- 1. O nastere pe cale naturala este mai sigura
- 2. Nu ai parte de conditii bune la maternitate daca nu dai spaga
- 3. Nu toate femeile au instinct matern
- 4. Vaccinurile iti protejeaza copiii de multe boli grave
- 5. Controalele la medic sunt necesare pentru a avea o nastere normala
- 6. Daca exista risc de moarte la nastere, mai bine intrerupem sarcina
- 7. Copiii se nasc ca sa isi bucure parintii
1. O nastere pe cale naturala este mai sigura
Este adevarat ca o nastere pe cale naturala fara anestezia epidurala sau alte medicamente are mai multe beneficii. Mama se recupereaza mai usor, travaliul este mai rapid, copilul nu mai sufera trauma de a fi scos "la suprafata" atat de brusc. De asemenea, exista credinta ca un copil pentru care mama lui a "luptat" are mari sanse sa devina un copil mai increzator si mai luptator el insusi.
Exista, insa, nu putine cazuri in care mama are anumite afectiuni, in zona abdomenului inferior, sau chiar complicatii cu cordonul ombilical, si se afla in neputinta de a naste in mod natural. "Eu sunt pro nastere naturala dar am avut niste probleme... cordonul ombilical era foarte usor sa se rupa in timpul sarcinii si riscul de hemoragii era foarte mare si atunci am apelat la cezariana. Cu toate astea, am nascut o fetita perfect sanatoasa si frumoasa." spune mamica Anca. Adevarul este ca un copil are toate sansele sa fie un copil sanatos indiferent prin ce metoda se naste, si are sanse mari sa se nasca bolnav, chiar daca se naste in mod natural. Iar daca parintii ii ofera suficienta atentie si dragoste, il hranesc sanatos si il ingrijesc cum se cuvine, atunci modul in care se dezvolta emotional va fi bun, indiferent de modul in care il naste.
2. Nu ai parte de conditii bune la maternitate daca nu dai spaga
Acest lucru este real, numai daca crezi ca este asa. Cunoscand ca "se practica" aceasta metoda, s-ar putea sa nu suferi tu presiunea de a nu scoate bani de buzunar, mai ales cand vezi ca alte mamici din jurul tau o fac. Dar asta nu inseamna neaparat ca atentia pe care ti-o ofera ulterior asistentele este strict legata de gestul tau.
Mamica Alina spune: "Eu am nascut la o maternitate de stat din Iasi, pe cale naturala, fara nici o injectie de dilatare, in doua ore, chiar daca aveam doar 1.47 si 46 de kilograme. Doare, desigur, doare rau, dar trece. Si doctorii s-au purtat foarte frumos. Nu zic doar cu mine. Eu am dat bani, recunosc, dar am avut trei colege de salon care nu aveau nici un ban si s-au purtat si cu ele extraordinar. Ba chiar aveam o pustoaica de 16 ani care nascuse si avea o alergie ciudata. Cred ca au venit la ea pe putin cinci medici, inclusiv directorul maternitatii, pentru investigatii, cu toate ca nu le-a dat nimic."
Exista doctori si asistente cu personalitati diferite, nu este bine sa generalizezi. Cel mai bun lucru este sa faci cum simti si sa iti asumi acest lucru.
3. Nu toate femeile au instinct matern
Unele femei se simt asa de straine de copilul lor si asa de stangace, incat ajung uneori sa aiba impresia, fie ca nu sunt facute sa fie mame, fie ca nu au instinct matern. Adevarul este ca acest lucru este posibil, intr-adevar, dar doar la inceput.
Specialistii spun ca dragostea de mama, ca si priceperea de a fi mama nu sunt automate, ele se capata. Stabilirea unei legaturi poate dura zile sau chiar saptamani. Atunci cind aceste sentimente materne, de protectie, caldura si incantare incep sa se manifeste, ele trebuie mentinute, stimulate si dezvoltate. Daca nu esti pe deplin convinsa in legatura cu acest aspect, ar fi bine sa te mai informezi cu privire la aceasta problematica.
Un alt lucru care trebuie avut in vedere este acela ca, pentru multe femei, in special pentru cele care devin mame, lupta pentru perfectiune pare adesea un scop de neatins si distructiv. Daca o mama crede ca nu traieste la inaltimea acestui ideal, indiferent ca este al ei, al prietenilor sau parintilor, atunci ea poate sa sufere din cauza sentimentelor de inadecvare si esec. Este important sa inteleaga propriile limite, sa se cunoasca pe ea ca om, si sa se bucure de ce si cat are de oferit sotului si copiilor ei.
4. Vaccinurile iti protejeaza copiii de multe boli grave
Cei mai multi medici si cadre medicale spun ca vaccinurile sunt obligatorii si ca riscurile in cazul in care nu sunt facute sunt mari pentru copii. Exista insa mame care s-au informat si au aflat despre riscurile pe care le presupune vaccinarea copiilor lor. Acestea marturisesc ca ele au facut foarte putine sau niciun vaccin din cele recomandate bebelusilor. Printre cele mai importante lucruri pe care le-au descoperit se numara si faptul ca exista anumite boli care se fac tocmai pentru ca se vaccineaza.
5. Controalele la medic sunt necesare pentru a avea o nastere normala
Este important sa ai un medic cu care sa te consulti din cand in cand, privind anumite simptome sau manifestari ale corpului prin care treci in timpul sarcinii, insa a face controale din saptamana in saptaman si a vedea progresia sarcinii este un lucru exagerat. Controalele la medic se fac doar atunci cand observi ceva neobisnuit cu sarcina ta, si chiar si atunci, mai intai ai putea incerca sa rezolvi la telefon. Stresul, nelinistea si precautia dusa la extrem nu iti fac bine nici tie, nici copilului. Medicii spun ca o ecografie la 2 luni este de ajuns, poate chiar una pe semestru, daca sarcina nu prezinta riscuri. Abia in ultimul trimestru, cand este aproape de momentul nasterii, se fac ecografii saptamanale, insa, la fel, doar daca sarcina prezinta complicatii.
6. Daca exista risc de moarte la nastere, mai bine intrerupem sarcina
Mirela, o mamica la 36 de ani, anemica, extrem de slaba, cu rahitism, a primit vestea ca micutul ei din burta este hipocefalian (capul mai ca nu se vedea), si are o pozitie necorespunzatoare pentru nastere, avand si cordonul ombilical de 2 ori infasurat in jurul gatului. A fost constransa sa nasca fortat, provocat sau prin cezariana, de catre o doctorita din spital. Batjocorita de aceasta doctorita, femeia a refuzat si a plecat din spital. Dimineata, contractile nasterii au inceput, s-a intors la spital si in cateva minute a nascut: natural, sanatos, fara anestezie, fara medic, chiar cu cordonul ombilical rasucit in jurul gatului pruncului.
O alta mamica povesteste ca, in pofida a 12 diagnostice, dintre care 4 malformatii congenitale, Arnold Chiari gr. 2 si picior stramb congenital bilateral si incontinenta urinara, a ramas insarcinata, iar la 30 saptamani a aflat ca micutul din burta are si el niste malformatii ce ii pot provoca moartea in momentul nasterii. Doctorii i-au spus sa faca avort iar ea i-a ascultat. Spre surpriza ei si a doctorilor, fetita s-a nascut vie. Desi are malformatiile la care se astepta, dupa ingrijiri de specialitate, la diferite spitale, timp de peste 3 ani, micuta Iasmina este acum un copil vesel, inteligent si cu o energie debordanta.
7. Copiii se nasc ca sa isi bucure parintii
De la gandul ca nasterea de copii poate rezolva anumite probleme de sanatate pana la cel mai profund ca micutul vine pe lume ca sa ne implineasca visurile sau dorintele pe care parintii nu au avut cum sau nu au vrut suficient sa le implineasca, avem de-a face cu o serie de mituri. Mituri sau credinte gresite. Este fals si nedrept sa punem atata povara pe umerii bietilor copii.
Multe mame spun inainte de nastere sau atunci cand copiii sunt foarte mici ca vor doar sa creasca sanatosi, si sa devina ce vor vrea ei. Se intampla, insa, ceva pe parcurs, si, la un moment dat, incep sa puna o presiune, mai subtila sau mai vadita asupra copilului, incurajandu-l sau chiar santajandu-l emotional sa urmeze anumite cursuri sau sa se indrepte catre o anumita cariera si catre un anumit stil de viata, pentru ca asa au fost si au facut si ei si bunicii lor si asa mai departe...
Draga mama, am o veste pentru tine: copiii nu sunt facuti ca sa te bucure pe tine sau pe sotul tau. Copiii vin pe lume pentru ca tu si sotul tau ati decis asa, din iubire. Copiii tai au venit pe lume ca sa te iubeasca si sa ii iubesti. Atat. S-ar putea sa faca niste lucruri care te vor infuria rau de tot mai devreme sau mai tarziu, dar asta este alegerea lor si va trebui sa le-o respecti, asa cum respecti, fie ca iti convine sau nu, si deciziile celorlalti oameni din jurul tau. De ce copiii tai sa aiba un statut mai special? Sunt si ei niste oameni, independenti, cu nevoi, dorinte si aspiratii care s-ar putea sa nu aiba nicio legatura cu ale tale, iar tu ai nevoie sa accepti acest lucru, pentru binele tau si al familiei tale.
Tu ce alte mituri mai stii despre nasterea copiilor?
Bibliografie:
carte Minuni la nastere, proiect national Pentru Viata