Virozele respiratorii
Fac parte dintre afecțiunile cel mai des întâlnite în sezonul rece și au manifestări diverse, cum ar fi:
- Febra;
- Frisoanele;
- Stările de oboseală;
- Nasul înfundat și/sau care curge;
- Tusea;
- Durerile în gât;
- Durerile de cap, durerile musculare și/sau cele articulare;
- Diareea și/sau vărsăturile;
- Diminuarea/pierderea mirosului și/sau gustului;
- Diminuarea apetitului.
Fie că este vorba despre un copil, fie că este vorba despre un adult cu viroză respiratorie, există numeroase soluții pentru a trece mai ușor peste această afecțiune comună în sezonul rece. Printre asemenea soluții se numără:
- Hidratarea adecvată: pe lângă apă, sunt indicate ceaiurile fără cofeină, supele, sucurile naturale diluate cu apă etc;
- Asigurarea odihnei: pentru ca organismul să primească răgazul atât de necesar pentru stimularea sistemului imunitar;
- Utilizarea unui umidificator: aerul umed ușurează congestia nazală și tusea;
- Calmarea iritației/durerii de gât: adulții și copiii mai mari de 6 ani pot face gargară cu apă cu sare. Mai exact, se pune 1/2 linguriță sare la 200-230 ml apă;
- Folosirea spray-urilor nazale cu apă de mare.
Pe lângă măsurile amintite, în vederea prevenirii și gestionării simptomelor ce însoțesc o viroză respiratorie sunt binevenite și suplimentele naturale pe bază de fitoextracte standardizate. Un asemenea supliment este și VIRODEP picături orale (de la Dr.Phyto) care, pe lâng propolis, pune la dispoziție și extracte standardizate de echinacea, eucalipt, cimbru de cultură, grindelia, măceș și muștar sălbatic.
VIRODEP este indicat în prevenirea și tratarea infecțiilor respiratorii virale sau bacteriene susținând sistemul imunitar, reducând durata și severitatea infecțiilor respiratorii și prevenind complicațiile bacteriene.
De aceleași beneficii pot avea parte copiii de la 6 ani în sus și persoanele adulte dacă se recurge și la Virodep® comprimate de supt. Acestea se bazează tot pe propolis și pe plantele din compoziția picăturilor orale descrise anterior.
Infecțiile sinusale
Simptomele care survin în caz de infecție sinusală sunt:
- Nas înfundat și/sau care curge;
- Dureri de cap sau senzație de presiune la nivelul feței;
- Stări de oboseală;
- Sensibilitate în preajma obrajilor, ochilor și/sau frunții;
- Febră: dacă este o sinuzită bacteriană.
O persoană cu sinuzită se poate simți mai bine dacă:
- Reușește să consume cât mai multe lichide;
- Aplică o cârpă umezită în apă caldă în zona sinusurilor pentru reducerea presiunii și durerii;
- Apelează la un umidificator pentru fluidizarea mucusului și pentru asigurarea hidratării pasajelor nazale.
Faringita streptococică
Este o infecție produsă de bacteria Streptococul de grup A, fiind mai frecventă la copiii cu vârsta între 5 și 15 ani. Principalele simptome includ:
- Dureri în gât;
- Febră mai mare de 38, cu debut brusc;
- Inflamarea ganglionilor limfatici din zona cervicală;
- Inflamarea și înroșirea amigdalelor;
- Dureri la înghițire și diminuarea apetitului.
Pe lângă tratamentul cu antibiotic recomandat de medic, pentru atenuarea simptomelor ce însoțesc o faringită streptococică sunt necesare și aceste măsuri:
- Consumul ridicat de lichide călduțe pentru a se preveni deshidratarea;
- Gargara cu apă cu sare;
- Folosirea unui umidificator;
- Utilizarea unor dropsuri/comprimate de supt cu ingrediente cât mai naturale, cu efecte antiseptice și antiinflamatorii.
În plus, pentru ameliorarea durerii și inflamației nu greșești dacă apelezi la un spray oral cu ingrediente naturale, de exemplu LARIDEP de la Dr. Phyto. Acest spray conține hialuronat de sodiu (cu acțiune hidratantă și protectoare) și: propolis, acerola, cimbru de cultură, echinacea, lemn-dulce. Datorită acestor ingrediente, LARIDEP este indicat în prevenția și tratamentul inflamațiilor și infecțiilor tractului orofaringian, formând un film protector la nivelul mucoasei, inhibând multiplicarea germenilor, calmând iritația și durerea și stimulând regenerarea mucoasei.
Întrucât are aceeași compoziție ca spray-ul oral, Laridep® comprimate de supt este tot un supliment alimentar cu efecte benefice în caz de inflamații ale tractului orofaringian. Acesta este sub formă de comprimate de supt și recomandat pentru adulți.
Gastroenterita virală produsă de norovirus
Această afecțiune poate surveni în orice perioadă a anului, însă este comună în sezonul rece întrucât norovirusul are cea mai intensă activitate, în zona temperată, cu precădere iarna.
De obicei, simptomele unei gastroenterite virale provocate de norovirus debutează brusc și includ:
- Crampe abdominale;
- Diaree;
- Greață și vărsături;
- Frisoane și febră;
- Stări de oboseală;
- Diminuarea apetitului.
În caz de gastroenterită virală este esențial să se prevină deshidratarea consumându-se în mod constant cantități mici de apă. În condițiile în care copiii se deshidratează mai repede decât adulții, medicul pediatru poate recomanda și utilizarea unei soluții de rehidratare orală.
Mai mult, pentru îmbunătățirea stării generale se poate opta și pentru un supliment alimentar cu extracte din plante cu acțiune antiinflamatoare, spasmolitică, protectoare, emolientă și carminativă (favorizează eliminarea gazelor intestinale). Spre exemplu, SPASMODEP soluție orală conține fenicul, gălbenele, lemn-dulce, mușețel, nalbă de pădure, roiniță. De aceea, nu este de mirare că reduce crampele abdominale și susține funcționarea normală a sistemului digestiv contribuind, totodată, la protecția și refacerea mucoasei gastrice.
Produsul poate fi utilizat atât pentru copiii aflați în primii ani de viață, cât și pentru adolescenți și pentru adulți.
În afară de afecțiunile comune sezonului rece descrise anterior, nu trebuie să uiți nici de indigestia din perioada sărbătorilor. De fapt, indigestia (dispepsia) nu reprezintă o afecțiune în sine, ci o grupare de simptome precum senzația de prea plin după masă, balonarea, flatulența, disconfortul abdominal/durerea abdominală, eructațiile (râgâielile), greața și/sau vărsăturile. De altfel, riscul de a suferi din pricina unei indigestii este mai ridicat în perioada sărbătorilor de iarnă deoarece mesele sunt copioase și se consumă mai multe alimente care pot declanșa simptomele amintite.
Din fericire, nu este dificil să găsești soluții pentru a scăpa de simptomele exceselor alimentare. De pildă, pe lângă remediile „tradiționale”, mizează și pe suplimente alimentare cu enzime digestive. Un asemenea supliment este și ENZYSOL plicuri (de la Dr.Phyto), care contribuie la funcționarea normală a tractului gastrointestinal.
ENZYSOL se remarcă mai ales prin prezența mixului de enzime digestive care acționează asupra compușilor alimentari și le îmbunătățește digestia. Mai mult, în acest supliment se găsește și bromelaina de ananas, o enzimă care ajută la degradarea proteinelor din alimente.
La fel ca alte suplimente alimentare cu ingrediente naturale, și ENZYSOL poate fi utilizat atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Dispepsia sau durerile de stomac în capul pieptului: tot ce trebuie să știi
Surse foto: istockphoto.com, drphyto.ro, Image by freepik
Surse articol: cdc.gov, health.clevelandclinic.org, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, mft.nhs.uk, newsnework.mayoclinic.org, patient.info, share.upmc.com, sfatulmedicului.ro, verywellhealth.com, webmd.com