesemnificative și că ele se consemnează în mod transparent atât în fișa fiecărui pacient, cât și într-un sistem național de raportare, pot ajuta mult.
În plus, informarea crește dacă avem la dispoziție materiale informative pentru părinți, într-un limbaj prietenos, adaptat, ușor de înțeles, atât fizic în cabinete, în presă, precum și în mediul online, unde discuțiile despre vaccinare sunt mereu foarte intense.
Ce este cel mai important e că ar trebui să vorbim despre gripă pe tot parcursul anului, nu doar în sezonul rece, pentru ca oamenii să conștientizeze riscurile bolii și beneficiile vaccinării.
Asistăm în prezent la o reticență a populației împotriva vaccinării impotriva COVID-19, credeți că această reticență ar putea fi extinsă și la nivelul vaccinării antigripale?
Reticența populația în privința vaccinării impotriva COVID-19 poate fi pusă pe seama elementului de noutate în ceea ce privește atât boala, cât și vaccinul. Traversăm o perioadă în care confuzia, panica și teama sunt mai pregnante decât alte emoții pozitive, iar surplusul de informaţii sau informațiile incorecte ori uneori înșelătoare contribuie la acest aspect.
Apoi, teama de reacții adverse este motivul pentru care oamenii refuză adesea vaccinarea, în general. Când le explici că eficacitatea este de peste 90% și efectul advers este prezent la una din 10.000 de persoane, oamenii se gândesc că vor fi ei acea persoană din 10.000. Trebuie să înțelegem mai bine diferența dintre eficacitate și posibilele reacții adverse, care apar mult mai rar.
În majoritatea cazurilor, vaccinurile gripale injectabile dau numai reacții locale de scurtă durată la locul injectării: durere, roșeață, mâncărimi și întărirea zonei de injectare (indurație). Mai rar, vaccinarea antigripală poate da reacții precum febra, frisoanele, durerile de cap, durerile musculare, diareea și/sau vărsăturile.
Cred că informarea corectă și accesibilă, care să vină și să răspundă nelămuririlor pe care oamenii le au despre vaccinuri și să le spulbere teama cu privire la potențialele efecte adverse ar trebui să se desfǎşoare constant, prin intermediul unor campanii naționale integrate, pe toate canalele de comunicare disponibile.
Articol realizat cu ajutorul medicului Sandra Alexiu - Medic Primar MF, instructor-formator, președinte al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov (AMFB), director al Conferinţei Naţionale de Medicina Familiei, membru al Grupului de Vaccinologie al SNMF.