O loțiune de protecție solară
Este unul dintre cele mai importante produse pe care trebuie să le iei cu tine pentru vacanța pe care o vei petrece la mare. Pentru a te asigura că loțiunea aleasă te va proteja eficient de radiațiile solare nocive, ajutându-te să-ți menții pielea sănătoasă și frumoasă, ar trebui să ții cont de următoarele sfaturi ale specialiștilor:Alege una care să te protejeze atât de UVA, cât și de UVB
Majoritatea loțiunilor de protecție solară au pe ambalaj indicația conform căreia oferă protecție împotriva radiațiilor UVB, considerate principalele responsabile de arsurile solare și de cancerul de piele. Trebuie să știi că și cele UVA sunt periculoase și că pot favoriza și ele atât această formă a cancerului, cât și o îmbătrânire accelerată și prematură a pielii.
Ca să reduci astfel de riscuri, optează pentru loțiunile care să te poată feri de ambele tipuri de radiații solare.
Fii atentă la nivelul SPF-ului
Medicii dermatologici atrag atenția asupra următorului aspect: indiferent de cât de mare este SPF-ul (nivelul de protecție asigurat contra radiațiilor UVB), o loțiune de protecție solară nu te poate proteja complet.
Un alt detaliu de care să ții cont este acesta: alege o loțiune care să aibă cel puțin SPF 15. Aceasta va fi eficientă dacă nu vei petrece mult timp la soare. În schimb, pentru mai multe ore petrecute pe plajă, va fi indicat să ai la îndemână o loțiune cu SPF de cel puțin 30.
Loțiunile cu SPF mai ridicat te pot proteja puțin mai mult de radiațiile solare, dar reține că, pe măsură ce SPF-ul este mai mare, diferența dintre gradul de protecție pe care ți-l acordă fiecare nivel al SPF-ului devine tot mai mică. Spre exemplu, o loțiune cu SPF 30 filtrează cam 97% din UVB, una cu SPF 50 cam 98%, iar una de peste 50 cam 99%.
Uită-te la ingredientele regăsite în loțiunea ta de protecție solară
Se poate întâmpla ca anumite ingrediente să determine reacții alergice, așa că este necesar ca, înainte să aplici loțiunea pe tot corpul, să o testezi pe o porțiune mică de piele. Dacă nu semnalezi nicio reacție nefirească (precum erupții și mâncărimi), o poți folosi cu încredere.
Cele mai cunoscute ingrediente din loțiunile de protecție solară care pot crește predispoziția spre iritații sunt acidul para-aminobenzoic (PABA) și oxybenzone. Ca să nu te expui în niciun fel, ocolește acești compuși.
Reînnoiește stratul de loțiune de protecție solară după ce intri în apă sau când transpiri
Deși loțiunea ta poate să aibă pe ambalaj mențiunea de „rezistentă la apă", acest lucru nu înseamnă că nu va trebui să o reaplici pe piele în oricare dintre condițiile menționate.
Ideal va fi să aplici loțiunea de protecție solară la fiecare 2 ore sau chiar mai des, cu atât mai mult cu cât te vei șterge pe corp cu un prosop.
Verifică dacă loțiunea mai este în termen
Chiar dacă ești tentată să folosești o loțiune mai veche, specialiștii îndeamnă să renunți la această ideea. Explicația este următoarea: după ce aceasta expiră, protecția ei nu mai este la fel de eficientă.
Un gel pe bază de Aloe vera
Reprezintă unul dintre produsele care nu ar trebui să-ți lipsească dintre cele pe care le vei avea în vacanță la mare întrucât va fi un aliat de nădejde în ameliorarea arsurilor solare.
Un studiu a demonstrat că Aloe vera este eficient din acest punct de vedere datorită prezenței unui compus numit aloin, cu proprietăți antiinflamatorii, împiedicând totodată descuamarea pielii și hidratând-o.
În general, gelul de Aloe vera este foarte bine tolerat și nu provoacă reacții alergice. Cea mai mare predispoziție spre a dezvolta o alergie la aloe o au persoanele care sunt alergice la usturoi, ceapă sau lalele.
Poți verifica dacă tolerezi gelul de Aloe vera ales în următorul mod: ia puțin gel și aplică-l pe o porțiune mică de piele, așteptând o oră-două ca să vezi ce se întâmplă. Dacă vei sesiza mâncărimi, iritații și roșeață, renunță să apelezi la el.
O loțiune after sun
Rolurile acesteia sunt foarte importante și se referă la:
• Asigurarea unei hidratări optime a pielii după expunerea la soare, cu atât mai mult cu cât aceasta poate deveni mai sensibilă și mai predispusă alergiilor
• Calmarea iritațiilor pielii
• Reducerea inflamației și roșeții pielii, grație unor ingrediente cu proprietăți antiinflamatorii și analgezice
• Restabilirea umidității naturale a pielii, protejând-o de uscare și ferindu-te de senzația de piele care „ține"
Pentru a avea parte din plin de efectele pozitive ale unei loțiuni afer sun, orientează-te către una cu ingrediente cât mai naturale, care se va absorbi ușor în piele.
Un gel care să prevină și să trateze iritațiile sau infecțiile vaginale
Zona intimă are nevoie și ea de o protecție specială pentru a nu-ți strica vacanța la mare, creându-ți disconfort. Medicii ginecologi vin cu următoarea mențiune: zona intimă poate fi expusă iritațiilor sau infecțiilor întrucât:
• Vei petrece mai mult timp purtând costum de baie- Fiind strâmt și umed, acesta poate crește predispoziția spre infecțiile fungice, ca urmare a excesului de căldură și umezeală, când pielea nu este lăsată să respire
• Există posibilitatea de a veni în contact cu nisipul- Fără să-ți dai seama, nisipul poate să ajungă uneori în zona vaginului. Dacă se întâmplă astfel, va interveni o iritație excesivă. Odată ce vaginul este iritat, riscul de apariție a unei infecții este mai ridicat. Cea mai potrivită modalitate de a te feri de așa ceva este să te speli cât mai repede posibil după ce ai intrat în contact cu nisip
Poți să te ferești de asemenea probleme dacă vei avea la tine și Multi-Gyn Actigel. Acesta este un gel bioactiv, conceput pe bază de polizaharide bioactive (complexul 2QR- are capacitatea unică de a inhiba dezvoltarea microorganismelor patogene și de a stimula creșterea lactobacililor din microflora vaginală), fără să conțină parfum, conservanți, hormoni, substanțe iritante.
Rolul Multi-Gyn Actigel este:
• Să optimizeze flora vaginală și starea țesuturilor
• Să calmeze rapid disconfortul vaginal
• Să diminueze scurgerile vaginale sau mirosul neplăcut
• Să calmeze mâncărimile, iritațiile și roșeața
• Să prevină și să trateze vaginozele bacteriene
În vederea prevenției, va fi suficientă o singură aplicație (internă sau externă) de Multi-Gyn Actigel pe zi.
Pentru efectuarea unui tratament, se va recurge la 2-3 aplicații pe zi (extern sau intern).
Produsul este sigur pentru a fi folosit inclusiv în sarcină sau în perioada de alăptare.
Produse pentru păr cu SPF
Nu doar pielea poate avea de suferit de pe urma acțiunii radiațiilor solare, avertizează medicii dermatologi, întrucât este alcătuit în proporție de aproximativ 80% din proteine, 10-15% din apă și restul din pigmenți. În aceste condiții, radiațiile solare pot să deterioreze structura proteică, iar prin procesul de oxidare a melaninei (pigmentul care dă culoare părului) se poate modifica nuanța părului, mai ales dacă acesta a fost decolorat înainte de expunerea prelungită la soare.
Dacă vrei ca părul tău să nu aibă de suferit după vacanța de la mare, nu uita să-ți pui în bagaj și produse cu SPF, cum ar fi:
• Un ser hidratant
• Un spray hidratant
• Un ulei de protecție
• Produse de styling pentru tipul tău de păr
Un balsam de buze cu SPF
Și acesta este unul dintre produsele care nu ar trebui să lipsească din bagajul tău pentru vacanța la mare. Întrucât buzele sunt foarte sensibile, este absolut necesar să fie protejate de soare și să fie cât mai hidratate, evitând apariția crăpăturilor. Cel mai indicat este să faci rost de un balsam cu un SPF de cel puțin 30 ca să fii sigură că te vei bucura de cea mai bună protecție.
Produse de make-up cu SPF
Dacă îți place să mergi machiată pe plajă, este indicat să alegi produse cu un SPF cât mai ridicat, astfel încât să fii oricând protejată de soare.
Unul dintre cele mai cunoscute produse de make-up cu SPF este fondul de ten. Alege unul care să-și poată adapta nuanța pielii bronzate de pe față și aplică-l zi de zi.
Citește și: Greșeli pe care le faci la plajă care te pot îmbolnăvi
Surse:
www.cancer.org, www.healthline.com, www.wikihow.life, www.womenshealthmag.com
Surse poze:
www.pixabay.com