Ceai de ceapă: remediul naturist pentru tusea ta și a copilului tău

Ceai de ceapă: remediul naturist pentru tusea ta și a copilului tău

Irina Burghelea

Ceaiul de ceapă are efecte incredibile pentru organism, mai ales toamna, când este sezonul virozelor. Băutura, care poate fi făcută în doar câteva minute, stimulează imunitatea și ne oferă gratis o multitudine de antioxidanți. Este ideal chiar și pentru copii, atunci când tușesc sau le curge nasul.

Beneficiile ceaiului de ceapă

Ceapa este una dintre cele mai populare legume, fiind nu numai un aliment, ci și o plantă importantă, care conține o cantitate mare de vitamine și minerale valoroase (calciu, fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, fier, zinc, cupru, vitaminele B și C). Datorită conținutului său de sulf, care îi oferă gustul și mirosul tipic, înțepător, are efecte bactericide, care sunt foarte importante atunci când corpul nostru luptă împotriva infecțiilor. Efectele sale terapeutice sunt mai pronunțate atunci când este consumat crud, dar ceaiul de ceapă este, de asemenea, foarte eficient împotriva răcelii, gripei, amigdalitei și faringitei.

  • Reduce tusea şi răceala. Este cunoscut faptul că previne răceala, mai ales atunci când vremea se răcește brusc. Potrivit cercetărilor publicate în Jurnalul European de Nutriție Clinică (vezi aici) ceapa conține flavonoide numite quercitină, care pot stimula antioxidanții din sânge. Aceleași cercetări sugerează că poate reduce hipertensiunea, o problemă cu care multă lume se confruntă, din cauza stilului de viață alert și a stresului la locul de muncă.
  • Ajută la scăderea în greutate. Ceapa este bogată în nutrienți, ceea ce înseamnă că este săracă în calorii. O ceapă medie are doar 44 de calorii, dar oferă o doză considerabilă de vitamine, minerale și fibre. Această legumă este deosebit de bogată în vitamina C, un nutrient implicat în reglarea imunității și a producției de colagen.

ceasca de ceai alba care este umpluta cu ceai dintr-un ceainic alb

  • Ideal pentru sănătatea inimii. Ceaiul de ceapă conține antioxidanți și compuși care combat inflamațiile, scad trigliceridele și reduc nivelul colesterolului rău. Proprietățile antiinflamatorii puternice pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale și la protejarea împotriva cheagurilor de sânge.
  • Ține departe cancerul și diabetul. Antioxidanții din ceapă sunt compuși care inhibă oxidarea, un proces ce duce la deteriorarea celulară și contribuie la boli precum cancerul, diabetul și bolile de inimă. Ceapa este o sursă excelentă de antioxidanți. De fapt, conține peste 25 de soiuri diferite de antioxidanți flavonoizi.
  • Detoxifiază organismul. Fitochimicalele, disulfurile şi trisulfurile care se regăsesc în ceaiul de ceapă luptă împotriva toxinelor dăunătoare, iar aminoacizii metionină şi cistină ajută la detoxifierea organismului de metalele grele, cum ar fi mercur, plumb şi crom.
  • Previne astmul. Nivelurile ridicate de quercetină găsite în ceai pot duce la o relaxare considerabilă a mușchilor căilor respiratorii, îmbunătățind sănătatea persoanelor care suferă de astm și bronșită.
  • Oprește căderea părului. Vitamina C prezentă în ceaiul de ceapă contribuie la formarea colagenului, benefic pentru unghii sănătoase și păr strălucitor. Pe de altă parte, vitaminele E și A combat semnificativ daunele provocate de razele UV dăunătoare și opresc îmbătrânirea prematură a pielii.
  • Te scapă de insomnii. Datorită aminoacidul L-triptofan, o cană de ceai de ceapă poate fi un sedativ natural, ideal pentru cei care au probleme cu lipsa somnului.

Ce tip de ceapă alegi pentru prepararea ceaiului

Aproape orice tip de ceapă poate fi folosit pentru a prepara ceai de ceapă. Diferite tipuri de ceapă albă, galbenă și roșie pot fi utilizate ca ingredient de bază pentru băutura fierbinte. Totuși, se crede că utilizarea cepei verzi îmbunătățește conținutul nutrițional al ceaiului.

specii de ceapa rosie, alba, de apa asezate intr-un cos de rachita

Cum se prepară ceaiul de ceapă

Rețetă de ceai de ceapă pentru tuse

Ingrediente

  • 1 ceapă tocată
  • Trei căței de usturoi
  • 1-2 linguri de miere de albine, după gust
  • 2 căni de apă
  • Câteva foi de dafin și cuișoare

Mod de preparare

  1. Pune apă într-o cratiță și las-o să fiarbă la foc mediu. Cum a dat în clocot, adaugă ceapa tocată mărunt și apoi usturoiul decojit și zdrobit.â
  2. Adaugă frunzele de dafin și ciușoarele și lasă ceaiul să mai fiarbă puțin. În momentul în care apa începe să-și schimbe culoarea și devine maro închis, stinge focul și strecoară ceaiul printr-o sită. Toarnă-l într-o ceașcă, pune miere, după gust, și amestecă bine. Este recomandat să bei ceaiul de ceapă în fiecare dimineață, pentru o sănătate de fier și mai multă energie.

Ceai de ceapă pentru răceală

Pentru a prepara o infuzie de ceapă pentru răceală urmează acești pași:

  1. fierbe doi litri de apă, pune o mână de coji de ceapă mărunțite, o linguriță de pudră de rădăcină de lemn dulce și câteva ace de pin.
  2. Ține compoziția pe foc 20 de minute, adaugă două linguri de măceșe zdrobite și mai lasă să fiarbă încă un timp. 
  3. Băutură obținută se lasă 10-12 ore, se strecoară și se păstrează în fridiger. Se bea 1 litru de ceai de ceapă pe zi.

Ceai de ceapă și nuci

Leacul bunicii pentru tuse, ceaiul de ceapă și nuci este un remediu natural eficient. Poate că bunica nu știa exact cum acționează acest ”medicament” al naturii, însă în epoca modernă avem această informație. Astfel, ceaiul de ceapă și nuci are funcții depurative, antiinflamatoare, calmante, antiseptice și expectorante, transformându-l, astfel, într-un remediu al tusei, fie că este seacă sau expectorantă. Iată cum să îl prepari:

Ingrediente:

  • 1 ceapă mare cu tot cu coajă
  • 4-5 nuci uscate cu tot cu coajă
  • 2 litri de apă
  • miere, ghimbir, scorțisoară - după gust

Mod de preparare:

  1. Spală bine ceapa și nucile și zdrobește-le, fără a înlătura coaja.
  2. Pune-le la fiert în apă cu 2 batoane de scorțișoară sau și ghimbir.
  3. Din momentul în care apa dă în clocot, lăsăm să fiarbă aproximativ 30 de minute.
  4. Oprim focul apoi lăsăm la infuzat ceaiul timp de 2-3 ore.
  5. Strecurăm ceaiul și îl bem îndulcit cu miere. Se poate adăuga și lămâie. Se pot consuma 2-3 cești pe zi.

Ceai de ceapă: contraindicații

Consumat în exces, în cantităţi mari, ceaiul de ceapă poate provoca mai ales balonare şi diaree. Aceste simptome pot să ducă chiar la agravarea lor, rezultând indigestie și chiar probleme digestive mai puternice. Mai mult, ceaiul de ceapă băut excesiv poate și să încetinească coagularea sângelui și să scadă glicemia. Recomandare specialiștilor este să nu se consume ceai de ceapă sau chiar ceapă în exces înainte și după o intervenție chirurgicală.

Ceai de ceapă în timpul sarcinii 

O ceașcă de ceai de ceapă ameliorează episoadele de tuse și răceală, în timpul sarcinii. Cu toate acestea, în ciuda acestor beneficii, este mai bine să consumi ceaiul numai după consultarea unui medic, întrucât ceaiul de ceapă, așa cum am specificat și mai sus poate să scadă glicemia și să baloneze, efecte periculoase și inconfortabile pentru o gravidă.

Câte căni de ceai de ceapă pe zi poți să bei

Mai mult de trei căni de ceai de ceapă pe zi pot duce la un disconfort gastrointestinal. Ideal ar fi o cană de ceai de ceapă dimineața și una seara, înainte de culcare, pentru a te asigura că nu vei avea episoade de tuse care să nu te lase să dormi.

femeie blonda care bea ceai dintr-o ceasca alba

Cum se administrează ceaiul de ceapă în funcţie de vârsta copilului

  • Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit că, până la 6 luni, bebelușii nu au nevoie de alte lichide în afară de laptele matern.
  • Copiilor cu vârsta mai mare de 1 an si de până în 2 ani li se pot administra 2-3 linguri cu ceai, de 3 ori pe zi.
  • Copiii cu vârsta de 2-6 ani pot bea un sfert de cană de ceai de 2-3 ori/zi.
  • Copiii cu vârsta de 6-12 ani pot bea câte o jumătate de cană de ceai de 2-3 ori/zi.
  • Copiii peste 12 ani pot bea o cană de ceai de 2-3 ori pe zi.

Cum îți convingi copilul să bea ceai de ceapă

mana care iese dintr-un perete si tine o ceapa

Din păcate, mirosul și gustul ceaiului de ceapă nu sunt printre cele mai ofertante și s-ar putea să întâmpini probleme cu copilul tău. Pentru a-l păcăli, poți adăuga lămâie, miere sau scorțișoară în băutură.  ”Storci în oală o jumătate de lămâie, poți chiar să pui o felie de lămâie acolo. Pune și câteva frunze de mentă. După ce se răcește puțin ceaiul, îndulcește-l cu miere. Cam atât ai de făcut pentru a masca gustul cepei fierte, care nu-i chiar pe placul tuturor.”, spune Adi Hădean pe blogul lui. Totuși, în cazul copiilor, o altă recomandare este să facem supă de ceapă, care are aceleași efecte ca și ceaiul de ceapă, dacă este consumată fierbinte și cât mai lichidă. Acesteia îi poți adăuga și un cartof la fiert și diferite condimente, și, transformată în supă, s-ar putea să convingă copilul să consume ”ceaiul de ceapă” cu mai mult entuziasm.

Ceai de ceapă pentru bebeluși

Este recomandat ca atunci când alegem remedii naturiste pentru bebeluși să solicităm opinia medicului pediatru înainte. Ceaiul de ceapă pentru bebeluși se poate oferi acestuia fără teamă dacă bebe are peste 1 an, iar dacă are sub 1 an, doar dacă pediatrul este de acord și dacă am ajuns să îi includem acestuia în alimentație ceapa și nu a manifestat nicio alergie. Poți să apelezi la două metode de a folosi ceapa ca remediu pentru tuse și răceli:

  1. Ceaiul de ceapă - Fierbi bine o ceapă curățată, și pui și un plic de ceai de tei ca să îi mai îndulcești gustul pregnant de ceapă. Adaugi lămâie și miere, dacă bebe are peste 1 an.
  2. Sirop de ceapă - Se ia o ceapă, se taie mustățile, se presează ca să se înmoaie foile și între foile ei se pune zahăr brun. Se pune într-o sită și se lasă să se scurgă sucul de la ceapă. Se dau 1-2 lingurițe pe zi. Dacă bebe are între 6 luni și 1 an, atunci folosește în loc de zahăr, glucoză.

Nu uita! Remediile naturiste nu tratează boala! Ele ameliorează simptomele. Apelează întotdeauna la sfatul medicului pediatru pentru a trata corect afecțiunile copilului tău.

 

 

 

Surse: WebMD, GoodHouseKeeping, OnlyMyHealth.com, NaturalHerbs.com

Surse foto: pixabay.com

Articolul urmator
Ceai de păpădie: beneficii și proprietăți
Ceai de păpădie: beneficii și proprietăți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    8 idei de rețete de ceai rece pe care să le încerci vara
    8 idei de rețete de ceai rece pe care să le încerci vara

    Cauți o băutură răcoroasă, făcută în casă? Descoperă în acest articol 8 rețete de ceai rece pe care le poți pregăti oricând și care te vor încânta...

    Soția mea se oprește în timpul momentelor noastre intime să bea ceai
    Soția mea se oprește în timpul momentelor noastre intime să bea ceai

    Un bărbat de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit care a ajuns și în paginile unei reviste, că soția lui obișnuiește să își înceapă ziua cu o...

    Ceai de siminoc: beneficii și proprietăți
    Ceai de siminoc: beneficii și proprietăți

    În Europa, siminocul este o plantă cunoscută din cele mai vechi timpuri, pentru că stimulează producția secreției biliare și eliminarea acesteia în duoden. De cele mai...

    Ceai de chimen: beneficii și mod de preparare
    Ceai de chimen: beneficii și mod de preparare

    Semințele de chimen fac parte dintre cele mai apreciate mirodenii, fiind utilizate cu precădere în tradițiile culinare din India, Mexic, Orientul Mijlociu și din regiunea...

    Ceai din frunze de zmeură: beneficii și proprietăți
    Ceai din frunze de zmeură: beneficii și proprietăți

    Chiar dacă nu are gustul inconfundabil al zmeurei coapte, ceaiul din frunze de zmeură se distinge prin aroma similară unui ceai negru, ușor fructat. Mai mult decât atât,...

    Ceai de salvie: beneficii și utilizare
    Ceai de salvie: beneficii și utilizare

    Vestită pentru virtuțile ei tămăduitoare încă din Antichitate, din perioada civilizațiilor romană și greacă, salvia este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale. De...

    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

    Complimentele ne pot face ziua mai bună și ne pot da o doză de încredere, mai ales atunci când aceasta ne lipsește. Mai mult, complimentele spuse din suflet apropie oamenii...

    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!
    Culoarea costumului de baie al copilului tău îi poate salva viața. Iată cum!

    Atunci când alegi un costum de baie pentru copilul tău, culoarea acestuia nu reprezintă neapărat un factor decisiv. Ar putea fi, însă, cel mai important! Culoarea costumului...

    © 2024 Qbebe