Este normal ca un copil să răspundă obraznic?
Cercetătorii din cadrul Spitalului de Copii din Pitsburgh spun că este perfect normal ca un copil să răspundă obraznic și că acest lucru nu ține de felul în care acesta a fost crescut sau de educația pe care a primit-o. Este pur și simplu modul prin care copilul crește și își dobândește independența. De asemenea, prin faptul că răspund, cei mici testează limitele părinților și își dau seama că discuțiile în contradictoriu apar atunci când ei nu au un sentiment de putere personală: adică atunci când se simt neputincioși și lipsiți de control în viața lor. Prin urmare, au nevoie să își exercite controlul și fac acest lucru cu singurele arme pe care le dețin: cuvintele lor.
A răspunde obraznic este normal, spune Positive Parenting Solutions, încă de la primul „Nu!” al unui copil, dar, după cum știm cu toțîi, acest tip de comportament se manifestă cu adevărat atunci în preadolescență și în anii adolescenței. Toți părinții trec prin asta, copiii simțind nevoia să răspundă obraznic pentru a simți că dețin controlul asupra unei anumite situații în față căreia sunt, de fapt, neputincioși.
Adesea, este vorba de neputință dublată de altceva. Copiii flămânzi, însetați și obosiți vor răspunde mai mult, de exemplu. Iar în calitate de părinți, trebuie să satisfacem nevoia înainte de a aborda comportamentul.
Așa că îi lăsăm pe copii să răspundă obraznic, fără să luăm totul personal
Și, la naiba, e greu, oricât de pașnic și de răbdător ai fi. În momentul în care copilul îți spune că e mare și că face ce vrea el, îți este greu să nu îi răspunzi cu aceeași monedă, și chiar să plusezi și să ridici tonul. Dar copiii își modelează răspunsurile emoționale după cele ale părinților lor. Dacă țipi înapoi, îi înveți nu numai să răspundă cu furie, ci și să ia personal replica.
Noi dăm tonul interacțiunii: dacă vrem că interacțiunea să fie calmă, trebuie că noi înșine să dăm dovadă da calm. Este foarte, foarte greu să fii calm atunci când copilul tău țipă la ține în mijlocul unui supermarket sau într-un restaurant plin. Dar, în mare parte, tragi aer în piept și reușești. Abia atunci când poți avea o conversație rațională cu copilul, îi poți atrage atenția asupra faptului că nu ți s-a părut în regulă comportamentul său.
Nu este simplu să nu răspunzi emoțional la obrăzniciile copiilor, dar dacă reacționezi emoțional, este un semn clar că obrăznicia și-a făcut efectul. Află care este principala cauza a răspunsului obraznic, însă pentru asta trebuie să îți cunoști foarte bine copilul în așa fel încât să îți poți da seama ce îl frustrează și cum anume să îl faci să spună acest lucru.
- Surse: scarymommy.com
Surse foto: istockphoto.com