Intarzierea mintala la copii

Intarzierea mintala la copii

Roxana Cristea

Intarzierea mintala la copii este o dizabilitate de dezvoltare a psihicului, care se manifesta prima data in copilarie, inainte de varsta de 18 ani. Un copil cu intarziere mintala are un nivel de functionare intelectuala mult sub medie si abilitati de integrare sociala limitate. Afla ce inseamna intarzierea mintala la copii, din ce cauza apare, cum se manifesta si cum pot fi ajutati copiii care au intarziere mentala.

Ce inseamna intarzierea mintala la copii

Intarzierea mintala sau dizabilitatea intelectuala se caracterizeaza prin inteligenta sau capacitate mintala sub medie si o lipsa de abilitati necesare pentru traiul de zi cu zi. Copiii cu intarziere mintala pot invata lucruri noi, dar le invata mai lent.
Intarzierea mintala incepe in copilarie sau adolescenta, inainte de varsta de 18 ani. In cele mai multe cazuri aceasta persista toata viata. Un diagnostic de retard mintal se da dupa ce copilul a trecut prin niste teste specifice (de inteligenta si abilitati practice). Nivelul de functionare intelectuala este definit de aceste teste standardizate care masoara capacitatea de a rationa in termeni de varsta mintala (coeficientul de inteligenta sau IQ). Se poate vorbi de intarziere mintala atunci cand scorul IQ-ului este mai jos de 75. Exista si cazuri de intarziere mintala profunda, unde IQ-urile scad mult sub 50.
Aptitudinile adaptive (competentele necesare pentru traiul de zi cu zi) includ competentele lingvistice (comunicare), autoingrijire, viata la domiciliu, sanatate, securitate si siguranta proprie, abilitati academice functionale (citit, scris si aritmetica), abilitati legate de locul de munca si abilitati sociale.
In general, copiii cu intarziere mintala ajung sa mearga sau sa vorbeasca mult mai greu decat ceilalti copii.

Simptomele de intarziere mintala la copii pot aparea la nastere sau mai tarziu, in copilarie sau adolescenta. Varsta copilului, la debutul dizabilitatii mintale, difera in functie de cauza care o produce. Unele cazuri sunt usor de diagnosticat chiar inainte de intrarea copilului la gradinita sau la scoala. Acesti copii au, de obicei, dificultati de integrare sociala, de comunicare si de invatare. Copiii care au o tulburare neurologica sau alte boli, cum ar fi encefalita sau meningita, pot manifesta brusc semne de tulburari cognitive si dificultati de adaptare.


copil cu intarziere mintalaIntarzierea mintala variaza in severitate. Manualul de Diagnostic si statistica al Tulburarilor Mintale din SUA, clasifica patru grade diferite de intarziere mintala: usoara, moderata, severa si profunda.
Intarzierea mintala usoara este intalnita in 85% din cazurile de retard mintal. Scorul IO-ului variaza intre 50 si 70. Acesti copii pot dobandi abilitati academice pana la nivelul clasei a-6-a.
Intarzierea mintala moderata este intalnita in 10% din cazurile de retard mintal. IQ-ul acestor copii variaza intre 35 si 55. Ei pot dobandi anumite abilitati de auto-ingrijire si comunicare, dar au nevoie de supraveghere.
Intarzierea mintala severa reprezinta 3-4% din cazurile de retard mintal. Acesti copii au un IQ de 20-40. Multe persoane cu retard sever traiesc in colectivitati cu tulburari psihice asemanatoare.
Intarzierea mintala profunda reprezinta 1-2% din cazurile de retard mintal. Acesti copii au IQ-ul sub 20-25. In general dizabilitatea lor este cauzata de o tulburare neurologica. Copiii cu intarziere mintala profunda au nevoie de supraveghere continua si indrumare pentru tot restul vietii.


Asociatia Americana de Retard Mintal a elaborat un alt sistem de clasificare si de diagnosticare, larg acceptat, pentru intarzierea mintala. Acest sistem de clasificare se concentreaza in special pe capacitatile individuale ale copilui cu dizabilitati psihice si mai putin pe limit?rile sale. Categoriile, astfel descrise, subliniaza nivelul de sprijin necesar unui copil cu astfel de probleme. Acestea sunt: suport intermitent, un sprijin limitat, suport extins si suport omniprezent. Suportul intermitent este sprijinul acordat ocazional copilului cu intarziere mentala, cel mai probabil in timpul perioadelor stresante, sau in timpul crizelor specifice persoanelor cu dizabilitati psihice usoare. In schimb, suportul omniprezent (pe tot parcursul vietii) se acorda persoanelor cu intarziere mentala profunda.

Simptomele intarzierii mentale la copii

Poti sa iti dai seama ca un copil are aceasta problema dupa felul in care se misca, gandeste si vorbeste. Principalele simptome ale intarzierii mintale sunt:
• Comportament infantil in orice situatie;
• Abilitate de a invata foarte scazuta;
• Imposibilitatea de a evolua intelectual si a duce la indeplinire obiectivele scolare;
• Lipsa de curiozitate;
• Inadaptare sociala;
• Probleme de comportament, cum ar fi accese de furie;
• Dificultate in rezolvarea problemelor sau dificultate in gandirea logica;
• Incapacitatea de a conecta actiuni cu consecinte;
• Un copil cu intarziere mentala va incepe sa se rostogoleasca, sa se tarasca, sa merga, sa ceara la olita, sa manance singur, mult mai tarziu decat ceilalti.
La copii cu dizabilitati intelectuale severe sau profunde, pot exista si elte probleme: convulsii, tulburari psihice, dizabilitati motorii, probleme de auz sau vaz.
Intarzierea mintala poate avea diferite grade si simptomele difera in functie de gravitatea handicapului. De exemplu o retardare usoara se manifesta printr-o lipsa de curiozitate si o personalitate tacuta in majoritatea timpului. Pe cand o forma mai grava de retardare se manifesta printr-un comportament infantil, indiferent de varsta.
Daca observi unul sau mai multe din aceste simptome la copilul tau, trebuie neaparat sa te duci la un doctor care va pune un diagnostic si ii va da un tratament specific.

Cauzele intarzierii mintale la copii

Cele mai frecvente cauze ale intarzierii mintale la copii sunt:
-    Afectiunile genetice (sindromul Down si sindromul X fragil).
-    Probleme in timpul sarcinii, care pot interfera cu dezvoltarea creierului fatului. Acestea sunt: consumul de alcool, droguri, malnutritie, anumite infectii sau preeclampsie.
-    Probleme in timpul nasterii - daca un copil este lipsit de oxigen in timpul nasterii sau s-a nascut mult prea devreme (extrem de prematur)
-    Boala sau accident. Meningita, tusea convulsiva sau pojarul pot duce la deficiente intelectuale. Traumatismul cranian sever, aproape de inec, malnutritie extrema, expunerea la subsatante toxice (plumb) si neglijenta grava sau abuz, pot fi cauze ale intarzierii mentale la copii.
Cele mai intalnite afectiuni care pot duce la intarziere mintala sunt:
-rubeola congenitala;
-toxoplasmoza congenitala;
-encefalita;
-infectia cu virusul HIV;
-meningita;
-defecte ale cromozomilor;
-sindromul deprivarii;
-sindromul Hunter;
-malnutritie;
-lovire grava la cap;

Poate fi prevenita intarzierea mentala la copii?

Anumite cauze ale handicap intelectual pot fi prevenite. Cel mai usor de prevenit este sindromul alcool fetal. Femeile gravide nu ar trebui sa bea alcool. Notiunile de baza de ingrijire prenatala adecvata, cu vitamine prenatale si vaccinarea copilului impotriva anumitor boli infectioase pot reduce riscul ca micutul sa se nasca si sa dezvolte in primii ani dizabilitati intelectuale.
Testarea genetica inainte de conceptie iti va spune care sunt riscurile la care poate fi expus copilul tau
Anumite teste cum ar fi ultrasunetele si amniocenteza, pot fi efectuate in sarcina, la recomandarea medicului, pentru a vedea problemele care pot cauza intarziere mentala la copil. Chiar daca aceste probleme pot fi observate, din pacate, ele nu pot fi corectate.

Tratamentul intarzierii mintale

In prezent sunt disponibile programe de interventie timpurie pentru bebelusi si copii mici. Interventia timpurie inseaman logopedie, terapie ocupationala, terapie fizica, terapie de instruire cu dispozitive speciale de asistenta, consiliere familiala sau servicii de nutritie.
Copiii de varsta scolara cu dizabilitati intelectuale sunt eligibili pentru invatamantul special. Parintii si educatorii vor lucra impreuna pentru progresele copilului.

Ce poti face pentru a-ti ajuta copilul cu dizabilitati mintale

-    Afla tot ce se poate despre intarzierea mentala la copii;
-    Incurajeaza independenta copilului cu dizabilitati intelectuale. Ofera-i indrumare atunci cand este nevoie si lauda performantele copilului tau chiar daca sunt minore;
-    Implica-l in activitati de grup;
-    Ramai si tu implicata, urmareste-i progresul la scoala si incurajeaza-l sa practice si acasa ce a invatat la scoala;
-    Cauta compania altor parinti care au copii cu probleme asemenatoare. Ei pot fi cea mai buna sursa de consiliere si sprijin emotional.
Intarzierea mentala afecteaza, pe plan mondial, 5-8% din populatia lumii. Asta inseamna ca nu esti singura care se confrunta cu astfel de probleme. Asta inseamna ca nu trebuie sa te pierzi, sa intri in panica si nici sa-ti fie rusine cu puiul tau. Dragoastea este cea mai buna terapie pentru copilul tau.


Surse: children.webmd.com; minddisorders.com; en.wikipedia.org

Articolul urmator
Stresul toxic la copii - cum îți protejezi micuțul?
Stresul toxic la copii - cum îți protejezi micuțul?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce trebuie să facă fiecare zodie în 2023 pentru a-și îmbunătăți sănătatea mintală
    Ce trebuie să facă fiecare zodie în 2023 pentru a-și îmbunătăți sănătatea mintală

    Să te bucuri de o bună sănătate mintală are un impact mai mare decât crezi asupra stării de bine. Astfel, sănătatea mintală nu influențează doar modul în care...

    Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme
    Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme

    Nu cred că am luat vreodată o decizie conștientă dacă îmi voi alăpta sau nu fiul la sân. Privind în urmă, cred că am fost pur și simplu indiferentă în...

    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România
    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România

    În România sunt peste 40.000 de copii abandonați. În primele nouă luni din 2022, un număr de 276 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte...

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii
    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii

    Un incendiu a izbucnit ieri la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați, al doilea în mai puțin de 4 luni! Peste 100 de persoane, inclusiv mame...

    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș
    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș

    În timp ce unii părinți abia fac față provocărilor financiare și legate de creșterea și educarea unuia sau mai multor copii, o mamă din județul Argeș a adus pe lume și a...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula
    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

    Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care...

    © 2025 Qbebe