Psihologia copilului de 4 ani

Psihologia copilului de 4 ani

Bianca Onofrei

Transformările unui copil la această vârstă, sunt mai vizibile decât cele de până acum. Diferenţa dintre vârsta de 3 ani şi cea de 4 ani este destul de mare, iar unii copii pot lăsa impresia că evoluează "peste noapte". Este foarte important totuşi, ca şi părinte, să întelegi că psihologia copilului de 4 ani nu este o ştiinţă exactă, şi că dacă există o îmbunătăţire vizibilă a dezvoltării locomotorii, nu înseamnă că şi cu cea a limbajului este aceeaşi situaţie. Unii copii sunt mai motivaţi să exploreze, să fie activi, alţii sunt mai interesaţi să deseneze, să li se citească, iar asta nu înseamnă că există o problemă medicală sau psihologică.

Din punct de vedere social, la această vârstă copiii devin mult mai independenţi şi încep să-şi exprime dorinţele. În anumite situaţii, pot fi chiar nepoliticoşi, deoarece înca nu ştiu să-şi gestioneze trăirile. Este foarte important să nu ai o reacţie dramatică, atunci când îţi spune răspicat să taci, să îl laşi în pace, sau cînd refuză să facă ceva. Păstrează-ţi calmul şi explică-i ce are de făcut, şi care este motivaţia.

Legat de prieteni, poate avea unul preferat, indiferent de sex, şi devine foarte important să fie acceptat de către cei din jur. Poate percepe mai bine noţiunea de timp, de bani, prin urmare îi poti spune că nu are mult timp la dispoziţie să facă anumite lucruri, sau că tu nu ai timp să faci ceva, îi poţi spune care sunt nevoile familiei şi momentele în care nu vă permiteţi să faceţi anumite achiziţii. Aceste discuţii este bine să aibă loc acasă, într-un moment relaxat, nu la magazin, cand deja cere nişte lucruri şi nu înţelege de ce este refuzat. Nu înţelege foarte bine noţiunea de proprietate, prin urmare tot ce vede şi îi place, este al lui. Întelege ce înseamnă tristeţea şi consolarea, şi a învăţat să identifice aceste stări şi nevoi, din proprie experienţă.

Copii care deseneaza impreuna

La această vârstă începe să apară şi curiozitatea legat de sexualitate. Îi poţi explica diverse aspecte care ţin de anatomie şi de reproducere. Incepe să pună întrebări despre poveştile pe care le aude, sau despre desenele animate pe care le vede, pentru a face distincţia dintre realitate şi ficţiune. Părinţii pot observa o tendinţă de a inventa lucruri, de a povesti ceva oarecum diferit faţă de cum s-a întâmplat. Este o etapă normală dar trebuie controlată, pentru a nu dezvolta o tendinţă de a cosmetiza adevărul, chiar şi fără motiv.

La vârsta de 4 ani, dezvoltarea locomotorie presupune capacitatea de a sta într-un picior câteva secunde, saltul într-un picior, aruncarea mingiilor, folosirea furculţei şi cuţitului, pedalarea unei triciclete, urcarea scărilor fără ajutor. Poate desena cercuri, pătrate şi uneori triunghiuri, iar când vine vorba de latura creativă, pot manifesta interes pentru a construi diverse lucruri sau chiar pentru a se implica în treburile gospodăreşti.

Atunci când vine vorba de limbaj, pot număra până la 10 sau mai mult, pot recunoaşte cel puţin 4 culori, iar vocabularul poate depăşi 1000 de cuvinte. Legat de litere, dacă s-a exersat în acest sens, copilul poate recunoaşte câteva litere sau îţi poate spune numele pe litere. Vorbirea este mult mai clară iar propoziţiile sunt alcătuite mai uşor, cu până la 4-5 cuvinte. La această vârstă, copiii încep să pună cele mai multe întrebări, prin urmare, da dovadă de răbdare şi disponibilitate de a le explica ce se întâmplă în jurul lor. În cazul în care aude înjurături sau alte cuvinte pe care nu ar trebui să le folosească, va avea tendinţa să le repete, mai ales dacă reacţia părinţilor este una de uimire şi dezaprobare. Nu trebuie nici să cerţi copilul atunci când foloseşte aceste cuvinte, nici să râzi, pentru că nu faci decât să încurajezi comportamentul. Explică-i cu calm de ce nu are voie să adopte acest limbaj.

baietel cu carti

Sfaturi pentru părinţi:

Ajută-l să cunoască lumea. Copilul tău se află la vârsta la care absoarbe informaţia precum un burete. Descoperă şi tu lumea, împreună cu el, mergeţi la spectacole, în excursii, la muzee, chiar dacă nu înţelege tot ce vede. Este ocazia ideala pentru a creea o legătură cu copilul, iar în timp ce faceţi diverse activităţi, ai şansa să îl educi în multe aspecte. De asemenea, există multe cărţi educative, ilustrate, care oferă informaţii într-un mod foarte distractiv şi accesibil.

Nu uita că prietenii sunt foarte importanţi. Copilul tău nu trebuie să aştepte până merge la şcoala, pentru a lega prietenii. Fiecare etapă a vieţii sale presupune şi socializarea, iar interacţiunea cu ceilalţi este esenţială. Astfel, acesta întră în contact cu personalităţi diferite, cu copii care au fost educaţi diferit şi învaţă să se adapteze şi să aibă discernamant. Foarte curând vor apărea întrebări precum „ de ce X are voie să se uite la desene animate, şi eu nu?", „de ce mama lui X îl lasă să mănânce cartofi prăjiţi, şi tu nu?".

Siguranţa este foarte importantă. Înainte de a-ţi face probleme legat de dezvoltarea emoţională şi intelectuală, este foarte important să te asiguri că este în siguranţă. La această vârstă, accidentările sunt foarte greu de evitat, din cauza energiei pe care o au în permanenţă şi a dorinţei de a explora mediul înconjurător, fără să conştientizeze pericolele. Acum este momentul să îi explici cum trebuie să treacă strada şi alte aspecte care îl vor ajuta mai târziu. Nu te baza pe faptul că momentan îl supraveghezi, pentru că nu o să poti face asta în permanenta.

fetita care se da in leagan

Nu te stresa în legătură cu întrebările din sfera sexuală. Abordează acest subiect ca pe unul firesc. Nu trebuie să îi induci senzaţia că este tabu, ruşinos sau interzis. Adaptează răspunsurile pentru vârsta sa, şi informează-te din timp. Întrebările apar când te aştepţi mai puţin.

Adaptează pedeapsa la fapta. Nu exagera cu reacţiile, chiar dacă pe moment ai tendinţa de a-ţi pierde rabdarea. La această vârstă, tehnica de „time-out" este foarte potrivită, dar nu trebuie folosită decât extrem de rar, de exemplu de 2 ori într-un an, şi să fie aplicată 2-3 minute. Nu uita că eşti datoare să îi explici cum funcţionează lucrurile şi să-l ajuti să se adapteze cerinţelor.

Fiind o vârstă importantă pentru formarea stimei de sine, atenţia pe care i-o dai copilului şi felul în care reacţionezi la ceea ce face, pot fi decisive în acest sens. Nu uita că a fi părinte nu trebuie să fie un chin, ci o experienţă frumoasă, iar cel mic de asemenea, merită un părinte liniştit şi iubitor.

Sursă: www.sheknows.com

 

Articolul urmator
Cum să-i răspunzi copilului când înjură
Cum să-i răspunzi copilului când înjură

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum mi-am convins copilul să se spele pe dinți în fiecare zi. Am folosit psihologia inversă!
    Cum mi-am convins copilul să se spele pe dinți în fiecare zi. Am folosit psihologia inversă!

    Știți deja că cei mici nu se spală pe dinți din proprie inițiativă - cel puțin, nu în general. De obicei, trebuie ca părintele să insiste și uneori, pur și simplu nu...

    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este, de departe, cea mai dificilă din viața copilului. Ce spun experții
    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este, de departe, cea mai dificilă din viața copilului. Ce spun experții

    Un studiu efectuat pe 2000 de părinți a dezvăluit un lucru interesant: cea mai dificilă vârstă pentru un copil este 8 ani. Cu o independență confundată cu...

    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?
    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?

    Știm cu toții că există copii „cuminți” și copii „obraznici”. Cel puțin, așa le spunem noi în limbaj popular. E prea complicat și în plus, nu are...

    Am aflat că soțul meu îi dă copilului nostru de 5 ani melatonină pe ascuns
    Am aflat că soțul meu îi dă copilului nostru de 5 ani melatonină pe ascuns

    O femeie află că soțul îi dă, pe ascuns, fetiței lor medicamente care să o ajute să doarmă. Profund dezamăgită, aceasta cere părerea internauților și primește sfaturi din...

    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului
    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului

    Unul din cele mai frumoase cadouri de suflet pe care copiii le pot primi la maturitate de la părinții lor este un jurnal în care aceștia au scris toate gândurile, emoțiile,...

    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului
    Părinții au decis: vârsta de 8 ani este cea mai dificilă perioadă din dezvoltarea copilului

    Fiecare perioadă din dezvoltarea copilului vine cu multe provocări, însă un sondaj de opinie recent arată că vârsta de 8 ani este cea mai dificilă.

    Diagnosticul de autism al copilului a salvat și viața tatălui: „Aveam aceleași simptome de peste ani buni”
    Diagnosticul de autism al copilului a salvat și viața tatălui: „Aveam aceleași simptome de peste ani buni”

    Un tată din Australia a primit răspunsul pe care l-a căutat o viață întreagă: a aflat că are autism, diagnosticul pe care l-a primit recent, deodată cu fiul său. Acum, viața...

    Ai grijă ce-i promiți copilului de ziua lui! Pot trece ani de zile, dar el nu uită niciodată promisiunea
    Ai grijă ce-i promiți copilului de ziua lui! Pot trece ani de zile, dar el nu uită niciodată promisiunea

    I-ai făcut vreodată o promisiune copilului tău, dar ai uitat să o respecți? Ei bine, sunt șanse mari ca cel mic să nu fi uitat. Această mămică sfătuiește părinții să fie...

    © 2024 Qbebe