1. Coerenta si comunicare permanenta
Copilul mic este foarte "exigent", in sensul ca, fiind mereu cu ochii pe tine, si urmarind reactiile si comportamentele tale, nu prea accepta sau nu va reactiona pozitiv la greselile tale. De aceea, tu trebuie sa arati o constanta in atitudine, o coerenta intre promisiune si realizarea ei, intre cuvant si fapta.
"Desigur...", vei spune,"dar sunt si eu om, fac si eu greseli si am oscilari in comportamente...". Perfect normal. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa te ascunzi de copil, si sa te prefaci ca nu ti se intampla nimic. De exemplu, daca se intampla sa apara o discutie mai aprinsa cu sotul, care va culmina cu iesirea lui din casa si trantirea usii, cand ramai singura cu copilul, nu te duce in camera ta si pe el sa il lasi de izbeliste. Nu te minti, chiar daca nu a auzit si a vazut exact scenele, stie tot ce s-a intamplat! Acum este momentul ca tu sa te duci langa el sa il mangai si sa comunici cu el, sa il asiguri ca el nu are nicio vina. Uite un mod de a-i spune aceste lucruri:
„Iubitul mamei, sa nu fii suparat. Eu cu tati ne-am certat pentru ca nu ne-am inteles intr-o anumita problema, si acum sunt suparata pe el, dar tot il iubesc. Oamenii mari mai fac si greseli. Vreau sa stii ca pe tine te iubesc mult de tot, si ca tu nu ai nicio vina cu tot ce s-a intamplat intre mine si tati."
Este extrem de important sa actionezi asa, pentru a evita aparitia traumei vinovatiei patologice .
2. Rutina si un program zilnic
Este foarte important sa stabilesti o rutina de la inceput. Informeaza-te sau discuta cu alte mame pentru a afla cum au procedat ele. Copilasul se va invata cu un anumit program stabilit dinainte si atunci va fi mai putin stresat.
De asemenea, este recomandat un program zilnic al activitatilor copilului, pe care este bine sa il afisezi undeva la vedere. Acesta e bine sa stie ce are in program, ce urmeaza sa se intample. Ii va fi mai usor sa treaca de la o activitate la alta. Daca-i spui din senin: "treci la masa" ii va fi greu sa se ridice de la computer sa vina imediat, iar tu, daca nu ai invatat sa iti controlezi furia, vei izbucni in strigate, urlete si amenintari.
Psihologii recomanda ca acest program sa nu fie unul inflexibil, adica sa se adapteze la programul copilului, la week-end-uri si vacantele scolare.
In momentul in care vrei sa faci ceva diferit de program, este bine sa ii comunici asta din timp copilului. Multi parinti fac greseala sa se gandeasca ei singuri la ceva, sa ia o hotarare impreuna (sau doar unul dintre parinti, de unul singur) si apoi sa o comunice ca pe un fapt gata stabilit si celorlalti membri, inclusiv copiilor. Sigur ca, cel putin pana la o varsta, copiii sunt datori sa faca ascultare de parinti, dar o apropierea si comunicarea blanda cu el, il poate ajuta pe copil sa creasca cu credinta ca este o persoana care merita respectata si care va avea un cuvant de spus in viata, in orice situatie se va afla.
„Uite la ce m-am gandit astazi..." „Ce-ai zice daca...?" „Cum ti se pare ideea de a...?" „Ai vrea sa...?"
3. Reguli clare
Atat ca profesor cat si ca parinte, este foarte important sa stabilesti niste reguli clare, de la care sa nu te abati. Iar cand te-ai abatut, sa recunosti acest lucru si sa ceri scuze.
De ce este important sa stabilesti reguli?
Pentru ca astfel, copiii vor sti concret ce se asteapta de la ei, ce anume li se cere.
Pentru a ajuta copilul sa invete sa respecte regulile este nevoie ca acestea sa precizeze:
1. ce trebuie sa faca copilul si nu ce nu trebuie sa faca
2. in ce situatie sa faca acest lucru si situatiile cand se accepta exceptii de la regula
3. ce consecinte pozitive vor aparea daca respecta regula
Exemple de reguli clare:
Ce? - ma astept sa spui „te rog frumos" Cand? - cand ceri ceva Consecinta pozitiva: vei primi, daca se poate, ceea ce ceri |
Ce? - ti se cere sa-ti faci temele Cand? - dupa ce ai venit de la scoala Consecinta pozitiva - vei putea merge la joaca |
4. Parintele- un exemplu in sine
Asigura-te ca copilul stie sa faca ceea ce astepti de la el. De multe ori parintii spun copilului doar ce sa nu faca si nu realizeaza ca acestia nu au nici cea mai vaga idee de ce se asteapta de la ei. De asemenea, daca vrei sa iti vorbeasca pe un ton calm, nu-i spune simplu „vorbeste frumos" ci pune-l sa iti spuna ceva pe un ton calm si spune-i cand a reusit ca asta e ceea ce astepti de la el. Sau vorbeste tu mai intai pe un ton calm si explica-i: "acesta este un ton calm".
Acesta este cel mai eficient mod prin care poti incuraja un comportament pozitiv pentru copilul tau: fii tu insati oglinda acelui comportament. De exemplu daca vrei sa il incurajezi pe copil sa se roage inainte de masa, creati voi, parintii, aceasta rutina inainte de masa. Daca vrei sa nu fumeze, nu fuma nici tu, daca vrei sa vorbeasca frumos, vorbeste si tu frumos si tot asa.
5. Prezenta langa copil
Simpla prezenta in vecinatatea copilului poate fi un suport emotional foarte bun. Copilul se simte privit, supravegheat si poate avea mai multa grija de cele pe care le face si cum le face. Apoi, faptul ca stie ca esti acolo ii da o bucurie si siguranta ca te poate aborda atunci cand nu poate sau nu sties a faca ceva anume, fie ca este vorba despre efectuarea temelor, despre un desen, despre constructia unui turn din piese Lego sau chiar despre o mica treaba menajera. Fii acolo, dar fara sa vorbesti la telefon, sa te uiti la calculator sau sa faci vreo alta treaba!
Asadar:
Ia-ti timp si aseaza-te langa copil cand isi face temele. Simpla ta prezenta il ajuta sa se concentreze dezvoltandu-si astfel capacitatea de a sta focusat fara a se intrerupe pe ceea ce face.
Ia-ti timp cand ii ceri copilului sa faca curat si fa si tu impreuna cu el. Ii va fi mult mai usor si va face cu mai multa placere. Stabileste un timp cand o faceti, nu tuna si fulgera: „acum facem curatenie".
Ia-ti timp si pregateste-te de culcare impreuna cu copilul tau. Indiferent cat de mare e, acesta va amana sa se culce atata timp cat tu umbli prin casa.
Folosind aceasta tehnica iti ajuti copilul sa faca comportamentele pozitive si sa le evite pe cele negative.
Iata doua recomandari pe care le fac psihologii :
1. muta-te langa copil cand comportamentul escaleaza, nu cand nu mai poate fi controlat.
2. nu fa comentarii cu privire la comportament. Orice comentariu ar putea agrava comportamentul
6. Trezirea interesului copilului
Acesta este un truc foarte util in cazul plictiselii si a lipsei de atentie la copii sau atunci cand spun ca nu le place un anumit tip de activitate.
Ca si adulti avem multe informatii (iar daca nu, le putem afla) si ii putem implica pe copii cu propozitii de genul:
„Stiai ca.........?"
Uita-te la subiectele pe care le studiaza la scoala si alege anumite lucruri la care sa se gandeasca. Evita expresii de genul: „du-te si invata.... iar nu ai invatat, etc". Fa din invatat o activitate placuta. Pune accent pe a sti, a afla si nu pe note!
Interesul poate fi trezit si pentru efectuarea unor sarcini in casa, gatit, calatorii, obligatii. Explica-le si cauta documentare vizuale despre cum functioneaza aspiratorul, masina de spalat, cum cresc plantele, ce facea un anumit domnitor, cum traiau oamenii mai de mult, ce face un doctor, ce face un mecanic, ce face un sofer, cum functioneaza corpul nostru, etc. Acest fel de lucruri sunt interesante pentru copii in cele mai multe ocazii.
Parintii care vor sa incurajeze o alimentatie sanatoasa la copii pot sa-i caute pe net documentare despre cum se fac chipsurile si ce se intampla in organism cand le consumam.
Trezirea interesului este foarte eficienta, de asemenea, cand copiii trebuie sa-si faca temele. Daca copilul studiaza la scoala despre diferite animale, cauta lucruri interesante despre animalele respective. Daca studiaza la istorie despre un anumit domnitor, cauta lucruri interesante despre acesta si vorbeste cu el despre acestea. Copilul va fi mult mai motivat sa-si faca tema si o va face cu placere.
Tu ce alte moduri ai gasit pentru a incuraja comportamentele pozitive ale copilului tau?