Mos Craciun este asteptat de copiii din intrega lume. Este poate cel mai puternic personaj, reusind sa ne marcheze copilaria tuturor. Cu barba alba si lunga, haina rosie imblanita, manusi groase si cizme calduroase, el porneste in noaptea de Ajun pe sania lui fermecata, trasa de reni, sa imparta cadouri copiilor cuminti din intreaga lume.
Domiciliul este la Polul Nord, in Laponia. Considerata tara lui Mos Craciun, aceasta regiune se intinde pe teritoriul a patru state din nordul Europei: Finlanda, Suedia, Norvegia si Rusia. Capitala Laponiei este Rovaniemi, localitatea unde se afla Oficiul Postal al Mosului, locul unde se primesc anual milioane de scrisori cu dorintele copiilor.
Ce cred specialistii despre traditia lui Mos Craciun?
Dar ce este Mos Craciun? O fantezie inocenta sau o minciuna care poate face rau copiilor? Aceasta dilema este dificila pentru unii parinti care, desi construiesc cu drag aceasta lume magica a povestilor, plina de personaje frumoase, se tem de reactia lor atunci cand vor afla adevarul, ca Mos Craciun de fapt nu exista. Se gandesc ca daca-i mint, cand vor fi mari isi va pierde increderea in ei. Si atunci, care este rezolvarea dilemei?
Mai multe studii de specialitate realizate in Statele Unite si Canada, citate de Webmd.com, sugereaza ca majoritatea copiilor stiu despre Craciun, chiar daca nu toti il vad ca pe o persoana reala. Cei mai multi afla adevarul despre el in jurul varstei de 7 ani si doar jumatate dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 8 si 11 ani inca mai cred in Mos Craciun.
Atunci cand afla care-i adevarul, majoritatea reactioneaza intr-o maniera pozitiva, ba chiar se simt mandri ca si-au dat seama singuri ca el este doar un personaj. De asemenea, jumatate dintre ei sunt incantati de aceasta idee, chiar daca Mosul nu este real.
Cu toate acestea, sunt si cazuri in care aflarea adevarului a produs traume. O femeie care a devenit de curand mamica, a povestit reporterilor de la Webmd.com ca a fost dezamagita atunci cand a aflat cine este de fapt Mos Craciun, dar cel mai rau a a suparat-o faptul ca parintii ei au obligat-o sa creada in continuare in acest mit, spunandu-i ca Mosul aduce daruri doar celor care cred in el.
Desen dedicat Mosului, realizat de Mircea (13 ani), atunci cand avea 5 ani (Mosu, Mami, Tati, Mamaie, Tataie si bradul de Craciun).
"Felul in care copiii experimenteaza mitul lui Mos Craciun depinde de felul in care este le este prezentat. Daca el reprezinta un om bland, bun si generos, atunci este o experienta plina de bucurii", considera medicul pediatru Benjamin Siegel, profesor la Universitatea de Medicina din Boston.
De asemenea, Shari Kuchenbecker, psiholog si cercetator, le-a spus propriilor copii atunci cand erau mici ca Mos Craciun este un simbol al iubirii, al altruismului si al sperantei. "Nu le-am zis niciodata ca Mos Craciun este o persoana reala", subliniind totodata cat de important este sa nu-i minti pe copii.
Pe de alta parte, psihologul Robert Feldman, profesor la Universitatea
Massachusetts, ce a realizat mai multe studii despre deceptie si
minciuna, considera ca mitul lui Mos Craciun nu face mai mult rau decat
daca i-ai spune unei persoane "Arati super" sau "Nu te-ai ingrasat
deloc", afirmatii pe care le facem cu totii atunci cand socializam. "De
fapt, ii invatam pe copii ca dezamagirea este un lucru de acceptat", concluzioneaza el. |
|
Scrisoare lui Mircea pentru Mos Craciun, scrisa cand era mai mic |
Copiii sunt intelegatori si pot trece cu usurinta peste sentimentele negative atunci cand afla cine-i cu adevarat Mosul. "Este ca si cum le-ai spune despre Cenusareasa sau Alba ca Zapada. Este o poveste iar atunci cand vor fi mai mari vor intelege asta", este de parere si medicul pediatru George Cohen, profesor la Universitatea de Medicina George Washington.
Care este rolul lui Mos Craciun in dezvoltarea copiilor?
In definitiv, nu exista studii care sa afirme cu tarie daca povestea lui Mos Craciun ajuta in dezvoltarea copiilor sau le face rau. "Este o alegere personala. Indiferent ce vei decide, nu cred ca va afecta negativ copilul tau", le spune asistentul universitar Tasha Howe, de la Facultatea de Psihologie Humboldt din California, propriilor sai studenti.
Desen realizat de Cristina (13 ani)
Intre 1 si 4 ani, copiii inteleg lucruri pe care le vad si le ating, asa cum este o sanie, un ren sau Mos Craciun ca persoana. Ei nu pot asimila concepte abstracte. Intre 4 si 6 ani, copii incep sa-si puna intrebari daca Mosul este real sau nu. Abia dupa 6 ani ei sunt pregatiti sa inteleaga ca Mos Craciun este adevarat, dar nu intr-un sens concret. Abilitatea lor de a gandi abstract incepe sa de dezvolte si continua pana la 14 ani.
Insa, pentru copiii de toate varstele, imaginatia este importanta, fiind cruciala mai ales pentru cei mici. "Ei pur si simplu nu pot trai intr-o lume fara fantezii", spune Carolyn Saarni, psiholog si profesor la Universitatea Sonoma din California.
Ce gandesc copiii despre Mos Craciun?
Mos Craciun este un personaj atat de indragit, incat ne fascineaza si pe noi adultii. Insa ce se intampla in mintea copiilor atunci cand cresc mari, cand afla de la prieteni ca Mosul este de fapt tata, moment in care cei mai multi copii se indoiesc de existenta lui.
Pentru a afla chiar de la ei, Qbebe.ro a luat cateva interviuri unor copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 13 ani.
1. Cine este Mos Craciun?
"L-am vazut la gradinita". (Denis - foto stanga, 3 ani si 8 luni)
"Mos Craciun este omul care aduce cadouri la toti copiii". (Tudor, 4 ani si jumatate)
"Mos Craciun este... omul care aduce la toti copiii cadouri", i-a soptit cu drag prietenul lui, Tudor. (Ianis, 5 ani)
"Ne aduce multe daruri". (Iulian, 7 ani si 3 luni)
"Un om care aduce foarte multe cadouri la copii". (Daria, 7 ani si jumatate)
"Mos Craciun? Am inteles de la unii prieteni ca este un spirit care intra in tati sau in parinti, dar eu tot cred ca e un mos care aduce cadouri". (Darius, 9 ani)
2. Cum arata Mos Craciun?
"Cu barba si cu cadouri si... plete dalbe". (Denis)
"Are o barba mare, are manusi, are o caciula..." (Tudor - foto dreapta)
"Mos Craciun arata: are o barba, are manusi si o caciula". (Ianis)
"Este un mos si are o barba alba". (Iulian)
"Are o barba lunga, manusi, costum si caciula". (Daria)
"Cu caciula rosie, alb si rosu si o haina mai groasa". (Darius)
3. De ce are barba alba?
"Pentru ca asa e". (Tudor)
"Fiindca asa este el". (Ianis - foto stanga)
"Ca-i batran". (Iulian)
"Fiindca este batran". (Daria)
"El e batran". (Darius)
4. De unde vine Mos Craciun?
"De la mosi-stramosi". (Tudor)
"Mos Craciun vine... din mosi-stramosi". (Ianis)
"De departe, de la Polul Nord". (Iulian - foto dreapta)
"De la Polul Nord". (Daria)
"De la nasterea lui Isus, era atunci familia Craciun si nevasta lui a lasat-o pe Maria sa stea in grajd si de atunci Craciun s-a facut bun". (Darius)
5. Ce face Mos Craciun?
"Aduce cadouri la toti copiii". (Tudor)
"El face... aduce la toti copiii jucarii". (Ianis)
"Imparte cadouri". (Iulian)
6. Crezi in Mos Craciun?
"Da, cred. Am unele indolieli pentru ca unii copii mai zic ca sunt parintii". (Raul - foto stanga, 9 ani)
"Normal". (Vladimir, 11 ani)
"Da, cred in Mos Craciun. Am crezut de cand eram mic." (Mircea, 13 ani)
"Da, cred si de fiecare daca cand cred in aceasta sarbatoare si magie a ei ma simt mai fericita si bucuroasa sa impart aceasta magie cu toata lumea, daca s-ar putea". (Andra, 13 ani)
"Da, cred". (Cristina, 13 ani)
"Da cred, pentru ca el aduce jucarii si ce vrem noi, ce stie el. Le-am spus celorlalti copii ca el exista, dar ei au spus ca sunt parintii". (Andrei, 13 ani)
7. Cine ti-a povestit despre Mos Craciun?
"Mama. Mi-a spus ca este personajul care ne-a marcat noua copilaria si ca este batranul care ne-aduce daruri". (Mircea - foto dreapta)
"Sincer, mama si tata la un loc. Aveam cam 4 ani. Mi-au povestit ca Mos Craciun este un mosulet dragut, haios, care vine pe horn si ne aduce cadouri de fiecare data cand suntem cuminti. De atunci m-a m motivat sa fiu cuminte in fiecare an". (Andra)
"Mama, cred ca de cand eram bebelus. Mi-a spus ca este un om batran care ne aduce cadouri si ne face fericiti". (Cristina)
"Mama. Aveam 4 ani. Mi-a spus ca este un mosulet dragut care vine si ne aduce cadouri sub brad". (Vladimir)
8. Ce ti-a adus Mos Craciun in anii trecuti?
"Masina... multe obiecte care au valoare sentimentala foarte mare pentru mine". (Mircea)
"In primul rand mi-a adus sanatate, ceea ce este pentru mine cel mai important, apoi mi-a adus magia Craciunului si cadourile pe care mi le-am dorit, desigur nu am cerut ceva prea scump... o pereche de casti, jucarii cand eram mica, dulciuri - ca iubesc foarte mult ciocolata, lucruri marunte, dar care pentru mine inseamna mult". (Andra - foto stanga)
"A adus o persoana importanta pentru mine, din strainatate a adus-o acasa. Pe mama". (Cristina)
"Am primit multe - telefon, laptop, carti, dulciuri..." (Vladimir)
"Un set de lego si dulciuri". (Raul)
"Dulciuri, fructe... imi plac fructele, o periuta de dinti si jucarii". (Andrei - foto dreapta)
9. Si ce vrei sa-ti aduca anul acesta Mos Craciun?
La Denis a venit Mosul m-ai devreme. "Mi-a adus un telefon, d-asta (arata spre instalatia de pom)...", apoi mama ii aminteste despre dulciuri, iar tatal despre un trenulet. Mai vrei sa vina Mos Craciun la tine? "Da." Tu ai fost cuminte? "Da."
"Eu mi-as dori o masina". (Ianis)
"O masina. O masina galbena". (Iulian)
"O papusa". (Daria - foto stanga)
"Cred ca vreau sa-mi aduca un skateboard. In anii trecuti mi-a adus papusi, lego city, elicoptere, avioane." (Darius)
"O pereche de blugi, o carte si dulciuri". (Vladimir - foto dreapta)
"Mi-as dori foarte mult o tableta noua si o pereche de casti". (Mircea)
"Tot un set de lego. Imi place sa contruiesc". (Raul)
"Sincer... o chitara imi doresc foarte mult. Acum o folosesc pe-a varului meu" (Andra)
"O periuta electrica, ca mama sa vada daca are si la noi periute electrice". (Tudor)
"Un Craciun fericit. Poate sa-mi gasesc niste lucruri pierdute si atat". (Cristina - foto stanga)
"Un elicopter cu telecomanda". (Andrei)
Ce gandesc parintii despre Mos Craciun
Aflati in continuare si care este opinia parintilor despre traditia lui Mos Craciun.
1. De la ce varsta i-ati povestit despre Mos Craciun?
"De la 1 an". (Larisa, mamica lui Tudor)
"In jur de 1 an". (Olivia, mamica lui Ianis)
"I-am povestit de Mosu' de cand era foarte mic si am impodobit primul bradut. Avea doar o luna, dar deja ii spuneam povesti, iar cele despre Craciun aveau ceva magic" (Violeta, mamica lui Mircea)
2. De ce ati ales sa-l faceti sa creada in Mos Craciun?
"Este bine sa creada ca exista si lucruri bune". (Larisa)
"Este spiritul sarbatorilor si este un personaj binevenit pentru copii, chiar si pentru adulti". (Olivia)
"Am ales sa-i spun povestea lui Mos Craciun pentru ca in preajma sarbatorilor si eu cred in ea. Imi amintesc de emotiile mele in ajun si in prima zi de Craciun, cand eram copil, de dorinta de a fi cat mai cuminte tot anul, de prima scrisoare primita de la Mosul in cutia postala, chiar din Laponia, dupa ce i-am scris la un concurs. De ce sa ii rapesc copilului meu astfel de emotii? Vreau sa creada in Mosul cat de mult posibil!" (Violeta)
3. Cum credeti ca va influenta acest lucru dezvoltarea lui?
|
"Va crede in speranta". (Larisa) "In bine, sa-i dea incredere si speranta". (Olivia) "Credinta in Mos Craciun il influenteaza mai ales in preajma sarbatorilor si prin prisma cadourilor primite. In timpul anului, uita... Oricum, nu cred ca povestea lui Mos Craciun, a spiridusilor si a renilor vorbitori il face mai putin inteligent sau il indeparteaza de stiinta. Este constient ca este o poveste , dar si ca are ceva magic". (Violeta) |
Icoana pe sticla ce o reprezinta pe Fecioara Maria, realizata de Vladimir (11 ani), cand era in clasa a II-a |
4. Pe la ce varsta credeti ca va descoperi ca nu exista Mosu?
"Sper cat mai tarziu, dar probabil va afla mai devreme". (Larisa)
"O sa descopere, dar as vrea sa fie cat mai tarziu". (Olivia)
"Ce sa descopere? Cand va calatori in Laponia si ii va lua un autograf lui Mos Craciun, il va descoperi si fata in fata. Lasand gluma deoparte, cred ca atunci cand va intra la scoala sau dupa, probabil pe la opt-noua ani." (Violeta)
5. Va fi el dezamagit?
"Nu cred, va intelege." (Larisa)
"Nu, sa speram ca o sa fie mare si o sa inteleaga." (Olivia)
"Eu sper ca in sinea lui sa creada toata viata in propria lui poveste de Craciun. Asa nu are nici de ce sa fie dezamagit". (Violeta)
La final, ne-am intalnit cu Mos Craciun in persoana. A tras sania la Breaza, in centrul orasului, pe treptele primariei, unde i-a intampinat pe toti copiii cu clasicul "Ho Ho Ho". I-a primit in sania lui, a stat de vorba de ei, le-a ascultat dorintele si le-a citit scrisorile. "Este o experienta deosebita si foarte placuta", a spus Nicolae, care a fost pentru 11 zile in pielea lui Mos Craciun. Copiilor le-a spus sa fie cuminti si la anul, urandu-le tuturor sarbatori fericite. "Magia Craciunului depinde de fiecare in parte, in special de reunirea familiei in jurul bradului, care se continua cu o masa bogata", a concluzionat el.
Multumiri speciale:
Denis, 3 ani si 8 luni
Tudor, 4 ani si jumatate
Ianis, 5 ani
Iulian, 7 ani si 3 luni
Daria, 7 ani si jumatate
Darius, 9 ani
Raul, 9 ani
Vladimir, 11 ani
Mircea, 13 ani
Cristina, 13 ani
Andrei, 13 ani
Larisa,
Olivia,
Violeta,
Nicolae, in rolul lui Mos Craciun
Alte surse:
http://www.webmd.com