Cine este Moș Nicolae?

Cine este Moș Nicolae?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Întrucât ne mai desparte foarte puțin timp de venirea lui Moș Nicolae, este momentul să aflăm cât mai multe aspecte ce țin de personalitatea acestuia. Așa cum vom vedea și din articolul de mai jos, Sfântul Nicolae s-a remarcat datorită generozității sale, iar fiecare țară și-a făurit propriile obiceiuri legate de sărbătorirea sa. Indiferent de acestea, toți copiii îl așteaptă cu mare bucurie pe Moș Nicolae, mai ales dacă au fost ascultători.

Sfantul Nicolae intr-un vitraliuCine este Sfântul Nicolae

Pentru a înțelege mai bine cine este de fapt Moș Nicolae, este necesar să știm detalii legate de existența acestuia, mai exact prin ceea s-a remarcat.
Specialiștii spun că existența unui sfânt, cu numele de Nicolae, a fost atestată încă din anul 325, cu ocazia Primului Sinod Ecumenic de la Niceea (în Asia Mică de astăzi). Atunci acesta a avut o confruntare cu Arie, unul dintre participanții de la sinod, care a încercat să argumenteze că Hristos nu era Fiul lui Dumnezeu, cu doar un om cu puteri supranaturale. Se spune că Sfântul Nicolae a fost atât de deranjat de ceea ce susținea ereticul Arie, încât i-a dat acestuia o palmă. Acesta este motivul pentru care se crede și acum faptul că în ziua de 5 decembrie, în ajun de sărbătoarea Sfântului Nicolae, cei neascutători primesc un semn de avertisment din partea Sfântului (o nuielușă).
În afara acestui aspect, Sfântul Nicolae a rămas drept unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți întrucât este asociat cu dărnicia lui Dumnezeu, cu generozitatea. Astfel, potrivit tradiției, se spune că Sfântul Nicolae a aflat că un bărbat din cetatea Myra (pe teritoriul Turciei de astăzi), furios că este lipsit de ajutor material pentru a-și mărita cele trei fete, ar fi dorit să le vadă pe acestea date spre desfrânare. Sfântului Nicolae i s-a făcut însă milă de ele și le-a dat fiecăreia câte o pungă de galbeni. Acestea au reușit să se căsătorească. De aici se pare că își are origine tradiția că se primesc daruri în seara sărbătorii acestui sfânt.
De atunci a început să circule în lume legenda lui Moș Nicolae, fiecare popor creându-și propria viziune asupra sfântului și propriile obiceiuri legate de celebrarea acestora. În general însă, încă din secolul al XII-lea, Sfântul Nicolae a fost tot mai mult asociat cu darurile și acțiunile caritabile, cu precădere pe cuprinsul continentului european.

Citește și:Nicolae

Ce tradiții sunt legate de Moș Nicolae în țara noastră

mos nicolaeEtnologii sunt de părere că, în țara noastră, obiceiurile legate de sărbătoarea Sfântului Nicolae diferă, dar totuși au în comun elemente precum:
Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, fiind asociat cu prima zăpadă care cade la începutul iernii. De asemenea, el este văzut ca cel ce păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură. Nu în ultimul rând, se spune că Sfântul Nicolae ajută văduvele, orfanii şi pe fetele sărace pentru ca acestea să se mărite, dar este și stăpân al apelor şi cel ce salvează de la înec corăbierii. Se crede și că el apără soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.
Sfântul Nicolae este cunoscut mai ales drept „Sânnicoară". Acest nume reproduce un vechi nume propriu, Nikolaos, de origine greacă. Semnificația acestuia este legată de verbul „nikao" („a invinge"), dar și de substantivele „nike" („victorie") și „laos" („popor"; în acest sens, numele sfântului are sens de „obșteasca biruință")
• În multe zone rurale există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.
• Sfântul Nicolae lasă pentru cei neascultători o nuielușă de măr. Se spune că dacă aceasta va înflori până la Crăciun cel ce a primit-o va fi iertat.
În același timp, cel mai cunoscut aspect legat de sărbătoarea Sfântului Nicolae este că acesta va lăsa în ghetuțele lustruite ale copiilor ascultători tot felul de daruri, iar în cele ale celor mai puțin ascultători o nuielușă.

Tradiții de Moș Nicolae din Polonia

Moş Nicolae este foarte îndrăgit în această țară. Aici se spune că este îmbrăcat în haine episcopale, coborând din ceruri cu ajutorul unui înger şi colindând întreaga ţară pe jos sau într-o trăsură trasă de un cal alb. La vederea lui, copiii  încep să strige: „A venit, a venit!".
Intrat în case, Moş Nicolae ascultă rugăciunile copiilor. El îi ceartă sau îi laudă şi le dăruieşte icoane, mere roşii, portocale şi „pierniki" (prăjiturele sfinte, făcute cu miere şi mirodenii). Dacă nu îşi va face apariţia în persoană, îşi va lăsa darurile sub perne sau le va pune în pantofii lustruiţi, pregătiți special pentru acest eveniment.

Tradiții din Germania

În această țară, tradiţia sărbătoririi Moşului Nicolae a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creştină a Sfântului Nicolae, care este văzut de germani ca un bătrân care poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână.
În ajun de sărbătoarea Sfântului Nicolae (pe 5 decembrie), copiii pregătesc o scrisoare în care își spun dorințele și câțiva morcovi pentru caii Moșului.
Tradiția germană spune că micuții sunt văzuți de Moș Nicolae pe ferestre și că faptele lor sunt trecute într-o carte. În funcție de acestea, ei vor primi fie daruri frumoase, fie o nuielușă, cărbuni sau cartofi.
Există inclusiv tradiția ca în anumite zone din Germania copiii să se deghizeze în Moș Nicolae și să colinde pentru a primi dulciuri.

Tradiții de Moș Nicolae din Olanda

Aici Moș Nicolae vine pe mare, din Spania. Dacă n-au fost cuminți, se vor teme de „Zwarte Piet" (Petru cel Negru). Acesta îl ajută pe Moş Nicolae cu darurile şi dulciurile pentru copiii cuminţi. Va merge pe la fiecare copil și îi va dărui câte ceva, iar dacă pe lista lui un copil este trecut ca neascultător, darul ce îi fusese destinat va fi luat înapoi în Spania.

Venirea lui Mos Nicolae, in Olanda

Tradiții de Moș Nicolae din Țările Benelux

În aceste țări există obiceiul ca micuții să își așeze ghetuţele în faţa uşii şi să pregătească un pahar de vin pentru Moşul, dar și morcovi şi zahăr pentru calul acestuia. Odată cu Moş Nicolae, la fel ca şi în alte ţări europene, copiii îl aşteaptă şi pe însoţitorul său, Hoseker.

Tradiții de Sfântul Nicolae din Franța

La fel ca și în Țările Benelux, copiii francezi pregătesc în ajun de Moș Nicolae un pahar cu vin pentru acesta, dar și morcovi și zahăr pentru calul lui.
În ziua de 6 decembrie ei vor primi ciocolată, turtă dulce, fructe şi vor trimite scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite.
Mai ales în regiunile din estul țării copiii știu că Moș Nicolae vine călare pe măgăruș, alături de „Pere Fouettard" (Moş Nuieluşă), îmbrăcat în negru. Dacă Moş Nicolae le lasă daruri copiilor buni, „Pere Fouettard" este cel ce-i mustră pe copiii care n-au fost cuminţi, altoindu-i cu o nuieluşă.

Tradiții legate de Sfântul Nicolae în Spania

Aici tradiţiile de Moş Nicolae includ un „episcop copil" (de obicei acesta are între trei şi şase ani) şi un grup de bărbaţi numiţi „auroros", care cântă oraţii. Bărbaţii adună colecte, care sunt apoi dăruite de preot sau „episcopul copil". Copilul poate fi escortat de colegii de clasă, poate călări un mic cal sau va prezida, împreună cu preotul şi profesorul, o masă la care se servesc fructe uscate, nuci şi prăjiturele.

Tradiții legate de Moș Nicolae în Italia

Copiii din această țară aşează pe o farfurie, în ajun de sărbătoarea Sfântului Nicolae, scrisorile în care-şi notează dorinţele, promiţându-i acestuia că vor fi cuminţi în anul care va veni. A doua zi, în locul scrisorilor, găsesc dulciurile lor preferate.
De asemenea, aici există tradiţia numită „Rito delle nubili" (ritualul celor necăsătoriţi). Tinerele fete care au nevoie de ajutor înainte de a se mărita primesc daruri în amintirea sfântului care a ajutat trei fete sărace să se căsătorească, oferindu-i fiecăreia câte o punguţă cu galbeni.

Tradiții de Moș Nicolae în Austria

Moş Nicolae este cunoscut în Austria drept un bătrân îmbrăcat precum un episcop, ce are o carte în care îngerii au scris toate faptele celor mici. El călătoreşte alături de Krampus, care ţine în mână o nuielușă cu care-i ameninţă pe micuţii care au fost neascultători.

Tradiții de Moș Nicolae din Ungaria

Înaintea zilei de Sfântul Nicolae, copiii îşi lustruiesc pantofii cei mai buni şi îi aşează pe pervazuri pentru a fi umpluţi de către acesta. El vine în case cu un sac plin de cadouri şi o carte mare în care sunt scrise faptele bune şi rele ale copiilor.
Dimineaţa, copiii cuminți găsesc în pantofi bomboane, portocale, nuci, mere, ciocolată şi mici cadouri. În schimb, cei obraznici primesc nuiele aurii şi linguri de lemn.

Ghetute cu cadouri, asezate langa semineu

Tradiții de Moș Nicolae în Cehia

În Cehia copiii primesc mere, nuci, dulciuri şi jucării și se spune că Moş Nicolae le aduce aminte că în curând va sosi pruncul Isus.
Copiii neascultători primesc în încălţări cartofi şi bucăţi de cărbune.

Tradiții de Moș Nicolae din Slovacia

În unele oraşe şi sate din această țară, Moş Nicolae soseşte într-o trăsură trasă de un cal. Copiii nerăbdători să îl vadă vor ieși pe stradă, vor cânta și vor dansa.
În unele regiuni, Moşul vizitează copiii acasă. În ajun, ei îşi aşează încălţările lustruite pe pervazul ferestrei sau în pragul uşii, iar dimineața le vor găsi încărcate cu daruri.

Tradiții de Moș Nicolae din Slovenia

Aici, în seara anterioară zilei de Sfântul Nicolae, copiii îşi aşează încălţămintea afară, în faţa uşii, aşteptând să o găsească a doua zi încărcată cu fructe, bomboane, monede şi jucării. Cel care îl însoţeşte pe Moş Nicolae, Parkel, poate pune în încălţările copiilor neascultători cărbuni şi cenuşă.

Tradiții din Croația

Și aici Moş Nicolae aduce cadouri pe 6 decembrie. În seara de dinainte, copiii îşi lustruiesc încălţămintea şi o aşează pe pervazurile ferestrelor, sperând că va fi umplută cu daruri (dulciuri şi fructe) de către Moș.

Citește și: Ce trebuie sa stie copilul despre sarbatoarea de Mos Nicolae ?

Voi știați până acum asemenea detalii legate de Moș Nicolae?

Surse:
www.historia.ro; www.crestinortodox.ro

Surse poze:
www.pixabay.com

 

Articolul urmator
Ce este parentingul blând și de ce este la modă printre părinți
Ce este parentingul blând și de ce este la modă printre părinți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Avertismentul Protecției Consumatorilor pentru părinți de Moș Nicolae: „Achiziţionați jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate"
    Avertismentul Protecției Consumatorilor pentru părinți de Moș Nicolae: „Achiziţionați jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate"

    Moș Nicolae vine la copiii cuminți cu jucării și dulciuri. Înainte de a umple ghetuțele mici și lustruite în dimineața zilei de 6 decembrie, este bine ca părinții să...

    Dacă ești din București, trebuie să mergi cu cei mici la o plimbare cu metroul lui Moș Crăciun. Pe ce magistrale circulă
    Dacă ești din București, trebuie să mergi cu cei mici la o plimbare cu metroul lui Moș Crăciun. Pe ce magistrale circulă

    Începând cu data de 6 decembrie, metroul din București pregătește o surpriză inedită pentru copii. Este vorba despre metroul lui Moș Crăciun.

    Le-am spus copiilor mei că este în regulă să spună altor copii adevărul despre Moș Crăciun
    Le-am spus copiilor mei că este în regulă să spună altor copii adevărul despre Moș Crăciun

    În ultimii ani, a luat amploare dezbaterea despre Moș Crăciun: le spunem copiilor adevărul, sau nu? O mămică de peste hotare a creat controverse pe internet atunci când...

    El este cel mai longeviv Moș Crăciun! De peste 60 de ani aduce cadouri copiilor
    El este cel mai longeviv Moș Crăciun! De peste 60 de ani aduce cadouri copiilor

    Cel mai longeviv Moș Crăciun al Marii Britanii are 78 de ani și continuă să aducă magia sărbătorilor la sute de copii, după ce a îmbrăcat pentru prima dată celebrul costum...

    Decizia unei mame a câștigat pe deplin încrederea propriului copil: "Fiul meu m-a întrebat dacă eu am fost Moș Crăciun. Da, i-am spus adevărul"
    Decizia unei mame a câștigat pe deplin încrederea propriului copil: "Fiul meu m-a întrebat dacă eu am fost Moș Crăciun. Da, i-am spus adevărul"

    Vine un moment în copilăria oricui, când visele se spulberă și miturile par prea frumoase să fie și adevărate. „Cine este Moș Crăciun?” este prima...

    Copilul meu de 12 ani încă crede în Moș Crăciun. Să-i spun adevărul?
    Copilul meu de 12 ani încă crede în Moș Crăciun. Să-i spun adevărul?

    O mamă de peste hotare mărturisește că al său fiu de 12 ani încă mai crede în Moș Crăciun. Sau cel puțin…ea nu i-a spus niciodată adevărul, însă...

    „Moș Crăciun, fă-o pe mama să mă sune, măcar atât...”. Tot ce își dorește o fetiță de Crăciun este să își audă mama!
    „Moș Crăciun, fă-o pe mama să mă sune, măcar atât...”. Tot ce își dorește o fetiță de Crăciun este să își audă mama!

    Pentru copiii cu părinți plecați să lucreze în străinătate, sărbătorile de iarnă sunt prilej de bucurie numai dacă îi revăd pe aceștia. Din păcate, nu...

    Da, este important și SĂNĂTOS să nu uităm cine eram înainte de a face copii
    Da, este important și SĂNĂTOS să nu uităm cine eram înainte de a face copii

    Nașterea unui copil echivalează în cele mai multe cazuri cu schimbarea identității adultului devenit părinte. „Cine eram înainte? Ce îmi plăcea să fac?”...

    © 2025 Qbebe