Ce este
Un abces dentar poarta denumirea si de abces dento-alveolar, abces de canal sau abces al dintelui si reprezinta un tip de infectie odontogenica, constand intr-o acumulare localizata de puroi asociata unui dinte; principalul simptom este prezenta unei dureri puternice care se agraveaza in timp, sensibilizand dintele. Ce se intampla de fapt? Bacteriile din gura se combina cu mici particule de mancare si saliva formand un film lipicios denumit placa, care se acumuleaza pe dinti (prin spalarea dintilor se previne aparitia sa). Cand consumati alimente si bauturi bogate in carbohidrati, placa ii transfoma in energie necesara reproducerii; acizii sunt produsi, ceea ce conduce la caria dentara care poate cauza la randul sau abcese - cand bacteriile se raspandesc in: centrul dintelui prin micile gauri el (carii) sau in gingii si tesut inconjurator. Cand apare un abces periapical, placa bacteriana infecteaza dintele ca urmare a cariilor care se formeaza in stratul dur exterior al dintelui (smalt); cariile descompun smaltul si dentina (stratul moale de tesut de dedesubt), ajungand eventual la centrul pulpei (pulpita); pulpa dentara moare si apare infectia care persista pana ajunge la osul care inconjoara si sustine dintele (osul alveolar) unde se formeaza abcesul.
Cel mai des intalnit tip este cel periapical (abcesul se formeaza sub dinte), urmand apoi cel periodontal (abcesul se formeaza in gingie si osul din jur), in primul caz originea constand intr-o infectie bacteriana acumulata in pulpa moale, deseori moarta, a dintelui - din cauza unei carii, dinte erupt sau boala parodontala extinsa sau o combinatie a acestora, dar si din cauza unui tratament esuat de obturatie de canal. Iata si alte tipuri de abcese intalnite in practica: abces gingival (implica tesutul gingival, fara a afecta dintele/ligamentul periodontal), abces pericoronar (implica tesuturile moi ce onconjoara coroana unui dinte), abces combinat parodontic-endodontic (apar combinate abcesul periapical si periodontal).
Simptome
Principalul simptom al unui abces dentar este o durere intensa, coplesitoare in zona dintelui si a gingiei care se agraveaza in timp de cateva ore sau zile. Uneori durerea se poate raspandi la ureche, maxilar inferior si gat (pe aceeasi parte cu dintele), aparand in consecinta inflamarea fetei (care se raspandeste daca nu este tratata). Alte simptome: sensibilitate a dintelui si a zonei inconjuratoare, eventual la alimente/bauturi foarte calde/reci, un gust neplacut in gura, respiratie urat mirositoare (halitoza), stare generala proasta, dificultate in inghitire (disfagie), somn neodihnitor, temperatura ridicata (febra). In unele situatii, nodulii limfatici de la nivelul gatului se inflameaza si sunt durerosi ca urmare a infectiei. Poate aparea si o senzatie similara migrenei; de obicei durerea nu se transfera in portiunea opusa a fetei, ci doar in susul si josul nervilor aferenti.Urmatoarele simptome pot insemna ca infectia s-a raspandit la alte parti din corp: inflamatia fetei, temperatura ridicata (peste 38C), durere puternica care nu raspunde la analgezice, probleme in respiratie.
Cauze si factori de risc
Un abces periodontal este cauzat de o boala gingivala cunoscuta drept gingivita sau parodontoza, dar si de lezarea gingiei (chiar si in lipsa unei boli asociate), a fumatului/tutunului.
Factorii de risc includ: igiena orala precara (daca nu spalati regulat dintii si nu folositi ata dentara), o alimentatie bogata in dulciuri si alimente/bauturi lipicioase (ciocolata, dulciuri, alimente/bauturi cu zahar si carbogazoase sau cu amidon cum sunt biscuiti, paine alba, covrigei), un sistem imunitar slabit (fie din cauza unei boli-cum este diabetul, fie ca urmare a unor tratamente-cum sunt corticosteroizi sau chimioterapie). Retineti ca adultii sunt afectati de abcese dentare, si nu copiii, deoarece este necesara prezenta dentitiei permanente pentru aparitia acestuia.
Diagnostic
Medicul (stomatolog) va realiza unele teste pentru a determina daca simptomele sunt cauzate de abces, prin atingerea zonei afectate a dintelui/gingiei (daca exista infectie, se observa o sensibilitate la presiune), examinarea gingiilor (infectia va determina inrosirea si inflamatia gingiilor) si realizarea de radiografii ale zonei afectate pentru a evalua gradul de raspandirea al infectiei. Uneori insa diagnosticul este realizat doar pe baza prezentarii simptomelor. In ceea ce priveste diagnosticul diferential, trebuie exclusa displazia cemento-osoasa (cu simptome similare) si limfomul non-hodgkin (poate aparea si in gura) si plasmacitomul.Tratament
Trebuie sa stiti ca tratamentul variaza in functie de gravitatea simptomelor. Astfel, pentru abcesele usoare, medicul poate recomanda analgezice (pentru controlul durerii pana la initierea efectiva a tratamentului), cel mai adesea fiind vorba de ibuprofen (sau paracetamol daca aveti interdictii la primul si chiar o combinare a ambelor daca nu sunt eficiente separat - nu este indicata cumularea persoanelor mai mici de 16 ani). Urmariti cu atentie dozajul maxim deoarece pot aparea supradozari accidentale; analgezicele nu vindeca si nu trebuie folosite pentru a intarzia consultul medical. Nu luati ibuprofen daca sunteti astmatici sau suferiti de ulcer si nu luati mai mult de un analgezic o data; aspirina nu este indicata celor sub 16 ani, iar daca sunteti gravide sau alaptati, optati pentru paracetamol. Evitati agravarea durerii prin consumul de alimente fierbinti/reci sau aerul rece. Puteti apela la apa rece sau gheata zdrobita pentru ameliorarea durerii. Poate fi de ajutor sa stati in pozitie intinsa cu torsul usor ridicat.
Iata si ce presupune tratamentul stomatologic concret: pentru abcesul periapical medicul va realiza un tratament de canal radicular pentru a salva si restabili partea interioara afectata/moarta a dintelui; pe scurt, va scobi dintele permitand scurgerea puroiului si va indeparta tesutul mort, iar apoi va introduce o substanta de umplere a canalului (previne infectia ulterioara). Retineti ca daca tesutul mort nu este inlaturat si este doar drenat puroiul, infectia/abcesul va recidiva; daca infectia persista si dupa un tratament complet, este necesara extractia dintelui.
Pentru abcesul periodontal, odata cu drenajul puroiului, medicul curata buzunarul unde s-a format abcesul si poate nivela suprafetele radiculare ale dintelui pentru a stimula inchiderea gingiei pe dinte si a inlatura orice buzunar; in acest mod se previne reinfectarea. In cazul abceselor periodontale repetate, se poate sa aveti nevoie de interventia unui chirurg oro-maxilo-facial care va realiza o procedura ce remodeleaza tesutul gingival. In orice situatie, daca infectia reapare dupa realizarea procedurilor in mod corect sau daca dintele este afectat sever, poate fi indepartat (fiind excizat si tesutul apical moale aferent; este necesara uneori si o biopsie). Se impune controlul stomatologic la interval de 1-2 ani pentru reevaluarea interventiei de canal. Iata si motivele ce pot intarzia vindecarea: formarea de chisturi, terapie inadecvata, fracturi verticale ale radacinii dintelui, materie straina in leziune, boli parodonale asociate, penetrarea sinusului maxilar.
Antibioticele nu sunt in general indicate drept tratament deoarece drenajul abcesului este o metoda mai eficienta si folosirea lor in cazuri usoare le face mai putin eficace in infectiile grave (rezistenta la antibiotice). Acestea sunt necesare numai daca: este prezenta o infectie grava, exista simptome ale raspandirii sale (inflamatia fetei/gatului), exista risc de complicatii (in cazul persoanelor imunocompromise) si este vorba in general de fenoximetilpenicilina si amoxicilina (daca sunteti alergici la peniciline, alternativa este claritromicina, iar in cazuri extreme metronidazol sau clindamycin).
Complicatii
Majoritatea apar ca urmare a raspandirii infectiei cand abcesul nu este tratat. Iata si ce complicatii posibile exista: pierderea dintelui (mai ales la recidiva sau daca este grav afectat), sinuzita (infectie a cavitatilor mici umplute cu aer din craniu-obraji, fiind cunoscute drept sinusuri maxilare; simptomele includ: nas infundat/care curge, durere si sensibiltiate faciala, temperatura crescuta - peste 38 C; uneori este necesar tratament antibiotic), osteomielita (infectie osoasa care provoaca simptome cum sunt febra, greata si durere puternica in osul afectat; daca se raspandeste in sange poate afecta orice os; se trateaza cu antibiotice pe cale orala sau injectabila), tromboza de sinus cavernos (boala rara in care un vas de sange din creier se infecteaza si apare un cheag de sange), angina lui Ludwig (infectie potential fatala a tesuturilor planseului bucal, de sub limba, cu simptomele: inflamatie, durere la miscarea limbii, umflarea gatului, febra, dificultate la inghitit, dificultate la respirat). In cazuri grave puteti intampina probleme cu respiratia sau observati un sunet anormal la respiratie din cauza unei cai respiratorii blocate. Retineti ca infectia se mai poate raspandi si in alte zone ale corpului, cauzand abces cerebral, endocardita, pneumonie etc.
Complicatiile sunt mai des intalnite la persoanele cu sistemul imunitar slabit, cum se intampla la cele diabetice sau cu HIV/SIDA, cele care urmeaza chimioterapie, care nu mai au splina, care urmeaza un tratament cu steroizi, cele cu siclemie.
Prevenire
Prevenirea joaca un rol esential in mentinerea unei sanatati orale prin spalat zilnic pe dinti (de doua ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor; inlocuiti periuta la fiecare 3-4 luni sau cand perii s-au deteriorat) si folosirea atei dentare (si apa de gura antiseptica ajuta la o protectie suplimentara anticarie), dar si vizite regulate la medicul stomatolog pentru a preveni cariile dentare si in consecinta abcesele. In cazul in care o carie este identificata si tratata timpuriu si adecvat, se impiedica transformarea in abcese; de asemenea, dintii fisurati sau ciobiti trebuie evaluati cat mai curand de medic. Este indicat sa evitati fumatul si consumul excesiv de alcool si optati pentru o alimentatie sanatoasa, lipsita de dulciuri si gustari nesanatoase.
Doamna doctor Simona Preoteasa, medic stomatolog specializat in Ortodontie Dent Estet:
"Abcesul dentar este o infectie la nivelul testului din jurul dintelui si poate fi rezultatul netratarii anumitor afectiuni (carii, inflamarea gingiei etc.) sau a unor traumatisme. Acesta se manifesta printr-o colectie purulenta in zona afectata.
Netratat, acesta poate conduce la distrugerea osului din jurul dintelui si, in final, la pierderea dintelui.
In general, tratamentul presupune administrarea de medicamente care sa reduca durerea si sa elimine infectia. In unele cazuri, medicl stomatolog poate realiza o incizie care sa ajute la drenarea puroiului acumulat."
Multumim doamnei doctor Simona Preoteasa pentru informatiile oferite.
Citeste si:
Temperatura la copii: ce trebuie sa stii
Tratamente naturiste pentru dureri de dinti
Surse:
www.webmd.boots.com; www.patient.co.ukhttp://www.nhs.uk; http://en.wikipedia.org; www.nlm.nih.gov; www.mayoclinic.org