Informații despre slăbirea la copii
Întotdeauna o scădere în greutate în cazul unui copil atrage atenția asupra necesității unui consult medical; dacă este vorba despre o slăbire drastică, poate apărea un efect advers asupra sănătății și dezvoltării copilului pe termen lung. Copiii slăbesc fie dacă nu primesc suficiente calorii, fie dacă metabolismul lor arde mai multe calorii decât în mod normal ca urmare a unei afecțiuni sau a altor motive de natură medicală (pot fi probleme cu tiroida, dureri sau ulcerații la nivel bucal, viroze, probleme de tip metabolic și extrem de rar cancer). Singura situație în care slăbirea unui copil reprezintă un proces normal este aceea în care este vorba despre un copil supraponderal care, sub supravegherea unui medic, reușește să scadă în greutate urmând un regim alimentar specific.
În primul rând, mai ales la copiii de vârstă mai mare este necesar să se distingă o slăbire intenționată de una neintenționată. Pentru a identifica dacă este vorba de o slăbire neintenționată, trebuie acordată atenție obiceiurilor alimentare ale copilului, precum și rutinei sale zilnice. Astfel, dacă observi că al tău copil a pierdut mai mult de 5% din greutatea sa corporală într-un interval mai mic de 6 luni, trebuie să contactezi medicul de urgență. Verifică mai întâi dacă există ulcerații la nivelul gurii, dinți care se mișcă, dureri în diverse zone ale corpului sau pierderea apetitului (în urma unor probleme comportamentale sau a instalării depresiei).
Este posibil să observi și o serie de simptome asociate pierderii în greutate care pot fi cauzate de îmbolnăvire subiacentă sau unei probleme de sănătate. Unele dintre aceste simptome pot include febră, vărsături, diaree, tuse, durere de gât, frecvență scăzută a urinării și oboseală excesivă. Trebuie consultat medicul dacă observi vreunul dintre aceste simptome.
Cauze posibile pentru slăbirea la copii
Există o serie de afecțiuni care pot conduce la o pierdere neintenționată în greutate la copil. Unele dintre aceste afecțiuni, după cum reiese și din simptomele enunțate anterior, presupun: probleme gastrointestinale, depresie sau instabilitate mentală, diabet, probleme cu tiroida, boli cardiovasculare, infecție, modificări în ceea ce privește medicația, dar și anorexie sau chiar insuficiență renală. De asemenea, există multe situații în care explicațiile sunt extrem de simple, precum măsurători inexacte ale greutății, deshidratare acută etc. Simptomul în sine de pierdere în greutate este mai probabil cauzat de o boală organică decât un simptom al excesului ponderal.
Este important de luat în discuție toate acest posibilități, precum și starea de sănătate în ansamblu a copilului alături de medicul pediatru/specialist pentru a identifica cauza slăbirii la copil (un istoric medical detaliat, examinare fizică și teste de laborator). În cazul copiilor de vârstă mică (bebeluși) incapacitatea de a se dezvolta poate avea etiologii multiple: nivel de activitate crescută/metabolism intens, infecție parazitară, ereditate, un interval prea mare de timp între mese, alăptat încontinuu și pe perioada diversificării sau un consum excesiv de apă, un aport crescut de alimente cu fibre, lipsa unei varietăți în alimentație, slabă asimilare a nutrimentelor din alimente, tehnică deficitară de hrănire, slăbire după perioada de înțărcare.
O cauză extrem de rară pentru pierderea involuntară în greutate este reperezentată de către cancerul infantil. Există mai multe tipuri de cancer care afectează copiii ce trebuie luate în considerare când toate celelalte cauze au fost excluse. Conform Institutului Național pentru Cancer, unul din doi copii din fiecare 10 000 copii din SUA sunt diagnosticați cu cancer în fiecare an, printre acestea fiind neuroblastomul și leucemia. Copiii diagnosticați cu cancer pot manifesta simptome ce includ o scădere continuă și inexplicabilă în greutate, noduli limfatici inflamați, dureri de cap persistente, vărsături și tulburări ale vederii. În cazul în care copilul tău experimentează vreunul dintre aceste simptome și dacă ele apar subit, trebuie investigat de medic pentru a stabili un diagnostic exact.
Wellkid Soft Jelly x 30 jeleuri
Supliment alimentar care protejează aportul nutrițional al copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani.
Mod de utilizare: Copii (4-12 ani): a se mesteca 1 sau 2 jeleuri zilnic, de preferat în timpul mesei. A nu se înghiți. A nu se administra copiilor sub 4 ani.
Nu conține: coloranți artificiali, conservanți sau lactoză, sare sau grăsimi.
Diagnostic diferențial pentru slăbirea la copii
Diagnosticul diferențial al pierderii în greutate la copii include: înregistrări inexacte de greutate, folosirea de cântare diferite, tratamente medicale urmate de copil până în prezent, tehnică/concepție de hrănire nepotrivită a copilului, alimentație nepotrivită, boală cronică, boală endocrină (panhipopituitarism, tirotoxicoză), boală infecțioasă (fungi, endocardită bacteriană, HIV, paraziți, tuberculoză), nutriție (deshidratare, anomalii electrolitice - hiponatremia, malnutriție protein-calorică, incapacitate de a se dezvolta), boală psihică (anorexie, tulburare de conversie, depresie, schizofrenie), boală gastrointestinală (diaree cronică, emeză, boala lui Crohn, pancreatită cronică, colită ulcerativă), boală cardiacă congenitală, diabet, fibroză chistică, boală oncologică, boală renală, efecte adverse ale medicalției (stimulente), abuz de medicamente (laxative).Complicații și tratament
În cazul în care pierderea inexplicabilă în greutate a copilului rămâne netratată pot apărea riscuri grave în ceea ce privește sănătatea. Dacă corpul copilului nu primește suficiente vitamine și minerale de care are nevoie pentru a se menține sănătos, poate apărea malnutriția, ceea ce presupune probleme cu creșterea și dezvoltarea pe termen lung.
Fiecare copil este diferit și tratamentul variază în funcție de specificul fiecăruia. Odată identificată cauza exactă, medicul poate sugera creșterea aportului caloric, folosirea de suplimente alimentare sau modifiicări în activitățile zilnice.
Reține, dacă observi următoarele indicii apelează imediat la medic: pierderea subită în greutate, copilul nu mănâncă alături de restul familiei (copiii mai mari), acuză că îi este frig, se plânge de durere când mănâncă sau este constipat, se enervează și devine irascibil când încerci să îl convingi să mănânce, iar în cazul fetelor se pot opri menstruațiile.
Citește și: Lipsa poftei de mancare la copii: Cauze psihologice
Surse:
www.rchsd.org; www.health.harvard.edu; www.livestrong.compediatriceducation.org; ww.bumpsnbaby.com