Din informaţiile deţinute până în prezent, acest video a apărut mai întâi pe Facebook, pe 31 august, după aceea ajungând şi pe alte reţele sociale, cum ar fi Instagram şi TikTok. Întrucât TikTok a devenit tot mai popular în rândul copiilor şi adolescenţilor, experţii sunt îngrijoraţi şi sfătuiesc să se evite pe cât posibil utilizarea acestei reţele sociale până când nu va exista certitudinea că filmarea nu a fost eliminată complet de acolo. Aceasta îl surprinde pe un bărbat în vârstă de 33 din SUA, Ronnie McNutt, în timp ce acesta îşi punea capăt zilelor. Moartea sa a fost confirmată pe Facebook, pe contul său personal.
Detaliul care i-a alarmat pe specialişti a fost că videoclipul se ascunde de fapt în spatele unor postări ce par inofensive, ca de exemplu cu pisici sau cu căţeluşi. În Australia de exemplu, s-a intrat în alertă odată ce videoclipul de pe TikTok a fost urmărit de mai mulţi elevi de la o şcoală din Sydney. Imediat, părinţii au fost avertizaţi: "Vă recomandăm să fiţi foarte vigilenţi cu conţinuturile social media urmărite de copii dv.până când acest conţinut este eliminat". De asemenea, a fost dată recomandarea să se evite pentru o perioadă toate videoclipurile în care apar căţeluşi sau pisicuţe, întrucât acestea sunt utilizate doar pentru a masca anumite conţinuturi violente. Părinţii au fost sfătuiţi şi să se străduiască să stea de vorbă cât mai repede cu copiii lor în cazul în care aceştia ar urmări cumva videoclipul de pe TikTok.
În regiunea Queensland din Australia, părinţilor li s-a recomandat ca, timp de o zi întreagă, să nu le permită copiilor să fie online. Reprezentanţi ai şcolilor din regiune au menţionat că mai mulţi copii au fost deja "extrem de afectaţi" de ceea ce au văzut în videoclipul vizat.
Pe fondul situaţiei create, responsabilul cu siguranţa din mediul online din Australia a contactat marile companii de social media pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la videoclipul devenit viral: "Este un alt exemplu legat de natura virală a Internet-ului şi de efectele distructive pe care le au conţinuturi precum acesta asupra celor care văd materialul...".
Şi în Noua Zeelandă specialiştii din cadrul "Mental Health Foundation" au adus în atenţie următorul aspect: părinţii şi educatorii trebuie să fie conştienţi de riscurile la care sunt expuşi copiii în mediul online, dar fără să le interzică acestora să le utilizeze: "Social media au un mare impact pozitiv asupra tinerilor- interdicţia nu este o soluţie. Trebuie să ne asigurăm că aceştia pot vorbi deschis cu adulţii despre lucrurile negative pe care le-au văzut sau pe care le-au auzit fără să se teamă că nu vor mai fi lăsaţi să folosească Social Media sau că vor fi pedepsiţi".
Îndemul specialiştilor neozeelandezi pentru părinţii ai căror copii au vizionat conţinuturi online care i-au afectat este: să stea de vorbă cu ei despre ceea ce au văzut sau să se adreseze unor agenţii specializate în acordarea de sprijin pentru asemenea probleme.
Cât îi priveşte pe reprezentanţii TikTok, aceştia au explicat: "Sistemele noastre au detectat automat şi au dat avertizări cu privire la acele postări care încalcă politicile noastre legate de interzicerea conţinuturilor care laudă, încurajează sau promovează sinuciderea...Interzicem conturile care încearcă să încarce permanent clipuri şi îi apreciem pe membrii comunităţii noastre care au raportat conţinuturi şi care au avertizat să nu fie privite, asumate sau distribuite pe nicio platformă...".
Surse: dailymail.co.uk, 7news.com.au, newshub.co.nz, abc.net.au
Poza principală: https://www.istockphoto.com/photo/three-teen-girls-smiling-and-shoots-a-video-on-a-pink-background-selfies-tiktok-gm1262959062-369593456
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com