Mai accentuat decat fetitele, baietii au tendinta sa isi exteriorizeze sentimentele. Pasiunile lor sunt puternice, iar energia lor este adesea debordanta. Obosesc mai greu si manifesta, inca de mici, un impuls de a proteja. Daca pustiul tau are cumva o surioara, probabil ai observat asta. Adevarati eroi, au curaj (chiar daca tu spui ca „n-are minte si ca seamana cu...taica-su"). Le place actiunea si pot fi adevarati titirezi.
1. Ghid de crestere: Baiatul are nevoie de un tata
Pentru ca are nevoie de un model. Atunci cand tatal lipseste din familie (abandon, moarte, divort), un baietel este mai afectat decat o fetita. Un baiat fara model viu nu poate invata cum sa fie barbat, iar asta se vede, inca de cand e mic. Fie prin agresivitatea ne-echilibrata, fie, de exemplu, prin moliciune si dependenta de „fusta mamei". Mai ales daca pustiul are acasa pe mama, pe bunica, in vizita vin doar prietenele mamei, iar la scoala are, timp de 4 ani, numai pe invataroare si inca doua profesoare, atunci el nu invata nimic despre cum sa fie barbat. Nu are de la cine. Psihologii spun ca un baiat are nevoie de cateva ore de contact cu un barbat - zilnic - pentru a invata la randul lui sa fie barbat. |
Asa ca daca esti o mama singura, insa te intelegi bine cu fostul sot, implica-l activ in cresterea baietelului. Nu il exclude din viata lui. Nu te teme ca nu va sti sa il ingrijeasca: ciupiturile de tantari de pe balta, unde au mers la pescuit, sau raceala pe care a prins-o pentru ca au dormit in curent, dar imbratisati, sunt usor de gestionat. Sunt un rau mai mic decat lipsa tatalui.
2. Ghid de crestere: Baiatul are nevoie de un „inlocuitor" de tata
Daca tatal este un adult cat de cat responsabil si este interesat de fiul sau, fa tot ce poti ca sa mentii contactul dintre cei doi. Cand pustiul va ajunge pe la 14 ani (mai e pana atunci, dar sa vezi ce repede trece timpul), va deveni foarte greu de stapanit. Fara sa isi dea seama de asta, el te va provoca, te va sfida si iti va pune la indoiala autoritatea, pentru ca resimte puternic nevoia ca cineva sa i se impuna si sa ii seteze reguli. Un barbat. |
La 14 ani, pustiul rebel cauta de fapt sa fie disciplinat de un barbat. Daca nu poti apela la tata, cauta modele potrivite pentru copilul tau. Du-l la clasa cu mai multi profesori, dar pe care i-ai consultat mai intai, ca sa iti faci o impresie. Cand alegi un sport sau o activitate extrascolara pentru baiat, verifica ce fel de barbat coordoneaza activitatea respectiva. Este acesta genul de barbat cu care ai vrea ca fiul tai sa semene? Este un model potrivit pentru el?
3. Ghid de crestere: Baiatul se lupta si se bate
Baietii debordeaza de energie si le plac luptele, gadilatul, tumbele... adica in general, joaca mai aspra, mai viguroasa. Asa ca da-l pe mana lui taica-su, ori de cate ori acesta are timp si energie. Taticule, alege un loc sigur si da-i baiatului un scop: inclestati-va palmele, dupa ce va sprijinitii antebratul si cotul pe masa, ca sa vedeti cine este mai rezistent. Alergati impreuna sau luati-va un sacutel de kick-boxing - unul mai mic, ca pentru el, sau doi de marimi diferite... Inclesteaza-l si provoaca-l sa scape din „imbratisarea ursului".
Baietii debordeaza de energie, asa ca este important pentru ei sa si-o poata manifesta in astfel de moduri, sanatoase. In plus, tatal il poate invata pe baiat lectii valoroase: daca devine periculos ori neatent, calmeaza-l si luati-o de la capat. Il inveti asa sa isi controleze forta. Iar acest lucru este valabil si la 4 ani, si la 14. O mama nu poate sa fie la fel de masculina, aspra si baietoasa ca un barbat, iar un baiat are nevoie de asa un tratament din cand in cand. |
In unele momente, cand intra in adolescenta, el cauta (de cele mai multe ori inconstient) intensitatea unei dispunte, prieteneasca si sigura, dar o disputa! El are nevoie, fizic si hormonal, de o confruntare cu cineva pe masura lui. In aceste momente, disciplina ii va fi mai la indemana unui tata decat unei mame.
4. Ghid de crestere: Baiatul are nevoie sa il vada pe tata in actiune
Ca sa poata invata mai multe despre lumea barbatilor. Asa ca tatal trebuie sa petreaca cateva ore pe zi cu fiul si cu restul familiei, discutand si facand diverse lucruri. Baiatul are nevoie sa il cunoasca pe tata in diferite moduri si in cursul unor activitati variate: asa intelege cum se poarta un barbat, cum arata un barbat si va sti cum sa procedeze in situatii similare.
Inclusiv cand vine vorba de gospodarie, baiatul ia exemplu de la tata. Daca tu gatesti, faci curatenie, il plimbi, il speli si il hranesti pe fratele mai micut, atunci si fiul tau va gasi firesc si placut sa se implice in activitatile casnice. Exemplul personal este cea mai eficienta si mai sanatoasa disciplina.
Daca te vede ca te porti frumos cu mama lui, ca citesti o carte, ca esti amabil si ferm in public, ca iti exprimi emotiile, nu faci „pe durul" sau ca iti ingrijesti corpul si aspectul fizic, atunci acestea vor fi mai puternice dact orice indicatii sau reguli impuse! Asa ca va trebui sa devii tu mai intai barbatul care vrei ca baietelul tau sa devina... La fel de important este ca baietelul sa cunoasca si alti barbati: sa te compare pe tine, sa aiba si alte modele, sa confrunte pe altii ca el si sa cunoasca barbatii „in mediul natural". Asa ca ia-l cu tine la serviciu din cand in cand, ia-l cu tine cand repari masina vecinului, ia-l cu tine cand mergi la pescuit cu prietenul cel vechi sau cand iesi la forbal cu amicii.
|