Ce se întâmplă în organismul tău dacă începi să consumi fructe de aronia?

Ce se întâmplă în organismul tău dacă începi să consumi fructe de aronia?

Bianca Geica - Redactor Senior

Fructele de aronia, pe lângă faptul că sunt un adevărat deliciu, aduc o mulțime de beneficii sănătății tale! Au de 15 ori mai mulți antioxidanți decât afinele, merișoarele sau rodiile și sunt extrem de bogate în vitamina C, magneziu, potasiu, fier, mangan, zinc, fibre și vitamina Q, una dintre cele mai rare vitamine, necesară în dezvoltarea și bună funcționare a tuturor celulelor vii.

Iată ce se întâmplă în organismul tău dacă începi să consumi fructe de aronia!

Beneficiile fructelor de aronia pentru sănătate

Fructele de aronia au numeroase proprietăți pentru corp și minte, protejând împotriva bolilor cardiovasculare, cancerului, diabetului și bolilor mintale. Sunt considerate un adevărat izvor de nutrienți și vitamine, efectele lor pozitive fiind dovedite științific.

borcane cu gem din fructe de aronia

Fructele de aronia reduc riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer

Probabil unul dintre cele mai importante beneficii ale fructelor de aronia este acela că reduc semnificativ riscul apariției mai multor tipuri de cancer, datorită faptului că sunt bogate în antioxidanți. Consumate în timpul tratamtentelor oncologice (chimioterapie), fructele de aronia ajută organismul să se refacă mai repede și să lupte cu această teribilă maladie.

Reglează glicemia și stimulează producția de insulină în corp

Fructele de aronia sunt benefice și pentru diabetici, întrucât conțin cantități importante de fibre care ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge și stimulează producția de insulină în corp. Astfel, prin consumul regulat de fructe de aronia, persoanele care suferă de diabet zaharat pot evita scăderile și creșterile bruște de glicemie.

Fructele de aronia protejează inima și reglează tensiunea arterială

Fructele de aronia sunt un ajutor de nădejde pentru inima, asigurându-i buna funcționare. Aceste fructe îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară, scad considerabil șansele de infarct miocardic și contribuie la reglarea tensiunii arteriale datorită conținutului ridicat de potasiu.

Îmbunătățesc sistemul imunitar

Fructele de aronia întăresc sistemul imunitar datorită cantității și calității nutrienților, vitaminelor, mineralelor și a altor ingrediente pozitive pentru sănătate. Sunt foarte bogate în vitamina C, motiv pentru care consumul de aronia este eficient și în lupta cu răcelile de sezon, dar și împotriva virusului influenza, responsabil pentru apariția gripei.

Am uitat cumva să menționăm că fructele de aronia au puternice proprietăți antibacteriene, care protejează organismul împotriva a două bacterii periculoase – Escherichia coli (E. coli) și Stafilococul Auriu?

Previne și tratează infecțiile urinare

Fructele de aronia mențin sănătatea tractului urinar. Dacă te numeri printre persoanele care suferă de infecții urinare recurente, știi cât de neplăcute și dureroase sunt aceste episoade. Infecțiile urinare sunt printre cele mai comune probleme de sănătate, în special în rândul femeilor și chiar dacă nu reprezintă o problemă gravă de sănătate, este important să le tratăm corespunzător și să le prevenim pe cât posibil. Iar fructele de aronia previn aceste infecții și reduc dezvoltarea bacteriei E. coli - factorul principal care stă la baza infecțiilor urinare, datorită conținutului de acid chinic.

Ajută la slăbit, având proprietăți detoxifiante

Dacă vrei să scapi de câteva kilograme în plus și să câștigi masă musculară, fructele de aronia îți sunt de mare ajutor. Pe lângă faptul că reduc pofta de dulce și de mâncăruri grase, conținând acizi naturali care reglează nivelul de zahăr din sânge, fructele de aronia reduc inflamația și previne bolile care duc la obezitate. În plus, ajută la detoxifierea organismului, fiind bogate în antioxidanți.

Fructele de aronia stimulează digestia

Știai că în doar 100 de grame de fructe de aronia se găsesc 16.9 grame de fibre, care ajută la protecția sistemului digestiv și contribuie la o digestie eficientă? Așa că dacă te confrunți deseori cu balonare, diaree sau constipație, poate ar fi cazul să incluzi fructele de aronia în alimentația ta.

Protejează sănătatea ochilor și îmbunătățesc vederea

Fie că ai sau nu probleme cu vederea, este important să ai grijă de santatea ochilor tăi, mai ales dacă te numeri printre persoanele care petrec multe ore pe zi în fața ecranelor. Fructele de aronia protejează sănătatea ochilor, întrucât conțin o cantitate mare de caroten, care previne distrugerea celulelor și protejează ochii împotriva formării cataractei.

De asemenea, fructele de aronia conțin și flavonoide, antioxidanți puternici care protejează ochii de razele UV și de inflamații.

Susțin funcțiile cognitive și îmbunătățesc sănătatea psihică

Fructele de aronia susțin funcțiile cognitive, au proprietăți calmante și reduc anxietatea. Iar în această perioadă, mai mult că oricând, trebuie să ne îngrijim și de santatea noastră emoțională.

Eficiența fructelor de aronia asupra sănătății psihice a fost comparată de medici cu medicamentele calmante, are sunt prescrise pentru reducerea anxietății. Mai mult decât atât, aceste fructe îmbunătățesc în mod considerabil funcțiile cognitive. Reduc stresul oxidativ din creier, prevenind astfel boli precum Alzheimerul sau demență.

Cum să consumi fructe de aronia?

Deși sunt originare din America de Nord, fructele de aronia sunt consumate în întreagă lume, fie că atare, fie uscate sau sub formă de suc, gem, capsule sau pudră. Pot fi integrate foarte ușor în alimentația ta de zi cu zi și pot fi introduse în alimentația copiilor după vârsta de 1 an, în cantități mici. Specialiștii afirmă chiar că utilizarea zilnică a sucului de aronia în doze mai mici în lunile de iarnă, la copii peste 1 an, s-a dovedit a fi eficientă în prevenirea infecțiilor.

100 grame de fructe de aronia conțin:

  • 271 kcal și 1135 kj;
  • 4 grame proteine;
  • 59 grame carbohidrați;
  • 2 grame grăsimi;
  • 6 miligrame mangan;
  • 74 micrograme de vitamina K;
  • 72 micrograme de acid folic;
  • sub 0.1 grame sodiu.

Fiind niște fructe cărnoase, fructele de aronia pot fi foarte ușor incluse în prăjituri cu mult aluat și chiar în tarte sau checuri sau în smoothie-uri. Pot fi ținute în frigider timp de o săptămâna, fără să își piardă proprietățile, însă pot fi păstrate și la congelator pentru o perioadă mai lungă de timp.

Însă cel mai popular mod și cel mai plăcut de a consuma aronia este sub formă de suc, o băutură extrem de gustoasă, care iți oferă energie de dimineață până seară și o stare de bine pe tot parcursul zilei! Sucul de aronia este benefic pentru peste 100 de afecțiuni, fiind recomandat de doctorii și oamenii de știință din întreaga lume.

beneficii suc de aronia

Există și gemuri și dulcețuri din fructe de aronia, care de obicei nu conțin zahăr, fiind îndulcite natural, dar și capsule cu aronia, 100% naturale, ecologice și vegane, care îți oferă energie de dimineață până seara și o stare de bine pe tot parcursul zilei. 

Le găsești pe toate pe site-ul românesc aronia-charlottenburg.ro! Aici, toate produsele sunt 100% vegane, ceea ce înseamnă că nu conțîn niciun ingredient de origine animală și bio. Produsele din aronia sunt certificate ecologic de către Austria Bio Garanție și respectă normele UE privind agricultură ecologică (fără pesticide sau îngrășăminte chimice).

capsule si suc de aronia

Fără doar și poate, fructele de aronia sunt excelente pentru corp și minte, iar pe site-ul aronia-charlottenburg.ro le găsești sub diferite forme, în așa fel încât să le poți include cu ușurință în alimentația ta și a familiei tale. De la fructe uscate de aronia, până la sucuri de aronia, pudră, capsule și gemuri, cu siguranță vei găsi varianta potrivită pentru stilul tău de viață!

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Alimentul pe care nu ar trebui să îl consumi niciodată după prânz dacă vrei să slăbești, potrivit nutriționiștilor
    Alimentul pe care nu ar trebui să îl consumi niciodată după prânz dacă vrei să slăbești, potrivit nutriționiștilor

    Când încerci să scapi de kilogramele în plus, știi de la bun început că sunt anumite alimente pe care trebuie să le eviți neapărat. Uneori însă, poți fi...

    Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina
    Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina

    Dacă ai folosit sau folosești glicerină în prezent, este bine să știi ce se întâmplă, dacă o înghiți. Află mai multe despre această substanță și despre...

    Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon
    Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon

    Băița bebelușului reprezintă o provocare, în special pentru proaspeții părinți. De exemplu, nu este exclus ca micuțul să înghită apă. Dar dacă aceasta conține...

    Ce se întâmplă dacă copilul consumă lapte praf expirat?
    Ce se întâmplă dacă copilul consumă lapte praf expirat?

    În calitate de părinți, asigurarea siguranței și bunăstării copiilor noștri este de importanță capitală. Printre numeroasele preocupări, nutriția adecvată ocupă un loc...

    Ce se poate întâmpla dacă nu-mi duc copilul la grădiniță deloc?
    Ce se poate întâmpla dacă nu-mi duc copilul la grădiniță deloc?

    Educația preșcolară este foarte importantă pentru dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională a copiilor. Înscrierea lor la grădiniță și frecventarea cursurilor...

    I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere
    I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere

    Medicina avansată ne face să uităm câteodată că nașterea are riscurile ei și pot apărea complicații care pun viața mămicii și a copilului în pericol. Însă o...

    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică
    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică

    Pe măsură ce sarcina progresează și bebelușul se dezvoltă, corpul tău trece prin numeroase schimbări. Află când se întoarce bebelușul în burtică și cum te...

    Ce se întâmplă când ești mândră de copilul tău
    Ce se întâmplă când ești mândră de copilul tău

    Odată ce devii părinte, viața ți se schimbă radical. Mai mult ca niciodată, ai șansa de a descoperi ce înseamnă să te dedici trup și suflet, să treci peste orice durere și...

    © 2024 Qbebe