- Ce inseamna nasterea naturala dupa cezariana?
- Travaliul in timpul nasterii vaginale dupa cezariana
- Medicamentele folosite in nasterea vaginala dupa cezariana
- Recuperarea dupa nasterea vaginala dupa cezariana
- Cat de sigura este nasterea vaginala dupa cezariana?
- Ce fel de teste si analize se fac in cazul nasterii vaginale dupa cezariana?
- Care sunt beneficiile unei nasteri vaginale dupa cezariana?
- Care sunt riscurile unei nasteri naturale dupa cezariana?
Ce inseamna nasterea naturala dupa cezariana?
Daca ai nascut printr-o operatie de cezariana, la urmatoarea sarcina poti incerca o nastere naturala. Aceasta procedura este denumita nastere naturala (vaginala) dupa cezariana sau pe scurt NVDC. Cele mai multe femei care au incercat o NVDC nu au avut probleme sa aduca pe lume, in conditii de siguranta, un copil perfect sanatos.
Nasterea naturala dupa cezariana implica o proba de travaliu sau o incercare pentru ca nasterea sa se faca pe cale naturala (vaginala). Nu se poate spune exact daca NVDC va functiona sau nu. Este important ca medicul sa monitorizeze atent travaliul gravidei care incearca un NVDC, astfel incat sa fie pregatit sa intevina chirurgical in cazul in care apar complicatii. In acest caz nasterea va avea loc tot printr-o operatie de cezariana.
Statisticile arata ca 4 din 10 femei care au incercat nasterea vaginala dupa cezariana au ajuns in cele din urma sa nasca tot printr-o interventie chirurgicala. Dar raportul este bun pentru ca 6 din 10 au reusit NVDC.
Travaliul in timpul nasterii vaginale dupa cezariana
Travaliul in cazul NVDC se desfasoara in aceleasi conditii ca si intr-o nastere normala, doar ca mama si fatul vor fi mult mai atent monitorizati si medicii vor fi pregatiti pentru o interventie chirurgicala de urgenta.
De specificat faptul ca o nastere vaginala dupa cezariana trebuie sa se faca intr-un spital care are dotarile necesare pentru o cezariana la urgenta. In cazul in care, gravida nu a mai avut anterior nastere pe cale vaginala, travaliul din NVDC poate fi considerat ca fiind primul si poate fi mai lung. In cazul in care mama a mai avut anterior o nastere vaginala, organismul poate fi obisnuit si travaliul poate fi mai scurt si mai usor.
Medicamentele folosite in nasterea vaginala dupa cezariana
In caz de nastere naturala dupa cezariana, medicii evita folosirea de medicamente care declanseaza sau stimuleaza NVDC pentru a nu risca o ruptura uterina.
In cazul in care travaliul este prea lent sau se opreste, gravida poate primi Oxytocina pentru intarirea contractiilor uterine.
Medicamentele impotriva durerilor provocate de nasterea vaginala sunt acceptate si recomandate si in caz de NVDC. Daca cervixul este suficient de dilatat se poate face anestezie locala, epidurala, sau se pot administra sedative sau narcotice.
Recuperarea dupa nasterea vaginala dupa cezariana
Recuperarea dupa NVDC este la fel cu cea dintr-o nastere normala. La 24-48 de ore dupa nastere, mama si bebelusul pot merge acasa. In timp ce, recuperarea dupa operatia cezariana necesita 2 pana la 5 zile de spitalizare si cateva saptamani in care sunt interzise anumite activitati considerate normale, pana la vindecarea inciziei.
Cat de sigura este nasterea vaginala dupa cezariana?
Nasterea naturala dupa cezariana este considerata a fi o alegere sigura pentru majoritatea femeilor. Depinde foarte mult de cate operatii de cezariana a facut femeia inainte, de motivul pentru care a facut cezariana si cum se prezinta sarcina actuala (daca bebe este pozitionat corect, daca nu are cordonul ombilical infasurat dupa gat etc). Medicul care a urmarit sarcina respectiva poate spune cu certitudine daca gravida in cauza poate sau nu sa incerce nasterea vaginala dupa cezariana.
In plus, o femeie care alege NVDC va fi atent monitorizata si va fi operata de urgenta daca nasterea vaginala nu este sigura pentru ea sau pentru bebelus.
Ce fel de teste si analize se fac in cazul nasterii vaginale dupa cezariana?
Pe langa testele prenatale uzuale, mama va fi supusa unor investigatii suplimentare pentru a se stabili daca nasterea pe cale vaginala este o alegere sigura.
In caz de NVDC medicul va verifica incizia care a fost facuta la operatia anterioara de cezariana. Ecografia fetala este si ea recomandata in acest caz.
Monitorizarea batailor cardiace ale fatului se va face inainte de travaliu, in perioada travaliului si in timpul nasterii, cu scopul depistarii unei eventuale suferinte fetale - monitorizarea cardiaca fetala poate depista o ruptura uterina aparuta brusc.
Care sunt beneficiile unei nasteri vaginale dupa cezariana?
Beneficiile unei NVDC sunt:
- evitarea unei noi cicatrici;
- mai putina durere dupa nastere;
- mai putine zile de spitalizare;
- recuperare rapida;
- risc mai mic de infectie;
- un rol mai activ pentru viitoarea mama in nasterea copilului.
Care sunt riscurile unei nasteri naturale dupa cezariana?
Riscul cel mai grav de NVDC este operatia de urgenta in cazul in care nasterea vaginala nu poate avea loc in conditii de siguranta. Acest lucru se intampla rar dar operatia de cezariana la urgenta nu este la fel cu taietura controlata si programata. In caz de cezariana la urgenta riscul de infectie este mai mare.
De asemenea, poate sa apara o usoara desfacere a cicatricei vechi numita dehiscenta. Acest lucru nu afecteaza deloc starea de sanatate a mamei si de cele mai multe ori nu este observata si se vindeca fara tratament. Riscul de ruptura uterina este exrtrem de rar dar foarte grav, se poate ajunge pana la histerectomia (scoaterea uterului) pentru a limita sangerarea.
In concluzie nasterea vaginala dupa cezariana este posibila si chiar recomandata gravidelor sanatoase, care au o sarcina perfecta si un bebe normal dezvoltat si bine asezat in uter. Insa, ca o nastere vaginala dupa cezariana sa reuseasca, mama trebuie sa se consulte cu medicul curant, sa faca toate investigatiile, testele si analizele recomandate de acesta. De asemenea, nasterea vaginala dupa cezariana trebuie sa aiba loc intr-un spital cu toate dotarile necesare unei nasteri, fie normala sau cezariana. In plus, o nastere vaginala dupa cezariana trebuie atent monitorizata de o echipa specializata care se va asigura ca nu apar complicatii serioase, indiferent daca nasterea se va face prin cezariana sau pe cale vaginala.
Surse: webmd.com; sfatulmedicului.ro; americanpregnancy.org; childbirth.org