Ce este
Sonografia de diagnostic (ultrasonografie) reprezinta o tehnica de diagnoza bazata pe ultrasunete (unde sonore de inalta frecventa) utilizata pentru vizualizarea structurilor corporale subcutanate (datele inregistrate de ecograf apar in imagini pe un monitor) inclusiv tendoane, muschi, incheieturi, vase se sange si organe interne in scopul identificarii posibilelor afectiuni sau leziuni. In cazul ecografiei Doppler, se evalueaza daca structurile (de obicei sangele) circula in directia normala sau in sens opus directiei normale si viteza sa relativa. Prin calcularea frecventei inlocuirii unui anumit volum (de exemplu, fluxul dintr-o artera sau dintr-o valva), viteza si directia sa pot fi determinate si vizualizate. Informatiile sunt prezentate grafic utilizand efectul spectral, cel directional sau non directional (care intra si in zona audio, putand fi ascultat).
Trebuie sa retineti ca nu exista standard pentru evidentierea culorii, astfel unele laboratoare indica arterele cu rosu si venele cu albastru, iar altele utilizeaza rosu pentru a indica fluxul catre transductor (dispozitivul mobil) si albastru pentru a-l indica pe cel in sens opus. Aceste aspecte sunt in special necesare in investigatiile de tip cardiovascular.
Se prefera de obicei aceasta metoda, deoarece nu e invaziva, dureaza putin (maximum 40 minute) si, nu in ultimul rand, este si mai putin costisitoare in comparatiei cu angiografia (examen radiologic) sau venografia (imaginea radiografica a venelor dintr-o anumita regiune) care implica injectarea unei substante de contrast in vasele de sange pentru a fi evidentiate clar imagistic. De asemenea, ultrasunetele folosite o transforma intr-o procedura lipsita de contraindicatii (poate fi utilizata la orice varsta si in general in orice conditii, fara vreo pregatire speciala).
Utilitate
Adresandu-se in special aparatului cardiovascular, printre afectiunile care pot fi diagnosticate cu ajutorul sau se afla: cheagurile de sange, proasta functionare a valvelor din venele picioarelor care pot cauza insuficienta venoasa (acumularea de sange si alte lichide in picioare) sau la nivelul mainilor pot cauza flebita, defecte ale valvelor inimii si anomalii congenitale ale inimii, artere blocate (ocluzii arteriale), flux sanguin scazut in picioare (boala arteriala periferica), artere inflamate (anevrism), ingustarea arterelor (arterita cauzata de placi de grasimi) cum este cea de la nivelul gatului (stenoza carotidiana) - acestea pot conduce la accidente vasculare cerebrale.
In plus, ecografia Doppler ajuta si in vizualizarea organelor interne putand fi utilizata in explorarea chirurgicala (de exemplu in by-pass), punctii sau biopsii; poate urmari si fluxul de urina si alte fluide (nu doar sange). Prezinta utilitate si in neurologie, oftalmologie, reumatologie sau endocrinologie.
Daca sunt prezenti cel putin doi factori de risc cardiovascular (colesterol ridicat, diabet, hipertensiune, tabagism), ecografia trebuie efectuata periodic pentru a monitoriza evolutia vaselor de sange (ingustare/largire).
Trebuie sa retineti ca, desi rezultatele sunt obtinute imediat, chiar in timpul examinarii (pot fi insotite si de graficele/fotografiile aferente), medicul care realizeaza ecografia nu este in masura sa va stabileasca un diagnostic. Acesta va fi indicat de medicul care v-a recomandat investigatia prin coroborarea rezultatului sau cu alte analize/teste (este obligatoriu sa aveti un bilet de trimitere in care se va indica segmentul destinat examinarii, nefiind posibila o ecografie Doppler generala la cerere).
Exista si variante ale ecografiei Doppler, cum este cea transcraniena in cazul copiilor ce sufera de siclemie pentru a evalua riscul de accident vascular cerebral, iar in cazul adultilor pentru a evalua fluxul de sange din creier. In sfera ginecologica, poate fi efectuata o ecografie transvaginala Doppler (se recomanda golirea prealabila a vezicii urinare), capabila sa detecteze chisturi ovariene, fibroame uterine sau sarcini extrauterine, iar, in cazul in care este prezenta sarcina, eventuale malformatii ale fatului.
Femeilor gravide li se recomanda ecografia Doppler in cazul in care prezinta anumite riscuri: sarcina multipla (copiii impart placenta comuna), incompatibilitate de Rh (se urmareste fluxul sanguin cerebral), fat afectat de parvoviroza, bebelusul nu se dezvolta intrauterin in mod normal (se incearca identificarea modului de functionare al placentei). Exista si o serie de grupuri de risc in acest sens: femeile care au avut pierderi anterioare de sarcina, cele care sunt insarcinate cu bebelusi cu crestere restrictionata si cele care sufera de hipertensiune, preeclampsie, siclemie sau diabet. In cazul gravidelor, se urmareste in principal daca ajung suficient sange si nutrimente la copil, ecograful evaluand elasticitatea arterelor din sistem (este indicata rezistenta redusa pentru un flux sanguin optim) ce transporta sangele prin placenta. Fumatul, tensiunea ridicata, nivelele hormonale crescute si anumite medicamente pot creste rezistenta din peretii arteriali, iar copilul nu se va dezvolta corespunzator (fiind indicata o nastere prematura).
Cum se efectueaza
Exista mai multe tehnici Doppler (continuu- utilizeaza modificarea din frecventa ultrasundetelor pentru a oferi informatii despre fluxul sanguin dintr-un vas de sange, pulsat, color- utilizeaza metodele de ultrasunete standard pentru a produce o imagine a unui vas de sange, power, ce permit o caracterizare a fluxului sangvin, a vitezelor de curgere, a volumului hematiilor), insa metoda de realizare a investigatiei este aceeasi. Zonele examinate sunt acoperite cu un gel conducator (ca si in cazul ecografiei obisnuite), deplasandu-se usor sonda (transductorul) in forma de creion pe exterior urmarind traseul vaselor sanguine. Daca este examinata zona abdominala, trebuie urmat un regim alimentar prealabil (lapte, carne, leguminoase excluse cateva zile) pentru a evita acumularea de gaze. Ulterior nu este necesara monitorizare deoarece nu provoaca niciun efect secundar.
Dupa efectuarea ecografiei, poate fi stabilit in mod adecvat tratamentul medicamentos sau, dupa caz, tipul de interventie chirurgicala (de exemplu, largirea aortei, interventie prin cateterism). Retineti faptul ca este utilizata si pentru monitorizarea fluxului sanguin chiar in timpul chirurgiei vasculare, in tratamentul cu radiofrecventa sau in cel laser (de ablatie a venelor anormale).
Surse:
http://en.wikipedia.org; www.mayoclinic.org; www.sciencedaily.com; www.babycentre.co.uk; www.webmd.com/