De ce copilul meu este agresiv?

De ce copilul meu este agresiv?

Iuliana Moraru

Una dintre cele mai des intalnite framantari ale parintilor este aceea a agresivitatii copilului, mai ales atunci cand atinge cote iesite din comun- tipa, musca, sparge, distruge, se tavaleste.

Fie ca cel mic este agresiv doar cu persoanele pe care le cunoaste si stie ca nu vor riposta, fie la gradinita, fata de alti copii si chiar fata de obiecte, aceasta forma de manifestare a sentimentelor devine rapid un motiv de ingrijorare si, uneori, chiar de excludere a copilului.

Ce reprezinta agresivitatea?

Agresivitatea poate fi o modalitate de exprimare a celui care vrea sa atraga atentia sau sa isi castige o identitate proprie. Daca, de la o varsta destul de frageda, copilul este invatat ca toata atentia sa fie canalizata asupra persoanei lui, cel mai usor si mai sigur mod de a obtine aceasta atentie constant si nelimitat este agresivitatea sau comportamentul necooperant.

Ce il determina pe copil sa fie agresiv?

Vizionarea indelungata a programelor TV ce contin scene de agresivitate, jocurile video, toate acestea reduc frecventa comportamentelor prosociale si cresc frecventa gandurilor si a sentimentelor agresive.

De asemenea, agresivitatea poate fi si o izbucnire la suprafata a fricii neexprimate a copilului si se amplifica in situatii care de care mai neasteptate. Acesti copii sunt tematori vis-à-vis de cei din jurul lor, se simt amenintati si incearca sa depaseasca aceste sentimente infricosatoare pentru ei prin comportamente impulsive, de agresivitate sau chiar furie.

cearta conjugala in fata copiilor

Comportamentul vostru, ca si parinti, atat in ceea ce priveste legatura cu copilul, dar si intre voi ca si cuplu, starea de stres in familie, conflictele conjugale, au efecte neasteptate asupra celui mic, care prezinta accese de furie, agresivitate sau ostilitate.

Pentru a putea rezolva cat mai repede aceasta problema de comportament a copilului, gandeste-te si raspunde la o serie de intrebari precum:

Cand au aparut aceste manifestari agresive ale copilului?

Agresivitatea apare, intotdeauna, ca o forma de raspuns la un eveniment ce a avut impact deosebit de puternic asupra copilului, acesta neputandu-si manifesta si exprima sentimentele pe care le nutrea fata de acest lucru.

Ceea ce trebuie sa ai in vedere nu este localizarea exacta in timp a acestor izbucniri ci, in special, a momentelor, evenimentelor din jurul lor, precum o cearta, separare, nasterea unui fratior, violenta, situatii confuze ori plecarea unei persoane dragi. Ceea ce trebuie sa retii este faptul ca agresivitatea nu va aparea niciodata brusc si din senin, ci ca un raspuns la relatia cu ceea ce este in mediul de viata sau de educatie al copilului.

Chiar daca pentru tine unele reactii si intamplari par banale sau minore, pentru copil au o semnificatie mult mai accentuata.

Care sunt momentele in care copilul isi manifesta agresiviatea?

Este necesar sa depistezi care sunt locurile unde copilul isi manifesta cel mai des agresivitatea, casa, in parc, la gradinita, pe strada, pentru a putea intelege care este partea conflictuala, de ce copilul alege sa aiba un astfel de comportament si ce anume din locurile sau mediul respectiv ii creeaza dificultati in a se adapta sau exprima.

Daca cel mic devine agresiv atunci cand vreti sa plecati din locul respectiv poate fi o forma de a-si manifesta teama de separare, de abandon. Daca atunci cand ii iei jucaria, se comporta inadecvat, isi poate exprima astfel teama de deposedare si de pierdere, iar daca devine agresiv in relatie cu un alt copil, o face din dorinta de a se apara.

 copii suparati

Care sunt persoanele sau activitatile in fata carora se manifesta agresiv?

Impotriva cui cel mic se manifesta agresiv, este o atitudine generala sau apare in relatie cu anumite persoane. Adesea, copilul actioneaza in conformitate cu ceea ce a vazut sau a trait si poate relua fata de alti copii modul cum intelege el ca s-au manifestat lucrurile.

Astfel, daca copilul este agresiv fata de unul din parinti, el isi exprima astfel furia si tristetea, in relatie cu fratele sau sora poate fi o manifestare a geloziei, iar daca este agresiv cu copiii din parc poate fi o exprimare a simplei curiozitati si a incercarii de a intelege diferentele.

Care este modul concret de manifestare a agresivitatii?

Copilul este agresiv strigand, lovind, muscand, zgariind, astfel intelegand el sa intre in relatie cu persoanele din jurul sau si sa le transmita anumite stari ale sale care nu pot fi transpuse in cuvinte.

Daca isi manifesta agresivitatea spargand, deteriorand, stricand, mazgalind anumite obiecte din jurul sau, atunci el simte nevoia sa isi exprime furia, tristetea fata de ele. Astfel, asa cum arata obiectele din jurul lui, la fel de afectata este lumea interioara a copilului, imaginile din jurul lui reflectand starea din interiorul sau.

Daca copilul este agresiv verbal, vorbeste urat, jigneste, este autoritar, de cele mai multe ori aceasta forma de exprimare este preluata din jurul sau, fiind o traire a unei stari tensionate si reluate de catre copil in relatie cu ceilalti.

Cum poti actiona in fata agresivitatii lui?

1. Actioneaza prompt: daca observi ca cel mic se comporta agresiv cu tine sau cu cei din jur spune-i "Nu mai face acest lucru deoarece il ranesti pe cel de langa tine". In niciun caz nu actiona si tu violent fata de el, nu vei face nimic altceva decat sa-i cresti agresivitatea.

2. Invata-l sa isi ceara scuze: Impune-i sa isi ceara scuze fata de persoana cu care s-a purtat inadecvat. Chiar daca la inceput doar va mormai cuvintele, nu da inapoi. Vei vedea ca pe parcurs isi va cere scuze de fiecare data cand va gresi, va intelege ce inseamna sa iti para rau si care este rostul cuvintelor.

 armonie in familie
3. Ajuta-l sa isi exprime sentimentele: atunci cand il vezi calm, du-te si discuta prieteneste cu el si explica-i ca il intelegi de ce se comporta asa, ca il intelegi ca era suparat si ca acesta a fost motivul pentru care l-a lovit pe acel copil, dar ca data viitoare ar fi mai bine sa ii spuna direct ca nu ii place ideea de a imprumuta jucariile de la el. Invata copilul sa spuna ce isi doreste, mai exact "te poti juca cu ea, dar dupa ce termin eu" sau "da-mi jucaria inapoi".

4. Invata-l sa isi linisteasca singur starea de nervozitate: intreaba-l cum se simte cand este furios si invata-l ca atunci cand resimte aceasta stare sa respire adanc, sa numere pana la 10, sa cante melodioara preferata si asa se va linisti inainte de a actiona agresiv fata de obiectele sau persoanele din jur sau chiar fata de el insusi.

Copilul tau se manifesta agresiv?

Articolul urmator
Copilul meu m-a pus să dezinfectez toate lucrurile atinse de prietenul lui, după ce a fost în vizită. Ce diagnostic grav a primit
Copilul meu m-a pus să dezinfectez toate lucrurile atinse de prietenul lui, după ce a fost în vizită. Ce diagnostic grav a primit

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Copilul meu de 15 luni și-a schimbat personalitatea peste noapte și a devenit agresiv”. Cum arată sindromul PANDAS prin ochii unei mame
    „Copilul meu de 15 luni și-a schimbat personalitatea peste noapte și a devenit agresiv”. Cum arată sindromul PANDAS prin ochii unei mame

    Sindromul PANDAS se referă la mai multe afecțiuni neuropsihiatrice pediatrice autoimune asociate infecțiilor streptococice. Simptomele diferă de la copil la copil și implică o...

    „Fostul meu soț a rupt orice contact cu mine și fiul meu, după ce copilul a mărturisit că este gay”
    „Fostul meu soț a rupt orice contact cu mine și fiul meu, după ce copilul a mărturisit că este gay”

    Un bărbat a rupt legătura cu fosta sa parteneră și cu fiul lui de 15 ani, după ce a aflat că acesta este gay.

    Copilul meu de cinci ani este vegan. Lumea crede că-l abuzez, dar este alegerea lui
    Copilul meu de cinci ani este vegan. Lumea crede că-l abuzez, dar este alegerea lui

    O mamă din Marea Britanie a postat pe TikTok meniul copilului ei de 5 ani, care este vegan. Mulți internauți au criticat-o, însă ea spune că nu l-a obligat niciodată pe fiul ei...

    Copilul meu, copilul lui = copiii noștri? Aș vrea să plec doar cu copilul meu într-o călătorie, fără copiii partenerului
    Copilul meu, copilul lui = copiii noștri? Aș vrea să plec doar cu copilul meu într-o călătorie, fără copiii partenerului

    Când mama refuză să își ia partenerul și copiii vitregi într-o călătorie la Disneyland pe care doar ea o plătește este dovadă de egoism sau nu? O alegere dificilă...

    Copilul meu mi-a spus că este nonbinar și apoi trans. Cum să gestionez situația?
    Copilul meu mi-a spus că este nonbinar și apoi trans. Cum să gestionez situația?

    „Când a împlinit 21 de ani, primul meu copil mi-a spus că se identifică ca nonbinar, adică având o identitate fluctuantă de gen (gender fluid)”, povestește...

    Copilul meu este gelos când stau pe telefon
    Copilul meu este gelos când stau pe telefon

    Cu toții pierdem noțiunea timpului atunci când stăm cu ochii în telefon. Asta pățește, uneori, și o mămică de peste hotare, iar fiica sa de 5 ani i-a atras atenția,...

    Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?
    Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?

    Probabil ți s-a întâmplat să descoperi că piticul tău a fost lovit de alți copii, fie la grădiniță, la școală, fie în parc, poate chiar sub ochii tăi. Copiii au...

    Copilul meu cu autism este mai deștept decât cred cei din jur
    Copilul meu cu autism este mai deștept decât cred cei din jur

    Astăzi, fiul meu a susținut un examen de calificare pentru un program HiSET, un examen de echivalare a studiilor liceale care duce la obținerea unei diplome de liceu. Fiul meu, care a...

    © 2024 Qbebe