Lasa-l sa se descurce singur
O buna strategie de aplicat in cazul ritualului de dimineata al copilului este aceea pe care o respecti si tu la munca. Asa este, nu te mira, chiar daca ei sunt mici si par ca nu inteleg, realitatea este de fapt ca, folosind metoda muncii si recompensei, copilul va fi mult mai responsabil in fiecare dimineata. Daca tu iti asumi sarcini ca acelea de a-i reaminti de fiecare data sa se spele pe dinti sau pe ochisori sau te oferi sa-l ajuti, atunci cand nu este cazul, copilul tau se va obisnui sa faci mai tot ce ii ceri, daca el nu reuseste. Lasandu-l sa incerce pana duce la capat sarcina, il vei invata ca succesul este mai satisfacator atunci cand il obtii prin forte proprii.
Cine se trezeste de dimineata, departe ajunge!
Decide de cat timp aveti nevoie tu si copilul tau pentru a fi la gradinita, scoala si serviciu, la timp. Incearca sa iti trezesti micutul din timp pentu a avea timp sa se dezmeticeasca si totodata sa indeplineasca ritualul fara a fi pe fuga. Copiii, de obicei, dimineata sunt morocanosi asa ca au nevoie de mai mult timp pentru a isi intra in ritm.
Gandeste-te la toate lucrurile pe care copilul tau trebuie sa le faca din momentul in care el/ea se trezeste pana cand este timpul sa iasa afara pe usa. Monitorizeaza timpul necesar in functie de ritmul copilului. Fiecare copil este diferit, deci fiecare va avea nevoie de mai mult sau mai mai putin timp pentru a fnaliza sarcinile.
Expune-i sarcinile de dimineata concret
De exemplu, ai putea sa alcatuiesti impreuna cu micutul tau o lista cu lucrurile pe care trebuie sa le faceti atat tu cat si el, in ordinea in care urmeaza sa fie finalizate. Pentru copiii mici desenele sau imaginile pot fi utile deoarece acestia nu stiu sa citeasca.
Poti efectua o o lista pe o coala A4 impartita pe din doua: o parte pentru sarcinile tale, iar cealalta pentru sarcinile copilului. Principalele activitati ce alcatuiesc ritualul de dimineata sunt: spalatul pe ochi si pe dinti, imbracatul, periatul parului, servirea micului dejun apoi hainuta pentru afara si rucsacul.
Ofera-i 5 minute de libertate
Identifica cu copilul tau o activitate preferata de acesta. Ii spui ca are voie sa faca acel lucru dupa ce a taiat toate sarcinile de pe lista. Dar nu uita sa precizezi ca are cel putin 5 minute de pierdut inainte de a pleca. Aceasta activitate preferata pentru el sau ea trebuie sa fie neaparat aprobata de tine. Unele idei includ: vizonatul la TV, sa se joace un joc video, sa se joaca cu cainele, cititul, ascultatul cd-ul preferat, sa cante la pian, sa stea pe calculator etc. Lasa loc in josul listei pentru ca el sa realizeze un desen ce reprezinta aceasta activitate. Posibil ca in fiecare zi sa aiba o alta activitate pe care doreste sa o nominalizeze ca preferata.
Incurajeaza prin lauda independenta copilului
Atunci cand termina de mancat sau de aranjat parul arata-i cat de mult apreciezi ca se descurca singur. Ai putea sa ii spui cat de mare a crescut si cat de responsabil a devenit. Ba chiar cu siguranta se va descurca data viitoare cu toate punctele de pe lista fara ajutorul tau. Cuvintele de lauda spuse exact la momemntul potrivit ii vor creste stima de sine a copilului, si pe buna dreptate. Fiind sigur pe ceea ce intreprinde va fi un viitor adult puternic si convingator. Nu acest lucru iti doresti pentru copilul tau?
Pregatiti-va tinuta pentru a doua zi impreuna
Poti transforma o banala sesiune de alegere a hainelor pentru gradinita sau serviciu de a doua zi intr-o parada de moda. Cu cat momentele ce pregatesc ritualul pentru dimineata urmatoare vor fi distractive, copilul va fi si mai entuziasmat si totodata, mai organizat.
Alegerea hainelor si accesoriilor inainte te vor ajuta sa elimini surprizele neplacute, cum ar fi o pata pe bluzita, o soseta lipsa sau o agrafa de par pierduta. Acestea din urma, daca se intampla dimineata, pot provoca un adevarat haos (hainute aruncate pe jos, tipete, cautari fara un sfarsit fericit etc.). Cu siguranta nu ai vrea sa se intample, tu stii cine va trebui sa se descurce cu toata mizeria la intoarcere.
Fii un exemplu bun pentru copilul tau
In orice familie trezitul si rutina de dimineata par a fi infectate cu sindromul „dimineata nebuna". De cate ori nu s-a intamplat sa uiti unde ai pus cheile de la masina, portofelul sau cartela de metrou? O intamplare amuzanta pentru privitori dar neplacuta pentru tine poate face ca ziua sa inceapa prost: de exemplu, cum ar fi sa plece micutul tau imbracat, spalat pe dinti, cu rucsacul in spate, dar in papucii de casa? Pentru a evita aceste neplaceri desemneaza o zona bine prestabilita pentru toate lucrurile marunte, dar importante, care pot elimina sindromul de dimineata nebuna atunci cand incercati sa parasiti casa.
Planificarea si rabdarea sunt esentiale. Daca indeplinesti cateva notiuni de baza in organizarea si formarea ritualului de dimineata, cum ar fi sa te asiguri ca ai suficient timp pentru ca totul sa fie facut, lauda este data atunci cand e cazul si terminarea listei de activitati face ca momentul distractiv sa fie posibil, diminetile vor fi mai linistite si ziua va incepe cu dreptul.