Se pare că deși adulții se descurcă foarte bine atunci când vine vorba despre sarcinile de rutină, pe care și le-au însușit pas cu pas, copiii tind să fie mult mai pricepuți la integrarea noilor informații, în mod spontan.
Capacitatea de adaptare a unui copil la o situație complet nouă și neplanificată este mult mai mare decât capacitatea unui adult de a realiza acest lucru.
Cum este posibil?
Se pare că explicația este pur biologică și stă în strânsă legătură cu imaturitatea cortexului pre-frontal în rândul micuților. Practic, micuții nu dispun de atenție selectivă, nefiind capabili să se focalizeze strict pe o anumită sarcină, ignorând distractorii externi. În vreme ce această abilitate este nefavorabilă pentru adulții care lucrează, ea poate fi totodată un atuu important - ne ajută să ne adaptăm foarte repede la situațiile noi, neprevăzute.
Ca urmare a faptului că un copil are atenție distributivă, nu selectivă, el poate fi atent simultan la mai multe aspecte, fără a se panica în momentul în care apare un distractor nou. În cazul adulților, focalizarea pe sarcină este atât de intensă, încât un distractor extern i-ar putea perturba în totalitate.
Pentru a realiza studiul, cercetătorii au utilizat o serie de imagini animate în jurul cărora au construit o poveste, cu personaje. Sarcina adulților și a copiilor era de a urmări șirul poveștii și personajele, știind totodată că există o carcteristică a acestora care nu a fost menționată. Dintr-o dată, caracteristica apare pe ecran. În momentul în care li se spune că aceasta este pe ecran și trebuie identificată, copiii reușesc să o identifice cu mult mai repede spre deosebire de adulții extrem de concentrați pe firul narativ.
Studiul a fost susținut și validat de Institutul Național de Sănătate din America!
Surse: nih.gov, news.osu.edu