A născut a născut prin cezariană șase copii, în decurs de 10 ani!
O femeie în vârstă de 25 de ani din județul Neamț a adus pe lume 6 copii prin cezariană, în decurs de 10 ani. Aceasta s-a prezentat la Maternitatea „Elena Doamna” Iași pentru cea de-a șase naștere, iar medicii spun că intervenția a reprezentat o adevărată provocare, fiindcă riscurile post-operatorii pot fi destul de mari când o femeie trece prin mai mult de 3 operații de cezariană.
Din fericire, atât femeia, cât și bebelușul, sunt într-o stare foarte bună. Cel mic a cântărit 3.940 grame la naștere, iar mama nu a suferit nicio complicație de pe urmă celei de-a șasea operație de cezariană.
Citește și: Nasterea prin cezariana - tot ce trebuie sa stii
„În Maternitatea noastră echipa operatorie formată din specialiști a practicat cea de a 6 operație de cezariană prin care s-a născut un băiețel sănătos de 3940 grame, atât mama cât și copilul au în prezent o evoluție bună. Pentru echipa operatorie cazul a fost o provocare, fiind prima pacienta din Materniatea noastră care a suferit 6 operații de cezariană. Numărul maxim de operații de cezariană recomandat în literatură de specialite este de 3, după acest număr riscurile operatorii și post-operatorii crescând”, au transmis medicii de la Maternitatea „Elena Doamna”, potrivit ziaruldeiasi.ro.
Numărul femeilor care nasc prin cezariană a crescut considerabil în România. Conform raportului „Health and Care of Pregnant Women and Babies în Europe”, țara noastră ocupă locul 3 în Europa la numărul de cezariene, cu un procent de 36,9% din numărul total de naşteri.
Medicii le sfătuiesc pe viitoarele mămici să ia în considerare cezariană doar dacă, din motive de sănătate, nu pot suportă o naștere normală. Aceștia spun că, în mod normal, una sau două operații de cezariană nu prezintă un risc semnificativ pentru mama sau pentru bebeluș, însă odată ce numărul de cezariene crește, cresc și riscurile de complicații.
Citește și: 13 situații în care nașterea prin cezariană este obligatorie
Viitoarele mămici trebuie să știe că, atunci când trec printr-o cezariană, se expun mai multor riscuri:
- posibile probleme generate de anestezia utilizată în timpul operației sau de analgezicele administrate după cezariană;
- pierdere mai mare de sânge și risc crescut de hemoragie, care poate necesită o transfuzie de sânge sau poate duce la anemie;
- dureri postoperatorii care pot dura săptămâni sau luni, îngreunând îngrijirea dumneavoastră și a nou-născutului;
- creșterea incidenței infecțiilor și necesarului de antibiotic;
- risc de probleme generate de țesutul cicatriceal sau eventuale aderențe intraabdominale;
- posibilitatea lezării altor organe (intestinal sau vezica urinară) și risc de formare de cheaguri sanguine în gambe sau pelvis;
- rată crescută de infertilitate ulterioară, față de femeile care au născut pe cale vaginală;
- risc crescut de placentă praevia sau retenție de placentă la sarcinile următoare;
- creșterea probabilității unei cezariene la următoarea naștere.
De aceea, când iei decizia de a recurge la o naștere prin cezariană, trebuie să pui în balanță, împreună cu medicul tău, aceste riscuri și potențialele beneficii. Riscurile unei cezariene merită să fie asumate în situațiile în care nașterea naturală ar prezența riscuri pentru tine sau pentru copilașul tău.
Citește și: Complicații apărute la nașterea prin cezariană
- Surse: alephnews.ro, ziaruldeiasi.ro, mayoclinic.com, presse.inserm.fr
- Sursă foto principală: Unsplash
Surse foto: Unsplash