Orice părinte știe că cei mici nu au o relație prea bună cu somnul. De câte ori nu s-a întâmplat să vă certați chiar înainte de culcare, pe motiv că juniorul consideră că este prea devreme pentru somn? De asemenea, nu-ți ajung toate degetele de la mâini pentru a enumera dățile în care a a avut dureri închipuite de burtă, de cap, de picior, sau de spate chiar înainte de culcare. Ei bine, somnul este extrem de important pentru copii, precum alimentația și respirația. În timpul somnului se secretă hormoni de creștere și se produc noi proteine necesare dezvoltării armonioase. Astfel, este important să te asiguri că durata somnului este potrivită pentru vârsta micuțului, dar și mai importantă este calitatea orelor de somn.
4 motive pentru care copilul se trezește obosit
Nu e de mirare că mezinul familiei se trezește greu perioada aceasta. Se întâmplă ca ora de culcare să depășească limita impusă în mod normal. De asemenea, cel mic petrece tot mai mult timp online, pentru a recupera timpul cu gașca de prieteni. Totuși, acestea nu sunt singurele motive pentru care cel mic are ochii încercănați la prima oră a dimineții. Iată care sunt posibilele cauze ce determină acest fenomen în rândul copiilor!
Sedentarism
Condițiile de prevenire a răspândirii noului coronavirus au fost dintre cele mai aprige pentru copii. Nu au mai mers la școală, nici în parc, iar timpul petrecut în aer liber este aproape inexistent. Astfel, apare sedentarismul, care aduce cu sine o stare apatică, de letargie, manifestate de cele mai multe ori la copii prin oboseală constantă.
Alimentație nesănătoasă
Specialiștii recomandă o dietă sănătoasă, bazată pe fructe și legume, mai ales pentru copii, care au nevoie de vitamine și minerale pentru a se dezvolta. Adoptarea unor obiceiuri alimentare nesănătoase pot avea efecte negative asupra dispoziției copiilor și de ce nu, chiar asupra somnului. Alimentele procesate sau cu un conținut crescut de zahăr provoacă stări de agitație, urmate de oboseală.
Anemie
Atunci când aceasta apare în urma unei carențe de fier (mineral cu rol important în sinteza hemoglobinei – blobulelor roșii din sânge, care se ocupă cu transportul oxigenului în organism), copilul poate prezenta semne vizibile de oboseală, printre care și dificultatea la trezire dimineața. Deficitul de fier nu mai permite o oxigenare optimă a creierului și a tuturor proceselor corpului care metabolizează energia.
Oboseală cronică
Dacă observi că obiceiul trezitului greu dimineața durează de mai bine de două săptămâni, iar în tot acest timp copilul a acuzat stări de oboseală pe tot parcursul zilei, este posibil să aveți de-a face cu un episod de oboseală cronică. În acest caz, este nevoie să ceri sfatul unui specialist, care va stabili cea mai bună formă de tratament pentru micuțul tău. Printre simptomele comune se numără oboseala zilnică și dificultațile de trezire, dar și:
- Dureri de cap
- Tulburări de somn
- Dificultăți în îndeplinirea activităților zilnice
- Amețeli
- Probleme de memorie și concentrare
Așadar, trebuie să te asiguri că juniorul are obiceiuri alimentare sănătoase, un somn regulat și o activitate fizică potrivită pentru vârsta lui. De asemenea, poți lua în considerare și administrarea unui supliment alimentar, cum este Vitoral M Junior Spray oral. Acesta conține Vitamina B1, Vitamina B2, Vitamina B3, Acid pantothenic, Vitamina B6, Biotină, Acid folic, Vitamina B12, Vitamina A, Vitamina D, Vitamina E, Vitamina C care contribuie la:
- creșterea normală și dezvoltarea normală a oaselor copiilor
- funcționarea normală a sistemului imunitar și a metabolismului energetic
Îl găsești în magazinul online magazinvavianpharma.ro și este recomandat începând cu vârsta de 3 ani. Mai mult, va deveni rapid preferatul micuților datorită aromei de portocală. Nu conține coloranți artificiali, gluten, alcool, este potrivit pentru vegetarieni și diabetici și nu conține ingrediente care pot cauza crampe.
Surse: health.harvard.edu, reginamaria.ro, chicagotribune.com, naturalsuperkids.com.