Conform specialiștilor în psihologia infantilă, după vârsta de 2 ani copilul se află în stadiul pre-operațional de dezvoltare, ceea ce-i va permite să se familiarizeze cu numerele, cu noțiuni legate de măsurarea lungimii, masei, volumului, cantităților și a timpului. La vârstă de 5-6 ani copilul poate să spună la ce evenimente a luat parte, conștientizează momentele zilei, dar și ziua anterioară. Când ajung la 7-8 ani cei mici știu deja cifrele, pot compară durata evenimentelor, cunosc numărul lunilor din an și chiar pot preciza exact cât timp au petrecut într-un anumit loc. Mai târziu, pe la 9-10 ani, copiii au capacitatea de a converti unitățile de timp în minute și secunde.
Însă oricât de mult am încerca să îi învățăm, unii copii sunt pur și simplu incapabili să gestioneze timpul. Nu este vorba că nu vor să fie punctuali sau că le place să nu fie pregățiți pentru orele de curs și alte responsabilități. Din păcâte, felul în care ei sunt „construiți” este de așa natură încât gestionarea timpului va fi probabil întotdeauna o problemă pentru ei. Care să fie oare motivul? De ce unii copii nu au deloc percepția timpului?
Ce este conceptul de „time blindness” și de ce apare?
„Time blindness” este un termen folosit frecvent de psihoterapeuții care tratează persoanele cu ADHD și este definit că fiind incapacitatea constantă de a fi conștient de timp și de a-l folosi bine. Pe scurt, persoane cu „time blindness” nu au absolut deloc percepția timpului.
În special copiii cu „time blindness” pot să nu fie capabili să recunoască în mod concret faptul că o oră va dura doar o oră, indiferent de ceea ce se întâmplă în ora respectivă. Au mari dificultăți în a merge la culcare la ora obișnuită de culcare, fără să îi fie reamintit acest lucru sau nu reușesc să își facă temele până la o anumită ora sau să rezolve un test într-un anumit interval de timp. Nu înseamnă că sunt leneși sau că sunt distrasi de alte lucruri; ei pur și simplu nu își dau seama cum trece timpul, pentru că nu au noțiunea timpului.
Citește și: Cum invat copilul sa citeasca ceasul
Experții cred că persoanele cu ADHD procesează timpul în mod diferit față de persoanele neurotipice, adică față de indivizii care nu au un diagnostic de autism sau orice alt intelectual sau de dezvoltare diferit. Sentimentul de a fi angajat într-o activitate care îți place și de a nu observa trecerea timpului sau sentimentul opus, de a face o activitate care nu îți place aparent de ore întregi și de a realiza că au trecut doar 30 de minute, este ceva ce experimentăm cu toții, dar persoanele cu ADHD îl experimentează la un alt nivel.
Din fericire, există câteva moduri prin care îi putem ajută pe micuțîi care nu reușesc să perceapă noțiunea timpului.
Iată câteva sfaturi pe care o mămică a cărei copil se confruntă cu problema „time blindness”-ului le-a împărtășit pe site-ul scarymommy.com:
1. Faceți liste
Copiii care nu au noțiunea timpului nu numai că subestimează timpul necesar pentru a îndeplini diverse sarcini, ci și să uite câte sarcini trebuie să îndeplinească, de fapt. Aici de mare ajutor sunt listele, pe care trebuie să se regăsească scrise numărul de sarcini care trebuie îndeplinite. Încearcă să fii cât mai specifică. Spre exemplu, în loc să treci pe listă „ne încălțam cu șosete și pantofi”, scrie „ne încălțam cu șosete” și „ne încălțam cu pantofii”- două sarcini individuale care trebuie bifate.
2. Cronometrează fiecare activitate
„Time blindness” nu constă pur și simplu în a nu fi conștient de trecerea timpului ci și, implicit, în a nu fi conștient de cât timp este nevoie pentru a finaliza o sarcină. Cronometrează-ți copilul la o sarcină obișnuită sau la pregătirea de dimineață sau la orice altă sarcină care, de obicei, îi ia mai mult prichindelului tău să o ducă la bun sfârșit.
Asumă-ți faptul că orice sarcină sau activitate va dura cu 20-50% mai mult decât ai estimat inițial. Dacă al tău crede că se poate pregăti să iasă pe ușă dimineața în 30 de minute pentru că a reușit asta o singură dată anul trecut, atunci are nevoie de cel puțin 45 de minute. Este important să îți păstrezi calmul și să dai dovadă de răbdare.
Citește și: Ceasul: 5 metode simple de a invata copilul sa-l citeasca
3. Pune câte un ceas în fiecare cameră
Ceasurile și ceasurile digitale nu reușesc să cuantifice timpul într-un mod care să aibă sens pentru o persoană care nu percepe noțiunea timpului. Înlocuiește-le cu ceasuri analogice și agață câte unul pe peretele fiecărei încăperi din casă. Ceasurile analogice pot fi mai ușor de citit și îi permit copilului tău să își dea seama de timpul care trece.
4. Setează alarme
Până și noi ne mai setăm alarme sau diferite remindere care să ne notifice atunci când avem o programare la medic sau un task de îndeplinit într-un anumit interval de timp. Același lucru ar putea funcționa și în cazul copilului care nu are noțiunea timpului, fiindcă îl va ajută să fie mai puțîn anxios.
„Băiatul meu obișnuia să uite mereu de lecțiile de pian de miercuri prin Zoom. După ce a început să seteze o alarmă care să sune cu 15 și cu 5 minute înainte de lecție, nu a mai ratat nicio sesiune”, a explicat o mămică pentru scarymommy.com.
5. Planifică și stabilește termene limita
„La ora 19:00 luăm cină, așa că la 18:45 ar trebui să te duci să te speli pe mâini și să te pregăteșți pentru masă”, „La ora 17:00, trebuie să te așezi și să lucrezi la temele pentru acasă. Până la ora 17:30, ar trebui ca temele la mate să fie gata și să începi să te ocupi de referatul la engleză”. Stabilirea acestor termene limită specifice îl vor ajută enorm pe copil să reușească să îndeplinească sarcinile zilnice. Amintește-i că timpul trece sau că este monentul să treacă la următoarea parte a unei sarcini. Este posibil că acest lucru să nu fie niciodată intuitiv pentru ei, dar reamintirile repetate pot face că lucrurile să fie mai ușoare.
6. Asigură-te că al tău copil doarme suficient
Un somn odihnitor este esențial pentru cei mici. Pe lângă faptul că îi ajută să se odihnească, îi pregătește pentru activitățile din ziua următoare. Asigură-te că prichindelul tău are parte de un somn suficient și liniștit, astfel încât să își poată gestiona mai bine timpul dimineața. Un copil obosit și morocănos nu va dori să urmeze un termen limită, un program sau o listă de sarcini!
Citește și: Cum ne jucam inteligent cu copilul? 10 activitati pentru copii si parinti
- Surse: scarymommy.com, tenneyschool.com
Surse foto: istockphoto.com