Cred că nu există pentru nimeni o vârstă potrivită pentru a deveni mamă. Nu ești niciodată suficient de informată, suficient de pregătită, suficient de răbdătoare. Și totuși, atunci când te vezi în brațe cu un bebeluș, vei fi mama perfectă. Nu pentru alți copii, ci pentru al tău. Pentru că te vei implica, te vei dedica trup și suflet creșterii și educării sale. Acea bucățică ruptă din tine va deveni nu doar motivul existenței tale, ci și motivul de a fi un om mai bun. Te vei schimba, fără să simți și uneori chiar fără să vrei pentru că doi ochi mici te vor privi îndeaproape în mod constant. Așadar, nu trebuie să îi dezamăgești prin vorbe și mai ales prin fapte.
Viața unei mame vine împreună cu o mulțime de responsabilități. Tu ești modelul primordial în viața copilului tău, ai responsabilitatea de a construi un om și, chiar dacă de multe ori poate părea o povară greu de purtat, adevărul este că nu există scop mai nobil în această lume.
Băiețelul meu Teo, în vârstă de 10 ani, este reflexia mea. Sunt conștientă de acest lucru. O văd în vorbele sale în care nu de puține ori le regăsesc pe ale mele, o văd în gesturile sale care le copiază adeseori pe cele văzute la mine. Mă simt mândră de el, căci este un copil bun și extrem de inteligent, mai ales că nu am avut niciun ajutor semnificativ în creșterea sa. În cea mai mare parte a existenței sale am fost doar noi doi. Eu l-am schimbat de scutece, eu l-am hrănit, eu l-am plimbat, iar mai târziu eu l-am ajutat la teme. Nu a fost ușor, dar pentru că el este lumina ochilor mei nici oboseala și nici lipsa ajutorului nu m-au determinat să regret vreo clipă tot ce am făcut și fac în continuare pentru el.
De altfel, ne-am jucat împreună, am copilărit împreună, am crescut împreună. Și îmi place să cred că am și devenit un om mai bun datorită lui. Eram și înainte un om generos, altruist, interesat de binele semenilor, dar maternitatea m-a determinat nu doar să acord atenție unor cauze în care am crezut, ci să-l implic și pe el în acestea. Am vrut să fie martor la toate acțiunile mele, pentru a înțelege motivația din spatele lor.
L-am implicat așadar în reciclare, în special a hârtiilor. Astfel este conștient că avem în casă un loc special pentru depozitat hârtii, iar după ce strângem o cantitate considerabilă mergem împreună la centrul de reciclare. Banii primiți drept contravaloare pentru hârtie îi revin lui, chiar dacă este vorba despre o sumă infimă care ajunge la pușculița sa. De fapt, a înțeles demult că nu pentru acei bani trebuie să reciclăm, ci pentru binele copacilor care ne oferă oxigen, al planetei pe care trăim și pentru viitorul său. Apoi l-am implicat în donații. De haine, rechizite sau orice altceva am considerat adecvat vârstei sale. Pentru a înțelege că nu toți copiii se nasc norocoși, iar noi restul avem datoria de a-i ajuta să le fie puțin mai bine. A fost martor și participant activ uneori pentru că vorbele nu sunt suficiente pentru a explica rostul unei fapte bune. Am fost implicați chiar în campanii unde a avut tăria de a munci cot la cot cu adulții pentru un bine mai presus decât relaxarea și odihna sa și unde nu a abandonat. Pentru că a înțeles că speranța pentru a aduce un zâmbet în sufletul altora se poate afla chiar în mâinile tale. Chiar dacă ți se par mici și neajutorate, alături de ale tale se află și ale altora. Și împreună putem schimba lumea în bine.
Nu am povestit aceste lucruri pentru a mă lăuda. Nu consider că faci bine pe lumea aceasta pentru vreo anume răsplată, ci faci bine pentru că, după cum îmi place să spun, este important să lași o dâră de lumină în viața pe care o trăiești și pentru că așa ar trebui să facem cu toții. Nicio avuție din lume nu se poate compara cu sentimentul că ai ajutat un alt om să zâmbească, chiar dacă doar pentru câteva clipe.
Nu mai devreme de săptămâna aceasta am avut parte de o discuție despre eroi. Realizând cât de multe lucruri am reușit să rezolv într-o singură zi, marea majoritate fiind legate de el, a concluzionat că Superman este demodat și că de fapt, sub hainele mele, se ascunde o pelerină invizibilă. Dar, cel mai important, mi-a spus următoarele cuvinte:
- Mami, nu am nevoie de un erou, tu ești de ajuns!
Am știut atunci că misiunea mea și-a atins obiectivul. Și că el a înțeles cât de mult lupt eu pentru a-i fi bine, că eroii sunt deghizați de cele mai multe ori în oameni relativ banali, care îți călăuzesc pașii zi de zi.
Fii și tu erou pentru copii
Am lăsat pentru final aspectul donațiilor, și nu pentru că ar fi mai puțin important. Dimpotrivă. Nu doar o singură dată am participat cu donații în diverse campanii umanitare. În calitate de mamă, dar mai ales de om cu simț civic, consider că este de datoria noastră să ne implicăm, cu atât mai mult cu cât efortul pentru a face un bine este unul minim. Magazinele Profi desfășoară în perioada 28 august-15 octombrie campania Fii și tu erou pentru copii!, aflată deja la cea de-a șaptea ediție.
Te costă 0 lei și câteva minute rupte din timpul tău pentru a vota unul dintre proiectele sociale unde dorești ca PROFI să realizeze o donație. Mecanismul campaniei este simplu: scanezi bonul de cumpărături la oricare dintre magazinele PROFI, iar în funcție de numărul de puncte alocate de clienți, suma de 1.500.000 lei va fi împărțită între cele 7 ONG-uri în luna noiembrie.
Aceste proiecte sunt după cum urmează:
PROTECȚIA MEDIULUI: Natura - cel mai bun Prof (Organizația Națională Cercetașii României),
SĂNĂTATE: Caii pot ajuta copiii cu autism (Asociația Descoperă Natura),
EDUCAȚIE: Învăț, să nu fiu sărac (Fundația FARA),
APĂRAREA DREPTURILOR COPIILOR: Festivalul Drepturilor Copilului (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil),
CULTURĂ: One World România la școală (Asociația One World România),
INCLUZIUNE/ SERVICII SOCIALE: SOS Centre de consiliere și sprijin pentru copii și părinți (SOS Satele Copiilor România),
SPORT: Performanță socială prin sport (Fundația Special Olympics). Materiale informative despre cauzele susținute de campania din acest an se găsesc pe www.profi.ro și în cadrul magazinelor.
Nu te costă nimic absolut nimic să faci o faptă bună. Și nu uita: faptele bune nu au nevoie de nicio motivație, ele pornesc pur și simplu din suflet.